tisdag 6 november 2012

Tranchera kalkon

I dag hann jag äntligen med en promenad på lunchen men det blev inte i solsken, som det hade blivit om jag hade tagit mig ut på en lunchpromenad i går, utan i värsta dimman.

Som jag skrev tidigare lyckades Ida vända på dygnet trots att det bara var tre dagar ledigt, jag trodde ju att en dag på förskolan skulle göra henne så trött så hon skulle somna riktigt tidigt. Men så blev det inte utan hon somnade sent även i går trots att vi lägger henne tidigt. Jag förstår inte varför hon har så svårt att komma till ro på kvällarna, hon ligger och tjattrar med dockor o mjukisdjur, hon bygger kojor i sängen och hon tittar i böcker, dvs hon gör det mesta utan att sova. Nu har jag redan lagt henne trots att klockan inte ens är sju, så hoppas vi att hon somnar inom en timme.

Lika viktigt som att tillaga en god kalkon är att tranchera (skära) den snyggt. Det jobbet överlåter jag alltid åt Leif. I år hittade jag en beskrivning på Ingelsta Kalkon som Leif följde när han trancherade.
Tranchera kalkon
Börja med att bryta lårbenen utifrån kroppen så att du kommer åt lårbensleden.
Skär loss dessa.
Dela sedan lårbenen i två delar i mittleden, behåll klubban som den är.
Lossa försiktigt benet och avlägsna detta från den andra delen, skiva sedan lårköttet.
Bryt ut vingarna och skär loss i leden. Dela eventuellt till två delar i mittenleden.
Skär loss bröstköttet genom att skära längs med ryggbenet, följ bröstskrovet nedåt tills bröstet lossnar helt.
Skär upp i fina skivor.
Plocka loss eventuellt missat bröstkött.



Tyvärr var det lite väl stressigt när kalkonen skulle trancheras så jag hann inte med att fotografera så mycket som jag hade velat. Gästerna satt o väntade, såsen skulle kokas, tillbehören fixas och allt dukas fram. Olivia tyckte det var så gott så hon vill att vi ska äta kalkon snart igen, om det blir så får jag se till att fotografera mer från trancheringen då.

måndag 5 november 2012

Pestopasta

Måndagkväll och det är många trötta barn (och vuxna) i huset. Så jag tror det blir en tidig kväll för oss alla, Ida har redan lagt sig. Pratade precis med svärmor som åker till Thailand imorgon. Åh, det skulle vara så skönt med lite sol och värme nu i höstkylan och mörkret. Men jag har ingen längtan till Thailand, jag tror det hänger ihop med barnens allergier. I Thailand använder de ju både mycket cashewnötter och ägg i matlagningen så jag skulle gå omkring och vara nervös hela tiden.

Till gårdagens ryggbiff åt vi en krämig pestopasta som är perfekt när man inte vill servera någon sås.
Pestopasta
pasta
röd pesto
crème fraiche

Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.
Blanda ner pesto och crème fraiche. Rör om.
Dra några varv med svartpepparkvarnen över.

Smaka av pastan allt eftersom så du får en perfekt blandning av pasta, pesto och crème fraiche. Olivia och jag älskar den här sortens pasta. I somras gjorde jag en liknande variant men med grädde och turkisk yoghurt istället för crème fraiche. Har man ingen sås till pasta kan det ju bli lite torrt och då är det här ett perfekt sätt att göra pastan lite roligare....och godare.

Helstekt ryggbiff

Tre dagar ledigt var allt som behövdes för att alla barnen skulle lyckas vända på dygnet. Bra jobbat, eller inte. Det var inte lätt att få dem att sova igårkväll så det var ingen rolig morgon. Isak, vår lilla retsticka, märkte snabbt att Ida var ovanligt lättretad och utnyttjade det så klart. Men vi kom i väg i tid i alla fall, så då får man väl vara nöjd.

Vi har ofta problem vad vi ska göra av ryggbiffen. I går helstekte vi den i ugn och den blev faktiskt bättre än jag trodde. Jag tar tacksamt emot alla tips på hur man använder ryggbiffen på bästa sätt.
Helstekt ryggbiff
Salta och peppra biffraden. Bryn den runt om för att få färg.
Tillaga i 175 grader tills innertemperaturen är 60 grader.
Låt vila i folie (så stiger temperaturen ytterligare några grader)
Skär i skivor och servera.

Så här bra har vi nog aldrig lyckats med ryggbiffen. Det var lite bråttom med att få maten klar, hade jag haft mer tid hade jag sänkt ugnstemperaturen, som vi oftast gör med rostbiff. Nu slår det mig att vi nog aldrig har provat grilla ryggbiffen. Leif brukar ju aldrig misslyckas när han grillar hela bitar av älg som har fått marinera i ett par dygn. "Grillad ryggbiff" blir nästa sommars uppdrag. Vi åt krämig pestopasta och sallad till köttet.


I gårkväll var vi in till stan och tittade på årets ljusshow. Det är andra året som detta ljus-arrangemang anordnas och det är en helt otrolig show. Förra året var det en mer wow-känsla eftersom man aldrig hade sett något liknande innan, årets show var också bra men utan wow.

Jag har varit hem på lunch för jag hann orkade inte ordna matlåda i morse och då är det snabbare och billigare att åka hem och äta än att handla lunch på stan. Ganska skönt dessutom med ett (hemma)brejk mitt på da'n, hemmakär som jag är. Jag skulle älska att ha ett jobba-hemifrån-jobb, åtminstone några dagar i veckan. Solen skiner så egentligen borde jag väl ha tagit mig ut på en promenad, men vi får hoppas att solen fortsätter skina i några da'r.

söndag 4 november 2012

Matsedel v.45 nov 2012

Söndagkväll igen och vi har en ny vecka framför oss. Ny vecka med nya möjligheter! Ser ni att jag försöker vara positiv istället för att låta min vanliga söndagsångest komma fram? Jag lyckas si så där. Vilken dag på veckan tycker ni bäst respektive sämst om. Många hatar måndagar men det gör inte jag trots att det på söndagkväll känns som att måndagar är värsta dan. Men absolut bästa da'n det är fredag då man har hela helgen framför sig, och den bästa helgen är när man inte har en massa tider att passa.

I stadsparken har de hängt upp en gunga i form av ett hjärta.
Hoppas den får hänga kvar ett tag.

Dags för en ny veckomatsedel och kommande vecka är ganska lugn. Veckan därpå däremot har jag något inplanerat mest varje kväll allt från föräldrarådsmöte på förskolan till After Work med jobbet.

