Idag till lunch slängde jag ihop en god pastarätt av rester. Jag hade tortellini, rökt skinka och creme fraiche som behövde ätas upp.
Pasta, pesto och skinka
olivolja
pasta
skinka
pesto
creme fraiche
parmesanost
Hetta upp oljan, tillsätt skinkan och låt den steka i nån minut.
Häll i peston och låt puttra i ytterligare någon minut.
Rör i creme fraiche och smaka av med salt och peppar.
Blanda ner pastan och låt allt bli varmt. Riv över parmensanost.
onsdag 4 februari 2009
tisdag 3 februari 2009
Morotsoppa med ingefära
Eftersom jag hade nybakade rågkakor gjorde jag soppa till middag. Idag provade jag morotsoppa med ingefära, det blev jättegott. Ingefära, både färsk och torkad, är en favoritkrydda.
Morotsoppa med ingefära
smör
1 finhackad gul lök
2 tsk finriven färsk ingefära
2 pressade vitlöksklyftor
6 hg morötter i tjocka skivor
1 l kycklingbuljong
salt o peppar
citrongrädde:
finrivet skal från en citron
ca 0,5 dl matlagningsgrädde
1. Smält smör i en stor kastrull. Fräs löken ett par minuter. Lägg i ingefära och vitlök.
2. Häll i morotsskivor och fräs ett par minuter. Häll på buljong. Sänk värmen och låt det puttra tills morötterna har mjuknat.
3. Mixa morotssoppan. Salta och peppra. Smaka ev av med lite mer ingefära.
4. Blanda grädde och citronskal.
5. Ringla citrongrädden över soppan precis innan servering.
Det var endast jag, sopp-älskaren Isak och Ida som åt hemma idag, vi hade det väldigt lugnt och mysigt vid middagen. Isak sa t.o.m. "Vad mysigt vi har det". Ida åt lite soppa, men framför allt åt hon jättemånga nybakade rågkakor med smör och ost.
Morotsoppa med ingefära
smör
1 finhackad gul lök
2 tsk finriven färsk ingefära
2 pressade vitlöksklyftor
6 hg morötter i tjocka skivor
1 l kycklingbuljong
salt o peppar
citrongrädde:
finrivet skal från en citron
ca 0,5 dl matlagningsgrädde
1. Smält smör i en stor kastrull. Fräs löken ett par minuter. Lägg i ingefära och vitlök.
2. Häll i morotsskivor och fräs ett par minuter. Häll på buljong. Sänk värmen och låt det puttra tills morötterna har mjuknat.
3. Mixa morotssoppan. Salta och peppra. Smaka ev av med lite mer ingefära.
4. Blanda grädde och citronskal.
5. Ringla citrongrädden över soppan precis innan servering.
Det var endast jag, sopp-älskaren Isak och Ida som åt hemma idag, vi hade det väldigt lugnt och mysigt vid middagen. Isak sa t.o.m. "Vad mysigt vi har det". Ida åt lite soppa, men framför allt åt hon jättemånga nybakade rågkakor med smör och ost.
måndag 2 februari 2009
Rågkakor
Imorgon ska det bakas bröd - rågkakor. Ett favoritrecept! Förut hade jag alltid dessa rågkakor i frysen, men nu är det ett tag sedan jag bakade dem. Bakningen börjar redan idag med att jag kokade ihop en gröt med lite olika frön och gryn. Gröten får stå och svälla under natten för att sedan användas imorgon med resterande ingredienser. Få se om det blir soppa till middag imorgon när det kommer finnas nybakat bröd.
Rågkakor
Dag 1:
1,5 l vatten
2 msk salt
1 dl rågkross
1 dl hela linfrö
1 dl vetegroddar
1 dl kruskakli
3 dl grovt rågmjöl
Dag 2:
100 g jäst
2 dl fingervarmt vatten
2 msk sirap eller honung
brödkryddor (t ex malen koriander)
1,5 kg vetemjöl
Dag 1:
Koka en tjock välling på vatten, salt, rågkross, hela linfrön, vetegroddar, kruskakli och grovt rågmjöl.
Ställ kallt över natten (sväller till en gröt).
Dag 2:
Lös upp jäst i fingervarmt vatten +sirap/honung och ev brödkryddor, t ex malen koriander. Allt blandas i gröten.
Tillsätt vetemjöl (+ ca 2 1/2 dl till utbakning) för att binda ihop degen.
Knåda i ca 5 minuter. Låt jäsa i bunken till dubbla storleken, ca 40 minuter.
Dela degen i 12 delar/bitar. Knåda och forma till runda bullar. Kavla ut dem till runda kakor,ca 20 cm i diameter. Ta ut ett hål i mitten och nagga ev.
Låt jäsa på plåtar med bakplåtspapper i ca 25 minuter.
Grädda i ca 10 minuter i 250°C ugn.
