söndag 23 oktober 2016

Äggfri äppelkaka

Eftersom jag bakade en lågkolhydrat-äppelkaka med en massa ägg i går ville jag även baka en äggfri variant så att Isak också skulle få go'fika. Lika fascinerad som jag var över hur god lchf-kakan var, så är jag lika fascinerad över hur god och bra den här äggfria varianten blir.


Äggfri äppelkaka

3 dl mjöl
1,5 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk smält smör 
1,5 dl mjölk
Fyllning
3 äpplen
0,5 dl socker
2 tsk kanel

Smörj och bröa en springform.
Rör ihop alla ingredienser till kakan.
Häll smeten i formen.
Skala och skiva äpplena. Stick när äppelskivorna riktigt tätt i smeten, det ska vara mycket äpplen.
Blanda ihop kanel och socker och strö ovanpå.
Grädda i ca 225° ca 25-30 min.

Så kul att kunna göra en riktigt god äppelkaka som är äggfri. Äppelpaj, t.ex. smulpaj är inga problem utan det som brukar vara problem att få till riktigt bra utan ägg är sockerkaksaktiga mjuka kakor. Men den här äppelkakan blir riktigt, riktigt bra.

Det är inga problem att göra den även mjölkfri. Då använder du mjölkfritt margarin och havremjölk och den blir ändå lika bra.


På dagens agenda står, förutom de vanliga söndagssysslorna, shopping, kalas, fönsterputs, göra Blocket-annonser, basketträning, hockeymatch och att förbereda inför kommande veckas hantverkarbesök. Vad har ni för planer?

Men först börjar jag med ytterligare en kopp te och lite Nyhetsmorgon.

lördag 22 oktober 2016

Härliga lördag

Godkväll har ni haft en bra lördag? Det har jag! Jag har hunnit göra lite allt möjligt i dag, framför allt har jag bakat. Jag har varit sugen på äppelkaka sååå länge och i dag har jag äntligen sett till att baka det. Och det blev faktiskt två stycken när jag ändå höll på - en lågkolhydratvariant utan mjöl och vanligt socker men med massor av ägg och en med mjöl och socker men utan ägg.

Lågkolhydratvarianten som jag åt av blev supergod, trodde faktiskt inte att det kunde bli så gott och så likt "sockerkaka" när man inte använder vetemjöl. Så den kommer jag baka många fler gånger. Undra om det blir lika bra och gott med blåbär? Det var så himla kul att baka så nu vill jag baka i morgon igen, men det lär jag inte hinna och egentligen vill jag baka bullar och jag har ingen jäst hemma så jag avvaktar nog med nästa baktillfälle ett tag.


Till middag blev det lite smått och gott - kräftor, räkor, löjrom, ägghalvor, ostsufflé, gurka, sallad och aioli. En riktigt god lyxmiddag som var superlätt att fixa. Ostsuffléerna fick toppbetyg, alltid kul att få beröm för matlagningen (och annat). Visst kommer ni ihåg att det är jättelätt att göra egen aioli och den blir så himla mycket godare än köpt? Det är så värt att göra egen. Ni måste prova!

Nu ska jag bänka mig framför tv:n för säsongspremiären av Så mycket bättre - mysprogrammet nummer ett. Tror jag tar med mig en bit äppelkaka....

Ge bort en kaka

Har ni hört talas om Postkakan? 
Det hade inte jag, men nu vet jag mer. Det är något som är helt i min smak så det måste jag tipsa er om. Man kan alltså skicka en god kaka istället för blombud när någon fyller år eller behöver lite extra uppskattning. Perfekt, eller hur? Du behöver inte ens baka själv.


Hur gör man?
Man går in på postkakan.se och väljer bland fem olika tårtor/kakor. 
Jag valde Kola Cocos - chokladbotten med kolafyllning och kokostopping. 
Se'n kan man skriva en hälsning till den man vill skicka en kaka till innan man slutför beställningen. 
Efter någon dag så har personen en god kaka i brevlådan. 
Fiffigt, eller hur?


Kakan då? 

Var den hel eller mosad?
Kakan var inte det minsta skadad, t.o.m all kokos satt kvar på tårtan så den har verkligen klarat postgången utan problem.

