tisdag 7 november 2017

Kladdkakans dag

Ni har väl inte kunnat missa att det är kladdkakans dag i dag, 7 november. Hela mitt instagram- och facebook-flöde har svämmat över av bilder på kladdkakor, denna underbara kaka. Av alla godsaker som finns så är kladdkakor och kanelbullar mina storfavoriter som jag har så svårt att motstå.

Måste ju passa på, nu när det är kladdkakans dag, att tipsa er om några goda kladdkakor.


Ni har inte kunnat missa att mint och choklad är min favoritkombination. Den här kladdkakan med mintchokladfyllning är farligt god.



Varför inte göra EN kaka av två favoriter! Kladdkaka med chokladbollstopping.



Krämig kladdkaka med krispigt täcke tack vare rice cripies blir så himla gott.



Inte ska man undvika kladdkakor även om man vill undvika vetemjöl och socker. Testa denna.



Själv har jag inte fått nån kladdkaka i dag trots att jag har fikat en massa. Ni vet väl hur det är på konferenser? Fullt med mat, fika och godis. Nu är det lite vila på rummet innan det är dags för kvällens middag med underhållning. Är i valet o kvalet om jag ska vila eller om jag ska ta mig ut på en promenad för lite frisk luft.

Hallonglass

Jag har verkligen hittat mitt favoritsätt att göra glass på. Har ni inte provat så måste ni prova nu! Jag använder vispad grädde och kondenserad mjölk och se'n smaksätter jag med valfri smaksättning. Till min rosa oktober-fest ville jag ha en rosa efterrätt och smaksatte då med hallon, men jag bjöd även på min storfavorit - oreoglassen.


Hallonglass

5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
350 g hallon

Vispa grädden ganska fast. 
Häll ner den kondenserade mjölken i grädden och blanda ordentligt.
Blanda ner hallonen i gräddblandningen.
Häll glassmeten i t.ex. en glasslåda på 2 liter.
Sätt på locket och ställ den i frysen i ett par timmar tills den är genomfryst.
Ta fram glassen en stund före servering.

Alltså det här är så himla enkelt att göra och en perfekt efterrätt till många eftersom man förbereder långt i förväg och förvarar glassen i frysen fram till festdagen. Hallonglassen måste tina en stund längre än oreoglassen pga hallonen som gör glassen lite mer isig och hård.

Glassmeten är minst lika god innan man fryser in den.
Mums! Oreoglass och hallonglass är en perfekt kombination.

Nu har jag precis kommit upp på rummet efter en smarrig hotellfrukost med färsk frukt, äggröra, leverpastejmacka och en massa te. Jag ska vila en stund framför Nyhetsmorgon innan konferensen drar igång och självklart startar den med lite fika 😀

Den här veckan kommer handla mycket om mat och fika. Gissa om jag njuter! Igår åt vi på Supper, jag har varit på väg dit flera gånger man har aldrig lyckats få bord tidigare. Men nu äntligen fick jag prova deras sydamerikanska smårätter och jag blev så nöjd så jag har redan börjat planera för nästa besök. Jag vill ju prova allt på deras meny!

söndag 5 november 2017

Matsedel v.45 november 2017

Vilken underbar helg jag har haft!
Jag fick en extradag ledigt tack vare att jag tog ledigt från jobbet även i fredags, men det känns som att helgen har varit längre än tre dagar. Vilken underbar känsla!

Som vanligt på söndagsmorgnar sitter jag med min andra eller tredje kopp te och skriver en veckomatsedel till dig medan Nyhetsmorgon är på i bakgrunden. Lugn o skön start på dagen.


Matsedel v.45 november 2017

Måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

Veckans godsak

**************

I vanliga fall brukar jag även planera våra kommande middagar samtidigt med er veckomatsedel, men det gör jag inte i dag eftersom jag inte kommer vara hemma på hela veckan. I morgon åker jag till Stockholm med jobbet för system-leverantörens kunddagar och i slutet av veckan ska jag på Sthlm Food&Wine, som är en mat- och dryckesmässa ute i Älvsjö. En intensiv vecka med många roligheter, så jag hoppas att jag kommer hem fulltankad med energi för kommande sex veckor fram till jul.

fredag 3 november 2017

Italienskt menybyte

Taverna Gusto, Luleås italienska restaurang och även Olivias arbetsplats har bytt meny och vi var lite sugna på att prova några av deras nyheter. Så igår firade jag, Leif och Ida in långhelgen med god mat (och även ett glas vin för mig) i deras mysiga miljö. Extra bonus att vi fick träffa Olivia också 💕

Ni som följer mig vet ju att jag älskar italiensk mat och alla deras goda smaker, så det var inte lätt att välja från menyn.



