onsdag 18 maj 2016

Åsas fisk- och skaldjurssoppa

I vanliga fall när jag ska på semester så fixar jag till en massa blogginlägg som jag tidsinställer för publicering. Men den här gången hann jag inte det eftersom det blev lite snabba ryck. Bokade resan på tisdagkväll och åkte på lördag, och det var en hel del att fixa inför resan så bloggen hann jag inte riktigt med. Vilken tur då att jag har en del maträtter som jag har glömt att ge er.

Den här goda fisk- och skaldjurssoppan fick vi på senaste tjejträffen hos Åsa och den var så otroligt god så det läskas i munnen nu när jag skriver åt er och tänker på soppan.


Åsas fisk- och skaldjurssoppa

0,5 purjolök
0,5 gul lök
1 msk smör
1,5 tsk tomatpuré
2 dl vatten
1 vitlöksklyfta
1,5 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2,5 dl vitt vin
1,5 buljongtärning
1 pkt saffran
2,5 dl grädde
1 dl crème fraiche
4 hg torsk
3 hg lax
1,5 hg räkor
1,5 hg kräftstjärtar
potatis

Hacka lök och purjolök, fräs i smör.
Tillsätt tomatpuré, vatten, vitlök, salt, timjan, basilika, vin, buljongtärning och saffran.
Låt koka ca 10 min.
Tillsätt sedan grädde och crème fraîche. Koka några minuter.
Skala och skär potatisen i bitar, tillsätt i soppan och fortsätt koka.
Skär fisken i bitar och lägg i grytan, koka ca 10 minuter.
Tillsätt räkor och kräftstjärtar strax innan servering.
Servera med en klick aioli eller vitlöks-crème fraîche och ett gott bröd.

Provsmaka så att potatisen är nästan klar innan du tillsätter fisken så att de blir klara samtidigt. Koka inte soppan nå mer efter att du har tillsatt räkor och kräftstjärtar för då blir de sega och tråkiga.

Ni måste prova den här soppan för den är så god och passa på rätt snart innan det blir för varmt för det är nog ingen sommar-soppa.

tisdag 17 maj 2016

Nyklippt på 17 maj

I kväll har både Ida och Isak klippt sig och båda blev så himla fina i håret, men Isak vill inte vara med på bild. Det är jättebilligt att klippa sig här och båda behövde mer än väl klippa sig så jag är riktigt nöjd med att de ville klippa sig och spara in en massa pengar åt oss. Snart har vi nästan gått i vinst på den här resan :) Fast det bästa är att vi nu slipper hitta klipptider när vi kommer hem, tiden inför skolavslutningen brukar vara nog stressig ändå.


Tänk nu har jag varit med om en 17-maj-parad också. Eftersom vi bor på ett Sunwing-hotell så var det kanske inte så konstigt att 17 maj firades här på hotellet i dag. I fjol firade vi ju midsommar på Sunwing Cala Bona på Mallorca. Det var parad vid poolen och sen sjöngs norska nationalsången, det var många norrmän som dessutom beställde in champagne till middagen.

måndag 16 maj 2016

Solar och badar

Vi solar, badar och har det fortsatt bra här i sommarvärmen. Drygt 30 grader med lite vind som svalkar skönt. Vi har precis ätit lunch och tar en liten siesta på rummet och då passar jag på att skriva till er. Så härligt att sitta på balkongen med datorn och en kopp te och se ut över poolområdet.


Det här är det tredje Sunwing-hotellet vi bor på och jag tror faktiskt att det är det bästa också. Alla hotell har ju så klart sina för- och nackdelar. Side West Beach var fräscht och hade bra shopping nära, Cala Bona hade en fin strandpromenad och bra restauranger i närheten. Side East Beach där vi är nu är fräschast, har stort och bra poolområde med vattenrutschbanor men har ingen shopping på promenadavstånd.


Nu är siestan slut och poolen lockar, framför allt för en bad-tokig 8-åring.
Vi hörs senare!

söndag 15 maj 2016

Life is good!

Hastigt och lustigt hamnade vi i Side, Turkiet, och jag njuter för fullt. Vi som hade bestämt oss för att stanna i Sverige i år, fick i tisdag "an offer you can't refuse" och efter viss vånda och beslutsångest (yes, that's me) så hamnade vi utomlands trots allt. Och nu är jag såå glad för att vi hoppade på detta. 


