torsdag 5 januari 2017

Trettondagsaftonsmiddag

I dag är det trettondagsafton och det innebär halvdag på jobbet och ledig dag i morgon. Så underbart med lite ledigt igen. Mina planer för morgondagen är att börja med sovmorgon och sen fortsätta med vila och se Tour de Ski. Perfekt plan, enligt mig.

Vi hade lite go'middag i dag tillsammans med mina föräldrar och brorsan med sina två yngsta barn. Vi gjorde det enkelt för oss och körde på gamla säkra kort som vi enkelt kan göra och som vi vet blir jättegott.


Trettondagsaftonsmiddag



Kvällen har avslutats i tv-soffan med en massa hockey. Nyss såg jag Luleå vinna i SHL och nu ser jag småkronornas bronsmatch i junior-vm. Jag ska alldeles strax gå o lägga mig så att det blir riktigt många timmars sömn för det behöver jag.

Vad har ni för planer för morgondagen?

onsdag 4 januari 2017

God o mör renstek

Så fort vi ska tillaga o äta en hel köttbit, oavsett kött så brukar vi ugnssteka den på låg temperatur. Och vi har aldrig blivit missnöjda. Första gången vi tillagade renstek gjorde vi så klart också på detta sätt. Trots att det var en av de sämre bitarna så blev köttet så himla mört o gott.


God o mör renstek 

1 bit renstek
salt o peppar

Salta och peppra köttet runt om. Bryn i stekpanna så att köttet får en stekyta.
Lägg i en ugnsform och stick in termometern i tjockaste delen.
Ställ in i ugnen på 90 grader tills termometern visar 61 grader. 
När köttet är 61 grader, ta ut det och slå in i folie.
Låt stå ett tag. Skär i skivor och servera med goda tillbehör.

Alltså ni måste prova detta! Jag kan nästan garantera att ni inte blir missnöjda. Servera med goda tillbehör och ni har en underbar festmåltid utan större ansträngning. Det svåra med det här är att veta hur länge köttbiten ska vara i ugnen. Men med en varm sås och en varm zucchinigratäng t.ex. så gör det inte så mycket om inte köttet är riktigt varmt.

Med goda tillbehör så får du en....
...festmåltid deluxe
Mört och gott renkött

tisdag 3 januari 2017

After Eight-glass - äggfri

Usch vilket väder vi har nu! Det är bara minus 10, men eftersom det blåser och snöar så är det betydligt kallare. Inget drömväder precis. Vi gick hem från mina föräldrar för ett tag sedan och det blåste riktigt kallt, så det var extra skönt att komma in och ta en kopp te. Nu ska det visst bli ännu kallare, ner mot minus 30, i två dagar innan det blir varmare igen och till helgen ska det bli nollgradigt enligt prognosen.

*****************

Till nyårsafton fixade jag en glass-efterrätt med After Eight. Och jag fortsätter tjata om den goda och perfekta kombinationen mellan choklad och mint.


After Eight-glass

5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
15 After Eight-plattor
Garnering
After Eight-plattor

Vispa grädden ganska fast. 
Häll ner den kondenserade mjölken i grädden och blanda ordentligt.
Skär After Eight-plattorna i mindre bitar och blanda ner i gräddblandningen.
Häll glassmeten i t.ex. en glasslåda på 2 liter.
Stick ev. ner halverade After Eight-plattor som garnering.
Sätt på locket och ställ den i frysen i ett par timmar tills den är genomfryst.
Ta fram glassen en stund före servering. 
Servera glassen i strutar eller på tallrik.

Det här var ett superenkelt sätt att göra glass på och det blev en kanongod smak och inte det minsta isigt trots att jag inte använde glassmaskin och så underbart med hemgjord glass som är äggfri. Nu vill jag prova andra smaksättningar också.

Om ni inte vet skillnaden mellan kondenserad och karamelliserad mjölk tycker jag att ni ska läsa det här inlägget.

Rör ner kondenserad mjölk i den vispade grädden.
Skär After Eight i småbitar.
Frys ner i en glasslåda.

Trötter

Hur länge tar det tills man är sig själv igen efter semester och sovmorgnar? 
Gårdagen försvann i ett töcken och i morse var jag än en gång sååå trött när klockan ringde. På jobbet härjar influensan och jag lever på hoppet att jag har ett litet skydd kvar från senast jag hade den när jag, Ida och Isak var däckade i över en vecka.