Matsedel v.45 nov 2012
Må: Korv o potatismos
Ti: Köttbullar och makaroner
On: Lax och stuvad spenat
To: Indisk lammgryta
Fr: Småplock med bl.a. kycklingspett och rostbiff
Lö: Chicken Thai (Ls födelsedagsmiddag)
Sö: Italienskt köttfärsfyllt bjudbröd

Helstekt kalkon

Jag kan börja dagens inlägg som gårdagens för även idag är det lite grått ute, bara jag är vaken och Leif steg upp tidigt och åkte i väg på älgjakt. Jag var ju lite spydig i gårdagens inlägg om att jag hoppades att de åtminstone skulle se älg för det har ju varit lite si och så med det i år. Men de lyckades faktiskt skjuta en i går, äntligen, efter flera veckor utan att ens se en älg. Undra bara vart vi ska rymma köttet, för vi har inte köpt oss nån ny frys än istället för den som gick sönder.

I fredags när vi firade Isak åt vi helstekt kalkon, gott och festligt. Har ni vågat er på att tillaga kalkon nån gång? Men tanke på att mitt förra recept på helstekt kalkon har gått upp på första plats av mina lästa inlägg så verkar ni ju i alla falla vara några som är lite sugna på att prova.
Helstekt kalkon 10-12 portioner
1 st kalkon, tinad eller färsk, ca 5 kg
1 st citron
0,5 dl smält smör
salt, peppar
kinesisk soja
Fyllning
0,5 påse katrinplommon
1 knippe persilja
2-3 st äpplen, klyftade
Till ugnsformen
5 dl vatten

1-2 msk kycklingfond
1 gul lök, i klyftor
2 st morötter, i bitar
Till såsen
3 dl grädde
mjöl till redning
portvin eller gelé
salt och peppar

Förberedelser
Skölj kalkonen i kallt vatten både in- och utvändigt. Torka med papper.

Dela citronen och stoppa ena halvan i ”halsgropen”. Stoppa fyllningen inuti kalkonen.
Bind kalkonen för att få jämnare fördelning av värmen och för att den inte ska ramla sönder. Lägg låren i kors och knyt. Knyt även så att vingarna håller sig mot kroppen.

Gnid in kalkonen med den andra citronhalvan. 
Blanda smöret med kryddor och soja och pensla kalkonen runt om. 
Lägg lök, morötter och vatten i en långpanna. 
Placera kalkonen på ett galler med ryggen uppåt, ovanpå långpannan.
Stek och ös
Stek i 175 grader. Pensla med smör- och sojablandningen ytterligare en gång efter 20 minuter.
Ös sedan kalkonen var tjugonde minut tills den är klar.
De sista 30-60 minuterna vänder du bröstet uppåt.
Beräkna 30-50 minuters stektid per kg kalkon. 
Kalkonen är klar när innertemperaturen är 80 grader, använd stektermometer. Räkna med att det tar 30-50 minuter per kilo kalkon.
Tranchering och sås
Låt den svalna något innan du skär upp den (trancherar den).
Om du förbereder kalkonen i god tid kan du lägga upp kalkonskivorna på ett ugnssäkert fat och värma i 150 grader innan servering.
Låt kalkonen kallna. 
Tranchera kalkonen och lägg upp på ugnssäkert fat. 
Sila skyn.
Koka upp skyn till såsen och tillsätt grädde och ev. mer buljong till önskad mängd. 
Red av med mjöl. 
Smaka av med salt, peppar och portvin eller gelé. 
Till kalkonen serverade vi kokt potatis, morötter och broccoli, sås, sallad och rödavinbärs- och rönnbärsgelé. Det tog lite drygt 3 timmar för en 5 kilos kalkon att bli klar i ugnen. Det är lite småpyssligt att ösa var tjugonde minut men i övrigt så är det en ganska enkel rätt att tillaga till många. Men tänk på att ugnen är upptagen i flera timmar så planera inte att använda ugnen till något annat inför middagen. Det misstaget gjorde jag då jag skulle värma krustader till förrätten. Vet inte riktigt hur jag tänkte där. Förra gången jag helstekte kalkon så fyllde jag kalkonen med en stuffing men eftersom ingen av oss tyckte stuffingen var nå speciellt så underlättade jag tillagningen den här gången genom att bara fylla med äpplen, katrinplommon och persilja.

Nu är det dags för frukost och komma igång med dagen. Jag blev väckt av två telefonsignaler alldeles för tidigt, men efter lite frukost blir jag nog på bättre humör. Sen ska jag njuta av de sista timmarna av den här helgen. Vad har ni för planer för dagen?

lördag 3 november 2012

Kapselmaskin

I går fick jag alltså min Bosch Tassimo kapselmaskin från WhiteAway.se och det passade perfekt eftersom vi skulle ha gäster på kvällen. Nu blev den direkt utvärderad av många.


Det finns olika typer av kapselmaskiner och tyvärr passar inte kapslarna i varandras maskiner. Vi valde en Tassimo istället för t.ex. Nespresso för att Tassimo har kapslar även för choklad och te.


Olivia och Isak älskade den varma chokladen från Marabou som jag hade köpt, nu har jag även beställt andra sorters choklad-kapslar som vi får utvärdera framöver. Maskinen är enkel att använda så barnen klarade av det själv. En klar fördel! Fast rengöringen var de inte så intresserade av :)


Efter middagen fick gästerna välja på latte macchiato eller espresso. De som valde espresso tyckte att den var riktigt god medan de som valde latte macchiato inte var lika nöjda. Jag hade köpt varianten som heter less sweet men de hade velat ha den helt sockerfri dessutom smakade mjölken konstgjort. I fortsättning fixar jag nog en caffe latte genom att skumma riktig mjölk till en kopp espresso.


Fördelarna med en kapselmaskin är att det är väldigt enkelt att göra en kopp kaffe och för en icke-kaffedrickande familj, som vi är, är det kul att kunna bjuda på gott kaffe som t.ex espresso nån gång emellanåt. Men det finns några nackdelar också. Varje kopp blir väldigt dyr, barnens frukostchoklad kostar 7 kr/kopp och det är lite väl mycket. Dessutom blir det mycket skräp av dessa kapslar och det känns inte speciellt miljövänligt.

Nu blev det lite väl mycket kaffesnack så nu ska jag göra mig en kopp te och försöka få upp värmen efter att ha stått i en kall ishall i drygt en timme medan Isak spelade match.

Hjortronpaj

God morgon! Leif steg upp tidigt och åkte i väg på älgjakt (undra om de åtminstone får se älg i dag) och barnen sover fortfarande så jag sitter här i ett tyst hus, där diskmaskinen är det enda som hörs, och dricker morgonens första kopp te samtidigt som jag skriver till dig. Ute är det regnigt, grått och disigt så vi håller oss nog inne så mycket som möjligt i dag förutom när Isak ska skjutsas till ishallen för match. Olivia och Ida funderar på att gå på en "Bus eller godis"-runda i eftermiddag med en av Idas kompisar. De har inte hunnit med det tidigare och eftersom det alltid är så förvirrat i Sverige när det egentligen är Halloween tycker jag att det är ok att gå i dag.

