torsdag 26 december 2013

Incheckad

Det har varit tyst från mig idag men det bero på att efter en skön sovmorgon tog vi det jul-lugnt i tv-soffan i några timmar och sen gick jag på hockey för ovanlighetens skull. Efter hockeymatchen som Luleå förlorade åkte jag och Leif till nyöppnade Clarion hotel Sense där vi har lyxen att få bo i natt. Eftersom vi inte har med några barn så passar vi på att äta nötter av alla de slag på hotellrummet.


Vi har även hunnit med ett par timmar på deras Spa, där den 38-gradiga "poolen" blev min favorit.


Nu ska jag stänga ner datorn och längta till morgondagens frukost. För helt ärligt nog är det väl det bästa med att bo på hotell.

onsdag 25 december 2013

Lingonsill - snabbvariant

Hur har ni det så här dan efter dopparedan? Vi har det precis så lugnt och skönt som vi vill ha det på juldagen. Vi går i myskläder, barnen "leker" med sina julklappar, vi ser lite film och äter av alla goda rester. Till lunch blev det rester av det kalla - sill, ägghalvor, lax och lite annat. Till middag blir det omelett, köttbullar, prinskorv mm. Och däremellan hinner vi med lite fika och julgodis.

På julaftonsmorgonen kom jag på att jag hade glömt bort att göra en lingonsill, så istället för den planerade fick jag göra en snabbvariant.

Lingonsill - snabbvariant
2 små burkar eller 1 stor burk inlagd sill
2 dl lingon

Häll över sillen med lagen i en fin burk eller skål.
Blanda ner 1 dl lingon.
Mosa resten av lingonen och blanda ner med sillen.

Självklart blir det godare när man gör en egen inläggning, men det här blev ett fullgott alternativ av det vi hade hemma när tiden var knapp. Det blir en väldigt fin rödfärg och passar perfekt på julbordet. Men nästa år ska jag försöka komma ihåg att göra en lingonsill i tid.

tisdag 24 december 2013

Julbord 2013

Hoppas ni har haft en bra jul. Jag är såå nöjd med vår julafton, hoppas våra gäster är lika nöjda. Vi har ätit gott, haft besök av tomten, spelat lite spel, pratat och haft det riktigt mysigt. Klockan är nu rätt mycket men Ida har inga planer på att gå och sova. När vi påpekar att klockan är mycket och det är dags att gå o sova säger hon bara "Men på julafton ska man väl vara lycklig".

Julbord 2013
janssons frestelse
gravad lax
ägghalvor
löjrom

potatis
köttbullar, hemmagjorda o köpta
prinskorv
rotsakslåda

hårdbröd
tunnbröd
mjukbröd
smörgåsrån
havrekex

Norrgott
brieost och andra ostar

päronskivor
senap
rödbetsallad

julmust
mineralvatten
rabarbersaft


ris à la malta med tillbehör
julgodis
kaffe
te



Nu är det dags för te och en kvällsmacka (ska jag välja lax eller skinka?) och självklart måste vi se Tomten är far till alla barnen. God jul på er alla!

God jul

God jul alla fina!
Här har vi nyss vaknat och kollat strumporna där tomten hade lagt lite godis och annat smått o gott. Snart ska vi duka fram go-frukost, tända ljus och se sista avsnittet av kalender som är så spännande just nu. Hur ska det sluta?

Sån härlig bild med tre glada och förväntasfulla barn

Igår tjuvstartade vi julklappsutdelningen lite. Tomten hade så mycket att göra så han hann bara lämna in julklapparna i hallen. Där lämnade han två påsar med paket och en lapp där han bad barnen lägga alla klappar under granen. Som tack för hjälpen fick de en överraskning.

Överraskningen bestod av varsin julklappspåse med tomte-mugg, trisslott, dricka, chips, jul-värmeljus-hållare och en massa mjuka paket så nu är det bara hårda paket kvar tills i dag.

måndag 23 december 2013

Lingonkola

Da'n före dopparedan och jag känner mig ovanligt lugn. Få se om jag säger detsamma imorgon :) Men just nu sitter jag med familjen i soffan och bara myser. Snart ska jag kolla att-göra-listan, men jag tror det mesta är fixat redan. Jag och Leif var på stan strax efter öppning och det var nog tur det för våra ärenden gick hyfsat fort att fixa. Jag förmodar att det blev mer o mer folk på stan desto senare det blev.

