söndag 10 augusti 2014

Vinprovning

I måndags ordnade jag en liten vinprovning av två vita mousserande viner. Jag har ingen erfarenhet av detta utan gjorde det bara som en kul grej och det blev väldigt väldigt lyckat och roligt. Och jag längtar redan till nästa gång. Tips inför er nästa kompisträff!

Det var Freixenets Mia-viner vi provade, det torra Mia Fresh & Crisp (grön etikett) och det söta Mia Moscato (orange etikett), två olika mousserande viner från samma leverantör. Så lika men så olika!

Snygga flaskor till goda viner
Vi började med att smaka de olika vinerna, utan tillbehör, och skulle försöka förklara hur de smakade med några ord. Dessa ord associerade vi med de olika vinerna.

Mia Fresh & Crisp (grön)
svalkande, somrigt, lättdrucket, bubbligt, krusbär, fräscht, friskt, omogen nektarin och läskande.

 Mia Moscato, Fruity & Sweet (orange)
mogen persika, sött, godis, ciderkaraktär, blommigt, päron, lättdrucket och friskt

Sen hade jag gjort i ordning en liten provsmakningstallrik för att se hur olika de två vinerna smakar till olika saker. Jag trodde faktiskt inte att det skulle vara sån stor skillnad som det faktiskt var. Nu blir jag än mer angelägen om att lära mig mer om viner och mat.



Till salta tacochips passade det torra vinet bra medan det blev helt fel med det söta vinet.

Sen tog vi lite salsa på tacochipsen och vi blev nog alla förvånade att vinerna då smakade helt annorlunda mot för när vi bara hade tacochips. Det torra vinet "försvann" och det passade inte alls. Medan det söta vinet var helt ok (men lite tråkigt) och vinet mildrade styrkan i salsan.

Efter det var det dags för brieost och där tyckte ingen av oss att det var nå gott med det torra vinet, 
men det var ok med det söta vinet som dock tog över lite.

Sen tog vi lite söt fikonmarmelad på brieosten och då passade det torra vinet bättre, men inte helt bra. Det söta funkar men var dock bättre utan marmeladen.

Sen provade vi hur vinerna smakade till choklad(fingrar) och det torra vinet passade inte speciellt bra, medan det söta passade riktigt bra.

Sist provade vi vinet tillsammans med söta hallon och det passade bra både till det torra och söta vinet. 

För att neutralisera och få bort alla smaker från munnen drack och åt vi vatten och baguetter mellan provsmakningarna.


Efter själva vinprovningen dukade jag fram räkor med tillbehör och till det passade båda vinerna riktigt bra.


Mia Moscato, det söta vinet med orange etikett, känner nog många av er igen för det finns i Systembolagets ordinarie sortiment. Det kostar 59 kr och har en alkoholhalt på 7%.

Mia Fresh & Crisp, det torra vinet med grön etikett finns i Systembolagets beställningssortiment, kostar 69 kr och har en alkoholhalt på 11,5%

Vi hade en trevlig kväll och vinprovningen var ett riktigt roligt inslag, mycket skratt blev det när vi försökte oss på att vara vinkännare. Jag kommer nog anordna fler vinprovningar framöver för det var så himla kul och intressant att se att man själv känner sån skillnad på vin. Nästa gång blir det nog två eller fler olika sorters röda viner som ingår i mitt test.

lördag 9 augusti 2014

Bästa början

Kom precis hem från en trevlig tjejmiddag med god mat 
och har nu sjunkit ner i soffan med datorn i famnen och lite lugn o ro. 

För det var lite kaosartat precis när jag kom hem och möttes av Olivia som inte vågade andas för att Isak hade spytt. Men jag misstänkte på en gång hög feber istället för magsjuka och min misstanke bekräftades strax senare då det visade sig att Isak hade över 40 graders feber. Febern hade stigit snabbt för han kände sig pigg nån timme tidigare. Alltid tråkigt när barnen är sjuka men bättre med feber än magsjuka.

Tillbaka till middagen!

Drömtallrik!

