måndag 28 juli 2014

Mångalen

Oj vad trött jag har varit hela dan!
Ida kom ner till oss redan vid 1-tiden i natt och sen har hon snurrat, suckat, gnytt, tagit mitt täcke, sparkat av sig mitt täckte, snurrat lite till, fäktat lite, sparkat lite och en massa annat som har gjort att jag inte har sovit allt för många timmar.


I natt när hon höll på som mest var jag orolig att hon höll på att bli sjuk, men så var det inte. När det väl var morgon och vi steg upp gick jag på en gång och kollade mån-symbolen i kalendern. Och nog var det som jag trodde. Det är nymåne, inte fullmåne utan fasen tvärtemot dvs den finns/syns inte alls.

Det slår aldrig fel! Så fort Ida har en sån här jobbig natt så är månen i den fasen. Så de som säger att månen inte påverkar oss människor, de har helt fel! Många känner av när det är fullmåne och det gjorde även Ida de första året/åren men sen har det ändrats till att hon påverkas av nymåne.

När man kollar månkalendern visar den att nymånen var i natt 00:42:51. Jag vet att Ida kom ner till oss vid ett-tiden, hon kanske vaknade exakt 00:42 och kom ner till oss strax efter.


Tror ni att vi påverkas av månen? Eller tror ni att de som känner av det bara hittar på?

Mångalen?

Kyckling- och zucchinilasagne

Är det många som har börjat jobba i dag? Jag har ju precis börjat min andra semesteromgång och har tre veckor kvar, men för Leif är det sista semesterveckan. Snyft! 

Det verkar som det ska bli något sämre väder den här veckan, inte för att vi har märkt av det så mycket än. Men det är nästan så att jag hoppas på en dag med spöregn så man kan vara inne och städa i lugn och ro. För de senaste veckornas kanonväder har även gjort att huset numera ser ut som ett bombnedslag. Men bara EN dag spöregn vill jag ha sen vill jag ha tillbaka solen och värmen :)

Igår gjorde jag en kycklinglasagne med zucchini och god tomatsmak. Kändes konstigt, men ganska skönt, att inte grilla.


Kyckling- och zucchinilasagne
5 hg kycklingfilé
1 stor zucchini
3 msk röd pesto
salt o peppar
ca 15 lasagneplattor
1 förpackning Kelda tomatsoppa
ev. 0,5-1 dl matlagningsgrädde
riven ost

Dela kycklingfilén i småbitar. Skiva och halvera zucchinin.
Stek kycklingen, salta o peppra, blanda med pesto.
Stek zucchinin, salta o peppra.
Häll lite tomatsoppa i en ugnsform.
Varva lasagneplattor, zucchini, kyckling och tomatsoppa.
Avsluta med ett lager lasagneplattor och tomatsoppa (och ev. lite grädde).
Strö på riven ost.
Tillaga i 225 grader i ca 20 minuter.

Så smidigt att använda en färdigkryddad tomatsoppa med god smak. Det blev lite för lite tomatsoppa kvar på slutet så jag hällde även på en halv deciliter matlagningsgrädde på toppen för att det inte skulle bli för torrt.

En riktigt god och smakrik lasagne som de flesta åt mycket av (Ida och Isak tycker inte om zucchini så det blev en del att peta bort för dem).

söndag 27 juli 2014

Sött fika

Vi fick finbesök till frukost!

Barnens kusin Vera kom förbi med mormor o morfar, eller farmor o farfar är det ju för Vera, precis när vi skulle duka fram vår frukost. Så mysigt! Vera hittade en bra plats i skuggan där hon ville sitta o äta och Ida gjorde henne sällskap. Söt-tjejerna!

Såg lite ensamt ut i hörnet :)
Dags för solen och handlingslistan igen!