Som så ofta när vi är på restaurang börjar vi med att dela på ett vitlöksbröd - godaste starten på ett restaurangbesök. Gustos nya variant borde bli en storsäljare för den var så himla god och vi nästan slogs om brödbitarna 😀 (salladen fick jag dock ha för mig själv).



Gillar ni stark mat? Då måste ni testa denna pasta med chili och räkor. Den var riktigt riktigt god, men lite för stark för mig så jag klarade bara äta några tuggor. Leif som älskar chili och stark mat och ofta vill ha mer hetta i maten tyckte för en gångs skull att det inte behövdes mer chili.



Självklart var vi tvungna att ta in deras gamla goda klassiker också - parma-pizzan. Den är aldrig fel, så mycket gott på en supergod botten. Det är ingen vanlig pizza de gör utan de gör napolitansk pizza, dvs den gräddas i 450 grader i bara nån minut. Och pizzabotten i sig är supergod så man vill inte ens lämna kanterna. Så varning för att du bli mätt!



Ida vill alltid avsluta med gelato, deras italienska glass och självklart fick hon det även i går. Glass är ingen storfavorit för mig, men Taverna Gustos gelato kan jag knappt motstå. Och Ida som älskar glass älskar deras gelato. Smakerna varierar och den här gången valde Ida den med vit choklad.



Leif fick prova deras starka glass med nån sås av chili. Vet inte riktigt vad det var men det var starkt och kanske inte den perfekta gelato-kombon. Men en rolig grej!

onsdag 1 november 2017

Mousserande sparrissoppa

Soppa måste vara bästa förrätten!
Alltid när jag har soppa till förrätt så blir jag så himla nöjd. Om man lyxar till det med lite mousserande vin i soppan blir det perfekt till fest. Förutom att det är gott är det inte så mättande heller så man orkar både varmrätt och efterrätt.



Mousserande sparrissoppa

500 g grön sparris
1 gul lök
5 dl sparrisspad
1,5 kycklingbuljongtärning
3 dl grädde
1-2 paket bacon
Ev lite salt och svartpeppar
1,5 dl mousserande torrt vin

Knaperstek bacon, klipp/skär i småbitar.
Skölj sparrisen och skär bort den nedre grövre delen. Skär sparrisen i centimeterstora bitar.
Spara topparna hela.
Koka sparrisen i lättsaltat vatten i två-tre minuter.
Häll av vattnet men spara fem deciliter sparrisspad.
Fräs finhackad lök i lite smör och rör ner sparrisen (inte topparna).
Häll på sparrisspad, buljongtärning och grädde.
Låt allt sjuda i cirka 10 minuter under lock.
Ta bort från plattan och mixa slät.
Häll i det mousserande vinet i soppan strax före servering.
Servera med baconbitar och sparristoppar.

Så gott det här var! Jag måste göra sparrissoppa oftare och Du måste absolut prova detta. Perfekt rätt att förbereda. Dagen innan festen gjorde jag allt klart förutom att tillsätta vinet. Innan servering värmde jag på soppan och hällde i det mousserande vinet. Perfekt!

Lägg sparristopparna i en mugg eller skål och häll på soppan, toppa sedan med bacon.

Nu är Leif och Ida hemma igen efter en vecka i Jämtland, så nu längtar jag till på fredag då jag är ledig och kan mysa hemma med Ida hela da'n. Imorgon blir det en heldag på jobbet med en massa möten, men se'n ska jag vila o mysa i tre dagar innan det blir en vecka i Stockholm för mig.

tisdag 31 oktober 2017

Coleslaw på rödkål

Till min Rosa oktober-fest gjorde jag en coleslaw med rödkål för att den skulle bli rosa/lila och passa in på festen. Och den blev inte bara snygg utan den blev riktigt god också.


