Idag har jag haft semester och varit hemma med Ida eftersom ordinarie personal på förskolan hade planering så det var bara vikarier där. Kom på att jag inte har skrivit receptet på citronpotatis som vi åt i söndags till stekt lax.
Citronpotatis
10-12 potatisar, ca 1 kg
1 citron
100 g färskost
1 knippa persilja
salt
vitpeppar
Skala och skär potatisen i skivor.
Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv av skalet på rivjärn och pressa ur saften.
Koka potatisskivorna mjuka i lättsaltat vatten med citronsaften.
Låt potatisen rinna av men spara 0,5-1 dl av kokvattnet.
Låt kokvattnet koka upp och vispa i färskosten.
Hacka persiljan. Blanda ner potatisen i kastrullen tillsammans med persilja och citronskal.
Det här var en god potatis både till lax, som vi åt i söndags, och till kyckling, som jag åt till lunch nån dag senare. Men lite väl krånglig att göra. Jag tycker det är lika gott att göra en enkel citronsås till kokt, ev pressad, potatis.
fredag 23 oktober 2009
Citronpotatis
tisdag 20 oktober 2009
Citronkyckling och pasta
Kyckling är ofta gott och enkelt att tillaga. Jag tycker om att krydda maten med citron eller lime, den här gången blev det citron.
Citronkyckling och pasta
4 kycklingfiléer
1 citron
½ tsk salt
svartpeppar
2 msk flytande honung
1 msk olivolja
färsk timjan eller persilja
pasta, t.ex. tagliatelle
Borsta citronen, riv av skalet och pressa ur saften.
Blanda pressad citron, rivet skal, salt, peppar, honung och olja och häll det i en ugnssäker form.
Vänd runt kycklingfiléerna i blandningen.
Sätt in formen i mitten av ugnen och tillaga i 200 grader i 30-35 minuter, skär ett snitt i en av filéerna och kontrollera att köttet är utan rosa inslag.
Koka pastan. Häll av vattnet och blanda pastan med steksky och yoghurt eller crème fraiche.
Blanda ihop kycklingen och pastan. Servera!
Eftersom Isak är mjölkallergisk blandade jag tagliatellen och kycklingen i en skål och steksky och yoghurt i en annan. Sedan fick var och en blanda ihop pasta och sås till en krämig citrussmakande kycklingpasta.
Citronkyckling och pasta
4 kycklingfiléer
1 citron
½ tsk salt
svartpeppar
2 msk flytande honung
1 msk olivolja
färsk timjan eller persilja
pasta, t.ex. tagliatelle
Borsta citronen, riv av skalet och pressa ur saften.
Blanda pressad citron, rivet skal, salt, peppar, honung och olja och häll det i en ugnssäker form.
Vänd runt kycklingfiléerna i blandningen.
Sätt in formen i mitten av ugnen och tillaga i 200 grader i 30-35 minuter, skär ett snitt i en av filéerna och kontrollera att köttet är utan rosa inslag.
Koka pastan. Häll av vattnet och blanda pastan med steksky och yoghurt eller crème fraiche.
Blanda ihop kycklingen och pastan. Servera!
Eftersom Isak är mjölkallergisk blandade jag tagliatellen och kycklingen i en skål och steksky och yoghurt i en annan. Sedan fick var och en blanda ihop pasta och sås till en krämig citrussmakande kycklingpasta.
söndag 18 oktober 2009
Marinerade revbensspjäll
Isak är så nöjd med sina båda kalas och alla presenter. Igår innan han gick och la sig kom han och kramade om mig och sa "Tack mamma". Såå mysigt.
I fredags när jag var hemma marinerade jag revenbensspjäll nästan hela dagen som jag sen grillade klart i ugnen.
Marinerade revbensspjäll
1 kg tjockskurna revbensspjäll
Marinad:
1 dl matyoghurt
1 msk japansk soja
1 msk honung
1 tsk mald ingefära
1 krm svartpeppar
Blanda ihop marinaden. Pensla spjället med marinaden och låt det marinera minst 4 timmar och gärna längre.
Lägg spjället på ett galler med den feta sidan upp.
Sätt en långpanna under med lite vatten i.
Stek spjället i mitten av ugnen i 175° ca 1 1/2 timme.
Vänd spjället en gång under stekningen. Ta ut spjället och skär det i bitar.
Efter halva tiden tog jag bort formen med vatten och satte istället in en ugnsform med potatis, morötter, rödbetor och lök under gallret med köttet. Rotsakerna blev då jättegoda när köttsaft och marinad droppade ner på dem. Det blev en god middag men man behöver gott om tid.
