onsdag 9 september 2015

Fläskfilégryta

Nu är jag på jobb-konferens med övernattning, eller planeringsdagar rättare sagt. Nu ska vårt framtida arbete planeras. Kul o spännande! Men självklart har jag fixat ett förinställt inlägg till er så att inte saknaden efter mig ska bli för stor ;) (ha ha I wish)

I lördags när jag bjöd mamma o pappa på middag - hemma hos dem, gjorde jag en gryta klar hemma som jag sen tog med mig dit och värmde på. Det finns inget bättre än grytor när man vill förbereda maten, den blir ju oftast godare dessutom när den får stå och dra till sig alla goda smaker.


Fläskfilégryta
ca 1 kg fläskfilé
färska champinjoner
1 paprika
frysta minimorötter
2 tsk dijonsenap
1 msk tomatpure
1 msk kalvfond
2,5-3 dl mellangrädde
2 dl crème fraiche
salt peppar
Stek köttet i skivor, krydda. Lägg i en gryta.
Dela och stek champinjonerna, krydda. Lägg i en gryta.
Tillsätt paprikabitar, minimorötter, senap, tomatpuré, kalvfond, grädde och crème fraîche. 
Låt koka ihop, sänk plattan och koka under lock i 5-10 minuter.
Smaka av med salt och peppar.

En enkel gryta där dijonsenapen gör det lilla extra. Jag tycker inte om senap men så här i grytor passar det riktigt bra som krydda, för man kan inte ens ana någon senapssmak.

tisdag 8 september 2015

Nötfri skola

Jag har precis kommit hem från jobbet och nu blir det vab med Ida resten av da'n. Det var skönt att hinna jobba undan lite på förmiddan, som jag kunde göra tack vare hjälpsamma föräldrar och hjälpsam dotter. Olivia hade sovmorgon så Ida var med henne en stund först och jag kunde cykla iväg före sju, och sen har hon varit ett par timmar med mormor o morfar. Perfekt lösning!


Den här allergilappen visade Olivia till mig igår, den sitter på alla korridordörrar på hennes nya skola. Jag blir så glad när jag ser att de tänker på allergiker, jag hoppas alla visar den hänsyn som de ber om. Alla skolor (inklusive personalrum) i Luleå kommun ska vara helt nötfria dygnet runt, det står i det konstpolitiska programmet som alla skolor måste följa. Men tyvärr är det alltför många som inte har koll på det så det är bra med lite extra kom-ihåg-lappar.

I våras var det en vikarie på Idas skola som kom gående i korridoren med en näve nötter, men då reagerade många av Idas kompisar och sa åt honom. Känns tryggt att 7-8-åringar har stenkoll på vad som gäller och att de även säger till de vuxna (som förhoppningsvis inte gör om samma misstag).

måndag 7 september 2015

Hjortron med kardemummacrunch och vanilj-cream cheese

I dag blev det en vab-dag hemma i soffan med Ida (inte vad jag hade planerat). Det är astman som spökar igen och hon hostar rejält mycket, så vi har mest legat och myst i soffan. Men nu börjar hon piggna till lite och vill hitta på saker - ett bra tecken! Vågar jag hoppas på jobb imorgon? Tveksamt!

Här kommer receptet på lördagens smarriga efterrätt med bland annat hjortron. Jag hade förberett allt tidigare på da'n och förvarade i olika burkar, för att sen bara varva det i glas inför servering.


Hjortron med kardemummacrunch och vanilj-cream cheese

Kardemummacrunch
3 dl havregryn
2 msk rapsolja
0,2 dl ljus sirap
0,5 msk honung
1 tsk kardemummakärnor
0,5 tsk vaniljsocker

Mal kardemummakärnorna.
Blanda alla ingredienserna i en skål och fördela sedan på bakplåtspappersklädd plåt. 
Rosta i ugnen i 150 grader i ca 20 minuter, rör då och då. 
Låt svalna på plåten.

Vanilj-cream cheese
2 äggulor
2 msk florsocker 
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl grädde
200 g naturell färskost, t.ex philadelphia

Vispa gulor, florsocker och vaniljsocker pösigt.
Tillsätt osten och fortsätt vispa till en slät smet.
Vispa grädden, inte för hårt, i annan bunke.
Vänd sedan ner den i ostblandningen.