Vi blev några timmar försenade hit pga toalett-krångel på planet innan start och fulla människor vid buss-transfern som varken hittade rätt buss eller hotell. Suck. Men inte ens de få timmarnas sömn som förseningarna innebar kan störa min lycka nu. Fräscht hotell, bra service, perfekt pool-område - vad mer kan man begära? Till och med barnen har varit sams hela da'n :)

fredag 13 maj 2016

Drinkarnas kväll

Vilken kväll jag har haft!

I kväll har Norrbottens bästa drink 2016 korats och jag var en av fem i drinkjuryn som utsåg vinnaren. Vi i juryn satt nere i källaren och provade drinkarna för att vi inte skulle ha en aning om vem som hade gjort vilken drink. Vilka kreationer vi fick ta del av och så många olika smaker. Wow, säger jag bara.

Vi i juryn var nog ganska eniga om drinkarna, både de med och de utan alkohol. De alkoholfria drinkarna skulle egentligen bara vara en utslagsdrink vid eventuellt lika-läge men eftersom en stack ut och var så himla god var vi tvungna att få nämna den också.


Vinnare av årets drink blev Signe Lindahl som jobbar på Tapas de Papà i Luleå. Hennes drink var en fräsch modern variant av Sangria och passar perfekt på sommarens alla grillfester. Drinken toppades med mousserande vin, Cava, så det var kanske inte så konstigt att jag tyckte om den.

Signes alkoholfria variant var också en favorit för mig. De andra tyckte den var för ingefära-stark, men kan det bli för mycket ingefära? Den påminde lite om min underbart goda ingefärashot.

Men den absolut godaste alkoholfria drinken gjordes av Anton Wallin från Jara Kitchen and Bar i Kalix. Den skulle jag gärna beställa in hela sommaren och sitta o sippa på i solen. Den var söt utan att bli sliskig, den var syrlig utan att bli sur. En perfekt kombination!

Nu ska jag gå och sova efter en underbart trevlig kväll men jag kommer skriva mer utförligt om kvällen och drinkarna nån annan dag men nu orkar jag knappt hålla upp ögonen.

Vinn en Smakbox

Visst kommer ni ihåg att jag fick hemskickat en låda full med godsaker? Om inte, kan ni titta här
Många produktnyheter och mycket ekologiskt gömde sig i lådan. 
Älskar paket och överraskningar!

Nu har ni chansen att vinna en egen smakbox-låda med sommartema som kommer i juni.
För att vara med o tävla går ni in på Instagram och letar upp mig där, 
jag heter matro_sara.

Där finns de instruktioner ni behöver för att kunna vara med o tävla. 
Även nya och gamla prenumeranter kan vara med o tävla för att få boxen gratis.

In o vinn! 


smakbox.se kan ni läsa mer om Smakbox och vill ni vara säker på att få hem nästa smakbox så är det säkrast att beställa en. 

Att prenumerera kostar 189 kr per box (inkl frakt) men värdet på varorna är mycket mer. 
Jag kan även erbjuda er 15% rabatt på er första smakbox om ni uppger rabattkoden MATRO vid beställningen (gäller tom 2016-06-30). 

onsdag 11 maj 2016

Dags att välja drink!

Oj vad det händer grejer nu. 
Kontrollbehovs-Sara verkar ha blivit Spontana Sara och har tackat ja till allt möjligt den senaste tiden. Lite småstressigt och nervöst men nyttigt för mig att släppa kontrollen en aning.

En av alla saker jag har tackat ja till utan att egentligen veta vad jag ger mig in på är att jag på fredag ska sitta i en Drink-jury. Hur roligt och coolt låter inte det!

Duo Nöje, lokaltidningarnas nöjesbilaga, har varit på olika barer runt om i Norrbotten och testat drinkar och nu är det dags för final. De 5 finalisterna ska blanda drinkar på scen på fredag och sen ska jag och övriga juryn smaka och välja ut en vinnare. Ska bli riktigt kul att se proffs in action och sen få provsmaka deras mästerverk.

Årets finalister....och längst ner min goda Matros Pink Heaven - som inte är med o tävlar :)

Det bästa av allt är att även ni är välkomna till detta (gratis)event för att se proffs blanda drinkar, träffa mig och även se vilken drink och bartender som vinner. Kanske kan man snappa upp lite tips inför sommarens drinkkvällar.