Lingonkola stod på årets nyhetslista. Eftersom vi har mycket lingon i frysen blev jag sugen att prova lingonkola när jag såg receptet på det.


Lingonkola
2 dl lingon frysta
1,5 dl vispgrädde
2,5 dl strösocker
1 msk sirap, ljus

Klä en fyrkantig form, ca 20x20 cm, invändigt med bakplåtspapper.
Låt lingonen tina och mixa dem med mixerstav eller i matberedare. 
Blanda de mixade lingonen med vispgrädde, strösocker och sirap i en vid kastrull.
Låt koka upp och sedan sjuda på medelvärme till 120°. 
Kontrollera med termometer eller häll lite smet i ett glas med kallt vatten. Om du kan rulla en liten kula är kolan färdig. 
Rör regelbundet för den här kolan hade en tendens att bränna fast, till skillnad mot för t.ex. knäck. 
Häll upp i formen och låt stelna.
Klipp eller skär kolan i fyrkantiga bitar och förvara i rumstemperatur.

Godis som smakar lingon och kola! Det blir nog ingen ny favorit men den var helt ok i alla fall och fick en fin färg. Vanlig knäck/kola brukar jag låta stormkoka för sig själv men den här lingonkolan var man tvungen att röra i rätt ofta för att det inte skulle bränna fast. Eftersom man då rör ner kall-luft hela tiden tog det ganska länge att koka kolan.

söndag 22 december 2013

Elva timmar senare

Såå värt väntan...
Efter nästan 11 timmar var det äntligen dags att smaka årets skinka. Godaste skinkmackan är när skinkan är nygjord och fortfarande varm. Sååå gott! Knäckebröd och äppelmos är också ett måste.


Med tanke på att vår skinka vägde sex kilo lär det bli några skinkmackor i jul :)

Godaste teet

Äntligen har jag gott chai-te igen. Direktlevererat från Stockholm! 6 hg beställde jag men jag borde nog ha tagit ett helt kilo på en gång. För det här goda teet går åt alldeles för fort.

Så här ska ett bra chai-te se ut!

Nu kan vi bocka av pepparkakor, julgodis och sill från att-göra-listan. Snart kan vi även bocka av julskinka. Vilken lyx att få skinkmackor med nygriljerad skinka två kvällar i rad. Vi har en stooor skinka (6 kg) från en "glad gris" som vi köpt av en bonde i närheten. Den har stått i ugnen i snart 7 timmar och det är ett tag kvar tills den är klar eftersom vi steker den på låg temperatur enligt det här receptet. Men den som väntar på nå gott....

lördag 21 december 2013

Glögg, skinka och bibeln

Julförberedelserna fortsätter i lugnt tempo för mest myser jag på och njuter av hela familjens ledighet. Vid middagstid gick vi till mina föräldrar där vi blev bjudna på glögg, nygriljerad skinka, köttbullar, rödbetssallad och annat gott. Till efterrätt åt vi en nybakad, god och saftig saffranskaka.


Vid middagsbordet satt Isak och mormor o pratade om olika personer i Bibeln, vem som var barn till vem osv. Jag blev riktigt imponerad av Isak som visste så mycket. Själv har jag glömt det mesta, men jag kommer i alla fall ihåg att Sara födde en son som hette Isak.

Matro är viktigt

Det är inte bara jag som tycker det är viktigt att Få lite matro när man äter. 
Men sen kan man ju ordna det på olika sätt. 