Sommartacofest

God morgon på er! Här har ni en trött familj i dag, än så länge är det bara jag och Ida vakna. Vi var på tacofest hos grannarna i går och satt länge ute i den varma natten. Det är så underbart med dessa varma härliga kvällar och nätter som man aldrig vill ska ta slut. Ida som brukar hålla ut längst på fester kom dock o sa att hon var trött och ville gå hem, så då gjorde vi så klart det (annars hade vi kanske suttit kvar än). Så skönt att bara ha en halv minuts promenad hem när barn (och vuxna) är trötta.


Det var jättelänge sedan vi åt tacos så det var riktigt gott, så jag åt och åt och åt… Det smakade bra med lite svalkande glass till efterrätt som vi åt med jordgubbar och melon- o bananrester från midda'n.


Det är så mysigt med så många barn som springer omkring, leker och busar, medan vi vuxna kan sitta i (hyfsat) lugn o ro och prata. Lite småtjafs var det emellanåt men inte så farligt med tanke på hur många barn som var där och med tanke på hur tjuriga vissa Ida är.

Ida ligger o tittar på Sommarlov och äter fryst mango - gott och svalkande. Själv ska jag fixa mig en kopp te (inte svalkande men gott) och gå ut och skriva en handlingslista för nu börjar det vara tomt i kylskåpet, framför allt i frukt- och grönsakslådan. Ha en solig och härlig dag så hörs vi lite senare.

fredag 25 juli 2014

Semesterdags

Nu har jag jobbat färdigt för den här gången och har tre veckors semester att se fram emot innan det är dags för jobb igen. I kväll ska jag komma i säng i tid. Har jag sagt det förut?

Slutade lite tidigare från jobbet, cyklade hem, bytte om, satte mig i bilen och körde några mil söderut till min syster där hennes dotter hade kalas. Efter en trevlig kväll med god mat har jag nu sjunkit ner i tv-soffan med en kopp te och har faktiskt lite fredagskänsla.

Jag hoppas solen och värmen stannar kvar ännu ett tag för nu har vi skaffat en AC och efter flera dagar på ett kontor längtar jag nu lite till stranden där Ida är hela dagarna.

Så här lugnt och stilla brukar inte Ida sitta i vattnet.

torsdag 24 juli 2014

Whisky med karamellsmak

Den snabbast växande drycken på amerikanska whiskymarknaden är smaksatt whisky. 
Har ni provat nån sort? 


Kanadas ledande whiskymärke Black Velvet lanserar Toasted Caramel. Den doftar av smörkola och smakar toffee, sirap, peppar samt citrus. Eftersom Leif samlar på whisky var jag ju tvungen att låta honom prova denna. Men som ni förstår så är det ju inget för whiskyälskare. Han tyckte den var hyfsat god men han vill absolut inte kalla det för whisky :) 

Den smaksatta whiskyns enorma popularitet i Nordamerika delar whiskyvärlden. Vissa tycker att det urvattnar whiskyns traditionella smak, andra välkomnar att whiskyn attraherar nya grupper så kvinnor och män kan njuta av whiskyn tillsammans. Toasted Caramel är perfekt att dricka med några isbitar, eller utnyttja den trendiga kolasmaken som spännande ingrediens i lyxiga cocktails, i glass eller i bakverk. Jag tycker det låter spännande att använda den i bakning, måste bara komma på nå roligt recept där den passar.

Äppelcurrysås

Nu har jag nedräkning! 
En morgon kvar då jag måste ställa klockan, sen får jag sova tills jag vaknar. Fast i den här värmen brukar det inte bli så mycket längre, men känslan att inte behöva stiga upp är en av mina favoritkänslor :) Och ni som har följt mig ett tag vet ju hur mycket jag älskar att slöa hela morgonen, äta frukost, ta det lugnt, blogga lite, se lite morgon-tv, dricka lite mer te, duscha och sen nån gång efter lunch brukar jag vara redo att göra saker.

När jag bjöd på laxmiddag förra veckan gjorde jag en lite annorlunda fisksås, förutom den mer traditionella med örtkryddor bl.a. dill.


Äppelcurrysås
2 dl crème fraiche
1-2 äpplen
1 msk curry
salt o peppar

Skala och riv äpplet. 
Blanda äpple, curry och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.
Servera till lax och potatis.

