onsdag 6 januari 2016

Chokladmousse utan ägg

Har ni en bra Trettondag? Det har vi, men kall!

Nu ska vi snart åka till mina föräldrar på middag men innan dess tänkte jag ge er receptet på en supergod och superenkel efterrätt med bara två ingredienser. Finns det nå godare än choklad? Tror inte det!


Chokladmousse utan ägg
2,5 dl vispgrädde
200 g Marabou mörk choklad
Servering
grädde
bär

Smält chokladen över vattenbad, låt svalna något.
Vispa grädden ganska löst.
Rör ner en tredjedel av chokladen i grädden. Rör ordentligt.
Rör ner ytterligare en tredjedel medan du rör ordentligt.
Rör sedan ner det sista av chokladen.
Rör till en jämn mousse-smet.
Portionera i glas, muggar eller andra fina efterrättsskålar.
Låt stå kallt i ca 3 timmar.
Servera med grädde och bär.

Oj så gott det här var - precis vad jag hade hoppats på. Eftersom Isak är lite allergisk mot ägg vill jag inte använda ägg och de flesta chokladmousser innehåller ägg eller äggula. Varför? Den här blev jättegod och det var inga problem att få den att stelna (som jag kan tänka mig är en anledning till ägg i chokladmousse).

Jag serverar grädde och bär på sidan om så får var och en ta så mycket man vill av de olika tillbehören.

Julskinkelängtan

När alla andra börjar återgå till jobb och vardag då påbörjar jag min efterlängtade ledighet då jag bara ska sova, äta, vila, fika, umgås och om vädret blir mildare ska jag gå på nån långpromenad också. Men så länge temperaturen visar minus 20 eller lägre då håller jag mig inne i värmen och myser.

Jag ska njuta maximalt av dessa fem lediga dagar och i morse när jag vaknade funderade jag om jag skulle sova vidare i sängen eller förflytta mig till soffan. Lyxproblem!


Vår julskinka tog slut alldeles för fort, strax efter jul, och eftersom vi skulle resa bort var det ingen idé att fixa en ny, så jag har fortfarande ett sug efter julskinka och känner mig inte färdig med den än. Så julskinka var det första jag köpte på affären igår när vi kom hem. Det är himla fiffigt att vara sugen på julskinka nu efter jul och nyår för de var väääldigt billiga.

Den förra skinkan vi hade var rimmad och vi ugnsstekte den själv, men nu köpte vi en färdigkokt som vi bara behövde griljera. Så himla smidigt! Snart har jag nog samma problem som ni andra redan har haft och som jag brukar ha nån vecka efter jul - vad ska man göra med alla julskinka som är kvar. Nu ska jag först njuta av några goda julskinkmackor med äppelmos och sen blir det att laga mat av resten. Det kommer bli janssons med skinkapaj med västerbottensost och skinka, pasta med skinksås, omelett och en massa annat.

Hårdbrödmacka med julskinka och äppelmos. Mums!
...och en stor kopp te :)

tisdag 5 januari 2016

Potatishalvor

Vet ni hur underbart vi har det nu?! 
Hemma i vårt härliga hus, sittandes i vår egna stora mysiga soffa och slötittar på tv. Bättre kan man inte ha det. Nu ska jag fortsätta att njuta och ni kan läsa det här receptet och fundera på när ni ska laga dessa enkla och goda potatishalvor, som vi åt till gårdagens oxfilémiddag.


Potatishalvor
potatisar, använd ganska stora
olja
god krydda, t.ex. grillkrydda, flingsalt, svartpeppar

Skölj potatisarna. Skala dom inte
Dela dom på mitten, längs med potatisen. Skär ev. bort en bit i botten så att de står stadigt.
Lägg dem med snittytan uppåt på en plåt.
Pensla med olja och krydda med grillkrydda, eller annan god krydda.
Tillaga i 200 grader i ca 30 minuter, tills potatisen är mjuk.

Får du tag i stora potatisar så räcker det oftast med en potatis per person, lite beroende på vad man äter till så klart. Det här är Isaks favoritpotatis sedan flera år tillbaka, men nu var det jättelänge sedan vi gjorde potatishalvor. Det är ett riktigt enkelt och snabbfixat sätt att tillaga god potatis, ett perfekt tillbehör som man inte behöver "jobba med" så mycket.