I fredags när jag var hemma marinerade jag revenbensspjäll nästan hela dagen som jag sen grillade klart i ugnen.
Marinerade revbensspjäll
1 kg tjockskurna revbensspjäll
Marinad:
1 dl matyoghurt
1 msk japansk soja
1 msk honung
1 tsk mald ingefära
1 krm svartpeppar
Blanda ihop marinaden. Pensla spjället med marinaden och låt det marinera minst 4 timmar och gärna längre.
Lägg spjället på ett galler med den feta sidan upp.
Sätt en långpanna under med lite vatten i.
Stek spjället i mitten av ugnen i 175° ca 1 1/2 timme.
Vänd spjället en gång under stekningen. Ta ut spjället och skär det i bitar.
Efter halva tiden tog jag bort formen med vatten och satte istället in en ugnsform med potatis, morötter, rödbetor och lök under gallret med köttet. Rotsakerna blev då jättegoda när köttsaft och marinad droppade ner på dem. Det blev en god middag men man behöver gott om tid.
lördag 17 oktober 2009
Äppelpaj med kokos
Idag ska Isak ha kalas för mormor, morfar och moster med familj. Vi börjar med fika och till det blir det äppelrutor, kaknystan, äppelpaj med kokos, kokoskaka och kladdkaka. Mycket äpplen och kokos! Självklart är allt äggfritt. Till middag har Isak önskat sig tacos så klart. Dessutom tänker jag göra en tortillatårta.
Äppelpaj med kokos
600 gram äpplen
0,5 dl socker
1,5 tsk kanel
Smuldeg med kokos:
150 gram smör
2,25 dl vetemjöl
1,5 dl socker
1,5 dl kokos
1,5 dl havregryn
Blanda de torra ingredienserna till smuldegen i en bunke. Blanda med smöret till en smuldeg.
Skala, kärna ur och klyfta eller skiva äpplena. Blanda med kanel och socker.
Smörj en pajform med lite av smöret. Täck botten med ett lager äpplebitar.
Strö över smuldegen och baka äppelkakan i 175 grader ca 35 minuter tills den fått fin färg.
Ta ut och låt svalna något innan serverering.
En god och knäckig paj som jag fick mycket beröm för men jag förstår inte riktigt var det knäckiga kommer ifrån för jag använde ju inte sirap. Nästa gång tar jag nog 2 dl kokos för att få lite mer kokos-smak.
Äppelpaj med kokos
600 gram äpplen
0,5 dl socker
1,5 tsk kanel
Smuldeg med kokos:
150 gram smör
2,25 dl vetemjöl
1,5 dl socker
1,5 dl kokos
1,5 dl havregryn
Blanda de torra ingredienserna till smuldegen i en bunke. Blanda med smöret till en smuldeg.
Skala, kärna ur och klyfta eller skiva äpplena. Blanda med kanel och socker.
Smörj en pajform med lite av smöret. Täck botten med ett lager äpplebitar.
Strö över smuldegen och baka äppelkakan i 175 grader ca 35 minuter tills den fått fin färg.
Ta ut och låt svalna något innan serverering.
En god och knäckig paj som jag fick mycket beröm för men jag förstår inte riktigt var det knäckiga kommer ifrån för jag använde ju inte sirap. Nästa gång tar jag nog 2 dl kokos för att få lite mer kokos-smak.
Etiketter:
efterrätt,
fikabröd,
frukt o bär,
smulpaj,
äggfritt bak
torsdag 15 oktober 2009
Äggfria äppelrutor
Idag har jag också varit hemma med en sjuk Ida, men hon verkar vara på bättringsväg så jag hoppas det inte är nån "2-veckors-sjuka" den här gången. På lördag ska Isak ha mer kalas så idag bakade jag äggfria kakor.
Äggfria äppelrutor
Kaka:
8 dl vetemjöl
4 dl socker
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
3 dl mjölk
100 g margarin
Äpple-och havreströssel:
100 g margarin
2 dl havregryn
2 dl socker
1,5 msk kanel
4 dl äpplen
Smält margarinet.
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt margarinet och mjölken.
Rör om och häll upp i långpanna.
Skala och riv äpplena. Smält margarinet.
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt margarin och rivna äpplen.
Bred ut över den ogräddade kakan.
Grädda mitt i ugnen i 175-200 grader i 20-30 minuter.
De här blev jättegoda och saftiga. Äggallergikern Isak tyckte också om dem.