Rubrik från Nsd.se 2013-12-21

På morgontidningens förstasidan kunde man läsa detta i morse och jag log lite smått för mig själv.

fredag 20 december 2013

Köttbullar - check

Åh vad jag njuter just nu. 
Fredagkväll och vi är alla långlediga. Det kan inte bli bättre! Jag tror jag ska gå i pyjamas hela dan imorgon. Fast nja, det kanske ser lite konstigt ut att komma i pyjamas till ishallen när Isak har match :)


Nu är årets julköttbullar rullade, stekta och provsmakade. Inför varje jul har vi en köttbullsmiddag i samband med att jag gör köttbullarna. Känns så onödigt att bara steka dem och sen ställa bort dem till julafton.

Jag använde samma felaktiga recept som ifjol. Kommer ni ihåg - jag räknade fel på hur mycket köttfärs jag använde så jag kryddade mer än normalt och fick såå mycket beröm för köttbullarna. Även i år fick jag ovanligt mycket beröm. Ett kanonrecept alltså, som ni hittar här.

torsdag 19 december 2013

Julförberedelser

Som jag berättade för nån dag sedan så älskar jag att skriva listor. Här delar jag med mig av min att-göra-lista inför jul. Jag blir mycket lugnare när jag har allt nedskrivet och kommer jag på nå nytt som ska göras så är det bara att fylla på listan. Och när saker är gjorda så känns det så skönt att bocka av dem.

Om ni klickar på de olika namnen så kommer ni till recepten. Listan kan komma att fyllas på med saker jag kommer på ska göras.

Onsdag
Göra degen till Gammmelstadskakorna
Baka havrekex

Torsdag

Fredag
Städa och tomtepynta
Rulla och steka köttbullar
Göra Wienernougat

Lördag
Göra Lingonkola
Ta fram äppelmos från frysen

Söndag

Måndag
Pressgurka
Laxen är klar

Tisdag
Ta fram saker från frysen

Loppi jul-blogbag

Jag älskar paket och jag hade sån tur att jag fick öppna ett paket redan förra veckan. Få se om jag får något paket att öppna på själva julafton?

Bild lånad från Loppi, min egna bild hittar ni på Instagram.

Ni som följer mig på Instagram, där jag heter Matro_Sara, har redan sett att det i paketet döljde sig detta:

KRAV- och Fair Trade-märkt kaffe från Indiska. Kaffet är producerat med hänsyn och respekt till natur, klimat, djur och människor. Fair Trade handlar i första hand om rättvisa arbetsvillkor. Jag tycker om Fair Trade-varor, men tyvärr dricker jag inte kaffe men det blir en perfekt julklapp. Undra till vem?

Från Indiska var det även ett par humörhöjande strumpor i färgstarkt mönster och en ljusslinga. Förutom till jul passar denna ljusslinga till nyårsdukningen.


Palmolive Mediterranean Moments duschcreme med extrakt av arganolja och mandelextrakt. Arganoljan är känd som ”mirakel-oljan” med ett mycket högt innehåll av E-vitamin och andra antioxidanter. Låter ju perfekt! Palmolive Magic Softness Tangerine, med härligt skum direkt från pumpen och händerna känns rena, fräscha och behagligt mjuka.
 Jag älskar "skum-tvål".

Nya Ajax Kitchen & Grease med förbättrad effektivitet och mer aktiva ingredienser. Tuff mot ingrott fett, smuts och matrester, som köksfläkt och grillgaller. Allt som underlättar och gör städningen roligare tas tacksamt emot.

onsdag 18 december 2013

Vintips i julstressen

Nu har julstämningen börjat infinna sig hos mig för ikväll har jag bakat havrekex, kokat fikonmarmelad och förberett degen till gammelstadskakorna. Julmys! Nu ska jag fortsätta mysa med ett glas vin. Visst stressar ni inte hela tiden utan kommer ihåg att njuta fram till jul också? Alltför många stressar nog bara på och glömmer bort att njuta och mysa under denna mysmånad.


Bosman Adama 2012 från Sydafrika är ett vin som tillverkas av 80 % Shiraz och 20 % Mourvedre. Vet ni vilka druvor ni tycker bäst om? Jag har inte koll på det när det gäller röda viner, men det kanske beror på att jag tycker om de flesta röda viner. (Men jag har lärt mig att bland vita viner tycker jag oftast bäst om Chardonnay) Smaken på det här vinet beskrivs som fyllig och lång med mogna frukttoner och balanserade tanniner med inslag av fat, mörka bär, kryddor och mörk choklad.