Coleslaw på rödkål

ca 300 g rödkål
ca 100 g vitkål
2 dl lätt crème fraiche
2 msk majonnäs
örtsalt
nymald svartpeppar

Strimla kålen fint och lägg i en skål
Blanda ner crème fraiche, majonnäs och kryddor.
Rör om ordentligt.
Låt salladen stå i kylen i några timmar.

Det här blev en god och vacker variant av coleslaw som jag kommer göra fler gånger. Ev. tillsätter jag lite äpple nästa gång för att få den lite fräschare och friskare. Jag vill inte ha så mycket "klet" och den här gången lyckades jag riktigt bra.


Visst vet ni att det är i dag, 31 oktober, det är Halloween? Halloween har aldrig gått så obemärkt förbi som i år hemma hos oss. Enda pyntet jag har är en pumpa ute, en hel pumpa för jag har inte ens karvat i den. Den hade så vacker form så jag ville inte "förstöra" den utan den fick stå som den är bredvid en ljuslykta.

Istället för allt plocka fram allt Halloween-pynt har ju huset varit pyntat i rosa till min Rosa oktober-fest och efter festen kändes det bara som onödigt jobb att plocka fram alla halloween-grejer för några få dagar.

I kväll ska jag och Olivia äta Tapas på Luleås bästa Tapas-restaurang, så har vi tur så är vi inte hemma när vi får "bus-eller-godis-besök" och får då behålla allt godis för oss själva.

söndag 29 oktober 2017

Höstlovsmat

Veckans matsedel blir en höstlovsspecial.
Mat som barnen älskar och som är ganska lättlagat. För det är nog många föräldrar som jobbar den här veckan trots att barnen är lediga och då är det skönt med lättlagad mat, eller hur?


Höstlovsmat 

Måndag


Tisdag


Onsdag


Torsdag


Fredag


Veckans godsak


**********************

Klockan är bara kvart över sju (fast för kroppen är den kvart över 8) och jag är redan såå himla trött. Att planera, fixa och genomföra en fest tar lite på krafterna. Ska blir skönt att alldeles strax krypa ner under täcket och förhoppningsvis få riktigt många timmars sömn innan klockan ringer i morgonbitti. 

Jag är så nöjd med mig själv att jag tog mig ut på en småkylig promenad i solen och inte bara låg kvar i soffan, som faktiskt var min första tanke i morse. Så nu har jag planerat för fler promenader i veckan, jag måste komma tillbaka till min gamla vana att alltid gå på en lunchpromenad.

Rosa oktober fest

Nu är jag trött, nöjd och lycklig - precis som man ska vara efter en bra fest. Min rosa oktober-fest blev precis så bra som jag hade kunnat hoppats på. En fest helt i rosa - pynt, ljus, dukning, dryck och mat gick allt i rosa nyanser. Gissa hur kul jag har haft när jag har planerat och funderat vad jag ska bjuda på. Drycken var enklast - rosa bubbel.


Rosa välkomstdrink med rosa tilltugg

krustader med västerbottensskagenröra toppad med vindruva
brieostkrustader med syltad rödlök eller rädisa


Rosa förrätt

sparrissoppa med baconströssel 
bruschetta med kronärtskockskräm o lufttorkad skinka 


Rosa varmrätt

ugnsstekt lax
rostad potatis, rödbetor och blomkål
fetaostkräm
coleslaw med rödkål
varm caprese med tomater, vindruvor och mozzarella
sallad


Rosa efterrätt

hemmagjord hallonglass
hemmagjord oreoglass
grädde
hallon


Mer rosa

rosébubbel
bubbelvatten
rosa godis


När jag har pratat med folk om att jag tänkte bjuda på rosa mat så har alla tittat lite konstigt på mig, nästan lite äcklade. För de tänkte nog att jag skulle färga maten rosa med karamellfärg eller liknande, men det finns ju riktigt mycket mat som är rosa naturligt. Det blev lite fusk med saker som drog lite åt lila hållet, men det är ju nästan rosa.