Jag varierar gröten med det jag har hemma, grovt rågmjöl däremot använder jag alltid. Den här gången blev det en gröt av rågkross, rågflingor och krossade och hela linfrön. Jag har förenklat utbakandet också. Istället för att kavla ut 12 rågkakor, plattar jag ut degen så att det täcker en hel plåt. Jag lämnar lite "jäsmån" på plåtarna.
Rågkakor
Dag 1:
1,5 l vatten
2 msk salt
1 dl rågkross
1 dl hela linfrö
1 dl vetegroddar
1 dl kruskakli
3 dl grovt rågmjöl
Dag 2:
100 g jäst
2 dl fingervarmt vatten
2 msk sirap eller honung
brödkryddor (t ex malen koriander)
1,5 kg vetemjöl
Dag 1:
Koka en tjock välling på vatten, salt, rågkross, hela linfrön, vetegroddar, kruskakli och grovt rågmjöl.
Ställ kallt över natten (sväller till en gröt).
Dag 2:
Lös upp jäst i fingervarmt vatten +sirap/honung och ev brödkryddor, t ex malen koriander. Allt blandas i gröten.
Tillsätt vetemjöl (+ ca 2 1/2 dl till utbakning) för att binda ihop degen.
Knåda i ca 5 minuter. Låt jäsa i bunken till dubbla storleken, ca 40 minuter.
Dela degen i 12 delar/bitar. Knåda och forma till runda bullar. Kavla ut dem till runda kakor,ca 20 cm i diameter. Ta ut ett hål i mitten och nagga ev.
Låt jäsa på plåtar med bakplåtspapper i ca 25 minuter.
Grädda i ca 10 minuter i 250°C ugn.
Jag varierar gröten med det jag har hemma, grovt rågmjöl däremot använder jag alltid. Den här gången blev det en gröt av rågkross, rågflingor och krossade och hela linfrön. Jag har förenklat utbakandet också. Istället för att kavla ut 12 rågkakor, plattar jag ut degen så att det täcker en hel plåt. Jag lämnar lite "jäsmån" på plåtarna.
Raggmunkar
Idag ska Leif laga mat och då blir barnen glada för han gör mer barnanpassad mat t.ex. korv och makaroner, hamburgare och dagens mat - Raggmunk med bacon.
Raggmunkar
2 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
5 dl mjölk
1 ägg
8 potatisar (ca 700 g)
Mät upp mjöl och salt, tillsätt hälften av mjölken och vispa ihop till en klimpfri smet. Vispa sedan i resten av mjölken och ägget.
Skala och riv potatisen fint. Blanda genast den rivna potatisen i smeten så att den inte mörknar.
Bryn lite fett i en stekpanna. Grädda smeten som tunna pannkakor.
Servera med lingonsylt och bacon.
Vi gjorde 1,5 sats och använde oss av havremjölk och struntade i ägget.
Raggmunkar
2 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
5 dl mjölk
1 ägg
8 potatisar (ca 700 g)
Mät upp mjöl och salt, tillsätt hälften av mjölken och vispa ihop till en klimpfri smet. Vispa sedan i resten av mjölken och ägget.
Skala och riv potatisen fint. Blanda genast den rivna potatisen i smeten så att den inte mörknar.
Bryn lite fett i en stekpanna. Grädda smeten som tunna pannkakor.
Servera med lingonsylt och bacon.
Vi gjorde 1,5 sats och använde oss av havremjölk och struntade i ägget.
Västerbottensostgratinerad kyckling med örtsås
I helgen har det inte blivit så mycket matlagande. I fredags var vi bortbjudna och i lördags åt vi lite skagenröra, brieost, baguetter m.m efter hockeyn. Men igår gjorde jag en fest-kyckling i ugn. Jag åt bulgur men de andra åt ris till kycklingen.
Västerbottensostgratinerad kyckling med örtsås
4 kycklingfiléer, 3-4 bitar/filé
1 pkt bacon, finskuret
0,5 purjolök, finskuren
2 dl blandsvamp, finskuren
3 dl grädde
2 msk kalvfond eller 0,5 köttbuljongtärning
1 tsk timjan
1 tsk oregano
1 tsk basilika
1 tsk dragon
1 tsk paprikapulver
1 msk soja
salt
peppar
2 dl Västerbottensost, riven
Bryn purjolök, bacon och svamp. Lägg det som en bädd i en ugnsform.
Bryn kycklingfiléerna med salt och peppar och lägg sedan dessa ovanpå bädden.
Blanda grädde, fond och kryddor. Låt puttra i 5 minuter.
Häll såsen över filéerna och strö över osten.
Gratinera i 225 grader i ca 25 minuter.
Västerbottensostgratinerad kyckling med örtsås
4 kycklingfiléer, 3-4 bitar/filé
1 pkt bacon, finskuret
0,5 purjolök, finskuren
2 dl blandsvamp, finskuren
3 dl grädde
2 msk kalvfond eller 0,5 köttbuljongtärning
1 tsk timjan
1 tsk oregano
1 tsk basilika
1 tsk dragon
1 tsk paprikapulver
1 msk soja
salt
peppar
2 dl Västerbottensost, riven
Bryn purjolök, bacon och svamp. Lägg det som en bädd i en ugnsform.