Var den god? 
Jag älskar ju choklad och tycker om det mesta med choklad, även den här. Den krämiga chokladkolafyllningen höjde smaken och gjorde kakan saftig och god. Kokostoppingen blev dock lite torr och tråkig efter nån dag (vi åt inte upp hela på en gång). Men den gick enkelt att skrapa bort :)


I samarbete med Postkakan men åsikterna är mina egna.

fredag 21 oktober 2016

Champagnedagen

Det är internationella champagne-dagen i dag. Har ni koll på det?

Många blir irriterade på dessa temadagar som infaller var o varannan dag men jag tycker faktiskt att de är ganska roliga. En anledning att få äta och dricka gott tackar man väl aldrig nej till. Och känner man inte för att fira nån temadag då struntar man i det.


Gårdagens lugna torsdagskväll med fredagsfeeling var helt underbar och precis vad jag behövde, nu ser jag framemot veckans riktiga fredagskväll i kväll.

Snart dags att åka in till sta'n för att jobba veckans sista dag. Jag hade planerat att promenera men vaknade upp till ett höstgrått Luleå där regnet hänger i luften så jag "vågar" inte promenera och riskera vara dygnsur innan jag kommer fram. Får satsa på en lunchpromenad istället.

Ha en underbar champagnedag så hörs vi ikväll!

torsdag 20 oktober 2016

Taco-gratäng

Ni som följer mig på Instagram har sett att vi har haft fredagskänsla här i kväll med god middag (low-carb-onara), ett glas rödvin och se'n lite efterrätt på det. Dessutom åt hela familjen samtidigt och länge, det hör inte till vanligheterna. En riktigt mysmiddag och vardagslyx av stora mått.

Förra helgen hade vi också en mysmiddag då vi åt taco till barnens stora glädje, och jag passade på att även göra en taco-gratäng som blev supergod. Är sugen på den igen...


Taco-gratäng

500 g köttfärs
1 påse tacomix
400 g krossade tomater
röd jalapeño
200 g philadelphiaost, naturell
0,5 purjolök
riven ost

Bryn köttfärsen.
Tillsätt kryddmix och krossade tomater. Låt koka i ca 10 minuter.
Lägg köttfärsblandningen i en ugnssäker form.
Fördela avrunna och grovhackade jalapenos ovanpå.
Bred/klicka sedan över ett täcke med Philadelphiaost.
Strimla purjolök och strö över, avsluta med riven ost på toppen.
Gratinera i ca 15 minuter i 225 grader.
Servera tillsammans med sallad och eventuellt tacochips.

Det här blev jättegott, men lite småstarkt av den röda jalapeñon. Jag hade rätt mycket på gratängen så jag plockade bort några från min tallrik, medan Leif tog några extra direkt från burken.

Jag tyckte att både de krossade tomaterna och philadelphiaosten gjorde rätten så himla krämig och mycket godare än vanlig tacoköttfärs. Kanongratäng som var lika god i matlådan.

Det är fredag

...nä jag skojade bara. Men det känns nästan som fredag för nu är det bara bra dagar kvar av veckan. (Peppar, peppar....) Så jag börjar fira helgen redan nu så känns helgen extra lång. Smart, va?


Inte ens huvudvärken jag vaknade med kan förstöra glädjen att vi nu har några lugna och sköna dagar framför oss. Lugna och sköna kanske var en överdrift för det är mycket som måste göras och många beslut som ska tas för nu är renoveringen igång på allvar. Om tidplanen ska hålla måste vi Leif jobba på bra i helgen. Det är så himla kul o spännande och kommer bli så fint när vi väl är klara. Men vi har några veckor i kaos framför oss. Men den som väntar på nå gott....

Nu är det dags för jobb i några timmar innan jag återkommer i kväll med recept på nå gott som passar perfekt imorgon då det är fredag - på riktigt.

onsdag 19 oktober 2016

Biff Stroganoff

Nu har jag nästan en timmes paus i soffan och tar det lugnt med datorn och en kopp te, samlar energi för att orka med "kvällspasset". När jag sjunker ner i soffan nästan gång då har veckans stressigaste dagar passerat och det är nedförsbacke till helgen. Jag hoppas målaren är klar med tapetseringen tills dess så att vi kan flytta över Idas grejer och börja göra i ordning hennes nya rum. Den nya garderoben får vi vänta på en vecka till men vi kan ändå börja möblera rummet och försöka göra det så smart som möjligt. Mycket saker på liten yta med få förvaringsmöjligheter är ingen bra kombination.