Eftersom frysen gick sönder för några veckor sedan har vi mycket bär som måste ätas upp, så gårdagens efterrätt blev en hjortronpaj som påminner om den knäckiga ananaspajen vi åt på Olivias kalas.
Hjortronpaj
200 gr smör, smält
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
6-8 dl hjortron, lättsockrade

Täck en pajformsbotten med hjortron. 
Blanda pajdegen och tryck den över hjortronen. 
Grädda i 200 grader i 35 minuter. 
Servera med grädde eller glass.

Trots att vi ofta har mycket hjortron i frysen tack vare Leifs föräldrar så har jag nog aldrig tidigare gjort en hjortronpaj. Men det blev väldigt gott och lyxigt och jag fick mycket beröm för den. Jag serverade extra hjortron till pajen och grädden om nån ville lyxa till det med extra mycket hjortron. Till efterrätt gör jag ofta paj eller kladdkaka men eftersom det är ganska vanligt nu att folk vill undvika kolhydrater så serverar jag dessutom oftast extrabär på sidan om så kan den som vill ta bara bär och grädde.

Den som ville dricka kaffe till efterrätten fick välja mellan espresso och latte macchiato från min nya Tassimo. Kaffet fick lite blandade kommentarer men det återkommer jag till i ett annat inlägg för nu ska jag gå och sätta igång en tvättmaskin och ta min andra kopp te denna morgon.

fredag 2 november 2012

Kalkonmiddag - Isaks födelsedagsfest

Nu har Isak äntligen fått ha sitt släktkalas, den som väntar på nå gott väntar alltid aldrig för länge. Jag var sugen på att tillaga och äta kalkon och blev så himla glad att Isak också var sugen på det. Annars väljer han ofta tacobuffé på sina födelsedagar. Kalkoner är ju så stora så det kan man inte äta när man bara är familjen, så det är perfekt till fest. Vi blev fler än förväntat och det var så jättekul, jag älskar att ha huset fullt med folk och fixa middag.

Kalkonmiddag - Isaks födelsedagsfest
Förrätt
crostini
grissini
tacochips saltade o chili
chips med Brillat Savarin
krustader med ost och hjortronsylt
tapenade
Olivias chilidip
tacosalsa
morotstavar
ost o kex
päron o vindruvor

Varmrätt
helstekt kalkon
lax (min syster är vegetarian men äter fisk)
potatis
gräddsås
kokta morötter
kokt broccoli
sallad
rödavinbärsgelé
rönnbärsgelé

Efterrätt
hjortronpaj
kokosmuffins
grädde
vaniljsås
hjortron

Det värsta med kalas och fester är städningen innan men när den väl är gjord är det bara roliga saker kvar och då kan det få komma hur många som helst (nästan). Vi har haft en jättetrevlig kväll med många hjärtliga skratt. Jag, födelsdagsbarnet Isak och övriga familjen är jättenöjda med kvällen. Hoppas gästerna har haft lika trevligt (och det tror jag de har haft). Diskmaskinen är tömd och nu fylld igen men resten lämnar jag till imorgon för nu ska jag gå och lägga mig.

Förberedelser med paket

God morgon! I dag har jag tagit ledigt från jobbet för att vara hemma med barnen deras sista höstlovsdag och då hade jag sett fram emot att få sovmorgon som är det bästa jag vet. Men i går ringde DHL att de hade ett paket att leverera till mig någon gång mellan 7 o 9 så det var bara att stiga upp före sju för att vara redo. Men när tror ni att de kom? Klockan åtta, så jag kunde ha sovit en timme till! Ja, ja det kommer fler chanser till sovmorgon.


Det var min Tassimo kapselmaskin som kom så nu ska jag läsa bruksanvisningen så jag kan göra en kopp choklad till barnen när de vaknar. Som de har längtat!

Sen är det bara att sätta igång med förberedelserna inför kvällen kalkonmiddag. Det ska dukas, knytas kalkon, skalas potatis, fixas drinktilltugg och pysslas med lite allt möjligt. Lika bra att börja nu! Jag återkommer senare med kvällens meny i sin helhet.

onsdag 31 oktober 2012

Lax med dillmajonnäs

Även i morse vaknade vi upp till ett vitt landskap, men även i dag regnade det bort ganska snabbt. Så nu är det mörkt och trist igen. På fredag ska vi ha kalas för Isak (bättre sent än aldrig...han fyllde år 13 oktober) och jag planerar en kalkonmiddag. Så nu sitter jag och letar bästa kalkonreceptet. Det finns ju några att välja på. Egentligen är det ju inte så mycket som skiljer de olika recepten åt, men det kanske är just därför det är så svårt att välja. 

Dagens fiskmiddag blev lax med få ingredienser som jag blev tipsad om i går på Facebook när jag efterlyste bra lax-recept. Ni vet väl att ni kan följa Få lite matro på Facebook. Klicka här och gilla sidan.
Lax med dillmajonnäs 
500 g laxfilé
1 dl majonnäs
0,5 dl finhackad dill
salt och peppar

Lägg laxen i en ugnsfast form.
Blanda majonnäs med dill, salt och peppar i en skål.
Bred ut dillmajonäsen ovanpå laxen.
Ugnsbaka laxen i 20-30 minuter på 200° tills den är färdig.


Jag är inte så jätteförtjust i majonnäs men provade ändå denna enkla laxrätt med väldigt få ingredienser som vi alltid har hemma. Den var väldigt enkel att göra och det uppskattas när man kommer hem trött och hungrig med ännu tröttare och hungrigare barn. Men nästa gång blandar jag nog både majonnäs och crème fraiche med dill.

Nu ska jag åka och handla inför helgens festligheter, när jag kommer hem är det städning som står på programmet. Sen ska jag sätta mig och söka lite inspiration på något roligt drinktilltugg. Har ni något läskigt/roligt/bra drink-tilltugg som passar i Halloween-tider? (Borde ju ha kommit på detta innan jag åkte och handla, men i värsta fall får jag kompletteringshandla imorgon eller på fredag)

tisdag 30 oktober 2012

Smakrika revbensspjäll i Crock-Pot

Börjar det här inlägget som så många andra: Vilket väder! I morse när vi vaknade var det alldeles vitt på marken, det måste alltså ha snöat i natt. Men när jag klev upp hade det övergått till regn, så när vi åkte i väg var det bara en slaskig sörja på vägarna som senare blev värsta ishalkan med kraftig blåst dessutom. Inget promenadväder alltså. Åh nu vill vi antingen ha härlig snö eller torra gator. Varannan-dags-väder vill vi inte ha.