Vi började med en god toast, eller två rättare sagt. Den ena med en god röra med gravad lax och räkor (nu när jag skriver blir jag lite osäker om det verkligen var räkor eller bara gravad lax :) ), men framför allt äpple som gjorde den ovanligt fräsch. På den andra var det en stor klick löjrom, och nöjde man sig inte med det (som jag inte gjorde) kunde man ta mer löjrom. Mums!

Vi har haft slut löjrom i frysen ett tag nu men snart är det dags att köpa ny när löjfiskesäsongen är här. Längtar!


Sen dukades det fram rostbiff, två olika sorters potatissallad (den ena med fräscht äpple) och en tomatsallad. Enkelt med gott! Man behöver inte krångla till det så mycket.

Till efterrätt bjöds vi på glasstrut med chili/saltlakrits-glass. Har ni smakat den? Den var riktigt god och jag är redan sugen på en till. Måste nog till affär'n och köpa ett paket imorgon.

Luleå - sommarstaden

Min Facebook svämmar över av alla länkar om att Luleå har vunnit solligan med stor marginal. Och jag är minst lika stolt över min stad som är en riktig sommarstad. Vi har nästan alltid fint väder med mycket sol på sommaren, men den här sommaren slår nog alla rekord i värme och sol.

Igårkväll lånade Olivia min kamera och tog några vackra bilder på vattnet och solen - två saker som jag älskar med Luleå.

Även i går var det en magisk kväll fast det var lite mer moln än vad vi är vana vid
Bild tagen från Mjölkudden, där jag bor, in mot stan. Vatten, vatten, vatten - jag älskar det!
Bild tagen från mina föräldrars tomt igårkväll. Går inte att bo bättre!

Ännu ett kalas med sol och värme

Sommaren är så härlig. Vi har fest o kalas hela tiden.

Igår var det dags för kalasande igen då min mamma fyllde år och vi fick ännu en varm och härlig dag ute med ännu en magisk kväll. Väderprognosen visade på regn hela dan men det kom inte en droppe och i går blev det även klart att Luleå vann Solligan i överlägsen stil, nästan 100 fler soltimmar än tvåan. Vilken sommar!


Vad ger man till en som har allt? Jo, man ger saker som man kan äta och dricka upp! Det var lite blandat av köpt (hink, vinflaskor, godis och kex), hemgjort (hjortronsylt, rabarberchutney och fikonmarmelad) och egenplockat (svarta och röda vinbär). Största bedriften var väl att jag var ut och plockade bär på morgonen, det är ju inte riktigt min favoritsysselsättning :)


Vi började med gott fika som bestod av både sötfika (kakor och tårta) och ost, kex och mackor. Det är så smart (och gott) att inte bara bjuda på söta kakor och tårta, det känns så fräscht att även få en macka. Framför allt på sommaren då man vi äter frukost sent och ofta hoppar över lunchen (eftersom vi precis har ätit frukost), så lagom till två-tre-tiden börjar man bli lite hungrig.


Efter lite bad (av vissa som inte är badkrukor) så var det dags att plocka fram middagen som bestod av småplock. Me like! Men först började vi med ett gott mousserande rosévin.

Tidigare har jag druckit det vita Mionetto (med orange etikett) och det har blivit en favorit som dessutom är billigt (mycket godare än de flesta dyrare) - Mer än prisvärt alltså. Och rosé-varianten av Mionetto gjorde mig inte besviken trots höga förväntningar.

Ser ni de snygga morotsskruvarna?

Vi bjöds på mycket gott: caprese på salladsbädd, sallad med fetaost och lufttorkad skinka, omelett med sparris, räkor, sötpotatissoppa, rökt fläskfilé, bröd, kex, ost o marmelad.

Nu blev jag ju hungrig av allt matsnack, vilken tur att det då är dags för frukost och sen ska vi förbereda oss för nästa kalas :) Ida ska på 7-årskalas och jag ska på tjejmiddag i kväll.

fredag 8 augusti 2014

Ost- och örtfylld fjällröding

Nu är det dags för en recepttävling igen. Jag som inte är någon tävlingsmänniska är nu med i tredje tävlingen på kort tid. Men egentligen är det inte själva tävlandet som lockar utan det är allt runt omkring och äran att bli inbjuden. I och med den här tävlingen ska jag få laga mat med likasinnade (och en riktig kock) om två veckor i Stockholm. Gissa om jag ser fram emot det!