Svärmorsmiddag

I går firade vi svärmor, som har fyllt jämnt se'n vi träffades senast, med en 3-rättersmiddag som jag och Leif fixade. Vi hade extra tur när vi var på affär'n för de reade svensk oxfilé, som vi fick riktigt billigt. De hade säkert köpt in för mycket till nyår som är den stora oxfilé-ätar-dagen. Ibland har man tur :)

Förutom denna festmiddag fick hon även andra presenter av oss, men ingen sak utan istället har vi köpt gåvobevis på olika hjälp-paket från Röda korset för att hjälpa människor på flykt. Det blev en uppskattad present och finns det någon bättre känsla än när man vet att man har försökt hjälpa andra.

Svärmorsmiddag

Förrätt
Toast Skagen

Varmrätt
helstekt oxfilé
potatishalvor
grönpepparsås
kantarellostsås
sallad

Efterrätt
chokladmousse
grädde
hallon o blåbär

måndag 4 januari 2016

Fjällstugemiddag

Oj vilken dålig bloggare jag är! 
Till mitt försvar kan jag säga att det först berodde på att det inte hände någonting här och sen hade vi inget internet. Men nu har vi internet igen och jag kan äntligen skriva till er.

I lördags åkte vi till Åre i ett dygn så att familjens slalomåkare skulle få åka lite slalom under jullovet. Som oftast när vi vill ha en festmiddag trots att vi är i ett kök med både tom kyl och tomt skafferi så lagar vi kött, klyftpotatis, ostsås och sallad. Hela familjen älskar det och det består av få ingredienser som man kan köpa nästan var som helst.

Ida gjorde en förrättspinne med sallad o gurka. Fin, eller hur?

Fjällstugemiddag
lövbiff eller fläskfilé
klyftpotatis (fryst)
sallad och grönsaker
ostsås
1 förpackning smaksatt ost
2-3 dl grädde

Stek köttet i skivor. Tillaga klyftpotatisen enligt anvisningarna. Gör en god sallad.
Blanda ihop ost och grädde på svag värme i en kastrull.
Låt koka några minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera!

Alltså detta är så gott och så enkelt. Perfekt i en fjällstuga när man har ont om tid och ont om ingredienser. Den här gången använde jag vitlöksost men det blir lika gott med ost som är smaksatt med chili och använder du pepparost så får du en god pepparsås.

fredag 1 januari 2016

Första dagen på det nya året

Gott nytt år 
alla mina underbara bloggläsare!
Hoppas det blir ett underbart 2016 för oss alla. 
Jag ska i alla fall göra allt jag kan för att mitt 2016 ska bli så bra som möjligt.

Jag har inte hört av mig nå i dag och det beror inte på att jag är trött och seg efter gårdagens festligheter. Det var en väldigt lugn nyårsafton, utan tystnaden beror på att det inte händer så mycket och jag lagar ingen mat eftersom vi inte är hemma. Vi tar det extremt lugnt och spenderar mycket tid vid mobiler, datorer och iPads. Men i morgon åker vi vidare mot Åre och då blir det mer aktivitet förmodar jag.


I går drack jag inget bubbel trots att det var nyårsafton men i dag blev det lite Cava (spanskt bubbel) till middagen. En middag som bestod av en saftig ugnslax, potatis, sås och sallad. Det var riktigt gott och Isak var nog hungrig för han åt utan gnäll.


Efter den goda laxen avslutade vi middagen med fruktsallad, vaniljkräm, rullrån...och te förstås.

onsdag 30 december 2015

På plats

I morse satte vi oss i bilen hela familjen och körde ner till Örnsköldsvik där Luleå skulle möta Modo, för överst på Olivias önskelista till jul stod att få se en bortamatch med Luleå hockey och nu har hon äntligen fått göra det. Det blev en extra kul match eftersom Luleå vann! Vi var full-kittade med tröjor, halsdukar och flaggor så det hade varit jobbigt att gå därifrån som förlorare.