På söndagkväll kokade jag ihop en marinad som jag la ner revbensspjäll i. På måndagmorgon satte jag igång min crock-pot och när jag kom hem från jobbet var maten klar och det luktade gott i köket. Kan det blir bättre?
Smakrika revbensspjäll i Crock-Pot
1,5-2 kg revbensspjäll
Marinad
2 msk strösocker
1 dl chilisås
2 msk balsamvinäger
4 msk ketjap manis
2 tsk torkad ingefära
Till grytan
1 dl vatten
2 gula lökar
salt och svartpeppar

Koka ihop marinaden till en simmig sås. Ställ åt sidan att svalna.
Dela revbensspjällen och lägg i den kalla marinaden. Låt marinera över natten.
Lägg lök i klyftor och vatten i crock-pot-grytan.
Placera revbenssjällen överst tillsammans med marinaden. Salta och peppra.
Tillaga på låg värme i 8-10 timmar eller hög värme i 5-6 timmar.

Maten blir så god när man tillagar den i en slowcooker! Jag blir lika förvånad och glad varje gång för det är verkligen skillnad. De här revbensspjällen var så smakrika o goda och såå möra att de nästan föll isär av sig själv.

måndag 29 oktober 2012

Halloween-tips

Snart är det Halloween! När tycker ni att det är "Bus eller Godis-dag"? Eftersom vi inte har någon Halloween-tradition är det lika förvirrat varje år. Jag älskar alla möjliga högtider som ger möjlighet till fest och att prova nya roliga recept. På fredag ska vi fira Isak i efterskott med en släktmiddag så det börjar bli hög tid att söka inspiration.


Till Halloween är det mycket pumpor, spöken, orange, spindlar, fladdermöss och häxor som gäller, både som pynt och garnering. Jag har några recept sen tidigare år på bl.a spindeltårta och halloween-muffins.

I fjol köpte jag halloween-bakformar som jag skulle vilja använda i år till kakor. Måste bara hitta nå bra recept först, ska vara nå liknande pepparkaksdeg men vit och inte julkryddad. Och det viktigaste - lättkavlad. Har ni något sånt recept på lager så tas det tacksamt emot.


En av sidorna jag ofta besöker för inspiration eller när jag söker ett specifikt recept, t.ex. som nu (en lättkavlad god deg) är matklubben.se. Har ni varit in där nångång? Där finns alla möjliga recept både för matlagning och bakning. Vem som helst får skicka in recept så det är egentligen en jättestor receptbank. De har även ett forum där man kan ställa frågor och få en massa bra svar. Där hittar jag ofta svar på frågor jag kan ha, t.ex. hur man gör de saftigaste bullarna.

Jag såg att de nu på första sidan länkar till en sida full med recept inför Halloween. Perfekt! Den här halloweentårtan med små spöken på blev jag lite sugen att prova. Visst är den läcker?

I samarbete med Matklubben.se

söndag 28 oktober 2012

Skavgryta med tomatpuré och senap

I natt fick vi då äntligen en timmes längre natt. Men eftersom Leif ställde klockan på ringning i morse för att han skulle ute o jaga, så vaknade jag onödigt tidigt och inte kunde jag somna om heller. Men jag får trösta mig med att jag fick en lugn morgon, för sen har det varit fullt upp som vanligt. Kommande vecka har skolbarnen höstlov men det är bara Olivia som får sovmorgon och lugna dagar. Isak ska gå hockeyskola hela lovet så det blir till att stiga upp tidigt för honom och det blir mycket taxiverksamhet för mig och Leif.

Dagens middag blev en god skavgryta som går fort att koka ihop, det som kan ta lite tid är att steka alla köttbitar.
Skavgryta med tomatpuré och senap
ca 600 gr skav (eller lövbiff) av valfritt kött
1 st gul lök
3-4 msk tomatpure 
1-3 tsk senap
3 dl grädde
1 dl vatten
Salt o svartpeppar

Stek kött och hackad eller skivad lök, salta o peppra.
Tillsätt tomatpuré, senap, grädde och vatten.
Låt puttra under lock några minuter.
Smaka av med mer kryddor.
Servera med ris eller potatismos.

Om man inte köper färdig skav så är det enklast att skära i passande bitar när köttet är lite halvfryst. Jag använder skivad lök så att det är enklare för barnen att peta bort lökbitarna, dessutom är det enklare för mig att skiva än finhacka löken.

lördag 27 oktober 2012

Kyckling och gott i ugn

Äntligen har "Så mycket bättre" börjat igen. Ett favorit-mys-program. Det missar ni väl inte? Undra vilken artist som blir årets stora överraskning. Isak förlorade sin hockeymatch i dag men a-laget vann sin elitseriematch mot Brynäs i förlängning. Det går bra nu... Åh jag har redan börjat njuta av att natten blir en timme längre än normalt, så underbart. Ida somnade i soffan på eftermidda'n så hon lär inte somna i första taget i kväll, förhoppningsvis innebär det att hon sover lite längre i morgon.

I dag åt vi en gammal favorit som det faktiskt var riktigt länge sen vi åt nu trots att den är så enkel och god.
Kyckling och gott i ugn
kycklingfilé
potatis
morötter
zucchini
gul lök

Skär kycklingen i 3-4 delar. Stek den nästen klar, salta o peppra
Skala potatis, morötter och lök. 
Dela allt i mindre bitar, lägg i en långpanna.
Häll på lite olja och salt. Rör om.
Sätt in i 200 grader i ca 20 minuter. Tiden beror så klart på hur stora bitar allt är i.
Lägg in kycklingen på allt det andra i ugnen och låt den bli genomstekt i ca 10 minuter.

Antingen gör man grönsaker, lök och rotsaker i olika stora bitar eller så sätter man in sakerna allt eftersom. T.ex. lök och zucchini blir klara långt före potatis och morötter. Den här maträtten kan man variera mycket för man använder de grönsaker och rotsaker man har hemma eller är sugen på just då, t.ex. rödbetor och paprika är också perfekta att använda. Vi äter den här maten oftast med vår favorit när det gäller enkla kalla såser - turkisk yoghurt och thaichilisås.

Nä nu kallar soffan, teet och Så mycket bättre. Ha en bra kväll så hörs vi imorgon!

Rimbobullar - check

Då var rimbobullarna bakade, provsmakade, paketerade och nerfrysta inför måndagens leverans. Skönt att jag hann det i dag!