Många tyckte om äppelcurrysåsen som nog även passar bra till en bit grillad kyckling. Kyckling och curry är ju en mer vanlig kombination. Vill man kan man även blanda i lite purjo- eller salladslök i såsen, men nu hade jag ingen av löksorterna hemma så det blev en lökfri sås - och det går ju också bra :)

Jag älskar såna här kalla såser som är så enkla att blanda ihop. Framför allt såna med vanliga ingredienser som man ofta har hemma. Strax innan det var dags att äta bestämde jag mig för att testa den här såsen och ett par minuter senare stod skålen klar.

onsdag 23 juli 2014

Härlig kväll

Härliga härliga sommar! 
Klockan är över 22 och jag sitter ute och bloggar i den varma ljusa sommarnatten. Termometern visar på över 25 grader och det är bara alldeles underbart. Dessa dagar lever vi länge på i höst och vinter.


Vi har precis kommit hem från mina föräldrar där vi bjöds på en god middag och där jag sen bjöd på en kokosbolltårta (igen). Det dukades upp rostbiff, potatishalvor, en massa olika grönsaker och sallader och framför allt mammas goda sherrysås. Jag måste göra den sherrysåsen snart, alltså den är sååå god.


Nu måste jag försöka slita mig från detta underbara. Det är ju faktiskt en jobb-dag för mig i morgon och det börjar kännas att det har blivit alldeles för många sena kvälla och tidiga morgnar. Jag måste stå ut i två dagar till sen blir det sovmorgon och slöa slappa dagar igen.

Sött och salt

Värmen fortsätter och tyvärr även mitt jobb. Men nästa vecka har jag semester igen. Det känns svårt att motivera sig på ett jobb som man har sagt upp sig ifrån så dagarna går ovanligt långsamt. Det är väldigt lugnt på sommaren och jag känner ju inte för att dra igång nå nya stora grejer då jag efter den här veckan endast ska jobba 3 dagar till i augusti innan jag slutar och börjar på ett nytt spännande jobb.

Det går åt mycket vattenmelon i den här värmen, det är så läskande och gott. Men man får inte glömma att få i sig salt också när det är varmt. Och då är detta tilltugg perfekt! Vackert blir det också.


Skär vattenmelon och fetaost i kuber och trä på en tandpetare.
Klart!

Gör nu i ordning några spett och ta med till stranden eller ta några i kväll till ett glas rosévin :)

tisdag 22 juli 2014

Godaste glassen?

Hur har ni det i Supervärmen (som denna värme visst kallas)?

Vad har ni för knep för att kyla ner er när det är 30 grader? Ida badar mest hela dagarna. Ett annat bra sätt är att äta glass, eller hur? Glass är egentligen ingen storfavorit hos mig. Det finns många sötsaker som är så mycket godare och som jag oftast väljer före glass. Men i denna värme så kan även jag äta glass lite då och då.

Och nu har jag dessutom hittat en ny favorit. GBs Gräddglass Sandwich - Vaniljglass med sega kakbitar. Smakar nästan som Häagen Dazs Cookies & Cream, men betydligt billigare. Den passar perfekt till jordgubbar också.

måndag 21 juli 2014

Trädgårdskalas

Som ni redan vet så var vi till min kusin igår och firade hennes 50årsdag några veckor för tidigt. Mysigare att ha ett sommarkalas än ett höstkalas. Och vilket sommarkalas det blev! Medelhavsvärme hela dagen och kvällen, trevliga människor, mysig trädgård, gott fika, god mat o dryck. Vad mer kan man begära!?

Jo, en till sak kan man begära som allergimamma. Och det är att man tar hänsyn till allergier. I går hade de gjort mer än så. Vid allt ätbart de dukade fram så la de också fram en meny med innehållsförteckning. Så underbart! Jag blev rörd då när jag såg det och jag blir rörd nu när jag tänker på det. Jag slapp för en gångs skull stå där som en tråkig person och fråga vad allt innehåller. Så lite som betyder så mycket. Jag tror det bara är andra allergiföräldrar som kan förstå glädjen i det. Dessutom hade de "sanerat" huset så det har varit nötfritt i flera veckor.