I helgen åt vi en jättegod biff stroganoff, inte så mycket kryddor men ändå så smakrik och god.


Biff Stroganoff

1 kg lövbiff
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl tomatpuré
2 msk kalvfond
1,5 msk dijonsenap
4 dl crème fraiche
2 dl grädde
salt, peppar


Finhacka lök och vitlök och skär biffen i strimlor
Stek lök och vitlök på låg värme så de mjuknar, lägg sedan över i gryta.
Stek köttet i omgångar på hög värme, lägg sedan över i grytan.
Tillsätt tomatpuré, fond, senap, crème fraiche och grädde.
Låt allt småputtra i 5-10 minuter.

Jag serverade broccoli och sallad till köttet o såsen och det passade perfekt. Den krämiga goda såsen "fastnade" på broccolin och det blev så himla gott.

Barnen var skeptiska när jag sa att vi skulle äta Biff Stroganoff men sen åt alla med god aptit, så förmodligen låter inte namnet så roligt och aptitretande.

Smakbox matresa

Dags för ännu en smakbox full med godsaker. Ida kastade sig över lådan för att få vara den första att öppna och kolla in alla grejer, alla andra stod samlade runt smakboxen för att se vad det fanns för roligt och gott i den. Lika spännande som julafton!


Den här Smakboxen med tema Matresa innehöll:

Lindt choklad - jag älskar ju choklad så blir lika glad varje gång jag får choklad.

Oatly - ett favoritföretag med mjölkfria produkter och nu får vi möjlighet att prova en proteindryck som passar när kroppen behöver återhämta sig t.ex. efter ett träningspass.

Kantarellchips från Svenska lantchips låter spännande, eller hur?

Kallpressad rapsolja sägs vara lika god och exklusiv som olivolja, nu ska jag äntligen prova, tack vare Gunnarshögs gård.

Urkraft Glutenfri Granola med physalis, svarta vinbär och linfrö från Finax.

Friya har en Superfood drink Chia & Basil som har tagit Österrike med storm och nu ska den lanseras i Sverige. Den ska jag läsa på mer om och testa i helgen.

Fin spagetti no 12 från De Cecco - nu vill nog Isak att jag gör köttfärssås så han får prova spagettin så fort som möjligt.

Or tea? har exklusivt te från Hong Kong och nu ska jag få prova 3 av sorterna - spännande, jag som dricker mååååånga koppar te per dag.

Snart är det jul och jag längtar. Redan nu kan jag provsmaka Nyåkers ekologiska pepparkakor. Pepparkakor och te, hur gott är inte det?

Till jul brukar det bli mycket godis. Skumma grisar från Konfekta kanske är något? De ska visst vara Svingoda :)

Kryddmixer och kokosmjölk från Santa Maria - en bra genväg att få smakrik mat när tiden är knapp.

Knorrs middagskit är ännu en genväg stressiga dagar. En nyhet (i alla fall för mig) som verkar lite småspännande. Olivia fastnade direkt för dessa förpackningar.

Havredryck har vi alltid hemma, nu ska vi även prova den mjölkfria dinkeldrycken från Spelt Dream. Dinkel sägs ju vara så nyttigt och nu finns det även som "mjölk".

Vitamin Well är ännu en favorit för oss och nu ska vi få testa en ny variant.


Alla dessa 18 produkter har ett värde av 459 kr i butik. Att prenumerera kostar 199 kr inkl frakt, men med min rabattkod MATRO får du 15% rabatt på din första smakbox. Klicka här så kommer du direkt till prenumerationssidan.