Rårörda hjortron
500 gram hjortron
0,5 dl strösocker

Rårör hjortron och strösocker, genom att bara röra ihop med en slev.

Inför servering
Varva kardemummacrunch, vanilj-cream cheese och rårörda hjortron i fina glas.


En smaskig och fräsch efterrätt men som blev en aning för söt för min smak. Nästa gång använder jag nog hjortronen som de är istället för att råröra dem. Jag tror det skulle bli snäppet godare med lite syrliga bär som bryter av det övriga söta.

Kardemummacrunch blev riktigt gott, smakar lite som start så jag tror jag ska testa det som blev över i lite fil.

Vill man förenkla detta så kan man använda sig av grädde istället för den goda krämen. Men jag tyckte att krämen blev otroligt god och skulle inte byta bort den mot grädde.

Färsk pasta med godsaker

Tänkte bara säga hej och ge er ett snabbt middagstips. Perfekt att ta till när tiden är knapp (som den är alltför ofta). Länge sen jag åt vackrare mat än det vi åt igår.


Färsk pasta med godsaker
färsk pasta 
(jag använde tortellini med basilika och ravioli med spenat och ricotta)
lufttorkad skinka
salame Milano
rökt skinka
mozzarella
körsbärstomater
färsk basilika
olivolja

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Dela tomaterna om de är stora.
Plocka några blad basilika.
Häll den färdiga pastan på ett fint fat.
Lägg på skinka, salami, mozarella, tomater och basilika.
Ringla över lite god olivolja. 


Så gott, enkelt, färgglatt och vackert - precis som jag vill ha det. Här har jag samlat många av mina favoritsmaker på ett och samma fat, så det här skulle jag klara mig länge på. Jag använde mig av lite olika charkuterier så att alla kunde hitta en favorit, dessutom använde jag mig av två olika sorters pasta.

söndag 6 september 2015

Matsedel v.37 september 2015

God morgon! Har ni sovit gott? Det har inte jag! En småkrasslig Ida kom ner till oss och trängde undan mig så jag fick knappt nån plats att sova på. Till slut gick jag upp och la mig i hennes säng och fick några till timmars sömn.

Nu är det dags för frukost och sen kan vi kicka i gång den här molniga söndagen på allvar.
Matsedel v.37 september 2015

Meat free Monday
Morotssoppa med curry
Värmande soppa med god currysmak, ät gärna med en god macka.

Tisdag
Ugnsstekt falukorv och broccoli i chiligräddsås
Enkelt i ugn, ät som den är eller servera med ett gott potatismos.

Onsdag
Vardagsfisk för fru Bråttom
Allt-i-ett i ugnen. Så smidigt.

Torsdag
Äppel- och fläskfilégryta med grönpeppar
Förbered gärna dagen innan så smakerna får gosa till sig.

Mysfredag
Kycklingkebab
Byt ut fredagstacon mot kycklingkebab - barnen kommer inte bli besvikna.

Godsak till helgen
Hallonpannacottapaj
Servera pannacotta på ett nytt sätt

lördag 5 september 2015

Förberedd middag

Oj vad klockan hann bli mycket innan jag hade tid att sätta mig vid datorn, men jag vill ändå hinna dela med mig av dagens middag innan jag går och lägger mig för i morgon är det dags för nya inlägg, bl.a. är det dags för en ny veckomatsedel.

Mamma opererade foten i måndags och ska nu hålla sig hemma o inomhus och jag har inte hunnit dit en enda gång på hela veckan. Men i dag var det äntligen dags för ett besök så jag förberedde en enkel trerättersmiddag hemma som vi packade med oss och åkte dit med vid middagstid.


De goda rågkrustaderna ville jag att även mamma skulle få smaka, så det blev förrätten - fyllda med skagenröra och garnerad med en vindruva. Går snabbt att fixa i ordning precis innan de ska ätas!