På läktaren redo för match
Tröjor och flaggor ett måste på bortamatch :)

Innan match strosade vi lite på sta'n innan vi åt middag på Harry's nere i hamnen där jag valde en sallad med bland annat kyckling, avokado och ägg. Den var hyfsat god men ingen wow-känsla som man så gärna vill ha, men så sällan får, på restaurang. Leif ser fram emot Burger King i morgon, hans favorit-hamburgerkedja som finns här i Ö-vik men inte längre norr ut.

Nu är det dags att stänga ner datorn och krypa ner under täcket på Scandic i Örnsköldsvik och i morgon väntar hotellfrukost innan vi sätter oss i bilen igen.

tisdag 29 december 2015

Julaftonsfika 2015

Nu är det snart en vecka sedan det var julafton och jag har inte visat er vad vi fikade för gott innan vi satte oss o såg Kalle på tv. Julen är glömd och nu ser väl de flesta fram emot nyår och planera vad som ska ätas då. Så missa inte mina tips på Facebook!

Eftersom ni har nyår i sikte är ni kanske inte så intresserade över detta "gamla" inlägg men jag publicerar det ändå för det är så bra för min egen skull att kunna gå tillbaka och titta vad jag har bjudit på under de olika jularna. Så nu vet jag nästa år vad jag inte ska bjuda på om jag vill förnya mig :)


Julaftonsfika 2015
te
kaffe
saft
julmust

måndag 28 december 2015

Fryst pepparkakscheesecake

En av två arbetsdagar är avklarad och jag sitter nu nerbäddad i soffan med en kopp te. Det känns som förkylningen är på väg tillbaka, men jag hoppas och ber att jag känner fel för inte kan jag ju bli sjuk igen. Nån måtta får det väl ändå va? Jag behöver nog bara lite mer sömn och varmt te för att må bättre.

Vilken kanongod cheesecake vi åt till eftermiddagsfikat på julafton med många julsmaker som passar så bra ihop. För visst håller ni med om att pepparkakor och lingon är julsmaker?


Fryst pepparkakscheesecake
200 gram philadelpiaost eller annan cream cheese 
3 äggulor
1,5 dl socker
3 dl vispgrädde
1 dl lingonsylt
1,5 tsk kanel
3 äggvitor
Några pepparkakor
pepparkakor och/eller lingon till garnering

Rör osten, äggulorna, och socker till en jämn smet. 
Vispa grädden tills den är fast, och rör ner i ostsmeten. 
Blanda i kanel och lingonsylt. 
Vispa äggvitorna till ett fast skum, och vänd försiktigt ner i smeten. 
Klä en form med plastfolie (för att enkelt få ut cheesecaken vid servering)
Häll smeten i formen.
Smula pepparkakor och häll ovanpå smeten.
Ställ i frysen i minst sex timmar, gärna över natten.
Vid servering
Vänd formen upp och ner och ta bort plasten.
Garnera eventuellt med pepparkakor eller lingon.
Tina i ca 20 minuter innan ni äter.


Älskar att man kan förbereda och ha den stående i frysen. För man har ju tillräckligt att göra på julafton, eller hur? Så himla smidigt att bara ta ut den ur frysen, garnera lite och sen äta o njuta. Jag garnerade med några små pepparkaksstjärnor som jag stack ner i glasskakan. Det skulle nog vara vackert och gott med några röda lingon också.

Om man struntar i pepparkakorna eller använder glutenfria så har man helt plötsligt en glutenfri efterrätt. Perfekt nu när så många vill eller måste undvika gluten. Jag hällde lite av smeten i en liten form som blev glutenfri och resten hällde jag i denna stora form som jag sen garnerade med pepparkakor.

Jag har kvar en bit i frysen - kanske dags att provsmaka ytterligare en gång.

Strö pepparkakor överst, så blir det en fin botten sen vid servering
Enkelt att få ut cheesecaken ur formen när man använder plast.