Till den här tävlingen är vi några matbloggare som har blivit inbjudna till att komma på ett recept till  Cono Surs vita vin Bicicleta Gewürztraminer eller till det röda Organic Cabernet Sauvignon Carmenere. Jag var lite sugen att tävla med ett fiskrecept den här gången så jag valde Bicicleta Gewürztraminer.

Röding är ju så gott i sig så ofta grillar vi den bara som den är och serverar med en god sås. Men nu kände vi att vi ville göra nå lite roligare av den, så vi fyllde den med ost och örter innan vi grillade. Och det blev väldigt lyckat med en smakrik, krämig fisk som alla tyckte om. Om det passar till vinet? Ja, det får andra avgöra :)


Ost- och örtfylld fjällröding
små rödingfiléer
cream cheese, smaksatt med örter
färska örter, 
t.ex. gräslök, persilja, dill eller andra favoriter
salt
citronpeppar

Filea fisken och ta bort skinnet.
Finhacka örtkryddorna.
Bred osten på skinnsidan 
(dvs där skinnet har suttit eftersom det nu ska vara borttaget)
Strö på örtkryddorna.
Lägg ihop filéerna två och två.
Knyt ihop med steksnöre.
Krydda med salt och citronpeppar.
Grilla några minuter på varje sida.
Ta bort steksnöret och servera med kokt potatis och sallad.

Jag tycker det blir bäst och finast om man använder små rödingfiléer för då kan varje person få varsitt fiskpaket. Vill ni inte grilla fisken kan ni tillaga den i 175-200 grader i ugnen i ca 10 minuter, eller steka den i stekpanna för att få en lite krispig yta.


Jag har tidigare gjort en beskrivning av hur man knyter ihop en köttbit, man gör på samma sätt med fisk. Klicka här så får ni en liten förklaring.


Fisken blir så krämig och god med fyllningen så det behövs ingen sås till fisken tycker jag. Men om ni är en "sås-människa" och ändå vill ha sås så skulle jag blanda ihop lite av osten jag använder i fisken tillsammans med crème fraiche och örtkryddor.

torsdag 7 augusti 2014

Krämig Västerbottensostpaj

Tänk att det redan är torsdag och Leif kommer hem i kväll. Den här festveckan har verkligen gått i raketfart, kanske det är alla roligheter som gjort det. "Tiden går fort när man har roligt". Vinprovning och räkfrossa här hemma i måndags, grillkväll hos en kompis tisdags, kalas för mamma i morgon och bortbjuden på middag på lördag. Vilken vecka!

Både till kräftor och räkor är det så himla gott med en västerbottensostpaj, antingen med kantareller, sparris eller som här - helt naturell men extra krämig.


Krämig Västerbottensostpaj
Pajskal:
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 msk kallt vatten

Fyllning:
4 ägg
2,5 dl grädde
1,5 dl creme fraiche
200 g västerbottenost
lite salt o peppar

Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en pajform. 
Förgrädda 10 min i 225 grader.
Vispa samman ingredienserna till fyllningen och häll i det förgräddade pajskalet.
Grädda pajen i 200 grader, ca 20-30 min. 
Den ska vara lite lös i mitten för den stelnar ytterligare lite när den svalnar. 
Servera den ljummen eller kall.

Nu hade jag en 2,5 dl-förpackning med grädde och använde därför dessa mått. Har du en "trea" grädde så kan du använda hela den och minska ner på crème fraichen.

Märke efter en gaffel i mitten på pajen. Bästa sättet att se om den stelnat tillräckligt.
Hur gör ni för att se om pajen är klar?

onsdag 6 augusti 2014

Chiliräkor

Jag som hade tänkt städa i dag, men det är för varmt man orkar ju inte röra sig. Framför allt inte inomhus där det inte svalkar nånting. Skuggan på altanen där det blåser lite är bästa platsen (även) idag. Några maskiner har jag i alla fall hunnit tvätta och det var nästan det viktigaste för det går mycket kläder och handdukar i denna värme.

