torsdag 19 april 2018

Zucchini- och kycklingfärsgratäng

Igår gjorde jag en god lchf-gratäng med zucchini och kycklingfärs och det gick superfort att fixa midda'n eftersom jag hade stekt färsen dagen före. Bästa vardagstipset!


Zucchini- och kycklingfärsgratäng

500 g kycklingfärs
3 msk tomatpuré
4 msk röd pesto
salt och peppar
1 d grädde
1 mozzarella
1 zucchini
riven ost

Skär zucchini och mozzarella i ganska tunna skivor. 
Fräs kycklingfärsen, krydda med salt o peppar. Tillsätt tomatpuré, pesto och grädde. 
Koka ihop några minuter.
Varva färs, zucchini och mozzarella i en ugnsfast form. Strö över riven ost.
Grädda i 200 grader i 20-30 minuter.


En riktigt god gratäng med smaker som jag gillar, men det hade gått minst lika bra med vanlig köttfärs. Känslan när jag åt var att det var vanlig köttfärs och inte kycklingfärs och tomatkryddningen gjorde ju också att det var köttfärs-känsla över rätten.

När jag varvade gratängen såg den jättetorr ut och jag var i valet o kvalet om jag skulle tillsätta mer grädde. Men det var tur att jag inte gjorde det för zucchinin vätskar av sig jättemycket så det behövdes definitivt inte mer vätska i gratängen.

Brukar ni äta kycklingfärs? Vad tycker ni om det?


Torsdag, solen skiner och imorgon är det fredag - Kan knappt bli bättre!
I dag har vi inte varit lika förutseende som igår och förberett nån middag så tyvärr blir det middag lite senare idag, men jag tar en kopp te i väntan på mat och njuter av lugnet....och skriver till er.

Se'n ska jag ta o planera lite goda middagar och efterrätter till helgen. Vad ska ni äta?

onsdag 18 april 2018

Räkgryta

I söndags hade Olivia namnsdag så självklart ville vi äta lite godare då och vad passar bättre än räkor när det ska firas. Den här räkgrytan med lite styrka passade riktigt bra som festmåltid tillsammans med tagliatelle, ruccola och romanticatomater.


Räkgryta

1 kg räkor med skal
1 bit purjolök
1 vitlöksklyfta
0,5 röd chili
1 paprika
2 msk tomatpuré
1 tsk sambal oelek
1 msk soja
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
0,5 dl vitt vin
1 dl riven parmesan
salt, peppar

Skala räkorna.
Strimla purjolök, finhacka chili och skär paprika i bitar.
Stek i lite smör.
Tillsätt tomatpuré och låt den fräsa med en liten stund.
Tillsätt sambal, soja, crème fraiche, grädde och vin, låt sjuda en liten stund. 
Ta bort från plattan och rör ner räkor och parmesan.
Servera till tagliatelle (vanlig eller lchf)

Mums, mums, mums. Jag älskar räkgrytor men det är väldigt viktigt att inte låta räkorna ligga i för länge för då blir de tråkiga och sega. De får absolut inte koka.

Jag hade gjort egen tagliatelle utan mjöl, dvs en lchf-variant som passade riktigt bra till grytan. Det blev godare än jag trodde så recept kommer....


Nu ska jag alldeles strax stänga ner datorn och ta en kvällspromenad i det härliga vädret tillsammans med en granne. Det var superlänge sedan vi träffades så det lär bli en hel del surr och uppdateringar.

Förstår ni att det redan är onsdagkväll och bara två arbetsdagar kvar innan det är helg igen. Lovely! Hela helgen lär gå åt till att tömma ett av våra sovrum som nu ska renoveras. Platsbyggda garderober ska rivas, ny vägg ska sättas upp, golvet ska rivas för att sätta ner golvvärme och sedan ska nytt golv läggas och väggar målas eller tapetseras innan det är dags att möblera det. Kul när det väl är färdigt men det är en bit dit....

tisdag 17 april 2018

Ikea ToR

Go'kväll!

Hoppas ni har haft en bra tisdag. Min har varit väldigt annorlunda. Jag och Olivia spontanåkte till Ikea efter jobbet, eller jag var tvungen att sluta lite tidigare till och med för att hinna dit innan de stängde för vi har ju trots allt 1,5 timmes bilväg enkel väg.

Isak ville till Kalix som ligger drygt halvvägs till Ikea Haparanda, så då passade vi på att både vara snäll med Isak och få handla på Ikea. Vi släppte av Isak på vägen upp och plockade sedan upp honom igen på hemvägen. Väldigt fiffigt och det lär vi nog göra fler gånger! Synd bara att det är så dyrt med bränsle.


Egentligen behövde vi inget speciellt utan vi bara gick runt där i drygt en timme och plockade lite smågrejer. Men inga ljus och inga servetter! Men nu är jag riktigt trött och kommer snart stupa i säng. Jag sov dåligt i natt och det var riktigt jobbigt att köra hem då solen låg så lågt och rakt i ögonen. Tur att vägbanan var torr åtminstone annars hade jag nog blivit rejält bländad.

