fredag 10 februari 2012

Rimbobullar

Jag har ingen riktig fredagskänsla idag men det beror väl på att jag inte har jobbat nå den här veckan. Men till middag ska jag duka fint och dricka lite vin så infinner sig nog den rätta fredagskänslan. Det är nå speciellt med fredagar och den känslan vill man ju inte gå miste om även om man har varit ledig en hel vecka.

Jag och Ida passade på att baka Rimbobullar innan vi ska till jobb och dagis igen nästa vecka. Vi gjorde bara en halv sats så att vi kunde blanda ihop degen för hand och slapp dra fram assistenten.
Rimbobullar
50 g jäst
4 dl kall mjölk
400 g rumsvarmt smör eller margarin
4 msk socker
4 tsk vaniljsocker
ca 12 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g smör eller margarin
4 msk socker
4 tsk vaniljsocker

Pensling och garnering:
uppvispat ägg
2 dl florsocker
2 msk vatten


Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig.
Klicka ner matfettet i mindre bitar tillsammans med socker, vaniljsocker och mjöl. Arbeta samman det till en smidig deg.
Dela degen i två delar.
Kavla ut varje del till en stor kaka, ca 40x40 cm, på lätt mjölat bakbord.
Sporra eller skär ut fyrkanter, ca 8x8 cm.
Rör samman alla ingredienserna till fyllningen.
Lägg en klick fyllning mitt på varje fyrkant. Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem.
Lägg bullarna i formar och ställ dem på bakplåtar.
Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under duk ca 2 timmar.
Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen i 250° ca 6-8 minuter. Vill du ha det äggfritt struntar du i att pensla bullarna, det går lika bra.
Låt bullarna kallna utan bakduk.
Rör ut florsocker med vatten och glasera de kalla bullarna med glasyren.

Sporra eller skär ut ca 25 bitar 8x8 cm, klicka på fyllningen.

Jag har faktiskt aldrig bakat Rimbobullar och bara smakat dem nån enstaka gång. Man kan även kalla den för snabb-wienerbröd eftersom de ska kalljäsa och innehåler mycket smör. Vanliga kanelbullar slår alla andra sorters bullar tycker jag, men ibland är det kul att variera sig. Alla barnen tyckte att de var såå goda och längtar till ikväll då jag har lovat dem en till.

Ta hörnen och tryck fast i mitten.

Att de bara ska jäsa en gång är så skönt så att man bakar klart allt på en gång. Annars är det så hattigt med att göra deg, jäsa, baka ut, jäsa och sen grädda.

Nu ska de jäsa i 2 timmar innan det är dags för gräddning.
När de sedan har kallnat ringlar man på glasyr och provsmakar.

Nu ska jag sätta igång med middagen, det blir bakad potatis med skagenröra, skinkröra, räkor, kycklingben, baguetter och sallad. Lite småplock som jag älskar.

Ha en härlig fredagkväll!

3 kommentarer:

  1. Har Rimbo egna bullar? Hade jag ingen aning om och ändå passerar jag staden ofta på väg till landet. Tack för receptet!!!

    SvaraRadera
  2. Rimbobullar är ett vedertaget begrepp och inget jag har kommit på själv. Förmodligen kommer väl receptet därifrån nån gång för länge sedan.

    SvaraRadera
  3. världens godaste bullar :) penslar dom med mjölk för jag är ägg allergiker. tusen tack för alla bra recept du delar med dej till oss allergiker.

    SvaraRadera