Det är många som har efterfrågat receptet på de goda räkorna jag bjöd på i måndags. Passar perfekt även vid en kräftskiva om det är nån som inte vill ha kräftor. Man kokar en smakrik lag som får svalna och sen lägger man ner frysta räkor, som då får tina i lagen i kylskåp över natten.


Chiliräkor
ca 1,5 kg oskalade frysta räkor
lag
2 liter vatten
1,5 dl öl
0,5 dl salt
2 tsk strösocker
2-3 tsk Coriander & Chili (Santa Marias)
1 knippe färsk timjan
1 rödlök
1-2 vitlöksklyftor
1-2 röd chili

Skala och klyfta rödlöken, pressa vitlöken, finhacka chilin.
Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull.
Koka ihop i ca 10 minuter.
Låt lagen svalna. 
Plocka bort timjankvistarna och rödlökbitarna (främst för att inte räkorna ska trassla in sig i det).
Lägg de djupfrysta räkorna i lagen och ställ i kylskåpet över natten.
När det är dags att äta silas räkorna och får rinna av ordentligt i ett durkslag.

Coriander och Chili är en kryddblandning från Santa Maria som även innehåller lite lime. Om ni inte har den kryddan eller nån liknande skulle jag använda vanlig chilipeppar och riva ner lite limeskal i lagen. Men med kryddblandningen blir det lite enklare :)

Dessa räkor blev väldigt populära och det var roligt att göra lite mer med räkorna än att bara tina dem. Det var ju inte speciellt ansträngande heller. Vill man kan man garnera med lite färsk timjan och chili vid servering (men det hade inte jag tid till).

Räkor med goda tillbehör

Räkor och lag på väg in i kylskåpet.

Grillkväll deluxe

Annan mat, annan plats, andra vänner, annan kock 
men samma härliga tropiska värme och en lika trevlig kväll som i måndags. 

Jag kan verkligen inte klaga på starten på den här veckan :) Men nu ska det blir skönt att vara hemma i dag och städa, tvätta och försöka få lite ordning i huset. Livets kontraster - vardag o fest - och båda är lika uppskattade.

Vi började kvällen med att bli bjudna på en god räkcoctail med räkor, mango, avokado och en massa koriander. Till det drack vi en läskande Virgin Margarita som svalkade perfekt i sommarvärmen.


Sen satte vi oss till bords där det var uppdukat en massa goda grillade godsaker - kycklinglårfilé, majs, champinjoner, parmalindad sparris och till det åt vi ugnspotatis och tzatziki. Jag behöver väl inte berätta hur gott det var?!


Efter några timmar när maten hade sjunkit ner och vi orkade äta lite mer var det dags för kladdkaka, vaniljglass och chai-te. Perfekt avslutning på en perfekt kväll!

tisdag 5 augusti 2014

Krämig vinbärspaj

Åh värmen fortsätter! Är det inte otroligt?!

Idag var det lite väl varmt dock, eftersom jag har suttit i en frisörstol i två timmar och inte kunnat svalka mig. Gissa om det sen var skönt att sätta sig i skugga och blåst? Då äntligen fick jag lite svalka. Nu vilar jag mig lite för att orka med kvällens festligheter då det är dags för vår årliga tjejgrillmiddag som Maria alltid bjuder på. Lyx!

Till gårdagens efterrätt plockade jag vinbär direkt från busken och ner i formen, också det är lyx.


Krämig vinbärspaj
Pajdeg
150 g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning
1 ägg
2 dl crème fraiche
1,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2,5 dl vinbär

Smält smöret i en kastrull.
Blanda ner socker, vetemjöl och bakpulver i kastrullen.
Tryck ut i en pajform, ca 24 cm i diameter.
Rör ihop ägg, crème fraiche, socker och vaniljsocker.
Häll fyllningen i pajformen.
Strö över röda vinbär.
Grädda i 175°C i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

En riktigt god sommarpaj som är så enkel att göra. Det är en variant av den klassiska ananaspajen men man använder vinbär istället för ananas. Det är en ganska söt paj och då är det gott med de syrliga vinbären som bryter av allt det söta. Eftersom pajen är så krämig och god tycker jag inte att man behöver servera grädde eller glass till, men det är ju en smaksak.