Så här mycket rosa mat kom jag på:
Välkomstdrink och drinktilltugg - rosébubbel, räkor, rädisor, rödlök och vindruvor går allt i rosa(lila) toner.
Förrätt - lufttorkad skinka, baconströssel och soppmuggarna var det rosa inslaget här.
Varmrätt - lax så klart, rosésallad, coleslaw av rödlök. Blandningen av tomater och vindruvor färgade mozzarellan lätt rosa på samma sätt som rödbetorna hjälpte till att ge rosa skimmer på potatisen och blomkålen.
Efterrätt - glass med hallon blev till en rosa efterrätt
Godisskålen var självklart fylld med endast rosa godis

Lite rosa rosor, rosa ljus, rosa pynt, rosa duk, rosa servetter, rosa muggar, rosa ljuslyktor, rosa uppläggningsfat och rosa skålar hjälpte till att göra detta till en fest i rosa skimmer. Så enkelt och roligt är det att fixa en tema-fest!

Men det absolut viktigaste för en lyckad fest är gästerna och jag hade turen att få samla fem av mina absolut bästa vänner 💕

fredag 27 oktober 2017

Flera nyanser av rosa

Imorgon är det dags för min Rosa oktober-fest och jag har börjat plocka fram allt rosa porslin och ljuslyktor för att påbörja dukningen och planera uppläggningen. Lika bra att gå "all in" 😀 Är det en rosa fest så ska det vara rosa, eller hur?

Egentligen är jag ingen rosa tjej, men lite rosa prylar lyckades jag skrapa ihop.


I dag var det bara jag och Isak till middag. Gissa hur konstigt det kändes? Vi som är vana att vara fem stycken runt middagsbordet tyckte att det var lite väl tyst och tomt i dag. Älskade familj! Nu sitter Isak i sitt rum i källaren och spelar på datorn medan jag sitter ensam på övervåningen vid tv:n. Just nu njuter jag av tystnaden, lugnet och att få bestämma över fjärrkontrollen, men inte vill jag ha det så här lugnt så många dagar.

Ha en underbar fredagkväll, nu ska jag göra en kopp te och ladda för Idol!

torsdag 26 oktober 2017

Ingefärashot Raw food

Dricker ni ingefärashots? 
Jag älskar det men har tyvärr inte fått in nån rutin att dricka det varje morgon. Det är nog mer så att när jag känner att en förkylning är på gång så börjar jag dricka det och då är det oftast för sent. Kokar man ingefäran så förstörs många av de nyttiga ämnena därför har jag nu provat en Raw food-variant där man inte alls hettar upp ingefäran. Starkt o gott!


Ingefärashot Raw food

Ca 400 gram ingefära 
2 citroner 
1 liter vatten 
ev 0,5 dl honung 

Du behöver inte skala ingefäran men tvätta den noga och skär bort det yttersta på ”topparna”, 
ta även bort bitar som är fula.
Skär ingefäran i lite mindre bitar och lägg i en mixer. 
Tillsätt hälften av vattnet 5 dl, och mixa ordentligt. 
Tillsätt resten av vattnet och kör runt. 
Låt stå i mixern i ca 1 timme och kör runt 2-3 ggr under tiden, för att få ut allt nyttigt. 
Mixa en sista gång och häll se'n upp massan i en finmaskig sil. 
Låt rinna av och pressa ut den sista vätskan med en sked. 
Blanda i saften från citronerna och ev honung, blanda och häll upp i flaskor.

Jag älskar verkligen ingefära och jag använder inte honung när jag gör ingefärashot, utan jag vill ha det starkt och med kraftig ingefärasmak. 

Om du använder ett recept där ingefäran värms, kom då ihåg att aldrig värma till över 60 grader. Här hittar du ett recept på en lite mildare ingefärashot där ingefära och vatten värms i några minuter.

Ingefärabitar redo att mixas
Mixa tillsammans med vatten....
...till en härlig massa....
....som ska rinna av i en sil.
Häll upp i flaska och njut av en god ingefärashot.

Nu sitter jag där jag trivs som bäst - i soffan med hockey på tv, datorn i knäet och tända ljus o en kopp te på bordet framför mig. Lovely och imorgon är det fredag och helg! Jag har dessutom gjort bort det tråkiga inför lördagens tjejfest. Städningen! Nu är det bara det roliga kvar - fixandet av mat, dryck och dukning.

Njut av torsdagskvällen!