Förutom att det är spännande och roligt att öppna paketet och att man får produkterna till ett billigare pris så är det absolut bästa att man får möjlighet att testa saker man annars aldrig hade testat utan bara gått förbi i affären. Tack vare smakbox har jag hittat många nya favoriter som jag nog aldrig ens hade sett annars.

måndag 17 oktober 2016

Vinmarinerad långkokt älgköttgryta

Även i dag fick min Crock Pot fixa middagen medan vi var jobbet. Den är så smidig men jag glömmer ofta bort den, men nu har jag använt den tre gånger på kort tid. Jag har kanske fått in en vana! Köttet blir så himla mört och gott när det har tillagats på låg temperatur länge.


Vinmarinerad långkokt älgköttgryta

ca 1 kg grytbitar av älg
marinad
3 dl rödvin
0,5 tsk krossad vitpeppar
1-2 tsk krossad enbär
1 st krossat lagerblad
1 lök i klyftor
1-2 tsk salt
till kokning
1,5 dl fond
3-4 dl vatten
sås
1 dl grädde
0,5 dl crème fraiche 
salt o peppar

Blanda marinaden och lägg ner köttet och låt stå i kylen en halv dag.
Sila bort marinaden och bryn köttet.
Lägg köttet i crock pot-grytan.
Tillsätt fond och vatten.
Tillaga på låg värme i ca 7 timmar.
Tillsätt grädde och crème fraîche till grytan.
Koka ihop på hög värme i 5-10 minuter. 
Smaka av.

Så skönt det är att komma hem till nästan färdiglagad och otroligt god mat. Tala om vardagslyx! Det jag mår mest illa av stressiga dagar är att maten inte alltid är så hemlagad och god som jag vill, utan att vi måste ta till halv- och även helfabrikat ibland. Men med en crock pot slipper man de genvägarna och lyckas ändå ha maten på bordet några minuter efter man kommit hem.

Köttet låg i marinad nästan hela dagen igår och på kvällen stekte vi köttbitarna som se'n fick ligga i kylskåpet i natt. I morse la jag köttet i crock pot-grytan tillsammans med fond och vatten. Se'n har det tillagats hela dagen här hemma medan jag varit på jobbet. Visst låter det lyxigt?

Grytbitar, fond och vatten har kokat på låg värme hela da'n. När jag kom hem tillsatte jag grädde och crème fraîche och
10 minuter senare stod middagen på bordet.
En av flera modeller som Crock Pot finns i.

Kaos

Dags för en ny vecka!
En vecka som kommer innebära ett hus i kaos. Vi planerar en del renoveringar och rumsbyten och redan i morgon ska Idas nya rum (Isaks gamla rum) tapetseras så Isaks alla saker måste ut därifrån. Men han har inget nytt rum än utan kommer få ha sina kläd-byråer i hallen och sängen o skrivbordet får trängas i Idas rum. Ida kommer ha kvar sina grejer i sitt gamla rum men kommer sova nere i vårt sovrum. Hon är väldigt nöjd över just den lösningen.


När Idas nya rum är klart då ska alla saker flyttas till sina nya ställen, men först ska det rensas. Ida får ett mycket mindre rum och ännu mindre och färre förvaringsmöjligheter. Det är nog bäst att jag sköter utrensningen för Ida har så svårt för att skiljas från sina saker så är hon med är risken stor att allt blir kvar.

Ska försöka göra i ordning en Blocket-annons med saker för det borde ju finnas många som vill fynda inför jul. Är det nån som vill ha docksängar, dockvagnar, hockeyspel, gunghäst, käpphäst (med ljud), gå/lunka-band, byrå i ek, Trofast-hylla med förvaringslådor, svart skrivbordsstol, vita tygstolar/fåtöljer, dvd-filmer och/eller böcker?

söndag 16 oktober 2016

Limemarinerade bönor med koriander

Bönor med smak av lime passar perfekt till en stark chili eller till min chili-pulled pork, som jag serverade på vår höstfest.


Limemarinerade bönor med koriander

2 små förpackningar favorit-bönor, jag valde två blandförpackningar
1 dl hackad färsk koriander
1 lime (rivet skal och saft)
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 krm grovmalen svartpeppar

Häll bönorna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten. Låt rinna av väl. 
Lägg över dem i en skål tillsammans med hackad koriander. 
Blanda ihop skal o saft av lime, olivolja, flingsalt och svartpeppar.
Häll marinaden över bönorna, blanda runt försiktigt och låt stå minst 20 minuter.