Oj så tyst det är i huset nu när alla ligger o sover, skulle gärna sitta kvar här med min tekopp ett bra tag till o njuta av lugnet men nu är det lika bra att börja åka mot jobbet. Ju tidigare jag börjar desto tidigare kan jag sluta - fördelen med flex.

Ha en bra tisdag, oavsett om ni är hemma, på jobbet eller var ni nu är!

måndag 2 januari 2017

Röd pestokyckling

Första arbetsdagen 2017 är avklarad och det gick riktigt bra trots alldeles för få sömntimmar i natt. Lite seg var jag i perioder men överlag gick det riktigt bra. Kanske tack vare alla koppar te jag drack. Men efter middagen var jag tvungen slumra i tjugo minuter på soffan och det var såå skönt.

På torsdagens italienska tjejkväll med Prosecco bjöd jag på en enkel, men god, kycklingrätt som jag förberedde på förmiddagen för att sen göra klar när gästerna kom. Me like!


Röd pestokyckling

1 kg kycklingfilé
soltorkade tomater
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
drygt 0,5 dl röd pesto
Garnering
ruccola
svarta oliver
mozzarella, i bitar
körsbärstomater, halverade
Grönsaker
purjolök, i strimlor
röd paprika, i bitar
broccoli, i mindre buketter

Dela kycklingfiléerna i 2-3 bitar. 
Bryn dem så att de får färg. Salta och peppra lite. Lägg över i en ugnsform.
Skär tomaterna i mindre bitar. Strö över kycklingen.
Blanda ihop crème fraiche, grädde och pesto. Häll det i formen.
Ställ in i 200 grader i 20-30 minuter.
Grönsaker
Stek grönsakerna i olivolja och krydda med örtsalt
Garnering
Strö rikligt med ruccola på kycklingen när den tas ut ur ugnen.
Strö sedan på det övriga av garneringen
Servera pestokycklingen o garneringen till grönsakerna och ev. lite pasta.

Istället för att tillsätta grönsakerna direkt i kycklinggratängen så serverar jag dem på sidan om för att på så sätt behålla mer krispighet.

Jag tycker även att det är roligt och vackert att garnera kycklingrätten med sallad, tomat, oliver och mozzarella istället för att servera salladen på sidan om. Men det kan man ju göra som man vill med, kycklingen blir god även utan garnering.

Tiiiidig morgon

Efter att ha tagit en ordentlig sovmorgon igår efter nyårsnatten var det inte speciellt enkelt att försöka somna igårkväll. Klockan hann bli alldeles för mycket när jag till slut lyckades somna och då förstår ni kanske hur trött jag var när klockan ringde i morse. Jag hade gett riktigt mycket för att få somna om i ytterligare några timmar.

Det lär bli många koppar te i dag för att hålla mig vaken. Få se hur länge jag klarar att vara aktiv och göra nytta på jobbet, tur att vi har flextid som gör att jag kan gå tidigare om det behövs.

Nu ska jag packa ner lunchlådan o passerkortet och ta mig i väg för årets första arbetsdag.
Wish me luck!

söndag 1 januari 2017

Nyårsafton 2016

Gott Nytt År på er alla blogg-läsare. Tänk, nu är det redan 2017. 
Har ni några nyårslöften? Efter att ha ätit mycket av det mesta hela december ska jag nu återgå till lågkolhydratkosten. Det är mitt nyårslöfte och jag är så motiverad. Dessutom ska jag prioritera mina lunchpromenader, både motionen och ljuset är så välbehövligt för kropp och själ.

I går hade vi en trevlig kväll i goda vänners lag och både vuxna och barn verkar ha haft en kanonkväll som avslutades med ett magiskt norrsken och vackert fyrverkeri. Vi bjöds på urgod buffémat med kallt marinerat kött, löjrom, sparris med parmesan, sallad, salamichips och en massa annat gott. Till efterrätt åt vi After Eight-glass som jag bjöd på, en superenkel och god variant på glass som jag ska ge er recept på till veckan.


Nu ska jag stänga ner datorn och lägga mig i soffan och titta på Tour de Ski, en perfekt början på det nya året. Se'n ska jag förbereda kommande vecka för nu är det slut på semestern och jag ska återgå till jobbet. Kommer nog bli lite småkämpigt att ta sig upp i morgonbitti medan övriga familjen får ligga kvar i sina sängar.