Äggfria äppelrutor
Kaka:
8 dl vetemjöl
4 dl socker
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
3 dl mjölk
100 g margarin
Äpple-och havreströssel:
100 g margarin
2 dl havregryn
2 dl socker
1,5 msk kanel
4 dl äpplen
Smält margarinet.
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt margarinet och mjölken.
Rör om och häll upp i långpanna.
Skala och riv äpplena. Smält margarinet.
Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt margarin och rivna äpplen.
Bred ut över den ogräddade kakan.
Grädda mitt i ugnen i 175-200 grader i 20-30 minuter.
De här blev jättegoda och saftiga. Äggallergikern Isak tyckte också om dem.
Etiketter:
baka i långpanna,
fikabröd,
frukt o bär,
mjuka kakor,
äggfritt bak
onsdag 14 oktober 2009
Limelax
Snart är det bara golvet som saknas i vårt nya sovrum. Har lite beslutsångest vilket trägolv jag vill ha.
Limelax
4 portionsbitar lax
0,5 tsk salt
2 krm pepparmix
3 dl kokosmjölk
1 lime, rivet skal och juice
0,5 tsk salt
2 krm pepparmix
2 msk finskuren gräslök
Krydda laxen och stek tills de har fin färg och är knappt genomstekta.
Ta upp laxbitarna och håll dem varma.
Häll kokosmjölken i stekpannan och smaksätt med pressad limejuice, limeskal, salt och peppar.
Hetta upp men låt det inte koka.
Tillsätt gräslöken och häll kokos- och limesåsen över laxen.
Servera till ris.
Det här var jättegott tyckte jag, men då är jag ju tokig i lime. Det mesta blir gott med lime. Barnen var inte lika förtjusta, fast de är inne i en "inte-tycka-om-fisk-fas" just nu. Jag hoppas den snart är över. När jag dukade bort stod gräslöken kvar på bänken, jag hade alltså glömt den. Men det gjorde inget för det var gott ändå.
Limelax
4 portionsbitar lax
0,5 tsk salt
2 krm pepparmix
3 dl kokosmjölk
1 lime, rivet skal och juice
0,5 tsk salt
2 krm pepparmix
2 msk finskuren gräslök
Krydda laxen och stek tills de har fin färg och är knappt genomstekta.
Ta upp laxbitarna och håll dem varma.
Häll kokosmjölken i stekpannan och smaksätt med pressad limejuice, limeskal, salt och peppar.
Hetta upp men låt det inte koka.
Tillsätt gräslöken och häll kokos- och limesåsen över laxen.
Servera till ris.
Det här var jättegott tyckte jag, men då är jag ju tokig i lime. Det mesta blir gott med lime. Barnen var inte lika förtjusta, fast de är inne i en "inte-tycka-om-fisk-fas" just nu. Jag hoppas den snart är över. När jag dukade bort stod gräslöken kvar på bänken, jag hade alltså glömt den. Men det gjorde inget för det var gott ändå.
Toscakaka
Nu har Ida feber igen. När ska alla i vår familj vara friska samtidigt? Igår när jag kom hem från Leos lekland där Isak hade haft sitt 8-årskalas för kompisar hade Leif bakat sin favoritkaka - tocsakaka.
Toscakaka
150 g margarin
2 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk mjölk
Glasyr
100 g margarin
2 dl skalad, hackad mandel
6 msk socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
Rör socker och margarin poröst. Rör ner äggen, ett i sänder.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Rör ner mjölken.
Häll smeten i en liten långpanna (ca 20x25 cm)
Grädda i 150-175 grader i 15 min.
Gör glasyren under tiden:
Smält margarinet.
Rör ner mandeln, sockret, mjölet och mjölken. Rör om.
När kakan har varit i ugnen 15 min:
Häll den varma glasyren över den varma kakan.
Grädda ytterligare 15 min.
Toscakaka
150 g margarin
2 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk mjölk
Glasyr
100 g margarin
2 dl skalad, hackad mandel
6 msk socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
Rör socker och margarin poröst. Rör ner äggen, ett i sänder.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Rör ner mjölken.
Häll smeten i en liten långpanna (ca 20x25 cm)
Grädda i 150-175 grader i 15 min.
Gör glasyren under tiden:
Smält margarinet.
Rör ner mandeln, sockret, mjölet och mjölken. Rör om.
När kakan har varit i ugnen 15 min:
Häll den varma glasyren över den varma kakan.
Grädda ytterligare 15 min.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)