Jag älskar limesmak och till just bönor passar lime lite extra bra. Jag hade en förpackning hackad koriander i frysen som jag använde istället för att köpa en färsk och det gick jättebra. Onödigt att köpa något när man ändå har liknande hemma. Jag gjorde en stor sats av detta och nästan allt gick åt så det ser jag som ett gott betyg.

*******************

Dags att kicka igång helgens sista dag! Jag sitter fortfarande vid frukostbordet med min andra kopp te, Nyhetsmorgon på tv och datorn på bordet framför mig. En perfekt start på dagen som jag hoppas fortsätter med en promenad längs vattnet. Det känns som det var en evighet sen jag var på en promenad och den senaste gången var en kvällspromenad i mörker. Nu vill jag ut och njuta av ljuset och de fina färgerna.

lördag 15 oktober 2016

Balsamicostek i Crock Pot

I måndags fick min "slökokare" Crock Pot tillaga maten. Så enkelt och fiffigt! På söndagkväll förberedde vi löken o mätte upp vätskan samt tog upp en köttbit från frysen. På måndagsmorgon kryddade vi köttbiten och la ner allt i vår Crock Pot, sen fick köttet tillagas i den på låg temperatur hela dagen. Lagom tills vi kom hem från jobbet så var köttet klart och vi behövde bara skiva upp det och göra sallad. Crock Pot - en räddare för att få vardagspusslet att fungera!


Balsamicostek i Crock Pot

1,5 kg stek, t.ex. fransyska
salt, peppar
1 gul lök
2 lagerblad
1-2 vitlöksklyftor
2,5 dl rött vin
0,75 dl balsamvinäger
4,5 dl köttbuljong

Putsa steken, salta och peppra.
Placera köttet i botten på crock pot- grytan.
Skala och klyfta gullöken och finhacka vitlöken. Lägg ner i grytan tillsammans med lagerblad.
Häll över rött vin, balsamvinäger och köttbuljong. 
Koka på låg temperatur i ca 8 timmar, lite beroende på köttbit. 
Ta upp och skiva köttet.
Sila av lite av skyn och koka upp med grädde och crème fraîche till en sås.

Köttet blir så himla mört när det får koka länge på låg temperatur. Om man vill kunna skiva köttbiten får man absolut inte använda en för fin köttbit för då faller köttet sönder som i pulled pork. Har man en bättre köttbit så får man dra ner på tillagningstiden om man inte vill att köttet ska falla isär.

fredag 14 oktober 2016

Isak 15 år

I går fyllde fina Isak 15 år och vi firade honom hela da'n. 
Eller rättare sagt så började vi med att fira honom på morgon och sen fortsatte vi på kvällen. Där emellan hann vi med lite jobb och skola. 


Isak väcktes med Ja-må-han-leva-sång och paket på sängen och sen fick han gå upp till ett frukost-dukat bord med de obligatoriska flaggorna, ett paket och en special-chokladkaka med texten Happy Birthday. 

Middagen åt vi på O'Learys där vi även hann med att se första hockey-perioden mellan Luleå och Djurgården. Vi åt alla olika saker - kyckling, grönsaker o Coleslaw, Ceasarsallad med kyckling, chicken nuggets med pommes och två olika sorters hamburgare. Ida och Isak avslutade sedan middagen med varsin efterrätt - en stor o smarrig milkshake och en glass extra allt.


15-åringen vill inte vara med på bloggen, inte ens på sin födelsedag :)

Falsk potatissallad med zucchini

F.R.E.D.A.G
Älskar fredagar och vetskapen att vi har en hel härlig helg framför oss. 

Den här helgen kommer vi ha fullt upp med att rensa och tömma Isaks och Idas rum för de planerar att byta rum och innan Ida flyttar in i sitt nya rum ska det målas och tapetseras. Och när jag skriver det kom jag på att vi måste ju välja tapet i helgen också, för målarn kommer till veckan. Spännande att se om jag och Ida kan enas om en tapet.

Men vi börjar helgen med en god fredagsmiddag och jag planerar att göra den här falska potatissalladen med zucchini istället för potatis. Jag gjorde den till förra helgens grillmiddag och är sugen på den igen för den var så himla god.


