Nu ska vi snart iväg och se Isaks klass (år 1) vårkavalkad. De ska genom sång och dans visa upp allt de har lärt sig under våren. Innan jul hade de en höstkavalkad. De är så duktiga.
På nationaldagsbuffébordet i lördags fanns det kycklinglårfilé som jag hade tillagat i ugn.
Festkyckling med ruccola och fetaost
500 g kycklinglårfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk smör eller olja
2 msk balsamvinäger
1 msk honung
1 msk olja
100 g fetaost
2 dl rucolasallad
1. Bryn kycklingen runt om i smör i en het stekpanna krydda med salt och peppar. Lägg över den på ett ugnssäkert fat.
2. Stek i mitten av ugnen i 175° ca 20 minuter.
3. Vispa ihop vinäger, honung och olja.
4. Smula osten över kycklingen och strö över rucolan.
5. Häll över dressingen.
måndag 8 juni 2009
söndag 7 juni 2009
Räk- och löjromfrestelse
Vilken lyxfrukost jag åt i morse. Det var kvar några löjromsnittar från igår som jag mumsade i mig till frukost.
1 dl philadelphiaost
0,5 rödlök, finhackad
0,5 citron, rivet skal
löjrom
räkor
citron
dill
Tryck ut rundlar ur kavringsskivorna med hjälp av ett glas.
Blanda philadelphiaost, rödlök och citronskal.
Bred röran på bröden och dekorera med löjrom och skalade räkor, ev. även med citronskiva och dill.
De bakre snittarna är räk- och löjromsfrestelse,
de främre är ägg- och löjromsnittar
Räk- och löjromfrestelse
4 skivor kavring1 dl philadelphiaost
0,5 rödlök, finhackad
0,5 citron, rivet skal
löjrom
räkor
citron
dill
Tryck ut rundlar ur kavringsskivorna med hjälp av ett glas.
Blanda philadelphiaost, rödlök och citronskal.
Bred röran på bröden och dekorera med löjrom och skalade räkor, ev. även med citronskiva och dill.
lördag 6 juni 2009
Nationaldagsbuffé
Idag har Åsa, Lars, Maja och Einar varit här. Det är så himla kul att träffa dem, men det blir alldeles för sällan. När jag frågade Olivia vad hon tyckte vi skulle bjuda på sa hon på en gång "Buffé! Det är så gott att plocka lite olika saker". Hon är sin mors dotter. Jag älskar också buffé, både att göra och äta. Ett perfekt tillfälle att prova nya saker. Misslyckas man med något, så finns det annat som är gott i alla fall.
Vi började med fika då hade jag bl.a. gjort nationaldagsbakelser av banankakan med glasyr som jag bakade för nån helg sedan. Ida och Isak fick bakelser gjorda på äggfri drömtårta.
Buffén bestod av kycklingben, festkyckling med ruccola, ruccolapaj, focaccia, sallad, tomat-&mozzarellasallad, ägg-&löjromsnittar, räk-&löjromfrestelse, pestodressing, thaichili-dressing, oliver, tapenade, bulgur och risoni.
Till efterrätt åt vi kladdig rabarberpaj med glass.
Vi började med fika då hade jag bl.a. gjort nationaldagsbakelser av banankakan med glasyr som jag bakade för nån helg sedan. Ida och Isak fick bakelser gjorda på äggfri drömtårta.
Våra bakelser
Äggfri bakelse
Dagens buffé hade mycket italienskt över sig, men sen blev jag så sugen på löjrom så jag kunde inte låta bli att göra några snittar med löjrom också.Buffén bestod av kycklingben, festkyckling med ruccola, ruccolapaj, focaccia, sallad, tomat-&mozzarellasallad, ägg-&löjromsnittar, räk-&löjromfrestelse, pestodressing, thaichili-dressing, oliver, tapenade, bulgur och risoni.
Till efterrätt åt vi kladdig rabarberpaj med glass.
Chokladhavrerutor
Idag ska Åsa, Lars, Maja och Einar komma hit, som vanligt ska vi både fika och äta. Jag kom på att jag inte har nån kaka med choklad i frysen och choklad måste man ha. Därför bakade jag chokladhavrerutor på morgonen. De är såå goda, nästan som godis.
Chokladhavrerutor
3 dl socker
2 msk vaniljsocker
6 msk kakao
4 msk vetemjöl
8 dl havregryn
250 g smält smör
1 dl ovispad grädde eller mjölk
Ø Blanda alla ingredienserna i en bunke. Om det är väldigt torrt kan en halv dl vatten tillsättas.
Ø Häll smeten i långpanna (ungefär 35*30 cm) och bred ut den till ett ca 1 cm tjockt lager i pannan.
Ø Sätt in i ugnen i 200 grader i 10 min.
Ø Skär den varma kakan i fyrkanter. Låt svalna.
Ø Om man vill, kan man smaksätta smeten med apelsinskal rivet fint från en halv apelsin.
De här är en klar favorit här hemma, men de brukar ta slut så fort för de är godast när man tar dem direkt från frysen. Jag använder mjölkfritt margarin och havregrädde, så den är helt mjölkfri.
Chokladhavrerutor
3 dl socker
2 msk vaniljsocker
6 msk kakao
4 msk vetemjöl
8 dl havregryn
250 g smält smör
1 dl ovispad grädde eller mjölk
Ø Blanda alla ingredienserna i en bunke. Om det är väldigt torrt kan en halv dl vatten tillsättas.
Ø Häll smeten i långpanna (ungefär 35*30 cm) och bred ut den till ett ca 1 cm tjockt lager i pannan.
Ø Sätt in i ugnen i 200 grader i 10 min.
Ø Skär den varma kakan i fyrkanter. Låt svalna.