Till varmrätt bjöd jag på en fläskfilégryta med champinjoner, paprika och minimorötter som vi åt med ugnsrostade morötter, potatis och lök och självklart även en sallad. Gryta är perfekt mat att förbereda och bjuda många på!

Efterrätten (som ni kanske har sett på Instagram) blev rårörda hjortron, kardemummacrunch och en kräm gjord på cream cheese, vaniljsocker och grädde. Vanilj-ost-grädden måste jag dock komma på ett bättre namn på. Vad ska jag kalla den?

Baconfyllt lantbröd

Lördag, härliga lördag!
I dag står det inte mycket på att-göra-listan utan jag ska mysa på här hemma med lite småfix. Vi ska bjuda mina föräldrar på middag så jag ska pyssla lite i köket inför det. Dessutom ska jag gå igenom barnens utvuxna kläder och se om något är så pass helt och rent så vi kan skänka det till behövande. Det finns många som behöver hjälp och det känns så bra att dra ett litet strå till stacken.

Till gårdagens middag fyllde vi ett lantbröd med en god och smakrik fyllning innan vi gräddade den i ugnen. Sen hade vi en jättestor varm macka att skiva upp och mumsa på.


Baconfyllt lantbröd
1 lantbröd eller liknande
1,5 paket bacon
0,5 liten purjolök
1 röd paprika
1 stor morot
3 dl crème fraiche mexican chili
riven ost

Skölj och finstrimla purjolöken, stek den mjuk.
Stek bacon och dela i småbitar. Jag steker så klart i ugnen.
Skölj och skär paprikan i småbitar och stek den litegrann.
Skala och riv moroten grovt, tillsätt till det övriga.
Blanda ner crème fraiche och koka upp.
Skär av ett lock från lantbrödet. Gröp ur så att du har kvar ett skal. (Som man gör med semlor)
Fyll hålet med baconröra.
Strö över ost.
Lägg på locket.
Blöt ett eller två bakplåtspapper ordentligt och lägg runt lantbrödet.
Tillaga i 200 grader i 20 min.
Skiva upp och servera.


Åh så gott det här var och en riktigt fredagsmiddag enligt mig, "mysgott". Jag har gjort det här tidigare men hade då för mycket crème fraîche och för tunn "brödvägg" så fyllningen rann ut och brödet var svårt att skiva upp. Nu blev det perfekt!

Skippa bacon och lägg till zucchini så har du ett vegetariskt alternativ som är minst lika gott.

Gröp ur lantbrödet på samma sätt som du gör med en semla.
Stek ihop den färgglada fyllningen.
Fyll brödet.
Lägg på ost och locket.
Linda in brödet i blött bakplåtspapper
Grädda i ugnen och sen har du en god och smarrig middag att bjuda på.
Skiva upp brödet
Servera till sallad

fredag 4 september 2015

En bra fredagkväll

Alltså jag tror jag drömmer!

Klockan är inte ens tio en fredagkväll och alla är redan hemma. Jippie! Det innebär att jag kan gå och lägga mig o sova redan nu och behöver inte vänta in att barnen ska komma hem välbehållna. Lovely!

Så otroligt skönt, så nu ska jag bara skriva klart det här inlägget och sen ska jag gå och lägga mig i min nybäddade säng och läsa lite i boken jag håller på med just nu. Jag håller äntligen på att få tillbaka rutinen att läsa lite innan jag somnar.


Dagens middag var en typisk fredagsmiddag enligt mig, nämligen baconfylld långfranska. En godare och roligare variant på varm macka. Recept kommer i helgen.

Till efterrätt åt vi "rulle-bulle" som jag köpte med mig hem från matmarknaden. Jag tycker den ser torr och tråkig ut, men den är otroligt saftig och god. Den med strössel är vackrare men den med kanel är godare och blev hela familjens favorit.

Måste äta choklad

Nu börjar vi denna soliga och härliga fredag med lite choklad-snack! Jag älskar choklad och skulle aldrig kunna sluta äta det. Det är såå gott och till en kopp chai-te är det ännu godare. Eftersom jag älskar choklad älskar jag även undersökningar och listor som visar att man ska äta mycket choklad. I Mitt kök/Expressen hittade jag en bra lista som jag måste dela med mig av. 