Jag tror det blir en riktigt rolig kväll. Så skriv nu in det i kalendern!

Missa inte!

Vi ses!

tisdag 10 maj 2016

Hjortronsockerkaka

Här kommer ett till bak-recepet för jag bakade inte bara kaffekakor i lördags, utan det blev även en sockerkaka med hjortron. Mums!


Hjortronsockerkaka

3 ägg
2,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning
4 dl hjortron
0,5 dl florsocker
2 msk vetemjöl

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Blanda hjortronen med florsocker och vetemjöl och sedan med smeten.
Fyll en smord och bröad sockerkaksform.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter.
Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den.

Jag tror det hade varit bättre att ha en rund form med hål i mitten, för kakan var färdiggräddad i kanten och alldeles degig i mitten. Jag räknar med att det hade varit lättare att få hela kakan färdiggräddad samtidigt i en annan form.

Det var jättegod smak med sockerkakan och hjortronen (ja, jag var tvungen att provsmaka en liten bit). Jag älskar att baka med bär, det blir så gott och fräscht. Men det kan vara svårt också för man riskerar kladdig kaka om bären är för blöta.


Efter flera dagar med sol vaknade vi i dag upp till regn, men enligt prognosen ska det bara regna på morgonen. Vi hoppas det stämmer för vi vill ju ha soooool. Vill man ha ännu mer sol och värme så kan man boka en resa till Turkiet nu. Har ni sett så billigt det är? Det är billigare för vår familj att åka till Turkiet än till Stockholm just nu. Men, tyvärr, beror det väl på oroligheterna i det området som gör att folk inte vill åka dit och då måste de sänka priserna. Men liiiite sugen blir man ju.....

måndag 9 maj 2016

Baka med Linus

I helgen var jag ju så baksugen, som ni kanske redan läst, och bakade även två sorters kakor, kaffekakor och hjortron-sockerkaka. Det var så kul att baka igen efter ett långt uppehåll. När jag sen satt och bläddrade i "Hela Sverige bakar"-vinnaren Linus bok blev jag ju inte mindre baksugen så jag tror jag måste baka snart igen.

Det är en bok fylld med härliga bilder på olika bakverk. En riktig inspirationsbok! Det svåraste blir nog att välja vilken jag ska baka först. Alldeles för många godsaker att välja på. Redan när jag såg programmet blev jag sugen att prova chokladtårtan med popcorn som han fick så mycket beröm för och den ser fortfarande otroligt god ut. Men det är den inte ensam om....


Men med tanke på min sockeravvänjning får jag nog vänta ett tag tills jag bakar nästa gång. För det är väääldigt svårt att inte provsmaka när man väl har bakat. Om ca en månad är det nationaldagen och vi får en långhelg igen, då passar det nog att fira med nån godsak.

Nu är det dags att glömma bakning och godsaker och fokusera på en ny arbetsvecka. Solen är kvar även i dag och jag njuter för varje dag med sol och lite värme. Allt blir så mycket enklare och roligare med sol.

söndag 8 maj 2016

Kaffekakor

Nu börjar denna underbara långhelg lida mot sitt slut, snyft. Jag skulle inte ha något emot fler såna. Det är sån skön känsla när man känner att man hinner göra så mycket hemma. Vanliga helger går för fort och hälften är ofta ogjort. Den här helgen har vi varit effektiva och fått mycket gjort men ändå hunnit vila. Precis som man vill att helger ska vara.

Måste ju ge er receptet på kaffekakorna jag bakade igår som gjorde succé hos de som smakade. Eftersom jag inte tycker om kaffe klarade jag motstå en smakbit.


Kaffekakor

Deg

200 gram kallt smör
1 dl strösocker
3,75 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 msk snabbkaffe pulver
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Kaffesmörkräm

100 gram smör, rumsvarmt
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 msk kallt kaffe

Kakor

Vispa smör och socker fluffigt. 
Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem. 
Forma degen till två rullar 4-5 cm i diameter. 
Plasta in rullarna och lägg dem i kylen i ca 2 timmar. 
Skär i ca 0,5 cm tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. 
Grädda i 175 grader i ca 8 minuter. 
Låt kakorna kallna.