Falsk potatissallad med zucchini

1 stor zucchini
1 gul lök eller purjolök
2-3 msk majonnäs
1,5-2 dl crème fraiche 
0,5-1 msk fransk senap
1 tsk kapris
salt och peppar

Skär zucchinin i tärningar. Är skalet hårt eller fult kan du skala zucchinin först.
Finhacka löken eller strimla purjolöken.
Fräs zucchini i smör, salta och peppra lite, låt de mjukna lite men behåll lite tuggmotstånd och ta upp och låt de kallna.
Fräs löken på låg värme tills den mjuknat, ta upp och låt kallna.
Blanda crème fraiche med majonnäs, senap och kapris.
Blanda sedan ner zucchini och purjo.
Smaka av med salt och peppar.

Ett gott lågkolhydrat-tillbehör som passar perfekt till kötträtter. Stek inte zucchinin alltför mjuk för det blir (som vanligt) godast med lite tuggmotstånd. Löken däremot kan man steka helt mjuk så man får den goda löksmaken.

Zucchini, kapris, lök och crème fraiche-röra blir ett supergott tillbehör.
Grillade sambalbiffar med mozzarella, sparris, sallad och falsk potatissallad. En riktig kanonmiddag!

torsdag 13 oktober 2016

Hjortronpaj

I dag är det Isaks födelsedag - 15 år fyller han. Helt otroligt! 

På födelsedagar brukar man äta tårta, eller hur? Fast på Isaks födelsedagar har vi faktiskt sällan haft tårta eftersom han har varit allergisk mot både ägg och mjölk. Istället har jag ofta gjort bärpajer som vi ätit tillsammans med mjölkfri vaniljsås (och/eller grädde till de som tål). På höstfesten i lördags bjöd jag på hjortronpaj med krispigt täcke.


Hjortronpaj

200 gr smör, smält
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
6-8 dl hjortron, lättsockrade

Täck en pajformsbotten med hjortron. 
Blanda pajdegen och tryck den över hjortronen. 
Grädda i 200 grader i 35 minuter. 
Servera med vaniljsås, grädde och/eller glass.

En enkel paj att göra och förbereda (som jag älskar). Kvällen innan festen blandar jag ihop de torra ingredienserna. Förutom att jag då sparar tid på festdagen slipper jag även mjöldammet i ett fest-städat kök.

Hjortron är både vackra och goda enligt mig, så jag blir så förvånad när jag hör fler o fler som inte tycker om hjortron. Hjortron är riktigt gott men inte mitt favoritbär. Däremot är det både min man och min mammas favoritbär så jag ser ofta till att ha efterrätt med hjortron när det är fest o kalas.

onsdag 12 oktober 2016

Kvällsfika

Dags för kvällsfika!
Visst är allt lite godare på kvällen i soffan framför tv:n? Undra varför det är så? Det måste ju hänga ihop med att man då känner ett lugn och har gjort bort alla dagens och kvällens måsten.

Ida har somnat men har hunnit med kvällsfika innan dess. Mysstund!

Visst har hon en fin kvällsfika-bricka med kaneläpplen, clementinklyftor, mjuk-stut och ett glas havremjölk.

Idag har varit en hysterisk dag igen. Jag har sprungit från det ena mötet till det andra, när väl alla möten var slut och jag fick sitta på mitt rum o jobba var det så skönt och välbehövligt så då passade jag på att jobba över en timme av bara farten. Men i morgon blir det inga möten utan jag ska sitta hemma och jobba helt ostört.

Rösta på Niiinis

Jag tror att alla matbloggare vill vinna Matbloggspriset - Folkets val. 
Jag lyckades inte bli en av finalisterna, men det lyckades Niiinis med. Nina som hon egentligen heter har en mysig blogg med bra blandning av recept och familjeliv. Ni kanske känner igen henne från Hela Sverige bakar där hon var med för några år sedan. Bakning är hennes stora intresse och på bloggen finns många godsaker.

