söndag 27 januari 2019

Matsedel v.5 sista veckan i januari 2019

Nu är jag såå less denna kyla. Hur länge kan vi ha så här kallt! 

Jag vill gå ut o promenera utan att frysa ihjäl om ansiktet. Resten av kroppen kan man täcka men ansiktet är svårt att skydda från kylan. Det ser underbart ut ute med strålande sol och vit krispig snö, men termometern visar minus 21 grader och jag som är så frusen orkar inte gå ut o frysa. Längtar tills det blir 10 grader varmare och enklare att vara ute.

Istället sitter jag inne o dricker te och planerar några middagar 😀


Matsedel v.5 sista veckan i januari 2019

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

fredag 25 januari 2019

Pulled Beef

Har ni planerat helgens middagar? Annars får ni ett supergott tips här!

Pulled Pork, långkokt fläskkarré har väl de flesta smakat vid det här laget. Men har ni provat långkokt högrev - pulled beef? När man lessnar på tacos är det här ett perfekt alternativ. 

Eftersom vi har en crock pot är det här en perfekt middag på stressiga dagar eftersom köttbiten tillagar sig själv under dagen medan jag kan göra annat t.ex. vara på basketsammandrag med Ida. Det var så skönt förra lördagen att middagen var klar efter att vi hade varit flera timmar i en baskethall och sedan även sett hockey. Mer sån matlagning tack!


Pulled Beef

ca 1 kg högrev
1 dl chilisås
0,5 dl olja
1-2 msk balsamvinäger
salt
peppar
1 msk grillkrydda
0,5-1 dl vatten

Blanda ihop chilisås, olja, balsamvinäger och kryddor.
Bred det över köttbiten som sen sätts ner i grytan.
Häll på vatten.
Ställ crock-poten på låg temperatur i ca 8 timmar.
När köttet är tillräckligt mört delar du det i mindre bitar med hjälp av två trägafflar.


Vi äter nästan alltid pulled beef och pulled pork som tacos, dvs med sallad, grönsaker, tortillabröd, tacochips. och salsa.

Nästa gång ska jag krydda högreven med olika chili-sorter så blir det som en långkokt chili med starkare smak. För den här varianten med grillkrydda är god, men inte särskilt stark. Styrkan får var o en fixa med salsa på sin egen portion.


Vilken tur att jag inte skulle till jobbet i dag. Det jobbigaste efter gårdagens operation är inte värken utan det är att jag inte har kunnat sova ordentligt då jag inte har kunnat ligga som jag vill. Ibland värkte såren, ibland slet det i tejpen kring alla sår och ibland var bältet som håller upp kompressions-strumporna i vägen. Suck! Men det kommer nya chanser till att sova 😀

Jag har svarat på en del jobbmejl och åtgärdat några jobbsaker så nu ska jag ta en kopp te och lägga mig i soffan och försöka sova lite innan jag tar dag i några dokument som ska läsas. Vilken lyx att kunna gå o lägga sig mitt på dan. Inte för att jag är så bra på det, lär inte bli många minuter jag ligger i soffan. Men det känns lyxigt att i alla fall ha möjligheten att göra det.

torsdag 24 januari 2019

Operationsdag

Vilken annorlunda dag!

Snälla mamma kom förbi med en krya-på-dig-bukett så nu har jag fina tulpaner som lyser upp i köket. Så mycket feel good över färska blommor. Ska även se till att städa lite i morgon så att vi får riktigt fint till helgen.


Buketten fick jag eftersom jag i dag äntligen har opererat benen och det var dags att försöka bli av med åderbråcken. Håller tummarna att det blir lyckat! Jag klev upp tidigt för att förbereda mig och sedan var Olivia snäll o skjutsade mig. I nästan två timmar låg jag på operationsbritsen så gissa om jag blev rastlös till slut.

Själva operationen som bl.a. bestod av en massa små snitt kändes inte alls, men det gjorde bedövningssprutorna och ryggen började protestera mot slutet av de två timmarna. När bedövningen släppte började det svida/värka i såren men inget som inte lite värktabletter klarar av att ta bort. Men det känns skönt att jag har bestämt mig för att vara hemma och ta det lugnt i morgon.

Har så många dokument och så mycket information som jag aldrig hinner läsa igenom och sätta mig in i på jobbet där det är full fart hela tiden. Så jag hoppas att jag hinner och orkar läsa igenom det hemma i soffan imorgon.

Alla vit/röda lappar är tejp/plåster över alla snitten på benet.
Kompressionsstrumpan ska jag ha på i en vecka. Räknar med att jag kommer vara riktigt less den då.

onsdag 23 januari 2019

Sallad med caprese-topp

God morgon!

Nu ska jag tipsa om en en snabbfixad men otroligt vacker och god sallad. Den här bjöd jag på när jag hade köket fullt av middagsgäster och inte kände för att hacka och skära en massa grönsaker till en sallad. Just sallad är så himla svårt att beräkna till många, vissa äter inget, vissa smakar lite, vissa äter jättemycket. Dessutom blir en ihopblandad sallad med bl.a. gurka och tomat ofta dålig på nån dag så det är inte säkert att man hinner äta upp resterna innan de har blivit dåliga. Sånt gillar jag inte!

Därför blev jag så nöjd när jag kom på den här varianten som var god, vacker och hållbar.