Vinet passar utmärkt att servera till lamm- och nötkött, liksom till lagrade ostar. Då borde den passa till Västerbottenspajen med kantareller, tänkte jag. Vilken tur att jag då hade kvar en bit av den goda pajen så blir det kvällsmys på hög nivå. Inte illa att det känns som helg mitt i veckan.


Bosman Adama 2012
Art. nr: 12768
Pris: 119 kr
Alk: 14,5 %
Vol: 750 ml

Sen måste jag ju smaka både havrekex och fikonmarmelad. Tillsammans med brieost är det såå gott.

tisdag 17 december 2013

Västerbottenspaj med kantareller

Även idag har jag och Leif varit i väg och gjort ärenden/lekt jultomtar. Det är så skönt när man kommer hem och får stryka saker på att-handla-listan. Men det är en hel del kvar på att-baka-listan och på att-göra-listan. Jag älskar att skriva listor och det är så härligt att få stryka saker när de är gjorda. Är ni list-skrivare eller hur håller ni reda på allt som ska göras?

Till vår kräftskiva i lördags gjorde jag en Västerbottenspaj, men inte den "vanliga" utan jag blandade ner lite kantareller också. Mums!

Västerbottenspaj med kantareller
pajskal
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 g smör
3-4 msk kallt vatten
fyllning
100-200 g kantareller
0,5 gul lök
smör att steka i
2,5 dl matlagningsgrädde
3 ägg
150 g riven västerbottenost
salt o peppar

Blanda ingredienserna till pajskalet och arbeta till en deg. 
Tryck ut den i en pajform och låt stå kallt i 10 min. 
Nagga pajskalet och förgrädda ca 10 min i 225 C.
*
Finhacka löken och skär svampen i mindre bitar. 
Stek i smör, krydda svampen med lite salt och peppar. 
Lägg svampfräset i pajskalet. 
Strö över osten.
Blanda grädde och ägg. Dra några varv med pepparkvarnen.
Häll äggsmeten i pajskalet och grädda ca 25 min i 200 grader.


Västerbottenspaj är nästan ett måste på en kräftskiva. Eftersom västerbottensost och kantareller passar så bra ihop blandade jag ner lite kantareller i den traditionella pajen och det blev riktigt bra.

Jag använder nästan alltid pajdeg med grahamsmjöl, men det går bra med vilken variant som helst. Visst kommer ni ihåg mitt inlägg med olika sorters pajdegar. Det hittar ni här.

måndag 16 december 2013

Chicken Tikka Masala

Å så skönt! Isak hade ingen hockeyträning idag och vi hade inget annat inplanerat heller så istället hann vi med en liten, men ack så nödvändig, julklappsrusch. Vi är inte klara på långa vägar, men jag känner mig lite lugnare nu när vi har en plan. Hur går det för er?

Förra veckan åt vi en god Chicken Tikka Masala som jag har glömt att ge er receptet på, så här kommer det. Bättre sent än aldrig.....

Chicken Tikka Masala
1 msk olja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 morot
1 kg kycklingfilé
1 msk riven ingefära
salt
400 g krossade tomater
1 påse tikka masala kryddmix (à 40 g)
1 dl matyoghurt (10%)
1,5 dl matlagningsgrädde

Skala och skiva lök, vitlök och morot. 
Bryn i en gryta eller stekpanna.
Tillsätt tomaterna och låt koka tills moroten har mjuknat.
Mixa såsen jämn med stavmixer eller i matberedare. 
Skär kycklingen i grova bitar. Skala och riv ingefäran.
Bryn kycklingen i stekpannan. Krydda med salt och ingefära.
Tillsätt sedan kryddmixen till kycklingen. 
Lägg över kycklingen till grytan med tomatsåsen.
Låt koka under lock ca 10 minuter.
Rör ner yoghurt och grädde och koka ytterligare ca 2 minuter.
Servera med ris och grönsaker.