Kaffesmörkräm 

Vispa smör fluffigt.
Tillsätt florsocker och vaniljsocker och fortsätt vispa. 
Vispa till sist ner kaffet. 

Bred smörkrämen på hälften av kakorna och tryck sedan fast med en till kaka.

Gästerna tyckte om kakorna och det var ju tur :) Jag brukar ju alltid vilja tjuvsmaka innan så att det är något att bjuda på. Det luktade kaffe i hela köket när jag gräddade kakorna så jag trodde att jag hade tagit för mycket kaffepulver, men det var visst perfekt mängd.

Rulla till 2 rullar, förvara i kylskåp
Grädda kakorna och låt dem svalna
Lägg ihop kakorna två o två med kaffesmörkräm mellan
Varsågod o njut!

lördag 7 maj 2016

En lugn kväll

Det verkar bli en lugn hemmakväll för hela familjen, en trött familj. Idas övernattningskompisar gjorde att både hon och vi har sovit för få timmar i natt och Isak sov hos en kompis och de verkar också ha sovit för få timmar. Sen har han dessutom haft fotbollsträning i över fyra timmar i dag.


I dag har jag äntligen bakat igen, som jag har längtat. Eftersom jag har skurit ner på socker så har jag ju inte bakat heller, men nu kunde jag inte hålla mig längre. Men för att inte frestas för mycket bakade jag kaffekakor, dvs kakor som smakar kaffe. Kaffe som jag inte tycker om. Smart, va?

När jag ändå var i gång med bakandet var jag tvungen att baka en mjuk kaka också och då föll valet på en hjortronsockerkaka och den var jag tvungen att prova en liten liten bit av och den var himmelskt god. Men en bit får räcka!

Men så himla kul det var att baka! Längtar tills jag får baka igen. Just nu är jag sugen att baka allt möjligt - surdegsbröd, limpor, bullar, kladdkakor, cheesecake och en massa annat :)


Dagens grillmiddag bestod av fläskfilé, zucchini och majs, till det åt vi ugnsrostade gulbetor, sötpotatis, potatis och morötter. Dessutom blandade jag ihop blandsallad, gurka, tomat och avokado och kryddade med örtsalt och droppade över färskpressad citron. Har ni provat det? Det blir så fräscht och gott, framför allt till avokadon.


Nu ska jag ta en kopp te och försöka hålla mig vaken lite längre, men risken är stor att jag slumrar till när jag väl sjunker ner i soffan.

Loppi Blogbag

God morgon!
Klockan är bara strax efter nio och i vanliga fall skulle vi nyss ha stigit upp, men i dag har vi redan varit uppe i flera timmar. Ida har haft två kompisar som har sovit över och tjej-trion vaknade tidigt och var hungriga. Så efter att deras frukost har jag hunnit äta frukost själv, duscha, sätta igång både en disk- och en tvättmaskin och även baka. Oj vad jag kommer hinna mycket i dag :)

I veckan fick jag ett paket med lite smått o gott. Alltid kul med nyheter.


Old el Pasos mexikanska nyhet "Chicken Tinga" ska bli spännande att prova. Kan kanske bli ett alternativ till tacos. Har ni provat den redan?

Rengöringsgel från Dermosil innehåller bland annat Aloe Vera som jag tycker om i skönhetsprodukter. Kanske en ny favorit.

Snobben blir nog kvällens lördagsfilm tillsammans med en stor skål pop corn. Lördagsmys :)

Vilka barn, stora som små, tycker inte om små-yoghurt/kvarg?! Dessa små förpackningar med Safari Kvarg är ett perfekt mellanmål i väntan på maten.

Av Geggamoja fick vi en fin skön mössa och en napphållare. Det blir en bra present eftersom mina barn är för stora.

fredag 6 maj 2016

Hackat ägg - lchf-frukost

Åh vad härligt med en ledig klämfredag och jag har en massa jag vill hinna göra i dag, denna extradag med ledigt. Städa, handla, skura altan, tvätta och annonsera ut barnsaker är en del av sakerna som står på dagens to-do-lista men först ville jag säga hej till er och tipsa om min nya lchf-frukost/mellanmål/lunch, ja jag äter det lite då och då. Det har nästan blivit min nya craving. Hackade ägg med smör och salt! Har ni provat?