Det var precis att jag hann grädda sista plåten innan det var dags att skjutsa Isak till ishallen för dagens match. Medan laget värmde upp och hade taktiksnack åkte jag hem för att ta det lite lugnt med en kopp te -  hade jag tänkt. Precis när teet var färdigt ringer Isak "Hej, jag har glömt skridskorna". Hur kan man glömma skridskorna när det är hockey man ska spela?! Ja, ja det var ju bara att sätta sig i bilen igen och åka tillbaka till ishallen. Tur att vi bor nära.

Ha, ha nu kom Leif hem för Isak hade glömt vattenflaskan. Nog kan Isak vara tankspridd men lite bättre koll på sina grejer brukar han ha.

Tidig morgon ger många frukoststunder

Fördelen med att stiga upp tidigt är att man hinner med många frukoststunder :) Jag har även hunnit dammtorka hela övervåningen så nu är det inte länge kvar tills jag få göra det roligaste - pynta. För nu ska alla fem halloween-prylar fram. Kanske slår jag på stort och köper nå blommor också så vi får ha det riktigt fint i helgen. Den här helgen som är en timme längre dessutom. Visst kommer ni ihåg att ställa om klockorna till vintertid natten som kommer.
Till frukost idag provade vi Polarbröds nyhet Farfarskaka som är bakad på vete, havrefiber och rågkli. Jag tyckte de såg lite torra och tråkiga ut men de var riktigt goda och saftiga. Kul att bli positivt överraskad och de passade perfekt att rosta. Jag älskar rostat bröd så det mesta brödet sätts i rosten.

Efter städningen blir det storbak för jag har en brödbeställning som ska levereras på måndag. Jag har jättemånga bruna bananer så det lär bli några extra banankakor till frysen också.

fredag 26 oktober 2012

Mysfredag

I dag har Isak haft pizza- and movienight för sina kompisar för att fira att han har blivit 11 år. Han ville inte att jag och syrrorna skulle vara hemma. Inte mig emot, som istället fick en trevlig fredagkväll hos mina föräldrar.


Det är inte bara jag som tycker om lite småplock! De hade fixat i ordning en massa gott - svamppaj, räkor, ost, kex, bröd, sallad, 2 sorters dip, chips, morotstavar, oliver, kycklingklubbor, pommes frites och köttbullar. Svamppajen blev min favorit, den hade en otroligt god smak. Måste kolla receptet! Till efterrätt bjöds vi på knäckig äppelpaj, vaniljvisp och en kopp te så klart.

I dag städade jag en del, framför allt plockade jag med allt som låg på fel ställe. Helt otroligt vad mycket grejer som kan ligga på fel ställe. I morgon fortsätter städandet och sen ska jag ta fram vårt Halloween-pynt - en orange duk, två ljuskoppar och en väggprydnad är ungefär det jag har.

torsdag 25 oktober 2012

Middagstallrik

Nog har det känts i dag att jag vaknade redan klockan fyra i morse, eller i natt rättare sagt. Fast det gick ändå bra att jobba, precis innan lunch blev jag riktigt trött men efter en långpromenad på lunchen med frisk, lite kylig luft gjorde att jag piggnade till.

När Isak fyllde år fick han i present av Olivia en middag på valfri hamburger-restaurang valfri dag och den dagen blev i dag. Så Olivia och Isak åkte till Korvgubben till middag, Ida ville ha och fick en Billys panpizza och Leif jobbade över, så det blev ingen middag tillagad av mig i dag. Skönt! Till mig själv plockade jag ihop lite smått o gott från kylskåpet.


Det blev lufttorkad karré, avokado med 2 olika smaker av Cantadou, keso, sallad o gurka. En riktig festmåltid! Precis vad jag behövde för att få lite energi.

Nu ska jag snart skjutsa Olivia till dansen och sen åka och kompletteringshandla lite inför helgen och Isaks kalas på Ica Maxi. Dessutom ska jag nog köpa lite kapslar till en Tassimo kapselmaskin. Har ni några favoriter eller några varningar får ni gärna berätta. Själv dricker jag ju inte kaffe.

Tidig morgon

Jag vaknade riktigt tidigt i morse och efter att ha försökt somna om i en timme utan att lyckas klev jag upp och gick o duschade. Sen gjorde jag äggröra och te som jag åt samtidigt som jag surfade lite på datorn och med endast ett ljus som sällskap. Det är inte ofta det är så här tyst o lugnt i huset. Det är faktiskt skönt att, ibland, börja dagen så här lugnt långt ifrån de vanliga stress-morgnarna. 


Vad kul med alla reaktioner jag fick,via kommentarer, mejl, länkningar och Facebook, på mitt barnkalas-inlägg i tisdags . Det märks att det är många som är intresserade av allergivänligt fika. Med tanke på det kommer det nog dyka upp fler tips- och inspirationsinlägg längre fram. Kanske inför jul med allergivänlig julmat och julgodis.

Ha en bra dag - snart är det helg!

tisdag 23 oktober 2012

Barnkalas utan ägg, mjölk och nötter

Jag får många frågor om vad man kan bjuda en allergiker på. Eftersom det är mjölk-, ägg- och nötallergi jag har erfarenhet av så skriver jag om det. Först vill jag klargöra att mjölkallergi innebär att man är allergisk mot mjölkproteinet, dvs det hjälper inte med laktosfria produkter då de innehåller lika mycket mjölkprotein som "vanliga" mjölkprodukter.


Många allergiska barn blir bjudna på glassen Piggelin när det är dag för fika trots att det är så enkelt att ordna allergivänliga alternativ. Olivia och Isak har ätit så många Piggelin i sina dar så de vill inte se dem  ens nå mer och jag har hört att de inte är ensamma.

Eftersom mitt hjärta klappar lite extra för allergiska barn och deras rätt till att få gott fika har jag ägnat det här inlägget till just barnkalaset. Här kommer några exempel på fika till barnkalaset så att de slipper Piggelin, fler allergivänliga recept hittar du om du surfar runt här på Få lite matro.

Stående favorit på barnkalas är väl chokladbollar! De hänger med långt upp i åldern. Använder man mjölkfritt margarin och vatten (eller havremjölk) så kan även mjölkallergikerna äta chokladbollarna som alltid är ägg- och nötfria. Svårare än så behöver det inte vara att göra mjölkfritt fika.


Bullar vill man väl också ofta ha på kalasen. Vill du inte köpa en havremjölk för att du är rädd att den blir stående i kylskåpet så går det jättebra att använda vatten och mjölkfritt margarin i degspadet. Jag har aldrig penslat bullar och det har gått jättebra, men jag vet att några brukar pensla med havremjölk eller smält mjölkfritt margarin.