Vi började med gott fika!
Sen dukades det fram en matig buffé med mycket gott
Och kvällen avslutades med ost och kex. (Oj fel lapp, det där är ju efterrättslappen :) )

Partytjejen Ida hade så kul så det var svårt att få hem henne. Det spelades mycket badminton, vissa var bättre än andra. Det gällde även tipsrundan :) där Ida hade tur att bilda lag med jubilarens syster så de vann och priset var en stor Pommac-flaska. 

På tal om flaskor så stod det en hel del sådana på presentbordet, bl.a tre flaskor champagne (skulle inte vara helt fel :) ). Av oss fick hon Caravan Durif ett gott rödvin som vi har druckit många gånger. Det passar extra bra till en älgstek med gräddsås, gärna med lite sötma t.ex. gelé. Tips, tips! Första gången vi blev tipsade om vinet var det med orden "Sjukt mycket vin för pengarna" och det håller jag med om.

Balsamvinägermarinerad fläskfilé

Måndagmorgon och jag är tillbaka på jobbet efter en festhelg. Igår hade vi ytterligare ett trevligt trädgårdskalas då vi firade min kusin som fyller 50 år i höst. Två heldagars kalas på samma helg, ute i solen och värmen, hör inte till vanligheten. Som jag trodde bjöds vi på mycket gott och hade många trevliga timmar. Våra partytjejer, Olivia och Ida, ville aldrig åka hem för de hade så roligt. Men till slut fick vi hem dem och jag fick några timmars sömn innan det var dags att stiga upp till en ny arbetsdag.

Kallskuret kött är perfekt att använda när man har många gäster, vid buffé och/eller när man vill förbereda maten så mycket som möjligt. Jag har många olika recept som jag använder mig av, det här är en ny variant som jag använde på min födelsedag i lördags.


Balsamvinägermarinerad fläskfilé
1 kg fläskfilé
1,5 msk smör till stekning
0,5 tsk salt
1 tsk peppar
Marinad
0,5 dl olivolja
0,5 dl balsamvinäger
2 msk flytande honung
0,5 tsk salt
0,5 tsk nymalen svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
0,5 dl finhackad färsk timjan (eller 1 tsk torkad)

Putsa bort skinn och senor från fläskfilén, salta och peppra och bryn den runt om i smör.
Stek köttet i ugnen i 175º till en innertemperatur på 65 grader.
Ta ut köttet och låt vila ca 10 minuter i folie. Blanda under tiden ingredienserna till marinaden.
Skär fläskfilén i halvcentimetertjocka skivor och lägg dem i en trång form eller i en plastpåse. 
Skeda över marinaden och se till att fläskfilén täcks ordentligt. 
Låt marinera minst 4 timmar, gärna över natten.
Lägg upp på ett serveringsfat och garnera.
Skeda över lite av marinaden.


Härlig smak av balsamvinäger och då förstår ni ju att jag tyckte att det här var jättegott. Vi brynte aldrig köttet först utan satte det direkt in i ugnen och ugnsstekte det. Propoints-jakt :) vi tjänande in lite på smöret som vi inte behövde använda, dessutom sparade vi in tid eftersom jag använde tre filéer.

Jag täcker ofta serveringsfatet med salladsblad när jag serverar kallskuret kött. Dels blir det fint med olika färger och sen tycker jag om att få in grönsaker lite överallt. Jag serverade en pastasallad med smak av pesto till köttet och det var riktigt gott. Detta blir även dagens jobb-lunch.

söndag 20 juli 2014

Tårtfrukost

Så mycket gott vi hade till frukost i morse - ännu en fördel med att fylla år och ha kalas.