Hackat ägg - lchf-frukost

mediumkokt ägg
lite smör
salt

Mediumkoka äggen. Skala den.
Mosa/hacka tillsammans med lite smör, krydda med salt.

Det här är ett riktigt mättande, så det är perfekt till frukost så håller man sig mätt länge. Det blir mycket krämigare och godare om gulan är lite lös, så se till att inte hårdkoka äggen.

Det här åt jag hos min dagmamma när jag var liten, men jag har nog inte ätit det sen dess. Himla konstigt egentligen för jag kommer ihåg att jag tyckte om det redan då och det är ju så enkelt att göra. Vilken tur att jag blev påmind om det när jag sökte lchf-inspiration.

torsdag 5 maj 2016

Västerbottensgratinerad chilisåskyckling

Vilken underbar dag!
Solen skiner och det är riktigt varmt ute, även om man inte sitter i lä. Så himla härligt! Utemöblerna är skurade, gräsmattan krattad, paviljongen uppsatt och snart är även fönstren putsade. Nu är vi redo för sommaren!

Trots att solen sken även i går blev det ingen grillmiddag, utan i stället gjorde jag en kycklinggratäng av en överbliven grillad kyckling. Men i dag blir det grillat.....


Västerbottensgratinerad chilisåskyckling

1 grillad kyckling
3 dl riven ost
sås
2 dl creme fraiche
2,5 dl vispgrädde
1 dl chilisås
2 msk dijonsenap
1,5 tsk dragon
1,5 tsk italiensk salladskrydda
1,5 tsk basilika
0,5-1 tsk salt

Börja med såsen, blanda crème fraiche, grädde, chilisås, senap och kryddor.
Blir jättebra om man förbereder och ställer kallt i några timmar.
Dela kycklingen och fördela den i en ugnsform.
Häll såsen över kycklingen.
Strö över riven ost
Gratinera i 225 grader i ca 20 minuter.
Servera med sallad och eventuellt ris.

Det här tyckte hela familjen om, så det lär återkomma ofta här hemma hos oss. Nästa gång ska jag prova med kycklingfiléer som jag oftast tycker blir godare än färdiggrillad kyckling.

Såsen på väg att blandas ihop

onsdag 4 maj 2016

Dumleflarn - enklaste kakan att baka

Har ni sett receptet på enklaste kakan/flarnet som cirkulerar överallt nu? Man sätter Dumle (chokladöverdragen kola) på en plåt och gräddar i ugnen och vips har man en kaka istället för en godis. Jag tyckte att de blev lite stora om man tog en hel dumle så jag testade att dela en dumle mitt itu innan gräddning och tyckte att den storleken blev mycket bättre.


Dumleflarn

Dela dumlen i 2 bitar, med t.ex. en sax.
Lägg glest på en plåt för de smälter ut.
Grädda i 175 grader i 6-8 minuter.

Det här blev riktigt gott och hela familjen blev som galna efter denna krispiga kaka. Jag ville ha den krispig men vill man ha den lite småseg så tar man ut plåten lite tidigare från ugnen.

Perfekt att dekorera efterrättsmousse eller glass med. Det ska jag prova nångång, men då måste jag "baka" några nya flarn för de jag gjorde i helgen är slut för länge se'n.

Sätt halverade dumlekolor på en plåt....
....och efter några minuter har du goda kakor.

tisdag 3 maj 2016

After Work med jobbet

Nu har jag precis kommit hem från en supertrevlig After Work med jobbet. Vi har länge pratat om att vi ska äta tapas på Tapas de Papà och nu äntligen blev det av. Vi började med en fördrink hemma hos chefen i hennes fina lägenhet och det var inte vilken fördrink som helst utan det var ett av mina favorit-bubbel. Rotari Rosé det är såå gott och såå vår o sommar över det. Love it!


Efter bubbel och småplock gick vi vidare till tapas-restaurangen där vi åt mycket och länge. Tapas är ett perfekt sätt att äta och umgås. Jag älskar konceptet att man sitter länge o småäter och pratar. Man vet aldrig vad de serverar och det är olika från kväll till kväll. Bland det jag smakade ikväll var entrecôte, köttgryta, chiliräkor, grönsaksspett, sötpotatis-pommes, oliver, serranoskinka och patatas bravas.