Kanten på formen blir alltid brunprickig och ser inte så vacker ut. Jag tror det beror på att vinbären går sönder i ugnsvärmen och att det då stänker på pajformskanten. Eller vad tror ni?

Pajen på väg in i ugnen och kanten är alldeles ren o fin.

Vinprovning och räkfrossa

Vilken kväll vi hade i går!

Det är såna man lever länge på. Underbart väder med 20 grader även sent på kvällen, trevliga vänner med mycket surr och god mat och dryck, ja det var helt enkelt en perfekt kväll. Jag hade hängt fram filtar på stolarna med de behövde vi aldrig använda trots att vi satt ute långt in på kvällen/natten.

Ett torrt och ett sött

Vi började med en liten vinprovning, där vi åt lite olika saker för att känna hur olika det smakar med olika sorter viner. Vi hade ett sött och ett torrt mousserande vin. Riktigt kul och vilken skillnad det kan vara. I en första anblick tänker man nog mousserande vin som mousserande vin. Men så är det verkligen inte. Även amatörer som vi kände stor skillnad.

Vi skrev ner våra åsikter och tankar kring vinerna, när jag har sammanfattat dem kommer det i ett speciellt inlägg.

Redo för vinprovning

När vinprovningen var avklarad dukade jag fram räkor med tillbehör och vi fortsatte sitta ute i den varma kvällen. Räkor är så perfekt mat att bjuda på - lätt att förbereda och man sitter länge och plockar, rensar o äter.


Efter ett tag fick vi tyvärr besök av getingar som nu verkar ha hittat hit. Usch jag hatar verkligen envisa, småtrötta och närgångna getingar som man är rädd ska flyga in i munnen när man tar en tugga mat. Men när vi dukade bort maten försvann även getingarna, tack o lov.

Här ser man en geting som har lyckats få med sig lite (vit) mat som den sitter o mumsar på.

måndag 4 augusti 2014

Altanjobb

God morgon eller god förmiddag eller vad är det för er?! 

Här har vi precis dukat bort frukosten och nu sitter jag och planerar kvällens vinprovning och räkfrossa. Härligt att kunna sitta ute och jobba, men nu börjar det nog bli dags att söka lite skugga. Det mesta är färdigplanerat, förutom efterrätt som jag inte har en aning om vad jag ska göra. Olikt mig!

Dator och te - viktigaste jobbtillbehören

I väntan på en kräftskiva bjuder jag alltså på räkor med tillbehör i kväll. Vad är era "måsten" till räkor? Här blir det lite sallad, lite paj, lite bröd, lite såser och en massa räkor….om jag inte kommer på nå mer i sista sekunden som jag vill bjuda på :)

Chiliräkor på gång...

söndag 3 augusti 2014

Röding-recept-test

Usch nu är Leifs semester slut och i morgon i natt åker han upp till Svappavaara för jobb. Men han kommer ju hem redan på torsdag och jag har roligheter inbokade både måndag och tisdag så jag kommer nog knappt hinna sakna honom :)

I dag har vi försökt testa fram nya recept med röding. Jag och Leif hade lite olika idéer som vi testade. Med lite småjusteringar så blir nog båda smaksättningarna riktigt bra och användbara framöver.


Nu ska jag stänga ner datorn för det är hög tid att planera morgondagens vinprovning som jag ska anordna. Jag som aldrig har gjort något liknande :) Men det är inte så allvarligt, mest en kul grej för att se hur olika vin kan smaka till olika saker. Ska bli kul att se om vi känner nån skillnad. Jag börjar i liten skala med två olika mousserande viner som vi ska prova och med bara två gäster.

lördag 2 augusti 2014

Pesto- och färskostfyllda champinjoner

I dag har det varit mycket fotboll. Isak har haft två matcher som det ska skjutsas till, föreberedas inför, hejas på och fixas efter, så vi har inte hunnit så mycket mer. Tack o lov har det varit strålande sol och härligt väder även i dag. Det är ju så mycket roligare att vara fotbollspublik då.