Vi satt länge ute på altanen och njöt av morgonvärmen som då var överkomlig. Det kommer bli riktigt varmt i dag, kanske varmare än i går. Under tiden vi satt där hann jag med mycket go'fika. Jag började med goda sega baguetter och en kopp te, sen fortsatte jag med ytterligare en kopp te och till den tog jag en liten tårtbit och rabarberpaj.

Vi äter aldrig tårta till frukost när vi fyller år, men da'n efter tycker jag att det är såå gott med en tårtbit till morgon-teet.


Snart ska vi cykla i väg till min kusin som firar sin 50-årsdag i dag. Ännu en varm dag ute i solen med mycket gott att äta o dricka. Det lär gå åt mycket vatten… Ni börjar kanske förstå varför jag kallar juli för kalasmånaden? På fredag är det sen dags för nästa kalas då barnens kusin Sanna fyller år.

lördag 19 juli 2014

Min födelsedag

Vilken dag!
Såna här dagar är det lätt att vara lycklig. Jag älskar att fylla år och jag älskar att tillbringa dagarna ute på altan i finväder. Och i dag fick jag göra båda grejerna, dessutom tillsammans med många nära o kära. Det är nog sommarens varmaste dag, jag kom precis hem från en kvällspromenad och det var fortfarande alldeles varmt och ljuvligt ute.

Det var nästan i varmaste laget på eftermidda'n då jag ställde fram fikat. De två yngsta småtjejerna fick lite svalka tack vare en liten badbalja. Många var nog lite avundsjuka på deras vattenlek.


Födelsedagsfika
Kryddig rabarberpaj
Jordgubbstårta
Kokosbolltårta med blåbär
Kanelbullar
Dubbelkakor
Minikokosmuffins
Brysselkex
7-kakor
Fingrar

Saft
Bål
Kaffe
Te

När det blev lite svalare på altan dukade jag fram lite mat och vin, men först började vi med en svalkande hallonbellini (hallon och mousserande vin).


Födelsedagsmiddag
Balsamvinägermarinerad fläskfilé 
Italiensk lax med potatis
Ost- och pestofyllda gratinerade champinjoner
Pestopastasallad
Tomat- och nektarinsallad
Melon- och gurksallad
Gurk- och paprikasallad
Vitlöksås
Fetaostsås
Baguetter
Smörgårsrån
Brieost

Rött, vitt och mousserande vin
öl
läsk
vatten

Det är så gott på sommaren när man kan göra så många goda sallader och salsor med en massa härlig frukt och grönsaker. Jag älskar alla frukt- och grönsaksblandningar. Vilka är era bästa kombinationer?

fredag 18 juli 2014

Fredag o förberedelser

Perfekt att jag har varit in o jobbat två dagar för nu fick jag njuta av att ha fredagskänsla igen.

Här har det vispats, mosats, blandats och en massa annat inför morgondagens kalas. Medan jag höll på med det fixat Leif dagens middag - grillade marinerade kycklingfiléer, grillad majs, grönsaker och pitabröd (för de som ville, jag skippade brödet). Till det drack vi ett gott rosévin. Det har blivit väldigt lite rosé i sommar, men än är inte sommaren slut….


Nu är jag rätt trött både i kropp och huvud så jag ska ta mig ut på en kvällspromenad innan sängdags...och en kopp te måste jag så klart också fixa mig. Jag har bara druckit en enda kopp efter jobbet och det var direkt efter jag kom hem så nu är jag tesuuuuugen.

Hörs i morgon då ni kommer få se hela födelsedagsmenyn (vill inte avslöja den redan).

torsdag 17 juli 2014

Rabarberchutney med ingefära och chili

Då var första arbetsdagen efter drygt fyra veckors semester avklarad. Det gick hyfsat bra, men motivationen och arbetstempot var väl kanske inte på topp. Sex dagar kvar att jobba innan det är semester igen :)

Ett roligare arbete som jag har påbörjat är det inför lördagens kalas, tårtbotten är i ugn och köttet ligger i marinad. I morgon blir det storhandling, tillsammans med en massa andra förmodligen (puuh). Tur att man självscannar så att det går snabbt och smidigt. Bästa uppfinningen!