Saffransrulltårta med hallongrädde - Glutenfri

Hur många fler än jag jobbar i dag? Det var väldigt lugnt i trafiken på väg till jobbet så det verkar som att de flesta fortfarande har semester och ligger hemma o drar sig. Jag tog mig upp och kom i väg till jobbet och det känns faktiskt inte speciellt jobbigt, nog hade jag gärna legat kvar i sängvärmen med min bok som är såå spännande, men det hinner jag....

En god glutenfri kaka med smak av saffran och hallon bjöd jag på både på vårt glöggmingel i början av december och på julafton. Receptet hittade jag på Matmagasinets Facebook-sida.


Saffransrulltårta med hallongrädde - Glutenfri
0,25 g (halvt paket) saffran
1,5 msk hett vatten
3 ägg
1,5 dl strösocker
100 g potatismjöl (ca 1 1/3 dl)
1 tsk bakpulver
strösocker och kokosflingor
Fyllning
2-3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl sylt,tex hallon, blåbär eller lingon

Finstöt saffranet i en liten mortel. Häll på 1 msk kokande vatten och låt stå en stund.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda potatismjöl och bakpulver.
Rör ner saffransvattnet i äggsmeten.
Häll sedan i ytterligare 0,5 msk i morteln och tillsätt det också till äggsmeten.
Blanda väl.
Rör ner potatismjölblandningen.
Häll smeten på en plåt med bakplåtspapper och bred ut till en rektangel.
Grädda mitt i ugnen i 250° 5–7 minuter tills den får fin ljusbrun färg.
Ta ut och strö över kokosflingor eller socker.
Stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper.
Lossa gräddningspapperet försiktigt och vill det inte lossna så kan du pensla det med kallt vatten.
Lägg papperet över kakan och lägg över en handduk.
Låt svalna.

Vispa grädden och blanda med vaniljsocker och sylt.
Bred krämen över kakan när den är helt sval.
Rulla ihop från långsidan med hjälp av papperet.
Frys in rulltårtan så den stelnar något, skiva den sedan.
Frys in skivorna igen. och ta fram allt eftersom de ska ätas.
Ta fram skivorna 20–30 minuter innan de ska ätas, då är bottnen helt tinad och hallongrädden fortfarande lite kall nästan som glass.


Vilka kanonsmaker - saffran och hallon passar perfekt ihop och sen lite god kokos dessutom. Kul att kunna bjuda på en sån god glutenfri kaka när man har glutenintoleranta gäster på besök.

Min botten jäste inte upp och blev lika fin som bilderna jag såg i originalreceptet men eftersom kakan blev så got så struntade jag i utseendet. Rulltårta är verkligen inte min grej att baka för jag lyckas aldrig få till fina rulltårtor, men jag fortsätter försöka....

söndag 27 december 2015

Saftsås med mycket bär

Då var den här julledigheten över och imorgon är det dags för jobb igen. Hoppas det går bättre att stiga upp i morgon än i dag, eller nog gick det bra att stiga upp i dag men jag har varit så otroligt trött hela da'n. Och så här trött vill jag inte vara nån mer dag. Två dagars jobb och sen är det dags för ledighet igen, så det ska nog gå bra.

Till julaftonens superenkla ris à la malta gjorde jag en saftsås med mycket hallon och jordgubbar.


Saftsås
2 dl valfri röd saft ex. blandsaft, jordgubb eller hallon 
3 dl vatten
1,5 msk potatismjöl
1-2 dl färska eller frysta bär som jordgubbar, hallon och/eller blåbär

Blanda saft, vatten och potatismjöl kallt i en stor kastrull. 
Lägg i färska eller frysta bär. 
Värm under omrörning tills saftsåsen tjocknar - den ska bara koka upp. 
Servera saftsåsen varm eller kall till ris à la Malta.

Jag fick även godkänt för saftsåsen (liksom ris à la maltan). Kul, när jag själv knappt vet hur det ska smaka :) Till en sats ris à la malta på 500 g risgrynsgröt blev det över lite, lite saftsås så det måste man kalla perfekt anpassat. Det lilla som blev över kokade jag upp med lite mer potatismjöl så fick Ida äta lite god kräm till lunch.