Mmmm så gott och smakrikt. Det här kommer vi göra snart igen. Perfekt att äta med broccoli och andra stekta grönsaker om man vill undvika kolhydraterna. Om du steker kycklingen en dag i förväg går det fort att fixa middagen när du kommer hem trött och hungrig.

Nu blir det tv-soffan resten av kvällen med sista avsnitten av både Morden i Sandhamn och Homeland. Såå spännande!

Sponsrad video - Blossa

Dricker ni mycket glögg i jultider? Leif dricker nog en mugg mest varje kväll, medan jag väljer te oftare och oftare. Men några muggar glögg blir det varje år. Har ni provat dricka glögg kall? Fjolårets Blossa var jättegod att dricka med en isbit. Men är dessa nya smaker glögg egentligen? Får vad som helst heta glögg, eller? Det blev jag lite nyfiken på och började googla.



Detta hittade jag: Glöggtillverkningen släpptes fri 1996 innan dess fanns bara Vin och spritcentralens vinglögg. I generationer har vi svenskar lärt oss att det är så en glögg ska dofta och smaka. Receptet har sedan förts vidare till Blossa som blev det nya varumärket när monopolet försvann. I dag när marknaden åter är fri satsar producenterna antingen på att efterlikna Blossareceptet eller hitta på nya smaker.

Det finns två kategorier av människor - De som tycker att glögg ska smaka som klassisk Blossa och de som tycker att glögg kan få ha lite nya smaker. Det blir dock fler och fler som uppskattar de nya smak-kombinationerna. Personligen tycker jag att glögg ska smaka som det vi traditionellt kallar glögg, men jag tycker att alla nya smakkombinationer kan vara goda men jag vill inte kalla det glögg. Man kanske kan kalla det juldryck :-)
sponsrat inlägg

söndag 15 december 2013

Matsedel v.51 december 2013

Det blev en tidig middag eftersom Isak hade hockeymatch, så nu stundar snart lite te och kvällsmackor för hela familjen. Inte helt fel med lite familjemys till "Så ska det låta" som avslutning på helgen.

Nu är nästa vecka, sista veckan innan jullovet, färdigplanerad. Eftersom den stekta rödingen åts utan klagomål förra veckan blir det en repris imorgon. På fredag tänker vi göra en stor sats köttbullar till julafton så då passar vi på att äta några till middag också.


Matsedel v.51 december 2013
Må: Stekt krispig röding med potatis 
Ti: Korv o makaroner
On: Pizza
Fr: Köttbullar, potatis och sås
Lö: Djungelkyckling med tillbehör
Sö: Köttgryta och ris

Bakar, bakar och bakar

Idag har jag en riktig bakdag, men tyvärr är inget till oss själva. Vi får dock njuta av att det luktar underbart i huset. Nu när ytterligare en bulldeg jäser passar jag på att dricka en kopp te och ge ett livstecken till er.


Till lunch provade jag göra havregrynsgröt med blåbär. Jag trodde att Ida som älskar havregrynsgröt och blåbär skulle älska även detta men det gjorde hon inte. Havregrynsgröt är godast med lingonsylt.

Nej nu har degen jäst klart och det är dags att baka ut lussekatter. Jag återkommer senare med en veckomatsedel och sen har jag ju glömt ge er receptet på den goda indiska kycklinggrytan vi åt i början av veckan.

lördag 14 december 2013

Kräftskiva i december

Denna lördag innan tredje advent slog vi till med en kräftskiva. Vi åt inga kräftor i höstas så det kändes som det var dags för det nu. Bättre sent än aldrig.... Till kräftorna åt vi sallad, avokado, aioli, baguetter, brieost och en god västerbottenspaj med kantareller. Dessutom öppnade vi en flaska rosévin, som var riktigt gott men det är sällan jag blir besviken på rosévin. I dessa viktväktartider dricker jag vin väldigt sällan men idag blev det ett glas eller två.


Isak som inte är så förtjust i skaldjur fick tacos, som vi skulle ha ätit i går. Men mitt i allt lussekattsbak glömde jag bort att Isak hade hockeyträning så det blev lite bråttom med middag och vi hann inte med en tacofredag. 


