söndag 24 september 2017

Matsedel v. 39 september 2017

Söndag innebär lite inspiration från mig till dig.

Som vanligt får ni middagstips för vardagarna och en godsak. Helgmiddagarna brukar vara enklare att planera och laga, det är vardagsmaten som oftast är svår att variera och få till bra. Håller ni med?


Matsedel v. 39 september 2017

Måndag
Vi börjar veckan med att värma oss med en soppa som är extra god till kokta ägg. 

Tisdag
Oftast äter vi lax när det är dags för fisk, men den här rätten med torsk är riktigt god.

Onsdag
Dagar med mycket aktiviteter är det skönt att tillaga korv. Barnfavorit och enkelt att tillaga.

Torsdag
Köttfärsbiffar är en storfavorit och den här som är smaksatt med röd nötfri pesto är nog den största favoriten av alla olika kryddningar.

Fredag
På fredagar vill man ha något supergott med liten ansträngning och då passar den här stora varma mackan perfekt. Servera till sallad och du har en festmåltid.

Veckans godsak
Kladdkaka är aldrig fel, eller hur? Har ni provat den här med crunchy topping?

lördag 23 september 2017

Olivias 18-årsmiddag

Olivias 18-årsfirande är inte klart än (om nu nån trodde det 😀), i morgon blir det ett nytt litet kalas för släkten då jag ska bjuda på pajlunch. I onsdags på hennes födelsedag dukade jag fram lite smått o gott och lyckades få till en riktigt god middag med många favoriter, trots att det var ont om tid till förberedelser.


Olivias 18-årsmiddag



Fördrink

ädelostkrustader med banan
chilicheese-krustader
bubbel med o utan alkohol



Småplock

ugnsomelett
dubbelmarinerad kyckling
grönpeppargravad lax
räkor med två lager dipp
parmaskinka
brieost
varm korv med bröd

risoni
sallad med bl.a mango och fetaost

crème fraiche tomat o basilika
baguette
finn crisp
smör



Efterrätt

marängtårta med dajm
marängtårta med hallon
grädde o hallon
mintmockarutor

fredag 22 september 2017

Happy

Oj, är det redan fredag?
Den här veckan gick raketsnabbt, förmodligen för att vi hade fest mitt i veckan då vi firade Olivia 18 år. Även om jag inte har hunnit längta efter denna fredag lika mycket som vanligt så är det ändå nå speciellt och otroligt härligt att vakna till fredag morgon.


Morgonen ska jag börja med att åka till hälsocentralen för att ta mykoplasma-prov. Var där i går men vikarien på lab hade inte riktigt koll på hur det provet skulle gå till. Ganska skönt att få börja fredagen i lugnt tempo. Jag tror inte jag har mykoplasma men eftersom jag har haft ont i halsen och även hosta ibland i över två månader och då Olivia har haft mykoplasma så tyckte de att det var lika bra att ta ett prov.

Jag ska få ta ett snabb-prov med svar inom 5 minuter, Olivia fick vänta en månad på sitt provresultat. Tur att det inte var nå farligare hon hade, nu blev hon frisk av sig själv utan medicin - och det är ju oftast bättre. Men som hon fick plågas av allt hostande dag som natt och som gjorde att hon inte kunde sova. Nog måste de se över sina rutiner vid provsvar.

Uppdaterat: Provet var negativt och min långdragna förkylning beror på något annat än mykoplasma.

torsdag 21 september 2017

Olivias 18-årsdag

I går fyllde Olivia, mitt stora hjärta, 18 år. 
Känns helt otroligt att jag nu har varit mamma i 18 år, 18 underbara år. Fast å andra sidan kan jag inte tänka mig ett liv utan barnen. Har det funnits?


Självklart ska man firas ordentligt när man blir myndig! 
Att fylla år mitt i veckan då man själv går i skolan och alla andra är upptagna med skola och jobb kan vara såå tråkigt. