fredag 24 november 2017

Smakbox har Black Friday

BLACK FRIDAY och erbjudanden i överflöd. 
Har ni fyndat något än? I fjol gjorde jag en del fynd men i år har jag inte shoppat något....än.

I samarbete med Smakbox har jag inte bara ett, utan två kanonerbjudande till er på min favoritbox.


Med Black Friday-koden BLACK3MATRO 
får du TRE Smakboxar i följd för endast 429 kr (ord. pris 579 kr). 
Boxarna innehåller varor värda över 400 kr/box dvs över 1200 kr. 
Perfekt julklapp till dig eller någon annan. 
Klicka här för att beställa 3 smakboxar. Kom ihåg att aktivera koden.


Om du istället vill starta en vanlig prenumeration utan vidare köpkrav ger min kod 
MATRO dig 50% rabatt på första boxen, dvs endast 99 kr (ord. pris 199 kr). 
Klicka här för att starta en prenumeration. Kom ihåg att aktivera koden.


Båda erbjudandena gäller t.o.m. Cyber Monday 27:e november kl. 24:00.

Jag tror att många skulle bli glada om det låg en Smakbox under granen.

torsdag 23 november 2017

Mumin Kaffe

Nu har jag äntligen börjat gå igenom alla kort från min Stockholmsvecka. Bättre sent än aldrig... Men det kommer ta sin tid för det är flera hundra kort från flera olika evenemang och saker jag hann med under veckan.

Sista dagen när det var tänkt att jag skulle shoppa men det visade sig att väskan redan var proppfull, gick jag en massa istället medan solen sken och det var underbart väder. Jag gick bland annat till Gamla stan där jag hittade ett mysigt café på Österlånggatan i närheten av slottet. Namnet på caféet ljuger inte för det var Mumin-saker överallt. Läckert o mysigt! Titta på bilderna så förstår ni.

Välkomnande entré.
En favorit-karaktär
Fina lampor och väggmålningar  fanns det överallt.
Tehörnan med riktigt gott te (inte alla fik som lyckas med det) och mumin-muggar så klart.
Ett av flera små rum där man kunde sitta o fika.
Det här mysiga rummet är perfekt till barnfamiljer, med både ribbstol, sittkuddar och böcker.
Ett annat rum där man kunde sitta o fika bland mumin-saker.
Man kan få sällskap av Mumin-mamman när man sitter o fikar.
Så många fina väggmålningar.
Ännu en väggmålning som höjer stämningen.
Självklart finns det mumin-böcker också.
Man kan både köpa fika och Mumin-souvenirer.
En av alla mysiga gränder i Gamla stan

En bild säger mer än tusen ord, eller hur? När Ida såg alla korten ville hon absolut dit o fika nästa gång vi är i Stockholm för hon tyckte att det såg så himla mysigt ut....och det har hon rätt i.

Österlånggatan är inte den mest kända gatan i Gamla stan och jag vet faktiskt inte om jag har promenerat där förut. Så mysigt och mycket lugnare än den mer kända Västerlånggatan. Det är en hyfsat lång gata/gränd men caféet ligger väldigt nära slottet.

tisdag 21 november 2017

Lövbiffsgryta

Nu är jag inne i en laga-mat-i-min-crock-pot-period igen. Det är så himla smidigt då maten klarar sig själv och dessutom är både ugnen och spisen lediga till annat. Det tar lite tid att lära sig hur länge det tar att tillaga saker i en crock pot, ibland lyckas man och ibland inte. Den här lövbiffsgrytan lyckades jag med.


Lövbiffsgryta

1 kg lövbiff
salt, svartpeppar
1 gul lök
2 msk dijonsenap
0,5 dl tomatpuré
4 tsk curry
1-2 dl vatten
3 dl grädde

Skär lövbiffen i strimlor. Hacka löken.
Bryn köttet och löken i omgångar, lägg över i crock-pot-grytan.
Krydda med salt, svartpeppar och curry.
Blanda ner senap, tomatpuré, vatten och lite grädde i grytan.
Låt koka i 3 timmar på låg temperatur.
Tillsätt mer grädde, koka upp.
Servera med kokt ris och sallad.

Jag tycker egentligen inte om senap, har det aldrig till korv eller julskinka, men i grytor ger det sån himla god smak oftast tillsammans med just tomatpuré. Här kryddar jag dessutom ganska rejält med curry och det blir en supergod smak på såsen.

Har du ingen Crock pot så kokar du grytan på spisen i ca 20 minuter istället och drar då ner på vattnet en aning och tillsätter all grädde på en gång.

Smarrig gryta
Älskar min nya crock-pot - snygg o praktisk.

måndag 20 november 2017

Zucchini- och champinjongryta

Många kör på köttfria måndagar och då passar jag på att tipsa om en köttfri supergod gryta denna måndag. Se till att det är tuggmotstånd i både zucchinin och svampen så kommer ingen sakna kött. Till kryddningen tar jag hjälp av smaksatt crème fraîche för enkelhetens skull.