Resten av kvällen ska tillbringas i vår nya mysiga, härliga soffa framför datorn för på tv:n verkar det inte vara nå speciellt ikväll.

Saffransdeg för saftiga lussekatter

I år följde jag Buffés recept på saffransdeg där de inte smälte smöret, detta skulle göra att bullarna inte torkade lika fort. Blötläggning av russin skulle också förhindra att lussekatterna torkar alltför snabbt. Jag lämnade två stycken uppe från igår så jag ska snart testa om de är lika saftiga och goda som när de var nybakade.


Saffransdeg till lussekatter eller bullar ca 40 st
2 paket saffran (à 0,5 g)
2 dl socker
2 msk rom eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk
0,5 tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13,5 dl)
1 dl russin
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling

Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. Lägg saffranet i rom eller vatten och rör om. Låt stå 30 minuter.
Ta fram smöret och skär i tärningar.
Värm mjölken till 25-30 grader, dvs lite kallare än vanligt.
Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran (och vätskan) i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. 
Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. 
Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
Lägg russinen i lite vatten ca 30 minuter. Sila sedan av vattnet.
Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. 
Knåda den lätt och baka ut till lussekatter eller bullar. Tryck ev. i russinen.
Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. 
Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Pensla ev. bullarna med uppvispat ägg. 
Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8–10 minuter. 
Låt svalna på galler under bakduk.


Jag gjorde dubbel sats och av halva degen gjorde jag traditionella lussekatter med russin och andra halvan fyllde jag med vaniljmandelmassa och gjorde till bullar. Här kan du läsa mer om hur du gör dem godingarna.

Ida tjatade om att hon inte tycker om mandelmassa och ville absolut inte att vi skulle göra dem bullarna. Men sen kunde hon inte sluta äta den goda mandelmassefyllningen.


Nu är det dags för frukost o adventskalendern och sen fortsätter julförberedelserna. Men jag har inte bestämt om det blir kakbak, limpbak, marmeladtillverkning, julklappsinköp eller nå annat kul som står på inför-julen-listan. Vad gör ni denna lördag innan tredje advent?

fredag 13 december 2013

Lucia med lussebak

Nu äntligen har jag bakat lussekatter och saffransbullar. 
Så ikväll ska det ätas bullar av alla de slag. Som vanligt bakade jag både lussekatter och vaniljsaffransbullar med mandelmassa. Båda är goda på sitt sätt så jag kan inte välja och därför blir det alltid av båda sorterna. Vad har ni för favorit?


Har ni sett min amaryllis? 
Den är helt otroligt vacker! Nu gäller det bara för mig att lyckas hålla den vid liv ett tag...och det är inte det lättaste för mig med mina ogröna fingrar.

Amaryllis är en av mina favoritblommor.
Sex blommor på första stängeln och nu håller fler blommor på att slå ut på nästa stängel.
Visst heter det stängel?

Jul med Hjärtat

Det är väl ingen hemlighet att jag älskar recept av alla de slag. Extra kul är det när man hittar recept på oväntade ställen, t.ex. Apotek hjärtats hemsida. Jag hittade jättemånga roliga recept nu inför jul. Hur gott lät det inte med pepparkakscupcake med mörk choklad och mint?

Bild lånad/snodd från Apotek hjärtat
Fjolårets favorit-julte var just Apotek hjärtats svarta te. Jag tror det var smak av saffran och rosépeppar, gott var det i alla fall. Jag såg att de har en ny smak i år - vinteräpple och pepparkaka - den måste jag prova!


Apoteket närmast oss är ett Apotek hjärtat och där handlar vi alltför ofta. Det blir lätt så när man har två allergiska (anafylaktiska) barn. Men det är ju kul nu när man inte bara behöver köpa medicin där utan att de även har t.ex tuggummi, saffran, senap, te och pepparmintsolja.