Bryn kycklingfiléerna med salt och peppar och lägg sedan dessa ovanpå bädden.
Blanda grädde, fond och kryddor. Låt puttra i 5 minuter.
Häll såsen över filéerna och strö över osten.
Gratinera i 225 grader i ca 25 minuter.
torsdag 29 januari 2009
Viltkryddad lax
Idag har jag varit tillbaka i köket en del igen - kul! Vi hade många bruna bananer så jag bakade min favorit-banankaka, den med mörk choklad. Till middag viltkryddade jag lax som jag serverade med potatis och broccoli.
Viltkryddad lax
500 g laxfilé
1-2 dl färska kantareller
0,5-1 gul lök
1 msk viltfond
1 tsk mortlade enbär
1 tsk timjan
Salt & grovmalen svartpeppar
2,5 dl grädde
ev. 1 dl vatten
Dela laxen i bitar, ca 2x2 cm. Fräs så de får fin färg på bägge sidorna. Lägg över i en traktörpanna.
Finhacka löken och fräs tillsammans med kantarellerna. Lägg över till traktörpannan.
Krydda med enbär, timjan, salt, peppar och fond.
Slå på grädde och ev. vatten.
Låt allt stå och puttra någon minut. Smaka av!
De här kryddorna använder man vanligvis till älgkött, men det blev jättegott till lax också. I och med den annorlunda kryddningen smakade det inte så mycket fisk tyckte jag. Ida åt med god aptit, Isak är alltid emot lax, men den här åt han nog mer än vanligt av. Olivia tyckte inte om kryddningen. Men hon är inte på det bästa humöret i kväll. På skolan ramlade hon och slog huvudet i isen, skolsystern undersökte henne och sa att allt var ok. Men nu oroar hon sig för hjärnskakning i alla fall.
Viltkryddad lax
500 g laxfilé
1-2 dl färska kantareller
0,5-1 gul lök
1 msk viltfond
1 tsk mortlade enbär
1 tsk timjan
Salt & grovmalen svartpeppar
2,5 dl grädde
ev. 1 dl vatten
Dela laxen i bitar, ca 2x2 cm. Fräs så de får fin färg på bägge sidorna. Lägg över i en traktörpanna.
Finhacka löken och fräs tillsammans med kantarellerna. Lägg över till traktörpannan.
Krydda med enbär, timjan, salt, peppar och fond.
Slå på grädde och ev. vatten.
Låt allt stå och puttra någon minut. Smaka av!
De här kryddorna använder man vanligvis till älgkött, men det blev jättegott till lax också. I och med den annorlunda kryddningen smakade det inte så mycket fisk tyckte jag. Ida åt med god aptit, Isak är alltid emot lax, men den här åt han nog mer än vanligt av. Olivia tyckte inte om kryddningen. Men hon är inte på det bästa humöret i kväll. På skolan ramlade hon och slog huvudet i isen, skolsystern undersökte henne och sa att allt var ok. Men nu oroar hon sig för hjärnskakning i alla fall.
onsdag 28 januari 2009
Italiensk kyckling
Nu äntligen orkar jag stå i köket igen. Febern är inte helt borta än, så jag blir fort matt därför passade jag på att göra en maträtt med kycklingfilé. Kycklingfilé går ofta fort och enkelt att tillaga till något gott. Idag gjorde jag en italiensk kyckling som vi åt till tagliatelle.
Italiensk kyckling
200 gram fryst bladspenat eller ca 150 gram färsk
3 kycklingfileer
1-2 vitlöksklyftor
6- 8 marinerade soltorkade tomater
10 svarta oliver
salt
svartpeppar
2,5 dl matlagningsgrädde
Tina spenaten och krama ur vattnet. Skala och hacka vitlöken. Grovstrimla tomaterna och spenaten.
Skär kycklingen i bitar och bryn i smör. Krydda med salt och peppar.
Rör i vitlök, tomater, spenat och grädde.
Låt koka några minuter.
Blanda i oliverna.
Servera till pasta och sallad.
Italiensk kyckling
200 gram fryst bladspenat eller ca 150 gram färsk
3 kycklingfileer
1-2 vitlöksklyftor
6- 8 marinerade soltorkade tomater
10 svarta oliver
salt
svartpeppar
2,5 dl matlagningsgrädde
Tina spenaten och krama ur vattnet. Skala och hacka vitlöken. Grovstrimla tomaterna och spenaten.
Skär kycklingen i bitar och bryn i smör. Krydda med salt och peppar.
Rör i vitlök, tomater, spenat och grädde.
Låt koka några minuter.
Blanda i oliverna.
Servera till pasta och sallad.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)