Jag har ju glömt ge er receptet på rabarberchutneyn som jag gjorde för länge se'n. Men här kommer det, bättre sent än aldrig.


Rabarberchutney med ingefära och chili
300 g rabarber
1 rödlök
0,5 röd chilifrukt (t.ex. spansk peppar)
0,5-1 msk riven ingefära
2 dl socker
1 tsk salt
1 krm peppar

Skär rabarbern i ca 2 cm stora bitar.
Skala och halvera löken, skär den i tunna skivor. 
Dela ev. lökskivorna på mitten för att få något mindre bitar.
Dela, kärna ur och finhacka chilin.
Skala och riv ingefäran.
Lägg alla ingredienser i en kastrull, koka upp. 
Låt koka i ca 20 minuter utan lock, 
tills rabarbern har kokat sönder och det är en simmig konsistens.
Rör då och då.
Förvaras svalt.

En god chutney med mycket ingefärasmak, i alla fall den här eftersom jag tog den större mängden ingefära. Är ni inte lika galna i ingefära som jag är så är det bara att minska på mängden en aning. Men finns det nån som inte tycker om ingefära? Chutneyn passar perfekt till fläskkött och kyckling

onsdag 16 juli 2014

Kryddig rabarberpaj

Nu har vi precis kommit hem från en kryssning i Luleå skärgård. Efter flera da'r/veckor med strålande sol blev det en mulen dag i dag. Så typiskt när vi skulle vara till havs i 5 timmar. Men vi klarade oss undan regn i alla fall och det var ju tur. Men nu skiner solen igen och allt är som det ska i vackra SommarLuleå

Till gårdagens laxmiddag bjöd jag på en ny variant av rabarberpaj med smak av kanel och kardemumma.


Kryddig rabarberpaj
175 g smält smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
Fyllning:
500 g rabarber
0,5-0,75 dl råsocker 
(ta den mindre mängden om du vill ha riktigt syrlig smak)
1 msk potatismjöl
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma

Smält smöret.
Blanda ner de övriga ingredienserna till det smälta smöret och gör till en deg.
Skiva rabarbern i ca 0,5 cm tjocka skivor och blanda med socker, potatismjöl och kryddor. 
Fördela rabarbern i en pajform (behöver inte smörjas). 
Klicka över degen och grädda i nedre delen av ugnen i 175-200 grader i 20-30 minuter.


En perfekt paj för mig! Mycket smak av kanel och kardemumma (mina favoritsmaker) och en krispig yta (tack vare smör och socker) Hela pajen gick åt efter middagen så det tar jag som ett gott betyg.

tisdag 15 juli 2014

Grillad lax med tillbehör

Jag har inte hört av mig på hela da'n men jag har haft fullt upp med att planera inför lördagen då en viss mamma i det här huset fyller år. Vad ska bakas? Vad ska inhandlas? Vilken mat ska vi äta? När ska jag baka? När ska jag handla? När ska jag laga mat? 

Tiden är min värsta fiende för i morgon ska vi på en skärgårdskryssning och på torsdag o fredag jobbar jag. Så det blir svårt att hinna med allt jag vill. Jag älskar att planera, baka och dona inför kalas så det känns inte kul att behöva sitta på jobbet två dagar innan födelsedan. Då vill jag ju vara hemma och göra roligare saker.

Men i väntan på födelsedan bjöd vi mina och Leifs föräldrar på laxmiddag i dag. Mindre planering och mer tid. Det är verkligen smidigt att bjuda på grillad lax när man är många. Vi Leif grillade en helsida lax som var kryddad med salt och citronpeppar. Han lägger hela laxen med skinnsidan neråt och vänder den ingenting under grillningen. Det blir perfekt!