Jag som hade tänkt baka i dag men det hann vi inte eftersom planerna ändrades då Isak fick hoppa in i dagens sista match pga sena avbrott/skador på lagkamrater. Och självklart väljer jag att heja på Isak och hans lag, baka kan jag göra imorgon, eller dan efter det, eller….

Jag rensade lite bland korten i kameran och insåg då att jag inte har gett er receptet på detta goda tillbehör som jag bjöd på när jag fyllde år. Passar perfekt på ett buffébord.


Pesto- och färskostfyllda champinjoner
färska champinjoner
färskost, naturell
(röd) pesto

Rengör champinjonerna och ta bort foten.
Blanda ihop färskost och pesto.
Fyll färskoströran i champinjonhattarna. 
Gratinera i 225 grader i 5-10 minuter, tills champinjonerna mjuknat något.
Eller grilla dem på grillen några minuter.

Dessa var riktigt goda och de går ju att variera hur enkelt som helst genom att smaksätta osten på olika sätt eller använda smaksatt ost. Det var ett populärt tillbehör på buffébordet eftersom det passar de flesta, lchf:are, vegetarianer, allergiker osv :)

fredag 1 augusti 2014

Kvällsfika

Är bara in en snabb sväng innan jag ska sätta mig tillrätta i tv-soffan för att se Poirot. Till det blir det lite kvällsfika - te och finn crisp med ost och paprika. Favoritmackorna just nu!


Jag har varit så otroligt trött i dag så jag somnade till och med i soffan på eftermiddan. Och sen orkade jag knappt vakna utan somnade om hela tiden. Så jobbigt, men skönt att jag lyckades vila.

Dagen började med frukost på altanen (yes, värmen är tillbaka på allvar) och sen var det dags för fotbollsmatch som började med att Isak och hans lag släppte in två mål på några minuter i början av matchen. Men de kämpade och slet som ett lag och lyckades faktiskt kvittera. Nu fortsätter cupen i morgon och vi hoppas på ännu bättre matcher och resultat. Heja Notas!

Trevlig fredagkväll!
Imorgon hoppas jag orka och hinna med lite bakning, 
så har ni tur kommer det något nytt roligt recept här på bloggen också. Vad är ni sugna på?

torsdag 31 juli 2014

Grillad lax med bulgursallad och nektarinsalsa

Go'kväll på er! Det känns som jag har varit en dålig bloggare på sista tiden. Men det har varit fullt upp med allt möjligt nu när det är Leifs sista semestervecka. Jag har ytterligare två veckor kvar på min semester och om tre veckor börjar jag på nytt jobb. Nu börjar jag bli lite nervös över det. Vad har jag gett mig in på :) "Man vet vad man har men inte vad man får"

Jag höll aldrig på att kunna sluta äta av dagens middag för den var så god. En perfekt sommarmiddag. Och efter regnskurar lite då och då under hela dagen så fick vi sitta ute o äta i strålande solsken. Så underbart!


Grillad lax med bulgursallad och nektarinsalsa
Bulgursallad
1,5 dl bulgur (okokt)
vatten och salt (att koka bulgur i)
isbergssallad
ruccolasallad
tomat
paprika

Koka bulgur enligt förpackningens anvisningar.
Låt svalna.
Skär sallad och grönsaker i mindre bitar.
Blanda ihop med bulgur.

Nektarinsalsa
2 nektariner
1 liten bit purjolök
0,5 dl thaichilisås
1 lime, pressad
flingsalt

Pressa saften ur limen och blanda med sweet chili.
Kärna ur och skär nektarinerna i små tärningar. 
Ansa och finstrimla purjolöken.  
Rör ner nektariner och purjo i thaichilisåsen. 
Smaka av med flingsalt.

