lördag 13 juni 2009

Parmaknyten

Det blev en god lunch idag med rester från igår. Jag åt parmaknyten med sallad och en stor kopp te.

Fr v är det parmaskinka, parmaknyten, laxrulader, salamirullar

Parmaknyten
15 skivor parmaskinka eller annan lufttorkad
15 st urkärnade svarta oliver
8 st soltorkade tomater
225 g färskost eller philadelphiaost
15 st gräslöksstrån

1. Finhacka oliver och soltorkade tomater. Blanda med osten. Smaka av med örtsalt.
2. Fördela en klick i mitten på varje skiva parmaskinka.
3. Vik upp kanterna och knyt ihop till ett paket med hjälp av ett strå gräslök.

Det här var jättegott och det blev fina små paket. Se till att skinkan inte är för tunn för då är det svårt att göra paketen. Oströran var jättegod och den kommer jag nog använda till någon ostbricka i framtiden.

Gräddstuvade kronärtskocksbottnar

Ett gott tillbehör eller komplement till kött är kronärtskockor, här har jag gräddstuvat dem.

Gräddstuvade kronärtskocksbottnar
1 burk kronärtskocksbottnar eller hjärtan, 400 g
2 dl vispgrädde
0,5 tsk salt

Koka ihop grädden några minuter så att den blir aningen simmig.
Häll bort spadet från kronärtskockorna och skölj dem.
Blanda kronärtskockorna i grädden, salta varligt och koka upp.

Avokadosoppa

Avokadosoppa
2 avokado
2-2,5 dl matlagningsgrädde
3-4 dl grönskaks- eller hönsbuljong
flingsalt
peppar
lite pressad citron


Blanda allt i mixer. Krydda med flingsalt (tänk på att buljongen är salt), peppar och lite pressad citron.
Smaka av, tillsätt ev mer buljong, grädde eller kryddor.
Soppan serveras kall, gärna i glas. Toppa med forell- eller löjrom och gräslök.

En jättegod soppa - om man tycker om avokado. Om man vill kan man värma soppan lite, kanske man inte känner för en kall soppa på vintern t.ex.

fredag 12 juni 2009

Skolavslutning

Idag var det dags för den traditionella skolavslutningsbuffén som jag alltid fixar till barnen för att fira att det varit så duktiga i skolan under året som gott. Som vanligt var även mormor och morfar med och firade. När vi hade ätit klart kom Susanne, Jan-Erik, Joakim och Sandra också hit och vi hade en trevlig kväll ute på altan.

På buffébordet fanns det avokadosoppa, laxrulader, parmaknyten, salami, lufttorkad skinka, kycklingklubbor, dubbelmarinerad fläskfilé, chilimarinerad potatis, gräddstuvade kronärtskocksbottnar, räkor, tacochips med chilismak, salsa, sallad, majs, brieost och bröd.

onsdag 10 juni 2009

Räkpasta

Ida har ramlat på förskolan och fått skrapsår på näsan och överläppen. Vilken tur att vi inte ska till fotograf. Idag har Isak spelat sin första fotbollsmatch, det var jättekul tyckte han, trots att de förlorade. Eller rättare sagt det blev oavgjort - för det blir alla matcher i Isaks seriespel. Enkelt att göra alla barn nöjda!!

Hade lite rester i kylskåpet som vi åt upp. Jag kokade ny spagetti, som Ida åt med korvstroganoff, Isak åt kycklingklubba och jag åt philadeophiaost och ruccola till spagettin. Till Olivia gjorde jag en räkpasta, som hon tyckte var jättegod.

Räkpasta
riven ost
grädde
räkor
spagetti

Koka upp grädde och riven ost.
Blanda i nykokt spagetti och skalade räkor.
Lägg upp på tallrik och ta några varv med pepparkvarn över.

tisdag 9 juni 2009

Ägg- och löjromsnittar

Nu har jag en fylld köttfärslimpa i ugnen till imorgon. När båda jobbar heltid hinner man inte få god och nyttig mat på bordet tillräckligt snabbt, så då måste man förbereda dagen innan.

Nu kommer sista receptet från buffén i lördags.

De främre snittarna är ägg- och löjromsnittar,
de bakre är räk- och löjromsfrestelse

Ägg- och löjromsnittar
3 ägg, hårdkokta
2 potatisar, kokta
0,5 dl gräslök
4 msk crème fraiche, bearnaise
4 msk majonnäs
salt
peppar
löjrom eller annan rom
ca 20 små skivor knäckebröd

Hacka äggen. Skär potatisen i små tärningar.
Blanda ägg, potatis, gräslök, crème fraiche och majonnäs.
Smaka av med salt och peppar.
Fördela röran på knäckebröden. Toppa med rom.

Det blev jättegoda snittar. Jag använde turkisk yogurt istället för crème fraiche, bearnaise och kryddade då med dragon för att få lite av bearnaise-smaken. Eftersom jag inte är så förtjust i majonnäs drog jag ner lite på det.

Ruccolapaj

Nu måste jag rappa på att skriva in alla recept från nationaldags-buffén för nu är det inte många dagar kvar till skolavslutningen. Sedan några år tillbaka har vi som tradition att gå hem och äta en skolavslutningsbuffé när vi är klara i kyrkan och skolan.

Ruccolapaj
2,5 dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl Kesella lätt
Fyllning:
2 vitlöksklyftor
150 g ruccolasallad
100 g marinerade, soltorkade tomater
smör
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl vispgrädde
2 ägg
1 dl riven ost

Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop degen.
Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel.
Låt pajen vila i kylen i 30 min.
Skala och skiva vitlöken. Skär salladen och tomaterna i grova bitar.
Fräs vitlöken i smör i en stor stekpanna. Rör i sallad och tomater. Krydda med salt och peppar.
Vispa ihop grädde och ägg.
Förgrädda pajskalet i 200° ca 10 min.
Häll äggstanningen i pajskalet, lägg i grönsaksblandningen och strö över osten.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.

Det här var en jättegod paj, helt i min smak. Pajdegen gjorde jag med grahamsmjöl istället eftersom jag inte hade Kesella hemma. Jag använde några körsbärstomater i fyllningen också. Jag tyckte det var lite för lite fyllningen, så nästa gång tar jag nog lite mer av all fyllning och äggstanning. Kanske byter jag dessutom ut grädden mot smaksatt crème fraiche.