En annan favorit på många barnkalas, i alla fall de vi har varit på, är kakan med kanelhavreströssel. I originalreceptet är det ett ägg men det utesluter jag och ingen märker nån skillnad. Om flera skulle baka på det sättet så skulle fler kunna äta av den kakan. En uppskattad gest, jag lovar.


Barnen brukar ju inte orka så mycket fika så tänk på att göra små bitar. Jag brukar t.ex. göra muffins i småbrödsformar och då använder jag Isaks favoritrecept på mjölk- och äggfri kokoskaka.


Småkakor är ju oftast i små och passar på ett barnkalas. En annan fördel med småkakor är att de ofta är äggfria, om man använder mjölkfritt margarin så blir de perfekta och de går ju att variera i det oändliga med syltgrottor, syltkakor, kolakakor, schackrutor, ingefärakakor, chokladhavrerutor och chokladkolasnitt. Men gör ingen sort med nötter (eller mandel).


Tårta måste man ju ha på kalas, eller hur? Barn tycker oftast bättre om glass än tårta så gör då en glasstårta av mjölkfri glass, t.ex. Oatlys. Ett år gjorde jag en popcorn-tårta. Visst låter det knäppt? Men popcorn och glass är väl barnfavoriter om något. Men kolla innehållsförteckningen på kolasåsen så att den är allergivänlig.

Barbietårtor av prinsesstårtetyp är populär, men jag gjorde en glassvariant istället. Eftersom min tårta endast behövde vara äggfri, inte mjölkfri, kunde jag använda "vanlig" glass med blåbärssmak för att få en fin lila "klänning" och grädde. Om den ska vara mjölkfri kan man färga glassen med blåbär om man vill ha en blålila färg, om det duger med rosa så finns Oatlys glass i jordgubbsmak. Vispbar grädde och även spraygrädde finns i mjölkfria varianter.


En annan barnfavorit är glasstårtan med Ahlgrens bilar. Men använd inte maränger till dekoration om den ska vara helt mjölkfri.


Isak har inte varit så förtjust i tårta utan varit mer än nöjd med smulpajer med t.ex. äpplen som görs med mjölkfritt margarin. Till pajen serverar man mjölkfri vaniljsås.


Men vill man inte ha smulpaj eller glasstårta finns det några bra varianter på tårtor. Att använda rulltårtebotten som tårtbotten är ett bra alternativ. Men ska den vara helt mjölkfri kan ni inte använda maränger till dekoration. Visst vet ni att köpta maränger och marängtårtbottnar oftast är äggfria men de innehåller mjölk. Så behöver tårtan "bara" vara äggfri är det perfekt att använda marängbottnar till tårtan och sen garnera med grädde och jordgubbar, blåbär eller andra bär.


Det går även att göra prinsesstårtor som är mjölk- och äggfria. Men oftast blir det bäst om man inte försöker göra kopior av vanliga tårtor utan kanske försöker hitta nya vägar istället för att hitta substitut.

Efter fikat är det dags för fiskdamm som också kan vara ett riskfyllt moment för allergiker. Plockgodis är inte bästa alternativet för allergiker eftersom skoporna har varit i alla sorters godis och då kan man få med sig farliga saker för allergiker. Därför är det bättre att fylla godispåsarna med tablettask, klubba eller annat godis som är inslaget. Man kanske inte måste ha godis i fiskdammspåsen? Varför inte fylla dem med såpbubbor, pixi-böcker, snoddar eller annat.

Det viktigaste när ni ska bjuda allergiker på fika är att fråga just den personen hur allergisk den är och mot vad. Att man är intresserad och visar ett engagemang betyder såå mycket för de flesta allergiker.

Och du - strunta i Piggelin-glassen nästa gång!

måndag 22 oktober 2012

Matsedel v.43 okt 2012

Måndagen gick, som vanligt, bra trots att det känns jobbigt på söndagskvällarna. Tänk om man skulle lära sig det och tänka på det på söndagarna. Men oj vad kallt det var i morse. Jag var tvungen att åka hem en extra gång för att hämta varmare vantar till Ida. Var ut på en promenad på lunchen och hade för tunna jeans på mig, jag var alldeles kall på låren när jag kom in. Kalla lår är väl en typisk vintergrej, eller hur?

På veckans matsedel märker man att det är många aktiviteter i veckan, mycket snabbmat. Gillar inte!
Lite av det vi kommer äta på lördag. Mums!
Matsedel v.43 okt 2012
Må: Pytt i panna
Ti: Grill korv och pommes frites
On: Dillkyckling och potatis
To: Ärtsoppa
Fr: Isak har pizza- and movie-night för sina kompisar
Lö: Småplock (kycklingspett, paj, räkor)
Sö: Vitvinsmarinerad älgstek

När Isak och Leif kommer hem från att ha delat ut kalasinbjudningar ska jag åka till Kvantum och handla, för nu är det väldigt tomt i kylskåp och skafferi. När jag kommer hem ska jag ta på mig myskläder och sjunka ner i tv-soffan nån timme. Bästa stunden på dagen!

Oj, nu kommer Isak och Leif, måste rusa!

söndag 21 oktober 2012

Skinkrullader i cidersås

Tiden efter söndagsmiddagen är värsta tiden på hela veckan. Då ska kommande vecka planeras med skjutsningar, middagar, träningar och andra aktiviteter för att veckan ska flyta på så bra som möjligt. Dessutom ska väskor packas, kläder tas fram och det jobbigaste nämligen att få barnen i säng i vettig tid. Man kan nog säga att jag lider av söndagsångest. Tur att den är borta när jag vaknar på måndagmorgon. Nu hoppas vi på en frisk vecka för jag är så less alla förkylningar som har härjat här i huset i flera veckor.

Dagens middag blev pyssliga men goda rullader.
Skinkrullader i cidersås
9 hg skinkstek el. liknande i skivor
Fyllning
1 pkt bacon
0,5 zucchini
0,5 gul lök
50 g philadelphiaost
2 msk persilja
Sås
2 dl torr äppelcider
1 msk kycklingfond
1-1,5 dl grädde
1 msk persilja
salt och peppar
ev. 1-2 tsk maizena

Skär bacon och zucchini i småbitar och finhacka löken.
Stek i stekpanna.
Rör ner philadelphiaost och persilja.
Salta och peppra köttskivorna. Lägg lite fyllning på varje skiva. Rulla ihop.
Stek rulladerna och lägg dem i en ugnsfast form.
Ställ in dem i 175 graders varm ugn.
Koka ihop allt till såsen och häll sedan över rulladerna i formen.
Låt stå ca 10 min till i ugnen.
Servera med potatis eller pasta.