Ris à la malta

Jag tycker inte om risgrynsgröt så därför tycker jag inte heller om risifrutti eller ris à la malta, julens traditionella efterrätt. Men Olivia däremot älskar ris à la malta och hade önskat det till efterrätt i år. Och självklart var jag ju tvungen att fixa det till min stora älskling. Men jag gjorde det enkelt för mig och använde färdigköpt risgrynsgröt och fick, trots det, godkänt av alla barnen.


Ris à la malta
500 gr kall risgrynsgröt,  färdigköpt 
1,5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

Vispa grädden, inte för hårt, med vaniljsocker. 
Rör ner grädden i den kalla gröten. 
Servera till t.ex. saftsås, apelsiner eller fikon.

Det här var ju hur enkelt som helst så Olivia kan nog se fram emot fler julbord med ris à la malta till efterrätt. Även Ida och Isak tyckte om det här, extra kul eftersom Isak brukar vara ganska svårflirtad när det gäller efterrätter. Eftersom den färdigköpta gröten innehåller socker så tillsätter jag inget extra socker, utan nöjer mig med vaniljsocker.

Jag kokade dessutom ihop en saftsås av blandsaft, potatismjöl och en massa hallon och jordgubbar. Nästan lika enkelt det!

****

I dag ringde väckarklockan alldeles för tidigt, jag hade gett nästan vad som helst för att få sova lite längre. Men nu är vi uppstigna och frukosten bortplockad och vi ska i väg på Tomtebocup, en basketcup som Ida och hennes lag ska vara med i. Heja Vråken!

I morgon ska jag jobba och stiga upp ännu tidigare så det var väl bra med lite träning på att stiga upp tidigt  redan i dag. Men det är bara två dagars jobb sen är det semester, och sovmorgnar, igen.

lördag 26 december 2015

Bondomelett av julrester

Har ni kvar mycket julmat? Vi har snart ätit upp det mesta så nu hittar man återigen saker i kylskåpet, som har varit proppfullt i några dagar. Dagens sena lunch var ett perfekt sätt att bli av med ytterligare lite rester - kokt potatis och prinskorv användes i en bondomelett och som tillbehör åt vi kokta rödbetor och sallad. Tack vare den lunchen blev vi av med fyra burkar från kylskåpet.


Bondomelett av julrester
prinskorv
kokt potatis
9 ägg
1,5 dl mjölk
salt och peppar

Dela korv och potatis i bitar. Lägg i smord ugnsform,
jag använde en liten teflon-långpanna.
Stek i 225 grader medan du blandar ihop omeletten.
Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor till en omelettsmet. Häll i formen.
Tillaga i 225 grader i ytterligare ca 10-15 minuter.

Bondomelett är ett perfekt sätt att bli av med rester och det blir ju en helt annan rätt. Det var inte det minsta julkänsla över det här trots att det var julmat. På Facebook tipsade jag i morse om skink-janssons som hela familjen tycker om och som är ett bra sätt att bli av med lite julskinka. Har ni fler tips på hur man kan använda julmaten till att bli nya maträtter?

Julbord 2015

Oj vad vi sover! Jag älskar dessa sovmorgnar då jag vaknar av mig själv och inte av väckarklockan, telefonen eller av att nån i huset är vaken. Men nu måste det blir skärpning för i morgon ska Ida upp tidigt på basketcup och på måndag o tisdag då ska jag upp till jobbet.


På julafton hade vi sån tur att tomten kom på besök och lämnade några julklappar till oss. Men Isak missade tomten för han var i väg en sväng precis när vi hade tomtebesök, men tomten lämnade några julklappar till honom som tur var.

Efter att vi hade öppnat några julklappar var det dags att äta och julbordet var traditionellt med några få nyheter.


Julbord 2015
ägghalvor med skagen
räktårta/cheesecake
löjrom

kokt potatis
salami
rökt karré
bakad leverpastej
prinskorv

rödbetssallad med äpple
ketchup
senap

hårdbröd
smörgåsrån
farmors kaka
Norrgott
ostar

fredag 25 december 2015

Uppesittarkväll och skidåkning

Vilken slöardag vi har haft, precis som juldagen ska vara. Jag o Leif har legat i soffan och haft Homeland-race då vi sett de fyra sista avsnitten av senaste säsongen. Så nu är den serien slut och vi måste hitta en ny o se eftersom julledigheten knappt börjat.