5 anledningar att äta choklad

Du blir en lyckligare person

Ja, det är vetenskapligt bevisat att vi blir lyckligare av choklad. Choklad innehåller många viktiga aminosyror bland annat en som skapar lyckohormonet serotonin.

Du stärker ditt immunförsvar
Strunta i grönsaker, frukt och all nyttig kål – ät choklad i stället! Enligt en amerikansk studie innehåller choklad innehåller mer antioxidanter än blåbär och mörk choklad har massa viktiga saker som stärker ditt immunförsvar. Bland annan vitamin A och E, järn, fosfor, kalium och magnesium.

Du blir snygg av choklad
Tyska forskare har kommit fram till att choklad är bra för huden! Och vem behöver smink, nya kläder och piffiga frisyrer när allt man behöver göra för att bli tjusig är att äta choklad?

Du blir rela-la-laxad av choklad
Är du stressad? Mycket på jobbet? Skriker barnen? Ät choklad! Forskare i Schweiz har kommit fram till att du minskar stressnivåerna i kroppen om du äter några bitar mörk choklad varje dag i två veckor.

Du blir smal av choklad
Ja, nästan i alla fall. Choklad ökar ämnesomsättningen och enligt forskare i San Diego har person som äter choklad fem gånger i veckan ett lägre BMI än de som inte äter choklad så ofta. 30-60 gram mörk choklad om dagen rekommenderas.
 
 
Så nu ser jag fram emot en helg med mycket choklad! För enligt den här listan kan det väl inte finnas något som är hälsosammare och bättre, eller?

torsdag 3 september 2015

Internationell matmarknad - tredje året

Den här veckan har den internationella matmarknaden besökt Luleå för tredje året i rad och det verkar bli samma succé som tidigare år. Storgatan fylls med matstånd där det säljs korvar, ostar, oliver, olivolja, godis, kakor, fudge, churros, matportioner och en massa annat.

Köerna ringlar sig långa och man måste vara förberedd på att få vänta på sin mat. Men oftast är det värt väntan. Olivia hade långlunch i dag så vi passa på att gå en sväng på stan och bestämde oss sen för att äta lite thaimat (nudlar med kycklingspett eller vegetariska vårrullar). Men det godaste var efterrätten som var nygjorda och stekheta churros med choklad. Så gott! Måste köpa en omgång i morgon också tror jag.


Till middag åkte Leif in och köpte med sig fyra matlådor hem som hela familjen delade på. Han valde Bigos (polsk jägargryta), Fish and chips, Blue cheese chicken och Salviapotatis med kycklingben. Inte riktigt vad jag hade valt, jag skulle nog ha valt Gyros, kyckling- och grönsaksspett, chicken red curry och pizzabaguette istället. Och framför allt hade jag köpt med mig lite efterrätt - churros, crêpes och "rullebulle" hade nog fått följa med mig hem.

onsdag 2 september 2015

Pernillas Kök

Plötsligt händer det!
Alla är ute på vift förutom jag som är ensam hemma och njuter av lugnet och tystnaden. Så nu är det te i massor som gäller för lite extra feel-good-känsla. Sen ska jag sätta mig och läsa lite noggrannare i kokboken som damp ner i brevlådan i dag. Perfekt tajming!


Jag har redan hunnit snabb-bläddra i den och hittat en massa smarriga recept som jag vill testa. Det första jag ska testa är nog en risotto. Jag har varit sugen på risotto ända sedan jag åt en sån himmelskt god kantarell-risotto på Restaurangakademien. Sen har vi pratat risotto på jobbet både i går och i dag och då blev jag än mer sugen på en riktigt god och krämig risotto.


Boken innehåller en massa recept och många av recepten är med italienska smaker - precis som jag gillar. Vackra bilder och enkla recept utan konstiga ingredienser gör att den här kokboken förmodligen kommer användas som inspiration en hel del framöver.

Lite smakprov, titta och njut!