Just pepparmintsoljan tänkte jag prova göra minttryfflar av till jul. Ni kommer väl ihåg att jag i fjol gjorde jag tryffel med polkagrisar och för nån månad sedan provade jag att använd mintcrisp-choklad för att få mintsmak på tryfflarna.

torsdag 12 december 2013

Thailändsk korv stroganoff

Nyss hemkomna från Idas dans har vi nu sjunkit ner i tv-soffan för att se hockey. Heja Luleå! Det var sista danstillfället innan jul och därför fick vi föräldrar sitta med i danslokalen för att se hur en lektion kan gå till. Alltid kul att se vad de gör! Vad har ni för planer för helgen? Vi ska bl.a baka, äta kräftor, mysa och se två hockeymatcher.

Korv är bra mat att ta till när man har bråttom. För att det inte ska bli för enformigt får man variera rätterna lite, i dag t.ex. blev det korv stroganoff med en annorlunda kryddning.

Thailändsk korv stroganoff
1 gul lök
500 g falukorv
3 msk tomatpuré
1 msk röd currypasta
400 ml kokosmjölk
salt

Skala och hacka löken, stek den mjuk.
Skär korven i strimlor, stek tillsammans med löken.
Rör ner currypasta, tomatpuré och kokosmjölk.
Smaka av med salt och ev. mer currypasta.
Koka på svag värme ca 5 minuter.
Servera med ris och broccoli.

Riktig god korvstroganoff med hetta, jag älskar röd curry och kokosmjölk. Den här varianten kommer jag göra fler gånger men nästa gång tillsätter jag kanske lite skivade morötter eller minimajs direkt i grytan. Broccoli lär jag alltid få servera på sidan om annars vågar inte killarna i familjen smaka.

Hur brukar ni variera falukorvsmiddagarna?

onsdag 11 december 2013

Stekt krispig röding

I dag var det dags för fisk igen och jag var förberedd på Isaks gnäll. Men vad förvånad jag blev! Isak åt en hyfsad stor portion och kunde t.o.m erkänna att det var ganska gott. Vad var det vi åt då? Jo, det var stekt röding som blev krispig, god och smakrik. När man steker rödingen i stekpannan blir den mycket krispigare än när man steker den i ugnen. Jag tror det är det som är hemligheten.


Till fisken gjorde jag en väldigt enkel och snabbgjord kall sås med ingredienser som jag nästan alltid har hemma - yoghurt, cream cheese och basilika. Hela receptet hittar ni här. Grönsakerna blev rödsaker eller var det kanske ett fat med 50 nyanser av....rött.

NU ska jag gå och lägga mig! Det har jag sagt vid den här tiden flera dagar nu men jag har aldrig lyckats hålla det. Men i dag ska jag vara duktig och lägga mig i tid.

Sponsrad video - Dags att baka pepparkakor

Snart är det tredje advent och vi har inte bakat pepparkakor än. Förhoppningsvis sker det i helgen för så här långt in i december brukar vi inte vänta. 

När jag tittade på den här videon fick jag riktig julstämning och längtar tills vi sätter igång med allt julbak. Den var så mysig med tända ljus, apelsiner med nejlikor och pepparkaksbak. Man kan nästa känna lukten :)



Det är så mysigt när hela familjen samlas runt köksbordet, vissa kavlar, vissa sköter gräddningen, vissa väljer formar och sen är det alltid nån som bara vill smaka degen. Visst kommer du ihåg mitt tips som underlättar kavlingen som oftast brukar vara det jobbiga, allt det andra är ju bara kul och mysigt.

I år har vi även planer på att göra ett pepparkakshus för allra första gången. Brukar ni göra pepparkakshus? Har ni några tips att ge en nybörjare? I filmen finns en länk till mallar, tips och inspiration inför pepparkakshusbyggandet som jag ska specialstudera innan vi sätter igång.

Sponsrat inlägg

tisdag 10 december 2013

Friendsfika

Det är en trött bloggare just nu. Det har blivit för lite sömn och för få promenader med för lite frisk luft i några dagar känner jag. Nyss promenerade jag hem från stan i alla fall och det var såå skönt. Hoppas det blir en lunchpromenad i morgon och många timmars sömn i natt så är jag nog piggare i morgon kväll.