Jag har inte hunnit titta igenom alla korten från julbordet så jag börjar med att visa er bilder från vår uppesittarkväll då vi väntade in julafton med en lugn hemmakväll, lite godsaker och bingolotto. Som alltid är det en av årets mysigaste kvällar då man myser, småäter, njuter och har den stora dagen framför sig.


Uppesittarkväll
hårdbröd
smörgåsrån
julskinka
ost
senap
lakritsfudge


På julaftonsmorgon tänkte Olivia o Ida åka skridskor men det pågick en hockeymatch på rinken så de kom hem och Ida plockade fram skidorna istället. För vi hade faktiskt en vit jul men nu håller all snö på att regna bort, suck. Jag som hade sett fram emot en långpromenad efter alla julmat men regn, slask och halka lockade inte, tyvärr, så jag stannade kvar i den varma, torra och sköna soffan istället.

Härligt väder med snö på julafton
En perfekt dag för lite skidåkning
Sen passade det perfekt att gå in för att fika, äta och få tomtebesök.

Nu har vi precis plockat bort all julmat ännu en gång och några rätter tog slut medan andra är det mycket kvar av än. Så lunchen imorgon är redan spikad :) Snart ska ni få veta vad som fanns på vårt julbord men först ska jag vila lite till.

onsdag 23 december 2015

Spagettigratäng med curry

I dag har jag haft semester och varit hemma och fixat med julmaten inför imorgon. Vi har haft en sån mysig dag som nu avslutas med en traditionsenlig uppesittarkväll med Bingolotto, julgodis, skinka, gravad lax och annat gott. I fjol vann Ida 200 kr och hon hoppas på samma tur i år.

För att bryta av all julmat och alla julsmaker blev det currykryddad mat till middagen. Vi hade en stor burk med färdigkokt spagetti i kylskåpet som tog plats för all julmat i kylskåpet. Så det var ganska självklart att använda upp den till middag.


Spagettigratäng med curry
4-5 portioner spagetti
smör
1 msk curry
0,75 msk kycklingfond
2 dl vatten
2,5 dl grädde
3-4 dl riven ost

Koka pastan enligt anvisningarna (eller använd spagettirester som jag gjorde)
Hetta upp smör i en kastrull och bryn curry i några minuter.
Häll i fond, vatten och grädde, låt koka några minuter. 
Häll spagettin i en ugnsform, blanda i rikligt med ost. 
Häll på såsen, rör om och toppa ev. med riven ost.
Gratinera i 200 grader i ca 15 min.

Oj så gott det här var. All ost gjorde den så krämig och god, smakar som en currykryddad spagetti Carbonara. Det här var ett perfekt sätt att ta hand om pastarester som kan bli ganska torra och tråkiga. Men här har ni alltså lösningen på det!

Till spagettigratängen serverade vi färska kycklingfiléer som vi brynte i stekpanna och sen fick de bli klara i ugnen. De sista 10 minutrarna strödde vi på Västerbottensost på kycklingen som fick gratinera och bli en extra krydda.

tisdag 22 december 2015

Julröda kräftor

Mitt i all skinka, all gravad lax, alla köttbullar och allt julgodis är det så gott att bryta av med något som inte är jul. Så i fredags blev det skaldjur till middag - så gott!

Kräftor, räkor (som Leif alltid skalar så att vi andra slipper :) ) och löjrom åt vi tillsammans med bröd, grönsaker och hemmagjord aioli. Och självklart blev det ett glas bubbel till.


Ida älskar kräftor - hon bryter lös klor, sörplar, skalar och äter hur mycket som helst. Måste nog köpa ett helt eget paket till henne nästa gång. Jag blir lika imponerad varje gång hur duktig hon är och inte ledsnar hon på pysslet kring ätandet heller. Jag tycker också det är gott men till slut blir jag lite småless allt skalande.