Vi har verkligen roligt på jobbet nu, jag älskar jobbet och jag älskar mina kolleger. Tänk att jag för ungefär två år sedan slutade där frivilligt för att börja ett nytt jobb. Nu skulle jag aldrig byta bort jobbet! Och vilken tur jag hade som kunde komma tillbaka! Jobbet nu och då är som natt o dag, men hela den historien blir nog ett eget blogg-inlägg.....

Tzatziki till kebabkryddade köttfärsspett

Åh vad jag älskar att vakna till solsken, det är så mycket enklare att stiga upp trots att man är såå trött. Hoppas vi får njuta av solen hela da'n....och hela långhelgen. Även i går sken solen när vi kom hem från jobbet så självklart blev det grillat till middag. På grillen fixade vi kebabkryddade köttfärsspett och sparris och i köket fixade vi sallad o vitlöksstark tzatziki. Mysig och god måndagsmiddag!


Tzatziki

5 dl turkisk yoghurt
1 gurka
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor, riven eller mycket finhackad
ev. 1 skvätt citronsaft
ev. 2 tsk olivolja

Dela gurkan och skrapa ut kärnorna med en tesked. Riv gurkan på den grova sidan av rivjärnet.
Lägg gurkstrimlor och salt i en skål. Låt stå och dra ca 1 timme.
Häll över gurkan i en sil. Pressa ur all vätska.
Blanda yoghurt, vitlök och ev. olivolja. Tillsätt gurkmoset. 
Smaka av med salt och några droppar citron.
Låt gärna tzatzikin stå och dra ett par timmar i kylskåp så sätter smakerna sig ordentligt.

Tzatziki är ett av mina sommar-favorit-tillbehör och det passar så bra till grillat. Det kommer bli många omgångar tzatziki i några månader framåt.

**********************

Ikväll ska vi på Tapas-restaurang med jobbet. Äntligen! Vi har pratat om det i flera månader men "plötsligt händer det...." Ska bli gott och trevligt! Jag hoppas att mina tapas-favoriter serveras i kväll. Man vet aldrig i förväg vilka olika tapas som serveras, så det blir en överraskning gång från gång.

måndag 2 maj 2016

Chokladmousse med yoghurt

Det var en trött familj som vaknade i morse. Vilken tur att det är en kort vecka och bara två morgnar kvar att stiga upp innan vi får sovmorgon igen. Älskar extra helgdagar, inte bara för ledigheten. Med helg mitt i veckan kan man unna sig lite extra god mat och kanske en efterrätt också. Perfekt!

Till förra helgens festligheter gjorde jag en chokladmousse på ett litet annorlunda sätt. Istället för en len mousse gjorde jag en med lite crunch, tack vare att jag hackade chokladen i bitar istället för att jag smälte den.

 

Chokladmousse med yoghurt

100-150 g mörk choklad
2,5 dl grädde
2,5 dl yoghurt 

Finhacka chokladen. 
Vispa grädden. 
Vispa ner yoghurten med elvispen på låg hastighet. 
Rör ner chokladen.
Fördela smeten i portionsglas. 
Ställ i kylskåp i minst 30 minuter.
Garnera ev. med bär och/eller mer choklad innan servering. 
Fast den är god bara som den är också :)

Det här är en god mousse med lite syrlig smak tack vare yoghurten. Jag är inte så jättemycket för yoghurt-smak men här anar man den bara som en extra "krydda" i moussen. Den här kommer nog stå på bordet till helgen igen. Förutom att den är så god älskar jag att den är nötfri, äggfri och glutenfri.


söndag 1 maj 2016

Valborgsgrill

Trevlig första maj på er! 
Gårdagens trevliga grillkväll med grannar följer vi upp i dag med födelsedagsfirande för min pappa. Fest hela helgen! Gårdagens värme och sol gjorde att alla var på lite extra bra humör. Underbara sol och det verkar vara lika fint väder i dag. Love it!

I väntan på maten började vi med lite småplock. Jag hade fixat, och åt,  ostchips med skagenröra som är perfekt lchf-förrätt.