Grillad lax med tillbehör
grillad lax kryddad med salt och citronpeppar
kokt potatis
sallad
kokt broccoli
kokta minimorötter
sallad
örtostsås
äppelcurrysås
tunnbröd
smör


Till efterrätt bjöd jag på rabarberpaj, jordgubbar, grädde och vaniljsås.
Så mycket sommar över den här bilden, rabarberpaj i solsken
Ida var en trevlig värdinna och hälsade alla välkomna med en skål innan maten. Sen var hon ivrig att få fylla på allas glas med vin.

måndag 14 juli 2014

Ost- och skinkbaguette VV

I dag är det v-a-r-m-t! 
Det sägs att det är åska på gång och det kan nog stämma med tanke på dagens värme. Det är nästan 30 grader och mulet. Efter att ha varit på språng hela förmiddan var jag såå te-sugen, men det är nästan för varmt för te - även för mig. Och det händer inte ofta!

Vi måste köpa en ny diskmaskin så vi har börjat titta så smått. Det finns för många varianter för min beslutsångest. Har ni nå tips? Jag är lite sugen på Asko XL. Är det nån som vet nå om den?

Till lunch gjorde Olivia en ost- och skinkbaguette viktväktar-style till oss två som hon serverade tillsammans med en god sallad.


Ost- och skinkbaguette VV (1 portion 6 propoints/portion)
1 liten fullkornsbaguette
4 skivor rökt skinka (à 10 g)
3 msk mjukost 4%

Skär baguetten men inte helt igenom.
Klipp skinkan i mindre bitar.
Blanda med osten.
Fyll baguetten med ost- och skinkröran.
Gratinera i 225 grader 7-8 minuter.
Ät tillsammans med en sallad.

Enkel, viktväktarvänlig och god baguette som vi nog kommer göra fler gånger. Tillsammans med en stor god sallad mättar det ordentligt och man klarar sig på varsin baguette. Nästa gång vi gör den blir kanske till en fredagsmysmiddag i höst. På fredagar vill man ju äta nå gott som går fort att fixa, eller hur?

söndag 13 juli 2014

Chiliburgare med dressing VV

Vilken underbar kväll!

Jag satt länge ute i kvällssolen o läste. Så mysigt, så härligt, så skönt! Jag ville knappt gå in, men vm-fotbollsfinalen lockade lite för mycket. Men jag hoppas och tror på fler såna här magiska kvällar.

Till middag grillade vi de enkla chiliburgarna som vi åt för inte så länge sen. Men jag ger er receptet igen och den här gången har jag även räknat ut propoints på burgarna och en tillhörande dressing.


Chiliburgare (5 portioner 5 propoints/portion)
500 g nötfärs 15%
(Använder du 10%-nötfärs blir det istället 4 propoints/portion)
3 msk vatten
1 msk sambal oelek
0,75 tsk salt

Blanda ihop alla ingredienser.
Forma till 5 hamburgare.
Grilla eller stek hamburgarna 3-4 min per sida.

Dressing (5 portioner 1 propoints/portion)
1 dl turkisk yoghurt 10 %
(Använder du den magrare varianten av yoghurt blir det 0 propoints/portion)
1-2 msk chilisås
salt o peppar
ev. grillkrydda

Blanda ihop turkisk yoghurt och chilisås.
Smaka av med kryddor.

Vi har ju köpt nötfärsen av en bonde i närheten så det är svårt att veta fetthalten på den och eftersom vi aldrig köper köttfärs på affären så vet jag faktiskt inte vad den vanligast fetthalten på nötfärs är. Vet ni?

Jag är inte så förtjust i köpt hamburgerbröd (4 propoints) så jag struntade i det och åt chiliburgaren och dressingen med grönsaker istället, som enligt mig blir mycket godare. Leif var lika imponerad den här gången som förra att biffarna håller ihop utan problem på grillen, så de är riktigt lätt-grillade.

På tal om grillat - Visst kommer ni ihåg att rösta på mig och mitt bidrag i Icas grill-tävling. Klicka här så kommer ni till röstningssidan där ni ska rösta på Grillat kantarellfyllt älginnanlår och potatispaket. Kom även ihåg att ni kan rösta en gång per dag (och ip-adress) hela juli månad.