Kräftorna med sin röda färg passar ju perfekt till jul. Det kanske får bli vår nya tradition att vi äter kräftor nån dag före jul.

måndag 21 december 2015

Presentkorg till jul

Efter dagens planeringsdag med jobbet var det dags för Ida att bli fin i håret och självklart gick vi till Catrin på Icon. Eftersom det inte var så länge sedan hon gjorde mig fin i håret hade jag med mig en presentkorg full med godsaker till henne, som ett extra tack.

Jag valde, så klart, några av mina favoriter och hoppas att Catrin också tycker om det som jag packade ner. Eftersom förra veckan tillbringades i sjuksängen istället för i affärer så hann jag inte få tag i nån fin presentkorg, men "man tager vad man haver" och jag satte silvrigt och fint folie runt en skokartong. Lite cellofan och snöre på det så blev det ett helt acceptabelt paket, där innehållet var viktigare än utseendet.

En låda full med burkar med godsaker

Presentkorg till jul

Lite cellofan gör allt lite festligare

Nej, nu är det åter till slutplaneringen inför jul. Är julbordet klart? Vad ska mer tillagas? Vad ska köpas? Är alla julklappar inhandlade och inslagna? Strumpinnehåll ska fixas och juldukar ska strykas. Men jag känner mig ovanligt lugn faktiskt. Det mesta är fixat och jag har koll på läget, det är nästan så att jag blir stressad av att jag är så lugn. Har jag glömt nå?

Julkladdkakor

I lördags  när vi åt tapas på Tapas de Papá så hade vi fullt upp med att äta av alla goda smårätter så nån efterrätt hann vi inte med under de två o en halv timmar som vi hade bordet. Fast det var inte planen heller för jag hade bjudit hem tjejerna på efterrätt hemma hos mig.

Och vad passar bättre i jultider än att baka kladdkakor med julsmaker. Eftersom jag inte kunde bestämma vilken variant jag vill ha så gjorde jag två, en med pepparkakssmak och en med saffran.


Saffranskladdkaka
100 g smör
0,5 g saffran (1 paket)
100 g vit choklad
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl 

Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Smält smöret i en kastrull, ta kastrullen från plattan. 
Rör ner saffranet. 
Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner dem i smöret, rör om så att chokladen smälter.
Vispa ägg och socker i en skål. 
Rör ner smörblandningen och sikta ner mjölet. 
Häll smeten i formen.
Grädda kakan mitt i ugnen i 175°C 15-20 minuter.
Låt svalna.


Pepparkakskladdkaka
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2-3 tsk pepparkakskrydda

Smält smöret. 
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda samman mjöl, kakao, vaniljsocker och pepparkakskrydda. 
Sikta ner blandningen i äggsmeten och rör försiktigt till en slät smet.
Rör ner smöret. 
Häll smeten i en smord springform. 
Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i 15-20 minuter. 
Låt svalna.

Båda dessa kladdkakor är verkligen favoritkakor och båda är så goda på sitt sätt så det är verkligen svårt att välja. Båda kakorna passar perfekt att servera med lingongrädde, dvs vispa grädde och rör ner lingonsylt lite slarvigt. Jag vill ha ganska mycket lingonsylt, men prova er fram.

****

Nu ska jag stänga ner datorn, dricka upp teet och börja åka mot jobbet. Det känns som jag har klivit upp mitt i natten för det är så mörkt och tyst, övriga familjen ligger o sover eftersom de är lediga. Men eftersom jag var sjuk förra veckan känns det faktiskt ganska bra att åka o jobba och avsluta vissa grejer innan det blir lite ledighet.

Ni har väl inte missat bilderna jag la upp i gårkväll på det vackra och mäktiga norrskenet. Hela mitt Facebook-flöde är fullt med vackra bilder från olika platser i Norrbotten där norrskenet var synligt.

söndag 20 december 2015

Wow vilket norrsken

Vilket mäktigt norrsken i alla möjliga färger vi fick se över Luleå ikväll.


Norrsken är så underbart vackra och mäktiga och en bild gör det inte rättvisa. Det måste upplevas!

Det är såna här gånger jag önskar att jag var en bättre fotograf och vet vilka inställningar jag ska ha på kameran. Jag tar gärna emot tips på hur man fotograferar ljusa saker på mörk himmel, så som norrsken och månen.