Sallad med caprese-topp

blandade salladsblad 
(jag använde en påse med färdigblandad mix)
tomater
mozzarella
färska basilikablad
olivolja

Lägg salladsbladen i botten på ett fat.
Skiva tomater och mozzarella och varva på salladsbädden.
Strö över basilikablad.
Ringla över olivolja.


Jag beräknade ca 2 skivor tomat per person och det verkade vara bra beräknat. Jag hade förberett tidigare på da'n genom att skiva tomaterna och mozzarellan, så gick det sedan snabbt att fixa salladen strax innan midda'n.

måndag 21 januari 2019

Kycklingwok

I fredags var det Ida o Isak som önskade middag och det var så bra önskning så Olivia ville också komma hit på middag. De ville ha kycklingwok med mycket grönsaker. Självklart fixade jag det! Fast jag hade nog kunnat ha ännu mer grönsaker - om jag hade orkat hacka, skära, strimla och steka/woka allt.


Kycklingwok

1 kg kycklingfilé
salt, peppar
färsk ingefära
vitlök
chili

2 broccolibuketter
4 morötter
2 paprikor
1 purjolök
1 bit vitkål

1 msk kycklingfond
0,5 dl soja
0,5 dl thaichilisås
2 dl vatten

Skär alla grönsaker och kycklingen i mindre bitar eller strimlor.
Värm olja i en wokpanna, tillsätt lite riven ingefära, vitlök och chili.
Stek kycklingen i omgångar i kryddoljan, salta o peppra. Håll varmt.
Stek grönsakerna i omgångar. 
Stek inte grönsakerna för länge utan behåll lite tuggmotstånd.
Blanda ihop kyckling och grönsaker i en stor wokpanna.
Häll i fond, soja, thaichilisås och vatten.
Koka ihop och bli varmt några minuter.
Smaka av med ingefära, vitlök, salt o peppar.
Servera som ensamrätt eller tillsammans med nudlar eller ris.


Om alla vill ha nudlar så avslutar man med att blanda in nudlar i woken så att de också tar smak av allt gott, men eftersom det var olika önskningar hos oss serverade jag woken som den var. Sedan serverade jag ris och nudlar bredvid och jag kunde äta av bara woken utan extra kolhydrater.

Nu är Ida helt inne på att vi ska ha wok-fredagar istället för taco-fredagar, så jag tolkar det som att jag lyckades med maten. Hon har t.o.m lovat att hjälpa mig att skära alla grönsaker nästa gång.


Kylan håller sig kvar! Jag blev så besviken när jag vaknade och såg att det var minus 27, jag trodde att det skulle hålla sig kring minus 20. Jag hade kunna ge nästan hur mycket som helst för att få stanna hemma och inne i dag. Men sån tur har jag inte!

Jag önskar er en bra måndag och hoppas att ni (och jag) lyckas hålla värmen!

söndag 20 januari 2019

Matsedel v.4 januari 2019

Nu är jag tillbaka med en veckomatsedel efter ett långt uppehåll över advent, jul och nyår. Som vanligt hoppas jag att jag kan inspirera er till lite ny matlagning eller kanske påminner jag er om nån gammal favorit som ni glömt bort.


Matsedel v.4 januari 2019

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak


******************************

Kylan fortsätter här i Luleå, så jag stannar inne större delen av dagen. Fast i dag är det ju nästan varmt eftersom det bara är minus 18, igår var det minus 27. Efter en lång sovmorgon, en ännu längre frukost ska jag snart försöka jobba lite och även planera lite middag till kommande vecka. Tvättstugan behöver jag nog också besöka för den håller på att svämma över av smutstvätt för jag har inte hunnit/orkat tvätta en enda maskin i veckan.

Vad har ni för söndagsplaner?

fredag 18 januari 2019

Extra efterlängtad

Äntligen fredag!

Förstår egentligen inte varför jag har varit så otroligt trött den här veckan och varför den har känts så lång. När man har mycket att göra på jobbet brukar ju veckorna gå i ett rasande tempo.

Men det beror förmodligen på allt som hänt de senast två månaderna med att pappa blev sämre och till slut somnade in en vecka innan julafton, julen som vi försökte fira så vanligt som möjligt, dåligt samvete för min höga frånvaro från jobbet, nyår, begravningen med allt för- och efterarbete och sedan sjukt mycket att göra på jobbet vid årsskiftet och början på året.

Men nu ska jag ha en lugn helg och sedan är det inte så mycket kvar av januari, och jag har inte gett upp hoppet om att februari kommer bli lugnare.


Vår matbeställning från Coop kom när både jag och Leif var på jobbet men Ida o Isak skötte det galant och packade in all mat där det hörde hemma. Vilken lyx att både slippa handla och packa upp påsarna. Så när jag kom hem från jobbet kunde jag sätta igång med middagen på en gång.

Barnen hade beställt kyckling-wok till middag och självklart fixade jag det och jag fick godkänt av alla. Ida tycker att vi ska börja med wok-fredagar istället för taco-fredagar. Blir så glad när barnen hjälper att planera middagar och de inte vill ha köpesmat.

Det tar lite tid att skära och woka allt, men med ett glas vin och lite god ost (Piave) blir det en mysig start på helgen. Precis som jag vill ha det!