Jag tycker ni klicka här för då kommer ni till hennes röstningssida där ni ska gilla kortet på Niiinis för att på så sätt rösta på henne i Matbloggspriset. 
Det är hon värd!

tisdag 11 oktober 2016

Marinerade haricot verts

Oj så jobbigt det är att kliva upp nu när det är så mörkt på morgnarna, helst vill jag bara vända mig om och fortsätta sova. Känns som man kliver upp mitt i natten. Jag har verkligen inte vant mig vid höstmörkret än, igår hann det till och med bli mörkt innan jag cyklade hem från föräldramötet trots att klockan inte var mycket mer än sju.

På lördagens höstfestbuffé bjöd jag på några gamla favoriter men jag provade även några nyheter. Marinerade haricot verts var en nyhet men de lär nog dyka upp fler gånger framöver.


Marinerade haricot verts

250 g haricots verts
vinägrett
1 msk vinäger
1,5 msk vatten
1,5 msk olja
1 tsk fransk senap
1 krm salt
svartpeppar

Blanda samman alla ingredienser till vinägretten.
Koka bönorna nätt och jämnt mjuka. 
Lägg bönorna i ett djupt fat. 
Häll över vinägrettsåsen medan bönorna är varma.
Låt stå och dra i 1-2 timmar.

Ett gott och enkelt tillbehör på vårt buffébord. Olivia tyckte att de var jättegoda och då tycker hon egentligen inte ens om haricot verts. Det måste kallas bra betyg!

Jag använde fryst haricot verts som jag kokade upp innan jag hällde på vinägretten. Det hade nog blivit lite krispigare (och godare) med färsk haricot verts. Men man tager vad man haver....

måndag 10 oktober 2016

Prenumerera på böcker med BookBeat

Lyssnar ni på ljudböcker?

Jag har gjort det i flera år när jag går ut o går utan sällskap. Men jag har aldrig tänkt på att det är en grej även för barnen. Konstigt nog. Men inför detta samarbete med BookBeat ville jag kolla vad de hade för typ av böcker och ser då att de har ju en hel drös med barnböcker. Ingen av mina tre barn är speciellt mycket för att läsa, de skulle nog aldrig komma på själv att mysa ner sig i sängen med en bok. Det som är en dröm för mig och ligger högt på min feel-good-lista.

God natt!

Men nu såg jag min chans att öppna en ny värld för barnen - ljudböcker. 
Ida älskar det och lyssnar numera alltid på ljudbok innan hon ska sova. Hon har t.o.m läst några böcker på sin iPad, för de flesta böcker kan man välja om man vill läsa eller lyssna på. Och självklart kan man ladda ner böckerna till sin läsplatta eller mobil så man behöver inte vara uppkopplad mot nätet hela tiden.

Det är lätt för henne att själv välja böcker för det finns olika kategorier t.ex. barn som hon kan titta under om hon inte exakt vet vad hon vill läsa för då kan hon söka fram den på en gång. Man kan påbörja hur många böcker som helst (bara utrymmet på mobilen eller läsplattan klarar det) så både jag och Ida kan använda BookBeat samtidigt. Hon lyssnar och läser på sina valda böcker och jag på mina.

Just nu lyssnar Ida på en Alva-bok, men den är snart slut och hon måste välja en ny.

Vill ni också prova BookBeat?
Då kan ni passa på nu för jag kan erbjuda er en månads gratis prenumeration om ni går via denna länk www.bookbeat.se/blogteam Efter första månaden fortsätter prenumerationen för 169 kr/månad tills du själv känner att du vill avsluta den. Det är ingen uppsägningstid, så du behöver inte vara förutseende och ute i god tid. Perfekt.

Här kan ni se ett urval av alla tusentals böcker som finns hos BookBeat.

söndag 9 oktober 2016

Höstfest

I går hade vi vår traditionella höstfest för att fira de stora barnen som fyller år med mindre än en månads mellanrum i september och oktober. Vi var 21 stycken i alla åldrar och med ett åldersspann på över 84 år från yngsta till äldsta personen. Lite småläckert, eller hur?

Maten skulle anpassas för köttätare, fiskätare, veganer, de som undviker gluten och de som vill äta enligt lchf och jag tror jag lyckades. I dag går diskmaskinen varm och vi äter goda rester både till lunch och middag.