Nu ska jag packa ihop och gå o lägga mig. Ska bli så skönt.
God natt, hörs i morgon!

måndag 16 april 2018

Tomatcurrykyckling

Nu ska ni få receptet på en riktigt god kycklinggratäng som barnen älskar och den är superenkel att göra eftersom man inte behöver steka kycklingen först. Den finns sedan tidigare på bloggen men den har hamnat jättelångt bak bland alla mina recept så då passar jag på att publicera det igen för ett sånt här kanonrecept får inte glömmas bort.


Tomatcurrykyckling

1 kg kycklingfilé
2 dl grädde
2 dl crème fraiche
0,5 dl tomatpuré
0,5 dl chilisås
1,5 msk kycklingfond
1,5 msk curry

Dela kycklingfiléerna i bitar och lägg i en ugnsfast form och salta lite lätt.
Vispa ihop alla övriga ingredienser.
Häll det över kycklingen i formen.
Tillaga i 200 grader i ca 30 minuter, beroende på hur stora kycklingbitar du gjorde. 
Rör om 1-2 gånger under tiden i ugnen.
Kontroll-skär en kycklingbit för att se att den är genomstekt.


Det sämsta med den här gratängen är att det är så god och hela familjen älskar den så det blir aldrig nån matlåda över.

Det tråkigaste jag vet när det gäller matlagning det är att steka saker. En av anledningarna till att jag älskar det här receptet är nog för att jag slipper den tråkiga stekningen. Så skönt att bara skära kycklingen, blanda ihop såsen, hälla den över kycklingen i en form och medan gratängen står i ugnen kan man  förbereda tillbehören.

Ris och broccoli är jättegoda tillbehör till kycklingen men det funkar även med pasta om man hellre vill det.

söndag 15 april 2018

Matsedel v.16 april 2018

God morgon!

Hoppas att ni också har fått vakna upp till en solig söndag. Det verkar väl som att det är kanonväder i hela Sverige och i de södra delarna är det väl sommarvärme till och med. Jag ska röja lite här inne och se'n ska jag gå ut o njuta av solen och ledigheten.

Men först ska jag ge er en veckomatsedel med matinspiration inför kommande vecka. Det är lite si o så med veckomatsedlarna, ibland hinner jag med det och ibland inte och på senaste tiden har det varit väldigt tomt med veckomatsedlar. Jag ska försöka bättra mig, men jag lovar inget.


Matsedel v.16 april 2018

Köttfri måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak


*****************

Nu måste jag sätta mig och planera vår egna matsedel, jag har inte ens bestämt dagens middag. Börjar bli dags att fundera om jag ska ta upp nå från frysen så att det hinner tina innan det är dags för matlagning. Jag kanske sätter mig i solen med en bunt mat-tidningar för att hitta inspiration. Hur skönt lät inte det?!

Först ska jag börja med tekopp nr 2, se'n ska jag ta tag i dagens to-do-list.
Ha en skön o solig söndag!

lördag 14 april 2018

Familjemiddag, det bästa som finns

Dagen blev inte riktigt som planerat men den blev bra ändå. Tiden gick bara lite för fort. Vilken tur att vi har en till ledig dag innan vardagen drar igång igen. Isak hade första fotbollsmatchen för säsongen och för nya laget och jag hade förberett mig för att det skulle vara lite småkallt. Man fryser ju alltid när man sitter stilla på fotboll tänkte jag. Men så fel jag hade! Det var kanonvarmt och det blev nästan två timmar med solen värmande i ansiktet. Lovely!

När vi kom hem från fotbollen satte vi igång med maten på en gång, men det tog sin lilla tid med alla tillbehör och allt kött som skulle stekas. Men den som väntar på nå gott.....


Hela storfamiljen var samlad runt bordet och vi hade några mysiga timmar med mycket skratt och surr. Det är såna här gånger man vill stanna tiden.

Vi hade tänkt avsluta kvällen med att se något avsnitt av nån serie, men allvarligt talat så vet jag inte om jag orkar det. Klockan är inte ens 22 och jag bara gäspar och håller på att somna hela tiden. Fast ett avsnitt borde jag orka i alla fall. Vi får prova.

Ha en skön lördagkväll...om ni orkar vara vakna!

Underbart

Igår var det då äntligen fredag och jag hade en lång helg hemma framför mig och det firade jag så klart med lite bubbel. Jag hade en flaska rosé-cava som jag öppnade och njöt av samtidigt som vi förberedde maten. Som jag har sagt tidigare så är vin som godast i samband med matlagningen.


Till middag åt vi grönpepparbiffar med sås, sötpotatis, broccoli och sallad. Se'n hann jag med en kopp te innan jag hamnade i soffan framför tv:n. En lugn o skön fredag helt enkelt, precis som jag ville ha det.


Lördagen har börjat med en långfrukost men jag ska snart i väg. Det verkar vara helt underbart väder ute men jag har lite småsaker att göra innan jag ska ta mig ut i solen, både på en promenad och lite fika. Leif o Ida har åkt i väg för en slalomdag - de verkar inte ha fått nog trots en vecka full med slalom i Jämtland.

Jag hinner nog med en till kopp te innan jag ska i väg 😀
Ha en underbar lördag!