Varma kaneläpplen

God morgon!
Här har vi hunnit med lite gråtkalas på morgonen. Ingen rolig start på dagen, men det blir nog bra så småningom. Ida och Leif har åkt till Jämtland och Ida tycker alltid det är så jobbigt med avsked så hon har gråtit och sagt att hon inte vill åka, trots att hon har längtat sååå länge. 

Undra när det går över och hon är glad igen?
Uppdaterat en timme senare: Nu ringde Ida o kvittrade och var hur glad som helst. Hon hade öppnat alla små paket jag hade fixat med lite pyssel och hon hade även hunnit med att smaka godiset. Så skönt att hon nu är sig själv igen så nu kan jag jobba på i lugn o ro.

Om ni, liksom jag gör, älskar sötsaker och bakverk finns det lite genvägar att ta till när suget blir för stort. Dessa varma kaneläpplen gjorda i micron med en klick grädde är supergott och gissa hur snabbt det går.

Varma kaneläpplen

Dela äpplet i mindre bitar och lägg i en skål eller kopp.
Strö över kanel.
Micra, tiden varierar beroende på hur mycket äpplen du har och micro. Ha koll!
Servera med en klick grädde eller glass.
Ät o njut!

Det här är nästan farligt gott och enkelt att göra. Äpplen i sig är så pass sött så jag tycker inte att det behövs nå extra socker utan det räcker gott o väl med bara kanel. 

Mumsigt!
Ännu mumsigare med en klick grädde!
Våra fina äpplen, men nu får jag vänta nästan ett år tills vi får nya och goda äpplen.

onsdag 25 oktober 2017

Skynda o fynda en Smakbox

I samarbete med Smakbox

Nu har jag ett kanonerbjudande till dig! Ni har ju sett alla dessa smakboxar som jag har testat och varit så nöjd med. En box full med roliga och goda produkter. En o annan inte lika användbar om jag ska vara ärlig, men det är övervägande kanonprodukter. Och själva överraskningen älskar jag, det är som julafton när vi ska öppna smakboxen och hela familjen är samlade och spända vad det kan vara. Den här gången var det två chokladprodukter och de roffade jag åt mig på en gång.

Men nu tillbaka till kanonerbjudandet.
Med min rabattkod MATRO får du nu 50% rabatt på din första box. 
Halva priset alltså. 
Du betalar 99 kr för en box med varor som är värda över 400 kr. 
Love it! 
Men erbjudandet gäller bara till sista oktober
så vänta inte för länge för den här chansen kan du inte missa.

Antingen kan du starta en prenumeration, utan ytterligare köptvång, till dig själv och aktivera rabatten eller så ger du bort en smakbox i present och använder rabatten. Tips, det är snart både fars dag och jul.

Här kan du läsa mer och beställa din box.


Smakbox har dessutom kommit med en nyhet. Förutom den vanliga boxen, ett exempel ser du på bilden här ovanför, så har de nu kommit med en ny box som de kallar för Smakbox Balans och som de beskriver så här:

I Smakbox Balans är många produkter samma som i Smakbox, men den innehåller mer vegetariskt, färre sötsaker, mer laktosfritt och mindre gluten. Även här strävar vi efter ekologiska och lokala alternativ.


När du gör din beställning så får du själv bestämma vilken Smakbox du vill ha - den vanliga eller Balans. Jag valde den vanliga. Är rädd att gå miste om all smarrig choklad annars 😀

tisdag 24 oktober 2017

Mustig långkokt vinköttgryta

Det känns som evigheter sedan vi åt en "vanlig köttgryta", men nu har vi gjort det igen. När Olivia o Isak var små åt vi det relativt ofta för de älskade alla sorters köttgrytor. Men nu var det inte lika populärt 😀 De åt, men det var inget "halleluja moment".


Mustig långkokt vinköttgryta

1 kg grytbitar
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
800 g krossade tomater
0.5 l rött vin
4 msk kalvfond
5 msk tomatpuré
1-2 msk soja
3 st lagerblad
2 tsk timjan
salt
peppar
3 morötter, tjocka skivor
1 bit kålrot, i bitar

Stek kött, lök och vitlök i omgångar i en stekpanna.
Häll över i en stor gryta
Tillsätt krossade tomater, rödvin, kalvfond, tomatpuré, soja, lagerblad och timjan.
Salta och peppra.
Låt koka ca 3 timmar på låg värme.
Tillsätt morötter och kålrot ca en halvtimme innan grytan är färdig.