Ø Om man vill, kan man smaksätta smeten med apelsinskal rivet fint från en halv apelsin.
De här är en klar favorit här hemma, men de brukar ta slut så fort för de är godast när man tar dem direkt från frysen. Jag använder mjölkfritt margarin och havregrädde, så den är helt mjölkfri.
onsdag 3 juni 2009
Tigerkaka med mintsmak
I måndags pratade vi på jobbet om ett recept vi hade sett i tidningen under helgen. Det var en tigerkaka, men i choklad-delen använder man After Eight istället för kakao. Eftersom de jag jobbar med vet att jag bakar mycket sa en (på skämt) "Jag såg det där receptet och tänkte att Sara kan ju prova det". Så idag överraskade jag mina arbetskamrater med tigerkaka till fikat. Det var uppskattat.
Tigerkaka med mintsmak
50 g smör
3 dl (180 g) vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 ägg
2 dl socker
1 dl mjölk
150 g mintchoklad, t.ex. After Eight
Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer minst 1,5 liter.
Smält smöret. Blanda mjöl och bakpulver.
Vispa ägg och socker fluffigt.
Sikta ner mjölblandningen i äggvispet tillsammans med mjölken och smöret.
Rör ihop till en jämn smet.
Smält mintchokladen i microvågsugnen eller över vattenbad.
Häll hälften av smeten i formen.
Rör ner den smälta mintchokladen i resten av smeten.
Häll över mintchokladsmeten i formen.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter för en något kladdig kaka och 5-10 minuter längre om du vill ha den genomgräddad.
Vänd kakan upp och ner på ett bakplåtspapper eller ugnsgaller, låt svalna ett par minuter och lossa sedan formen.
Jag som älskar blandningen choklad och mint tyckte förstås att den här kakan var jättegod.
Tigerkaka med mintsmak
50 g smör
3 dl (180 g) vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 ägg
2 dl socker
1 dl mjölk
150 g mintchoklad, t.ex. After Eight
Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer minst 1,5 liter.
Smält smöret. Blanda mjöl och bakpulver.
Vispa ägg och socker fluffigt.
Sikta ner mjölblandningen i äggvispet tillsammans med mjölken och smöret.
Rör ihop till en jämn smet.
Smält mintchokladen i microvågsugnen eller över vattenbad.
Häll hälften av smeten i formen.
Rör ner den smälta mintchokladen i resten av smeten.
Häll över mintchokladsmeten i formen.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter för en något kladdig kaka och 5-10 minuter längre om du vill ha den genomgräddad.
Vänd kakan upp och ner på ett bakplåtspapper eller ugnsgaller, låt svalna ett par minuter och lossa sedan formen.
Jag som älskar blandningen choklad och mint tyckte förstås att den här kakan var jättegod.
måndag 1 juni 2009
Rabarberpaj med saft
Istället för morsdagstårta bakade jag en rabarberpaj på kvällen, som vi åt med vaniljsås.
Rabarberpaj med saft
3 stjälkar rabarber
0,5 dl koncentrerad rabarbersaft
1 msk potatismjöl
0,5 dl muscovadosocker
0,5 tsk ingefära
175 g smör
2 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
0,75 dl råsocker
1 tsk bakpulver
0,5 krm salt
Skär rabarbern i 2 cm stora bitar. Lägg dem i en pajform.
Blanda saft, potatismjöl, muscovadosocker och ingefära. Droppa/häll över rabarberbitarna.
Smält smöret.
Blanda vetemjöl, havregryn, socker, bakpulver och salt i en bunke.
Slå över det smälta smöret och arbeta snabbt samman.
Smula degblandningen över rabarbern i formen och grädda i 200 grader i 20-25 min.
Servera med vaniljsås.
Det var en god smulpaj men smakade som "vanlig" smulpaj. Jag tror inte jag kommer använda det här receptet nå mer eftersom det är snäppet enklare att göra en vanlig smulpaj då man slipper momentet med saft m.m.
Rabarberpaj med saft
3 stjälkar rabarber
0,5 dl koncentrerad rabarbersaft
1 msk potatismjöl
0,5 dl muscovadosocker
0,5 tsk ingefära
175 g smör
2 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
0,75 dl råsocker
1 tsk bakpulver
0,5 krm salt
Skär rabarbern i 2 cm stora bitar. Lägg dem i en pajform.
Blanda saft, potatismjöl, muscovadosocker och ingefära. Droppa/häll över rabarberbitarna.
Smält smöret.
Blanda vetemjöl, havregryn, socker, bakpulver och salt i en bunke.
Slå över det smälta smöret och arbeta snabbt samman.
Smula degblandningen över rabarbern i formen och grädda i 200 grader i 20-25 min.
Servera med vaniljsås.
Det var en god smulpaj men smakade som "vanlig" smulpaj. Jag tror inte jag kommer använda det här receptet nå mer eftersom det är snäppet enklare att göra en vanlig smulpaj då man slipper momentet med saft m.m.
Marinad med balsamvinäger till fläskfilé
Till morsdagsmiddag åt vi helgrillad fläskfilé som hade marinerats med bl.a. balsamvinäger. Balsamvinäger är en storfavorit hos mig, det är gott till det mesta.
Marinad med balsamvinäger till fläskfilé
0,5 dl balsamvinäger
0,5 dl olja
0,5 dl soja
2 krossade vitlökar
1 tsk sambal oelek
Blanda ihop alla ingredienser. Lägg i köttet.
Låt marinera minst 1 timme.
Grilla!
Marinad med balsamvinäger till fläskfilé
0,5 dl balsamvinäger
0,5 dl olja
0,5 dl soja
2 krossade vitlökar
1 tsk sambal oelek
Blanda ihop alla ingredienser. Lägg i köttet.
Låt marinera minst 1 timme.
Grilla!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)