Kom precis hem från en trevlig kväll på ett fik (Friends by B.O) med två tjejkompisar med mycket surr. Vi har följts åt genom många jobb, graviditeter, mammaledigheter och annat som hör livet till. Så vi har hur mycket som helst att prata om varje gång vi träffas. Man kan även få och ge goda råd om barnuppfostran, tonåringar, vardagspusslet och...livet.

Matfrossan började med en favorit - kycklingpanini. Till efterrätt hade vi lite beslutsångest så vi tog en Sarah Bernhardt och en Kolagöma och delade på så fick vi smaka på båda godbitarna. Perfekt! Till det drack jag minst fyra koppar te (tappade räkningen).

"Jag går inte och lägger mig som en viktväktare, men imorgon vaknar jag som en"

måndag 9 december 2013

Knäckig kladdkaka utan ägg

Åh så underbart det var att komma hem i dag. Olivia och Isak har haft skollov och istället för att bara ligga framför tv:n eller datorn hela da'n så städade de hela övervåningen. Dessutom hade de bakat en kladdkaka (och diskat bort allt) och tänt en massa ljus. Så jag hade lyxen att komma hem till ett städat och mysigt hem som luktade underbart av nybakat.


Knäckig kladdkaka utan ägg
2 dl socker
50 gram smält smör
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1 krm salt
1 dl mjölk

Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.
Vispa socker och smält smör poröst med 1 msk mjölk.
Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dessa växelvis med resten av mjölken. 
Vispa i minst 2 min.
Häll i smord och ev. bröad form. 
Grädda mitt i ugnen i 150 grader ca 20-30 min. Låt svalna.

Olivia och Isak letade upp ett äggfritt kladdkakerecept så att även Isak skulle kunna äta och de hittade ett jättebra recept. (Lite sur att inte jag har lyckats hitta ett så här bra recept efter alla år som jag har bakat äggfritt). Det blev en seg och knäckig kladdkaka precis som jag tycker om. 

Visst garnerade de fint?

De använde en vanlig springform med en diameter på 24 centimeter. Kanske borde man använda en lite mindre form för kakan blev väldigt tunn, men då är risken att den inte blir lika seg och knäckig. Eftersom den blev så jättegod vågar jag nog inte göra några förändringar till nästa gång.

Vill du att den även ska vara mjölkfri så använder du mjölkfritt margarin och havremjölk.

Såå mysigt med ett vaniljdoftande ljus på toaletten

Den här dagen kommer jag minnas länge!

söndag 8 december 2013

Matsedel v.50 december 2013

Hoppas ni har haft en bra andra advent och känner er redo för en ny vecka. Som vanligt har helgen gått lite väl fort, men det gör ju veckorna också så snart är det helg igen :) Nu börjar julstämningen komma smygande så smått. Ett första tecken på det är att jag inte vill gå o lägga mig på kvällarna utan håller mig kvar uppe med tända ljus och myser lite för länge.

Jag rensade lite bland urrivna recept i dag och hittade två spännande recept som vi ska prova till veckan, dels kycklinggrytan och dels korvstroganoffen.


Matsedel v.50 december 2013
Må: Kycklinggryta med indisk hetta och ris
Ti: Köttbullar o makaroner (jag äter inte hemma)
On: Stekt röding och potatis
To: Thailändsk korvstroganoff
Fr: Taco
Lö: Kräftor med tillbehör
Sö: Glöggryta och ris

Kylig morgon

Brrr, idag är det kallt! 20 minusgrader visar termometern, så vi har ingen brådska ut. Men om ett tag ska vi åka iväg till mina föräldrar för att fira brorsan som fyller år idag. Eftersom han bor i Kungsbacka hör det inte till vanligheten att få fira honom. Undra hur många år sedan det var senast?


Ida var baksugen i morse och jag hade förberett för lussekattsbak men jag var rädd att jag inte skulle hinna klart i tid så vi bakade kanelkäppar istället. En enkel och "julig" småkaka som går fort att baka.


Under tiden jag bakade fixade Olivia lunch till mig och sig själv. Det blev ett viktväktarrecept - en god Kräft- och spenatsallad.