Zucchini- och champinjongryta

250 g färska champinjoner
1 liten zucchini
1 gul lök
1 msk grönsaksfond
1-2 dl mjölk
2 dl crème fraiche tomat o basilika
salt, peppar

Dela champinjonerna, stek, salta o peppra. Lägg över i en gryta.
Finhacka lök och stek på svag värme. Lägg över i grytan.
Dela zucchinin i mindre bitar, stek, salta o peppra. Lägg över i grytan.
Rör ner mjölk (börja med 1 dl) och crème fraîche. 
Låt allt koka ihop. Späd med mer mjölk om det behövs.

Många favoritingredienser samsas i en o samma gryta. Zucchini och svamp är perfekta substitut för kött enligt mig och tomat- och basilika-smaken på crème fraîche är favoriten. Oftast köper jag naturell crème fraîche och kryddar själv men ibland är det så skönt att ta till dessa smaksatta varianter. Har ni nån favorit ni kan tipsa mig om?

Jag serverade pasta och broccoli till grytan, men själv struntade jag i pastan.


I dag har jag varit till en kiropraktor för första gången i mitt liv. Spännande och lite läskigt! Men jag har stora förhoppningar om att hon ska lyckas få till min nacke och mitt huvud så jag slipper all värk. Jag ska tillbaka om drygt en vecka för besök nummer 2 och då kommer jag nog vara lite mer nervös för nu vet jag ju exakt när det kommer knaka.

söndag 19 november 2017

Matsedel v.47 november 2017

Hej mitt vinterland 🎶🎶

Nu är det riktigt vitt och fint ute och jag blir så sugen på att julpynta och julbaka. Men jag måste nog vänta ett litet tag till, men inte speciellt länge. Varför vänta på nå sånt underbart. Bättre att kunna njuta länge av denna underbara tid, istället för att stressa livet ur sig de sista dagarna.

Men nu var det inte jul som detta inlägg skulle handla om, utan det är dags för lite inspiration igen. Söndag betyder en ny matsedel till dig, en matsedel som ska hjälpa dig att planera och förbereda kommande veckan.


Matsedel v.47 november 2017

Måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

Veckans godsak

*********************

Som vanligt den här tiden på söndagmorgonen ska jag nu njuta av te-kopp nummer två för dagen och se'n ska jag faktiskt försöka ta mig ut på en promenad medan det är ljust. Promenad och ljus är bästa sättet att bli lite piggare denna mörka årstid då man mest känner sig trött och hängig.

Hoppas ni får en ljus o fin söndag!

lördag 18 november 2017

Dagens hjältar i går

I dag har det varit en lördag helt i min smak!

Vi har tagit det lugnt men ändå hunnit med en hel del. Ingen stress utan bara en härlig lördag. Vi fixade det sista ute inför vintern för nu har det kommit ganska mycket snö och det var hög tid att ställa undan alla cyklar. Vi har även köpt vår ute-gran så nu är vi redo för advent och jul och vi har pysslat på i köket och gjort storkok köttfärssås och lasagne och precis nu har jag limpor i ugnen. Så nu hoppas jag på gott kvällsfika.


Men mina tankar i dag har mest gått till gårdagskvällen. När vi gick hem från några bekanta så såg vi en kille i 20-årsåldern som låg och sov på sidan av vägen. Han hade druckit alldeles för mycket alkohol och hade somnat och vi lyckades inte väcka honom. Usch vilken obehaglig känsla, men tack o lov såg vi att han andades. Vi ringde efter ambulansen som kom och tog med honom till sjukhus, där vi förstod att han skulle få bästa vården och tillsynen.


Det har varit många "Tänk om..."-tankar i natt.
Tänk om han hade legat mer mitt i vägen...
Tänk om vi inte hade sett honom....
Tänk om han hade varit tvungen att ligga där hela natten i snö och kyla...
Tänk om han hade gått nån annan väg...

Efter lite detektiv-arbete på Facebook och Eniro lyckades jag hitta telefonnumret till hans föräldrar och kunde ringa och höra att allt hade gått bra med honom. Kändes skönt att få höra det och det känns skönt att vi hjälpte honom igår.

fredag 17 november 2017

Taco-kryddmix

Nu ska vi snart iväg på tacofredag! Är ni fler som äter tacos i dag? 

I väntan på middagen tänkte jag tipsa er om att man kan göra egen kryddmix. Jag brukar göra en stor sats så att jag har färdigblandat när det väl är dags att steka köttfärsen.


Taco-kryddmix

1,5 msk chilipeppar
2 msk mald spiskummin
1 msk maizena majsstärkelse
2 tsk kakaopulver
1,5 tsk salt

Blanda ihop alltsammans och tillsätt i ca 1 kg brynt färs.
Tillsätt sedan 1-2 dl vatten. 
Koka ihop.

Tacoköttfärs är gott till mycket. Visst har ni provat att ha det i gratäng, pizza, paj eller bara äta som sallad. Det var länge sedan jag gjorde en tacogratäng, så det måste jag se till att göra snart igen för gratänger är nog min favorit. Hur är er favorittaco? Vilka tillbehör är era favoriter?