Höstfest

Buffé

ugnsstekt lax 
thaichilistekt kyckling

rhode island
mjölkfri örtsås 
salsa

tomat- och rödlökssallad
gurka och paprika i småbitar
marinerade haricot verts
isbergssallad
majs
oliver

brieost
tacochips

Efterrätt

hjortronpaj 
grädde
Oatly vaniljsås
Lindts chokladkulor

Kvällens drycker

vatten med och utan kolsyra
rabarbersaft
läsk 
öl
rött vin
vitt vin
kaffe
te


fredag 7 oktober 2016

Kycklingtacogratäng

Nyss var det en stressig tisdag och veckan kändes evighetslång, men nu är det helt plötsligt fredag igen. Hur gick det till?! Vi ska grilla med grannarna ikväll, en sista grillkväll inför vintern. Men jag förmodar att ni är många som ska ha taco-fredag ikväll. Kanske dags att variera köttfärsen med lite kyckling och servera den som en gratäng.

Inspirerad av denna paj gjorde jag en kycklingtacogratäng till gårdagens mysiga snart-är-det-helg-middag. En smakrik krämig gratäng med taco-smak som gjorde att hela familjen tyckte om den.


Kycklingtacogratäng

1 kg kycklingfilé
1 gul lök
0,5 kg vitkål
salt o peppar
2 påsar taco-kryddmix
3 dl crème fraiche
2,5 dl grädde
riven ost

Skär lök och vitkål i centimeterstora bitar och fräs på låg värme tills det mjuknar.
Skär kycklingen i mindre bitar och stek den klar. Salta lite o peppra.
Blanda ihop lök, vitkål och kyckling.
Tillsätt taco-krydda, crème fraiche och grädde.
Rör om och låt puttra en stund.
Häll kycklingröran i en ugnsform och strö över riven ost.
Gratinera i 225 grader i ca 20 min. 
Servera med en god sallad och tacochips.

Det här blev verkligen gott. Ida och Isak tyckte det var lite för mycket vitkål medan jag gärna hade haft lite mer av just den goda vitkålen. Perfekt att använda vitkål nu på hösten när den är billig och god.

 Visst vet ni att det finns sockerfri tacokrydda? Det är inte så lätt att hitta men det finns.

God gratäng i formen, nu saknas bara lite ost och ca 20 minuter i ugnen.
Maten är klar!
Servera den goda gratängen med sallad och ev tacochips.

torsdag 6 oktober 2016

Lyxshopping

Vad är lyxshopping för er?


För mig är det, just nu, att handla matvaror på nätet och få det hemlevererat. Tala om lyx! Så skönt att slippa tillbringa över en timme på en matvaruaffär och dessutom slippa åka till o från affären, istället sitter jag hemma i soffan och klickar i vad jag vill shoppa. Se'n är det bara att vänta på varorna och packa in dem i kyl, frys, skafferi och andra skåp när de väl har blivit hemburna.

Just nu känns det som att det är bästa och billigaste sättet att spara tid. Och tid är en bristvara av stora mått för mig just nu så det här är perfekt. Varje höst är det likadant, så jag borde ha lärt mig och vara mer förberedd på denna tidsbrist.

De gånger jag beställer via nätet passar jag på att köpa lite extra av tunga eller otympliga varor t.ex. havremjölk, toapapper och maskindiskmedel. Då kan jag se'n koncentrera sig på att handla färskvaror när jag väl är på affären.

Prata inte med mig

Riktigt så här farligt är det inte.....men det var i tisdags.


När jag kom hem från jobbet så varnade jag faktiskt Isak, som var den enda som var hemma, att det inte var läge att prata med mig. Fast jag var inte bara stressad, jag var även arg. Så istället gick han o städade sitt rum. Inget ont som inte för nå gott med sig....

Men som jag skrev redan igår så börjar jag komma ikapp på jobbet nu så det börjar kännas bättre. Men det är inte kul att två dagars frånvaro märks så väl och med tanke på att Ida klagar på ont i halsen lite nu och då är jag rädd att det blir fler vab-dagar snart.
Uppdaterat: Vid lunch ringde Ida och ville hem för att hon hade så ont i halsen.

Helgen ska spenderas på bästa sätt - utan jobb och med släkt o vänner både fredag och lördag, så jag ska äta och dricka en massa gott hela helgen och bara ha det bra.