I sann valborgs-anda grillade vi till middag, lite grill-knytis där vi hade med oss lite smått o gott. Vi hade bland annat med oss tzatziki - men den glömde jag ta fram. Så kan det gå i stressen bland många hungriga :)


Ingen kväll är komplett utan efterrätt och självklart erbjöd jag mig att fixa den. Jag gjorde en chokladmousse på 80-procentig choklad. Älskar mörk choklad! Dessutom hade jag gjort dumleflarn, goda men inte lchf-vänliga och jag hade även köpt glass för jag var rädd för att många skulle tycka att chokladmoussen var för osöt.


Nu ska jag skynda mig ut för lunch i solen innan vi ska dra i väg på nästa fest.

lördag 30 april 2016

Modevisning på Vineyard

Jag har inte visat er bilderna från modevisningen jag var på för två veckor sen. En modevisning med lotteri, goodie bags, snittar och bubbel. Det hade kunnat vara hur bra och trevligt som helst men jag som älskar att fixa fester och evenemang hade nog gjort mycket annorlunda. Det var mycket väntan, långa köer och korta (kiss- och dryckes)pauser, men i en otroligt vacker miljö.


När vi kom dit bjöds vi på goda snittar och Prosecco, men de hade gjort samma misstag som många andra - att de har långbord. När det är flera hundra människor som kommer samtidigt är det bäst att ha flera olika stationer utspridda i lokalen där man kan plocka sitt glas och sina snittar.

När det var dags för modevisningen gick vi till en annan vacker lokal där vår goodie bag stod på stolen och väntade. Efter att ha fixat ett antal goodie bags de senaste åren så var förväntan stor, men besvikelsen var större när det i påsen mest var rabattkuponger som gällde kommande 3 dagar.

Vilka fester och konferenser man skulle kunna ordna i dessa vackra lokaler hos Vineyard Event & Konferens utanför Luleå. Kolla kristallkronorna!

torsdag 28 april 2016

Olivias nudelkyckling

Ännu en hektisk vecka med fullproppat schema börjar lida mot sitt slut. Det är så himla tråkigt att inte hinna blogga så mycket som jag vill och inte hinner jag laga så mycket rolig mat heller. Men vilken tur att jag då har en dotter som lagar mat så jag har lite recept att dela med mig av. Den här nudelkycklingen gör Olivia lite då och då, den är hyfsad enkel, smakrik och riktigt god.


Olivias nudelkyckling

1 pkt nudlar
1 kycklingfilé
paprika
zucchini
thaichilisås
soja

Koka nudlarna enligt förpackningens instruktioner. Tillsätt EJ kryddpåsen.
Skär kycklingen i mindre bitar och stek dem. 
Skär paprika och zucchini i mindre bitar och stek dem lite lätt.
Häll thaichilisås och soja över kycklingen, paprikan och zucchinin i stekpannan.
Blanda ner nudlarna.
Rör om och smaka av med mer thaichilisås och soja.

Grönsakerna kan man variera efter tycke och smak, men den här varianten är den Olivia ofta gör. Vill man förenkla rätten så använder man färdigstekt kyckling.

*********************

I dag har vi varit med jobbet till Skellefteå för lite erfarenhetsutbyte med de som jobbar med samma saker som vi. En riktigt rolig dag med många trevliga människor och intressanta ämnen. Såna här dagar lever man länge på och det var värt att sitta fyra timmar på bussen.

Men nu är jag otroligt trött och längtar till sängen för jag vill vara utvilad och pigg till helgen. En helg som innebär fest och firande mest varje dag. Ser ut att bli en riktigt bra helg alltså, hoppas att även vädret är med oss.

tisdag 26 april 2016

Salt o Peppar

Måste visa er mina nya salt- och pepparkvarnar!

Så snygga och stilrena och de passar perfekt i vårt kök. Jag älskar köksprylar och har alldeles för mycket av det mesta, men det finns inget roligare att köpa och få. Men nu börjar det nog bli dags att göra sig av med lite också, alla lådor och skåp är överfulla och det är svårt att hålla ordning.