Leif berömde maten flera gånger. Alltid kul de gånger det händer. De övriga verkade också tycka om det. Rulladerna är lite småpyssliga men inte speciellt svåra att göra. Perfekt att göra om man är flera som lagar mat ihop, eftersom det finns flera arbetsuppgifter. En kan salta och peppra skivorna, en klickar på fyllning och en rullar ihop skivorna.

Thai-kyckling

Det verkar bli en härlig men lite kall dag även i dag. Måste hinna ut på en promenad för att få lite ljusterapi. Söndagar är ju vår stora stress-dag med många aktiviteter, Isak har träning och Ida har både dans- och hockey-träning, men nån timmes promenad lyckas jag förhoppningsvis klämma in medan solen skiner.

Morotsoppan med kokosmjölk som jag gjorde tidigare i veckan smakade lite för lite kokosmjölk tycker jag, så mitt koksmjölk-sug blev inte stillat. Därför gjorde jag en kycklinggryta med kokosmjölk i går, för att den skulle bli enkel och snabb att tillaga med ingredienser jag hade hemma använde jag malen torkad ingefära istället för färsk.
Thai-kyckling
1 kg kycklingfilé
2 paprikor
1 broccoli
1 liten purjolök
2 klyftor vitlök
2 tsk salt
2 tsk malen ingefära
2 tsk sambal oelek
400 ml kokosmjölk
1-2 dl vatten

Skär kycklingen i mindre bitar, bryn dem och salta. Sätt över i en gryta.
Strimla paprikorna och purjolöken, bryn dem lite snabbt. Sätt över i grytan.
Dela broccolin i småbuketter, bryn dem utan att de tar färg. Sätt över i grytan.
Krydda med ingefära, riven vitlök och sambal.
Rör ner kokosmjölk och låt koka upp. Späd ev. med lite vatten. 
Smaka av med mer kryddor.

Vi åt tagliatelle till kycklingen och det var jättegott, fungerar förmodligen lika bra med ris. Alla åt med god aptit även om vissa petade bort grönsakerna. Men det tycker jag är helt ok för alla kan inte tycka om allt. Bara man inte gör så stor affär av det.


Nu ska jag sätta igång en tvättmaskin - igen. Känns som att jag snart är i kapp med tvättningen. Två veckor utan tvättmaskin sätter sina spår, men nu ser jag golvet i tvättstugan i alla fall. Sen är det dags för morgonens andra kopp te tror jag innan lunch- och träningsracet börjar.

Ha en bra söndag så hörs vi senare! Vad har ni för middagsplaner. Jag har inte kommit på nån bra middag än så kom gärna med lite tips och idéer.

lördag 20 oktober 2012

Fryst jordgubbscheesecake

I dag vaknade vi upp till en småkylig morgon med is och frost överallt, men med en skinande sol. Har precis ätit frukost med ljusen tända för att få lite värme och mys. Snön som vi fick tidigare i veckan regnade tyvärr bort dagen efter. Helt otroligt vad lite snö gör för att lysa upp, så fort snön försvann blev det mörkt och tråkigt igen. Så nu längtar vi efter mer snö så vi får tillbaka ljuset. I dag har vi inga planer, utan vi ska bara vara hemma och se till att bli ordentligt friska inför nästa vecka. Isak som redan har haft 4 träningar i veckan ville ha sovmorgon och skippa den tidiga träningen för han kände sig så trött. Inte mig emot eftersom jag också såg fram emot en sovmorgon.

De sista recepten från Olivias 13-årsfest har ni fått vänta länge på. Men bättre sent än aldrig.
Fryst jordgubbscheesecake
120 g jordgubbar
3 dl vispgrädde
200 g cream cheese
3 äggulor
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 krm salt
120 g Singoalla cheesecake
1 dl jordgubbssylt

Mixa jordgubbarna till puré. 
Vispa grädden. 
Vispa ihop ost, äggulor, socker, vaniljsocker och salt i en separat bunke. 
Vänd i grädden och jordgubbspurén till en glassmet. 
Krossa kakorna grovt. 
Varva glassmeten med kaksmulorna och sylten i en form. 
Täck formen med plastfolie och frys glassen minst 5 timmar. 
Låt den stå framme i rumstemperatur en stund, men inte för länge, innan den ska ätas.

Jag som älskar jordgubbar tyckte så klart om det här, fast det var i sötaste laget. Nästa gång struntar jag nog i sylten och tar mer färska jordgubbar istället. Om du vill kan du ta någon annan kaksort men jag tyckte cheesecake-varianten av Singoalla passade bra när det var en cheesecake jag gjorde.

fredag 19 oktober 2012

Hockeykväll

Go'kväll på er! Har ni nå' fredagsmys på gång? Efter att ha varit hemma med en sjuk Ida de tre senaste dagarna är det svårt att få riktig fredagskänsla, som i vanliga fall enkelt infinner sig efter en hel arbetsvecka. Tacomiddagen är precis bortplockad och jag sitter och skriver några rader till dig samtidigt som jag dricker min chai-te-på-maten-kopp.


Alldeles strax ska jag gå i väg på hockey. Konstigt med hockey på en fredag. Men det ska bli skönt att komma ut lite efter de senaste dagarna då jag knappt har varit utanför dörren. Det tråkiga är att dagens hockey innebär jobb, både sälja lotter och städa läktare. Men vad gör man inte som hockeymorsa?! Morfar ska vara barnvakt så Ida är överlycklig, bättre lekkompis finns inte.

Ugnslax med krämig sås, sparris och räkor

I dag blir det ytterligare en tjejdag hemma, för Ida och Olivia är fortfarande sjuka. Men i dag tror jag att jag och Ida ska försöka oss på en kort promenad för att få lite frisk luft och för att lindra vår rastlöshet lite. Man kan lugnt säga att det märks att Ida har varit sjuk och hemma en hel vecka, men hon var inte redo för förskolan än. Men nästa vecka hoppas vi att hon klarar att anstränga sig och vara ute utan att få pipig andning och värsta hostattackerna.

I går var det dags för fisk till middag igen och som nästan alltid var det lax som serverades.
Ugnslax med krämig sås, sparris och räkor
4 portionsbitar lax
150 g philadelphiaost
1,5 dl crème fraiche
1,5 dl grädde
1 dl mjölk
1 fiskbuljongtärning
salt
cayennepeppar
svartpeppar
grön sparris, fryst lite tinad (använder du färsk så förväll den ngn minut först)
riven ost
5 hg räkor med skal

Salta och peppra laxen, lägg i smord ugnsform.
Koka ihop philadelphiaost, crème fraiche, grädde, mjölk och buljongtärning.
Smaka av med cayenne- och svartpeppar och ev. mer salt (men tänk på att buljongtärningen innehåller mycket salt).
Lägg sparrisen på laxen.
Häll såsen över lax och sparris i formen.
Strö över osten.
Tillaga i 200 grader i 25-35 minuter, tills laxen är klar.
Skala räkorna och strö över fisken när du tar ut formen ur ugnen.