Spenat- och ricottatartelette
Foto:Jenny Grimsgård
Biancas fisksoppa
Foto:Jenny Grimsgård
Polpette al sugo
Foto:Jenny Grimsgård
Pancettalindade kycklingrullar med sparrissallad
Foto:Jenny Grimsgård

Så här började pressmeddelandet från bokförlaget Semic om Pernillas Kök Familjematlagning till vardag, fredag och helg:
Middagen är viktigaste stunden på dagen och det är runt matbordet som Pernilla Wahlgren samlar familjen. Kärleken till maten är alltid i fokus - både när det måste gå undan, och när det finns mer tid att laga och njuta. I nya kokboken Pernillas kök bjuder fyrabarnsmamman på sina bästa vardagsfavoriter, sitt smaskigaste fredagsmys och helgens bästa festrätter!

Jag kunde inte ha sagt det bättre själv :) Inte undra på att jag blev nyfiken på denna nya kokbok!

tisdag 1 september 2015

Tacopaj VV

Trots en dag med längre arbetstid lyckades jag fixa i ordning en riktigt god middag till oss...och i bra middagstid dessutom. Mycket tack vare att jag gjorde pajskalet redan i söndags och tacoköttfärsen var rester från fredagens tacomiddag. Men lite planering fixar man det mesta! 


Tacopaj VV (6 portioner 11 pp/portion)
Pajskal
4 dl vetemjöl 
0,5 tsk salt 
2 tsk sakpulver 
0,5 dl margarin flytande 80% 
1,5 dl lättmjölk 
Köttfärsblandning
400 g nötfärs 10% 
1 gul lök 
2 paprika 
1 påse Taco kryddmix 
1 dl vatten 
Topping   
2 dl Fraiche 5% 
2 msk majonnäs lätt 32% 
1 krm Svartpeppar 
1 dl riven ost 17% 
4 tomater   
8 feferoni 

Blanda ihop mjöl, salt, bakpulver, margarin och mjölk till en pajdeg. 
Kavla ut den och lägg i en smord pajform. 
Förgrädda i ugnen i 200°C ca 10-15 minuter. 
Hacka lök, skär paprika i små bitar. 
Bryn färs och lök i en fettsnål stekpanna. 
Häll på tacokrydda, paprika och vatten, låt det småkoka 10 minuter. 
Lägg det i pajskalet. 
Rör ihop fraiche, majonnäs och peppar. 
Bred det över pajen. 
Skiva tomaterna och lägg ovanpå tillsammans med feferoni. 
Strö över ost och grädda ca 20 minuter. 


Alltså vilket pajskal - helt i min smak. Det här kommer jag ofta att använda mig av. Som en hårdare/fastare variant av pizzabotten men lite tjockare men inte så tjock som pan pizza. Helt perfekt enligt mig. Men om man älskar "vanligt pajskal" kanske man blir besviken. Men jag tycker helt klart att ni ska prova.

Degen var jätteenkel att blanda ihop. Jag använde ingen maskin (me like) utan blandade ihop allt med en slickepott.

Som ni kanske ser använde jag inga tomater i toppingen, pajen blir förmodligen både godare och vackrare med en röd färgklick men jag hade inga tomater hemma så det fick bli en tacopaj utan tomater.

Trött lyx

Oj så trött jag var i går, ingen rolig början på veckan. Jag lär ju inte bli piggare nu när jag dessutom ska börja jobba en timme längre varje dag. Hoppas jag snabbt kommer in i det för just nu känns det som en evighet att jobba till 17.

Helt plötsligt var jag ensam till middag i går och då struntade jag i att laga mat, istället lyxade jag till det med lite sallad, löjromsmackor och te. Jag hade sån tur att det fanns kvar löjrom från i lördags (då vi åt den goda förrätten med äggkräm och löjrom).


I dag hoppas jag att vi blir fler till middag och att jag har mer ork för jag planerar att göra en ny variant på tacopaj. Pajdegen hittade jag hos Viktväktarna och jag tycker det verkar mer som scones- eller pizzabotten än pajdeg och det är helt i min smak. Ska bli spännande och se om jag har rätt.