Till och med lådan som kvarnarna låg i var fin, en perfekt presentkartong till någon kökstokig :)


Det blev en lång arbetsdag i dag, direkt från jobbet gick jag till Astma- och Allergiföreningens kansli där det var dags för arbetskväll. Vi hade en lång to-do-lista såsom ansökningar, rapporteringar och planering av nya aktiviteter. Tyvärr kom vi igång sent med vårt arbete och värdefull tid gick till spillo så vi hann alldeles för lite och jag kom hem alldeles för sent. Jag ligger inte på plus hos barnvakterna (Olivia och Isak) :)

Nu är det dags för sängen för att vara pigg och effektiv i morgon också då det är en ny to-do-lista som ska betas av.

måndag 25 april 2016

Måndagkväll

Trots en förkylning i kroppen och hemsk hosta har jag varit riktigt effektiv i dag och fått så mycket jobb gjort. Det är sån skön känsla när man har avslutat en massa olika påbörjade jobb. Men nu ska det bli skönt att gå o sova och hoppas på bättre hälsa och bättre väder i morgon. För i kväll har det varit riktigt busväder då det snöade i sidled, det bästa med det vädret är att det är lite extra mysigt att vara inne och krypa ner i soffan. Dessutom har inget barn vela gå ut så jag har fått ha dem alla hemma hela kvällen. Me like!

Älskar dessa bilder och texter. Visst gillar ni den här fb-sidan?

Tips på snabbmat

God morgon!

Nu är vi i gång med en ny vecka och gårdagens härliga sol och värme verkar bytas ut mot snöoväder i dag. De har varnat om att det ska vräka ner snö här under eftermiddagen och kvällen. Vi får väl se om de får rätt eller om det blir regn istället.

Jag tänkte tipsa er om en god maträtt med minimal ansträngning vid tillagning. Även en matbloggare tar till genvägar ibland. Jag fick möjlighet att prova Kronfågels Pulled Chicken Taco Style och var lite skeptisk och inte blev det bättre när jag öppnade paketet och såg en stor gråaktig knöl av kycklingkött. Men jag blev positivt överraskad för när maten väl var tillagad såg det riktigt gott ut och det smakade bra också.

söndag 24 april 2016

Ugnsstekt kålrabbi

Har ni provat kålrabbi nångång? Det hade inte jag innan i fredags. Det är en ganska okänd rotsak med få kolhydrater, perfekt för mig just nu. Den var med i senaste matkassen från Linas och hade den inte varit det hade vi nog inte provat den, för jag visste knappt att det fanns något som hette kålrabbi. Men nu när jag väl har provat den så lär det bli fler gånger.


Ugnsstekt kålrabbi

Skala kålrabbin och dela i stavar.
Lägg på ugnsplåt med papper.
Ringla över olja och salta.
Ugnsstek i ca 200 grader i ca 30-40 minuter.

Det var ganska mycket kål-smak, men riktigt gott. Alla vi tjejer tyckte om det och vill ha det fler gånger. Bra betyg! Vi åt det till grillat kött, sallad och bearnaisesås och saknade inte pommes frites det minsta lilla.

Så här ser rå kålrabbi ut. Fast jag såg på affären nu att de inte hade nån blast kvar på sina.

lördag 23 april 2016

Krämig stark kycklinggryta med grönsaker

En solig lördag och en lång att-göra-lista betyder att man struntar i listan och gör roligare saker istället. Visst blir man lycklig av sol? Vi tog en lång sovmorgon innan vi åkte i väg och fixade en massa ärenden, hann dock inte allt. Nu ska altanen skuras och alla utemöbler ska plockas fram. Love it!

Förra helgen åt vi en krämig, stark och god kycklinggryta och färgglada, goda och fräscha grönsaker.


Krämig kycklinggryta

1 kg kycklingfiléer
2-3 tsk sambal oelek
1 dl thaichilisås
2 dl crème fraiche 
2 dl grädde
salt, peppar

Grönsaker

broccoli
paprika
zucchini
purjolök

Skär kycklingen i mindre bitar, bryn den och salta o peppra.
Lägg i en gryta.
Rör ner crème fraiche, grädde, thaichilisås och sambal oelek i grytan. 
Låt sjuda några minuter.
Smaka av med salt.
Grönsaker
Skär alla grönsaker i mindre bitar.
Stek i olivolja, krydda med örtsalt och svartpeppar.

Istället för att tillsätta grönsakerna till grytan och riskera att de kokas för länge och blir mjuka o tråkiga kan man steka dem på sidan om och servera till grytan. Vill man kan man även servera pasta, ris, klyftpotatis eller något annat till kycklinggrytan.

Vill man inte ha så stark mat så drar man ner på mängden sambal oelek. Smaka av så att det blir rätt styrka just för dig.