Den här köttgryta fick stå o koka länge, länge och det blev så mustigt och gott med perfekt mört kött. Jag åt broccoli till grytan medan de övriga hade ris som tillbehör.

****************

Det har varit lite få och tråkiga blogg-inlägg ett tag men nu ser jag äntligen lite ljus i stress-tunneln och hoppas hinna blogga lite mer framöver. Det kommer lugna ner sig både på jobbet och hemma (hoppas o tror jag) och jag hoppas då få mer tid till bloggen. Bloggen ger mig så mycket energi och jag tycker det är så himla kul att baka o laga mat och sen dela med mig av recept och tips till dig.

I helgen ska jag ha tjejfest med rosa tema - tycker att det är ett perfekt avslut av Rosa oktober. Nu håller jag på att planera mat, dryck och dukning för fullt - så himla kul. Jag spånar för fullt vad det finns för rosa mat som jag kan bjuda på. Har ni några tips? På söndag kommer ni i ett blogginlägg kunna se vad jag kom på för rosa att bjuda på. Instagram kanske uppdateras under kvällen (@matro_sara och #matrofest). Drycken är redan klar. Rosa bubbel, förstås!

måndag 23 oktober 2017

5 grytor att värma sig med

I går hann jag inte med att ge er någon veckomatsedel, första gången jag öppnade datorn var vid nio på kvällen för att läsa lite nyheter. Istället får ni i dag fem tips på goda grytor att värma er med nu när kylan har slagit till på allvar. Här i Luleå har vi frost varje morgon numera och i dag skippade Ida cykeln och promenerade till skolan istället.

5 grytor att värma sig med


Chili sin carne, vegetarisk gryta




Smakrik fläskfilégryta av saker du oftast har hemma




Kycklinggryta med thaichilisås




Söt ingefäragryta




Het räkgryta




Min förkylning håller på att ge med sig och jag hoppas att jag är riktigt frisk om någon dag. För nu ska min Rosa oktober-fest slutplaneras och jag ska börja förbereda mat, tilltugg och efterrätt. Som vanligt vill jag förbereda så mycket som möjligt så att jag kan njuta av festen och gästerna istället för att stå i köket hela kvällen.

Älskar min nya rutin med att ha sovmorgon på måndag och få börja arbetsveckan lite lugnt. Men nu börjar det bli dags att åka till jobbet men först ska jag koka mig en termos-mugg chai-te för att ta med till jobbet. Ännu lite feel-good på måndagsmorgonen.

lördag 21 oktober 2017

Hjortrontårta

Oj, vad sötsugen jag är just nu. Jag måste nog baka någon lchf-kaka i dag för att stilla mitt sötbehov en aning, men ändå inte äta vanligt socker och vitt mjöl som bara ser till att trigga sötsuget.

Istället för att äta sött får jag drömma mig tillbaka till i somras då vi åt denna goda tårta. En så kallad pinocchiotårta som man nog oftast har jordgubbar på. Jag testade med hjortron och det blev verkligen supergott.


Hjortrontårta

sockerkaka

100 g smör
1,5 dl strösocker
5 äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

maräng

5 äggvitor
2 dl strösocker

fyllning

3 dl vispgrädde
hjortron

Sockerkaka
Vispa smör och socker poröst. 
Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken. 
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten. 
Bred ut smeten till botten i en långpanna med bakplåtspapper ca 30x40 cm. 
Maräng
Vispa vitorna till ett fast skum. 
Tillsätt sockret i omgångar och vispa till en fast marängsmet. 
Bred marängsmeten toppigt över  sockerkakssmeten i långpannan. 
Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader ca 30 min. 
Låt kakan kallna. 
Fyllning
Dela den på mitten. 
Lägg grädde och hjortron på ena botten, lägg på den andra botten.
Servera.

Den här rätt söta tårtan blir perfekt med de lite småsura hjortronen. Botten jag använde hade jag haft i frysen ett tag och det gick utmärkt att frysa denna tårtbotten men man bör då tänka på att lägga ihop tårtan lite längre i förväg än vanligt. Den blev nämligen godare dagen efter då botten hade mjuknat en aning.