Lunchtallrik

Härliga, härliga sommar!

Här njuter vi till fullo, kanske lite för mycket emellanåt. Det är lätt att man jag äter lite för gott när man är ledig. Man "unnar" sig en bulle, en glass, en drink, ett glas vin, god mat, efterrätt osv. Håller ni med, eller?

Vi har dessutom många sommarkalas med fika, tårta och god mat, så det är verkligen lätt att det blir lite för mycket av det goda.


Jag tycker fortfarande att det är jobbigt att fixa vettiga luncher hela sommaren när alla är lediga. Oftast blir det rester till barnens stora besvikelse. I dag skärpte jag i alla fall till mig och gjorde en god lunchtallrik, till mig och Olivia, som bestod av äggröra, sallad, melon, stekt broccoli och tomat. Enkelt, lätt, fräscht och gott.

5 propoints (2 ägg + ngt att steka i)

Jag ska försöka lägga upp fler ViktVäktar-recept nu igen om det är fler än jag som måste skärpa till sig lite. Ikväll ska vi grilla de goda chiliburgarna, jag ska räkna ut hur många propoints det är så återkommer jag med det senare.

Äppeltzatziki

God morgon! Om mindre än en vecka ska jag in o jobba några da'r. Undra hur jag ska klara att kliva upp? Hela familjen har vänt dygnet, i morse vaknade jag strax efter nio och då var jag ändå den som vaknade först. Svårt att tänka sig att Olivia och Isak sällan sov längre än sex när de var små och att det var så i många år.

Ännu en dag med stålande sol innebär ännu en dag med grillat till middag, eller hur? Här kommer ett recept på ett gott tillbehör till grillat! Äppeltzatziki - har ni smakat det tidigare? Vi åt det till fetafylld fläskfilé och citronpotatis. En perfekt kombination!


Äppeltzatziki
1 syrligt äpple
3 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
salt o peppar

Skala och riv äpplet, krama ur saften ordentligt.
Blanda med yoghurt och pressad vitlök.
Smaka av med salt o peppar.

Så fräscht och gott det här var! En ny favorit. Vanlig tzatziki har alltid varit en sommarfavorit för mig, men det här kändes snäppet godare med det syrliga äpplet.

lördag 12 juli 2014

En sommardag

Go'kväll på er! 
Tänk att det redan är kväll. Dagen har gått jättefort trots att vi knappt har gjort nå...förutom att njuta av dagen. Fast det är inte så lite kanske, utan precis vad man ska göra.

Härliga sommar!

Efter lunch cyklade vi ner till stranden vid mormor o morfar, perfekt att ha nära till bästa stranden. Det blåste som bara den så jag satt på stranden o småfrös medan modiga Ida badade och hade det skönt i vattnet. Efter ett kortare tag än vanligt var hon dock nöjd och vi gick upp till mormor o morfar där vi bjöds på fika.

Sen kom Ida på att det var lördag så då åkte vi till Ica Maxi där vi förutom godis handlade lite annat smått o gott, bl.a. Brämhults goda apelsinjuice. Och gissa vad jag använde den till?


Precis! En god Campari o juice med en massa is blandade jag i ordning till mig i väntan på maten.

Maten som i dag var grillad älg-högrev och sallad. Köttet var riktigt gott, Leif hade verkligen lyckats med marinaden. Men som vanligt blandade han lite allt möjligt han hittade och har ingen aning om hur han gjorde så det blir svårt att göra om. Det är så härligt med sallader på sommaren för man kan ha så mycket gott i den. I dag blev det bl.a. ruccola, nektariner, galiamelon och körsbärstomater.


Ida avslutade middagen med ett dopp i poolen. Oj, vad jag drömmer om en större pool till vår badtjej (och oss andra). Det första hon gör på morgonen och det sista på kvällen, det är att ta ett dopp. Tänk vilken lyx jag hade när jag var barn, vi hade en 6x3-meters pool på baksidan där jag bodde hela somrarna.