Men först några timmars jobb och lunchdejt innan det är dags att fundera på middagen!

söndag 30 augusti 2015

Äggkräm med löjrom o räkor

Då var denna soliga helg över och vi är redo för en ny arbetsvecka. En vecka som innebär längre arbetsdagar :( På mitt jobb har vi sommar- och vintertid och från den 1 september jobbar vi till 17 på dagarna istället för till 16. Lite småkämpigt, men jag hoppas att jag snart kommer in i det. Tack o lov har vi flextid så bara jag är i tid på morgonen kan jag smita hem lite tidigare.

Gårdagens förrätt var så himla god och helt i min smak!


Äggkräm med löjrom o räkor
3 ägg
3 msk majonäs
3 msk crème fraiche
3 msk finskuren gräslök
Salt och svartpeppar

Garnering:
Räkor
Löjrom

Koka äggen mellankokta, mer åt löskokta än hårdkokta så blir det krämigare. 
Skala och hacka äggen grovt. Jag mosade lite försiktigt med en gaffel
Rör ihop med resten av ingredienserna, smaka av med salt och peppar. 
Häll upp i fyra fina förrättsglas eller skålar.
Garnera med räkor och löjrom.


Oj så gott det här var, en perfekt förrätt med underbara smaker. Extra kul med något gott som passar till löjrom för de som inte vill äta kolhydrater. Det vanligaste är ju annars att man äter löjromstoast (dvs med bröd).

Och när det är fest då dricks det bubblor, eller hur? Och vet ni vad? Den här smarriga äggkrämen passar perfekt till goda bubblor.

Matsedel v.36 september 2015

Nu är det dags för höstens första veckomatsedel och som jag berättade tidigare blir det en ny variant med matförslag måndag till fredag och sen en godsak till helgen. Tror ni det blir bra?

Meat free Monday är ett vedertaget begrepp nu för att försöka få oss att minst en dag i veckan utesluta kött och äta vegetariskt. Så det kommer jag också använda mig av.
Matsedel v.36 september 2015
Meat free Monday 

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Godsak till helgen

lördag 29 augusti 2015

7årsmiddag

För elva dagar sedan hade jag och Leif bröllopsdag men vi har knappt setts sen dess så vi har väntat med firandet tills i dag. Bättre sent än aldrig…för inte vill man gå miste om ett tillfälle att fira. Vi åt många favoriter så som löjrom, räkor, älgfilé och balsamicosås. Säkra kort när man vill äta något gott.

7årsmiddag

Förrätt
Äggkräm med räkor och löjrom
Prosecco


Varmrätt
Älgfilé fylld med kantarellost, bacon och kantareller 
V90 Nero D'Avola


Efterrätt
Mammas blåbärskaka
Chai-te

Jag hade inte planerat eller fixat nån efterrätt, men ibland har man lite extra tur för strax innan det var dags att äta kom mamma förbi med en nybakad blåbärskaka. Bättre efterrätt kunde vi inte få. Så bra tajming!

Cream cheese med thaichilisås

Här städar vi för fullt! Så välbehövligt, det märks att det har varit finväder riktigt länge och att vi har prioriterat altanhäng istället för att vara inomhus. En självklarhet när man vet att man har en lång höst och vinter framför sig. Men nu var det dags att ta hand om kaoset inne och jag hade hoppats på samma regnoväder som igår, men i dag skiner solen igen.

Jag tar en lite paus för att tipsa er om ett enkelt drinktilltugg eller kanske bara tilltugg i väntan på maten eller framför tv:n på kvällen med ingredienser man ofta (alltid) har hemma. Perfekt, eller hur?


Cream cheese med thaichilisås
1 ask Cream Cheese, t.ex. philadelphiaost
thaichilisås

Klicka ut osten på ett fat med liten kant eller i en skål.
Häll mycket thaichilisås över. Rör Inte om.
Ställ fram på bordet och servera med tacochips, rågkex, salta kex eller annat gott.

Detta gör ofta succé när man dukar fram det. Det är otroligt gott och går så fort att fixa, gästerna hinner knappt sakna en. Tar inte mycket längre tid än att öppna och hälla upp en chipspåse. Och vad äter man hellre?

Cream cheese och thaichilisås, serveras till….
...tacochips….
...och/eller kex.