Jag åt fisken tillsammans med en vitkålssallad medan de övriga åt den med potatis. Att strö handskalade räkor över fisken gör att den känns lite lyxigare och blir lite godare, att dessutom tillsätta sparris gör laxen ännu ett snäpp bättre.

Ida har önskat sig en taco-fredag så ikväll, innan vi ska iväg på hockey, blir det tacos till middag. Känner mig såå trött så jag skulle helst vilja vara hemma ikväll men vi föräldrar i Isaks hockeylag ska sälja lotter och städa läktarna och då är det ju bara att ställa upp.

torsdag 18 oktober 2012

Fikadagen firas

Jag hörde på tv i morse att det var fika-dagen i dag. Det kan man ju inte missa :-)


Jag har fått en beställning på Rimbo-bullar och eftersom det var så länge sedan jag bakade sådana passade jag och Ida på att provbaka dem i dag. Jag måste ju veta att jag levererar riktigt gott bröd, vill ju inte skrämma bort kunderna. När Isak kom hem från skolan fikade vi nygräddade bullar och firade fikadagen.

Fördelen med dessa kalljästa bullar är att man gör degen och sen bakar ut bullarna på en gång, så man kan städa bort alla bakgrejer på en gång istället för flera timmar senare som det blir när man bakar vanliga bullar. Och eftersom städning inte är det roligaste jag vet så blir det lätt att jag har annat för mig när det väl är dags att städa bort och diska.

Jag bakade på ett halvt paket jäst 
då klarar man att göra degen för hand och 
bullarna ryms på en plåt, så det går fort vid gräddningen

Fikadagen är inte bara till för att vi ska få fika utan den har ett bättre syfte än så, nämligen att uppmärksamma mänskliga rättigheter. 
"Den 18 oktober är det återigen dags för Fairtrade Challenge. Vi hoppas tillsammans bli över en halv miljon svenskar som fikar Fairtrade-märkt och gör skillnad för odlare och anställda i utvecklingsländer." //Fairtrade.se

Morotsoppa med curry och kokosmjölk

I dag blev det en tjejdag här hemma. Olivia har nu också åkt på en rejäl förkylning med jobbig hosta så hon var tvungen att stanna hemma från skolan. Ida (och även jag) börjar bli lite rastlös att vara inne hela dagarna, men samtidigt blir hon fort trött när hon anstränger sig. Så vi spelar mycket spel, läser böcker och ser en och annan film, dvs stillasittande aktiviteter. Har ju, som jag redan berättat, fått en stor brödbeställning men jag vill inte baka till försäljning nu när vi har sjukdomar i huset. Men jag funderar på om vi ska baka lite till oss själva eftersom både jag och Ida älskar att baka.

På hösten är det perfekt med värmande soppor så på gårdagens lunchdejt bjöd jag på morotsoppa med smak av curry och kokosmjölk.
Morotsoppa med curry och kokosmjölk
2 msk olja
1 gul lök 
6-8 morötter
1 tsk curry
1 grönsaksbuljongtärning
0,5 pressad citron
6-7 dl vatten
1 burk kokosmjölk
Salt
Cayennepeppar

Finhacka löken. Fräs i oljan.
Skala och skiva morötterna. Fräs med löken.
Tillsätt curryn och fräs med någon minuter.
Tillsätt buljongtärning, citronsaft och vatten. Låt sjuda i 15 min.
Kör soppan i mixer eller med en stavmixer.
Tillsätt kokosmjölk och koka upp. 
Smaka av med mer curry, salt och cayennepeppar.

Det var en god soppa men jag trodde det skulle smaka mer kokosmjölk, en smak jag tycker om men jag vet att vissa har lite svårt för kokosmjölk-smaken. Jag använde nästan 2 tsk curry men nästa gång tar jag nog lite mer för att få en mer tydlig curry-smak.

Nu ska jag gå och duscha och kicka igång den här dagen. Vi hörs lite senare då jag kanske har något nytt recept att bjuda på.

onsdag 17 oktober 2012

Älgköttgryta i Crock Pot

Oj vad dagvild jag har varit i dag och inte blir det bättre i kväll eftersom Leif, Olivia och Isak är på hockey - på en onsdag. Det brukar väl aldrig vara elitseriehockey på en onsdag. Ida börjar bli bättre men är inte alls redo för förskolan än, tyvärr. Hon börjar bli lite rastlös här hemma och inne. På förmiddan var det strålande sol och alldeles vitt på marken. Kan det bli vackrare (den här årstiden i alla fall)? Så jag hade gärna gått ut med Ida ett tag men så fort vi kommer ut och hon andas in kall luft får hon värsta hostattacken, stackarn. Så då känns det bäst att vara inne och hon kan ju inte gå tillbaka till förskolan innan hon klarar av att vara ute.

Dagens middag började jag tillaga i morse och sen var den klar lagom till middagstid.
Älgköttgryta i Crock Pot
7 hg grytbitar av älg (eller nöt)
2-3 morötter
1 gul lök
1 dl rödvin
1 dl vatten
0,5 dl fond, vilt eller kalv
2 msk soja
2 tsk maizena
1-2 dl grädde
salt o peppar

Bryn grytbitarna, krydda med salt o peppar.
Skala och skär morötterna i bitar.
Skala och klyfta löken.
Lägg morötter och lök i botten på crock-poten och lägg köttbitarna ovanpå.
Tillsätt vin, vatten, fond och soja.
Tillaga på låg temperatur i ca 8 timmar.
Rör ut maizena med lite vatten och rör ner i grytan.
Tillsätt grädde och ev mer vatten (och ev fond) om mycket vätska har kokat bort.
Koka upp och smaka av med mer salt o peppar.

Det var länge sedan jag gjorde köttgryta i min slow-cooker, konstigt nog eftersom det alltid blir så gott när man tillagar mat i den. Måste börja använda den oftare. Jag har aldrig tidigare hört nån som har en Crock Pot, men nu när jag var i Stockholm på konferens så hade hon jag satt bredvid på middagen en. Några bekanta till henne hade introducerat henne till crock-potens värld för flera år sedan och sen dess var hon fast. Dessa bekanta bodde i USA och där är slow-cooking betydligt vanligare än här hemma i Sverige. Än så länge i alla fall. Har ni chansen måste ni prova laga mat i en slow-cooker, det finns åtminstone två varianter som säljs i Sverige.

Nu är Idas favoritprogram, Rampljuset, slut så nu är tvn ledig och jag kan sätta mig och titta på hockeyn. Börjar bli dags för en Lulevinst nu.