**************************

I helgen står basket på agendan både i dag och i morgon, då Ida har cup. Första matchen var redan halv 9 och nästa är klockan 19, inte bästa planeringen. Att cupen dessutom är några mil utanför sta'n gör det ännu mer irriterande. I morgon däremot är det bara någon timme mellan matcherna, tack o lov.

Mellan matcherna tänker jag försöka göra fint utomhus, ta bort alla renoveringsprylar och ställa fram ljuslyktor istället för nu är det riktigt mörkt på kvällarna och vi behöver allt ljus vi kan få.

fredag 20 oktober 2017

Go for Tex Mex

I samarbete med Santa Maria

Åt ni tacos ikväll?
Efter den här stress-veckan blev det en hämtmatskväll för oss, sallad till mig, sushi till Ida och hamburgare till killarna (Olivia jobbar som vanligt). De två senaste fredagarna har vi faktiskt ätit tacos, det hör inte till vanligheterna hos oss - till barnens stora sorg. De vill också ha tacofredag som sina kompisar.

Vi kanske får börja med det trots allt för nu finns det ju så många alternativ till den vanliga köttfärs-tacon. Santa Maria har utökat sitt sortiment med bland annat nya kryddor och salsor. Har ni provat fisk-taco till exempel? Eller kanske kyckling-taco? Låter inte Mango- och Papayasalsa supergod till en stark taco?


Ett redan stort Tex Mex-sortiment har nu blivit ännu större. 
Vilka favoriter har ni och vilka är ni nyfikna på?


Resten av kvällen kommer jag hänga i tv-soffan och inte göra mycket mer än dricka te, kolla på tv och vila. Eller jag kommer nog spåna idéer till nästa veckas tjejfest. Som vanligt har jag beslutsångest men snart måste jag sätta menyn och börja förbereda. Ska nånting handlas, bakas eller fixas så vill jag inte vara ute i sista sekunden.

Ha en fab fredag!

torsdag 19 oktober 2017

Tortellinigratäng med fläskfilé

I söndags lyxade vi till det med en tortellinigratäng och den blev så himla god. Jag hade tänkt försöka undvika pastan och mest äta av köttet, men det lyckades inte så bra eftersom det var så god tortellini.


Tortellinigratäng med fläskfilé

7 hg fläskfilé
salt
citronpeppar

tortellinigratäng

5 hg tortellini med ost- och basilikafyllning
salami
150 g fetaost
20 körsbärstomater
0,5 dl kärnfria svarta oliver
2 burkar crème fraiche smaksatt med tomater o basilika
riven parmesan

garnering

1 citron, rivet skal
3 msk hackad basilika

Putsa köttet och salta o peppra runt om.
Bryn köttet runt om i smör, stek vidare i 225 grader i ca 20 minuter till ca 65 grader.
Koka tortellinin enligt förpackningens anvisningar men korta koktiden ca 2 minuter.
Spola vattnet i kallt vatten.
Tärna fetaosten och halvera tomaterna.
Blanda tortellini, tomater, fetaost, oliver och en burk crème fraiche.
Fördela blandningen i en smord ugnsform.
Skiva köttet och vara med vikta salamiskivor ovanpå gratängen.
Fördela den andra burken crème fraîche på köttet.
Strö osten över gratängen.
Gratinera mitt i ugnen i 225 grader i 10-15 minuter.
Blanda ihop garneringen och strö över den färdiga gratängen.

Så himla gott det här var, men nästa gång struntar jag nog i salamin som jag tyckte tog över smaken lite väl mycket. Fast det höll inte hela familjen med om.

Tortellinigratängen var så god bara den så vill man göra en vegetarisk rätt så struntar man i fläskfilén och bjuder bara på gratängen tillsammans med en sallad.


Så typiskt mig att glömma det sista. Garneringen med basilika och citron stod kvar på köksbänken. Men jag kom på det innan sista tuggan och hann smaka och det var verkligen pricken över i:et med den fräscha garnering. Så glöm inte den!

Det har varit en av årets mest hektiska veckor på jobbet så i dag tar jag det lite lugnt och unnar mig en sovmorgon. Sitter med datorn och en kopp te framför Nyhetsmorgon, precis som på mina favorit-helgmorgnar. Bara jag inte helt glömmer bort att åka till jobbet för att jag tror att det är lördag 😀