Grillad lax
4 portionsbitar lax
salt
citronpeppar

Krydda laxbitarna runt om.
Grilla några minuter.

Lägg upp bulgursalladen på ett fat. 
Bryt laxen i bitar och lägg den ovanpå. 
Toppa med lite av salsan och servera resten till. 
Skär ev. 1 lime i klyftor och servera till.

Oj, så gott och fräscht det här var. Precis så här vill jag att sommarmat ska vara, lite grillat, lite sallad och mycket smak. Kan inte bli bättre. Dessutom är det perfekt att använda nektariner så mycket som möjligt i maten nu när de är billiga och goda.

Se nu till att göra det här innan sommaren är slut! Och självklart kan du ta vilken sallad och grönsaker som du vill och tycker om.

onsdag 30 juli 2014

Vernissage

I fjol (eller om det var året innan) testade jag Vernissage vita vin, mycket pga den fina boxen som ser ut som en handväska. Nu har de lanserat en mindre box/väska som rymmer 1,5 liter så då passar jag på att prova rosévinet, innan sommaren är slut, som är förpackad i en rosa leopardmönstrad väska/box. Så snyggt på bordet eller som gå-bort-present. (Även det vita Chardonnay-vinet finns numera i 1,5 liters-box/väska)

Snyggaste vinboxen?

Smaken beskrivs som torr med en fin fruktig ton av smultron, röda vinbär och granatäpple med en frisk eftersmak av hallon. Visst låter det somrigt och läskande? Vernissage Rosé är en allroundrosé som passar bra som aperitif och sällskapsvin men också utmärkt till fisk, skaldjur och en fräsch sallad med t.ex. kyckling.

Ganska ljust vin, precis som rosé ska vara enligt mig.

Kallt men gott och trevligt

God morgon!
För första gången på flera flera veckor satt vi inne och åt frukost i dag. Kändes lite konstigt faktiskt och jag hoppas att det inte är slut på sitta-på-altan-till-frukost-dagarna.

Igår, blåsigaste o kallaste dan på länge, hade jag o två kompisar bestämt oss för att träffas på stan för att äta o dricka gott och surra mycket. Vi satte oss på en uteservering vid vattnet och började med ett glas rosé (är det sommar så är det), sen fortsatte jag med en god, men liten, Toast Skagen.

Vi hade hoppats på att blåsten skulle lugna ner sig på kvällen men det gjorde den inte, tyvärr, så det blev till att ta på sig filtar. Ganska mysigt det också men nog väljer jag hellre solen som sommar-värmare. Tänk för bara någon dag sedan var det så varmt så man satt ute i tunna sommarkläder långt in på natten.

Hela sommaren har Instagram svämmats över av bilder på Strawberry daiquiri och nu äntligen var det min tur att få dricka en sån och även (så klart) lägga ut en bild på Instagram (visst kommer ni ihåg att följa mig @matro_sara). Efter den minst sagt svalkande men otroligt goda drinken frös vi så mycket så vi gick till ett annat ställe där vi satte oss inomhus och värmde oss med en kopp te och fortsatte surra.

Gott men ganska sött rosévin som var god som fördrink men för söt till maten.
Smaskig Toast skagen
Svalkande och god Strawberry daiquiri, tyvärr blev vi lite för kalla pga den kalla vinden.

tisdag 29 juli 2014

Sommarbär

Jag rensade landet och plötsligt såg jag att det lyste alldeles rött bredvid mig och där fanns det fullt av alla goda sommarbär. Så jag plockade in en skål med jordgubbar, hallon och smultron. Såå gott! Vilket bär är er favorit?


Vi har ett pyttelitet land så det blir inga mängder för oss. Vi plockar in en skål lite då och då som vi äter upp på en gång. Bästa sättet att äta solvarma bär. Ska jag baka använder jag andra bär än våra trädgårdsbär.


Nu ska jag byta om och cykla in till stan för att träffa två kompisar och äta gott. Tyvärr drar det in moln just nu och det blåser en del men förhoppningsvis håller regnet sig borta så att vi kan sitta på en uteservering och surra hela kvällen.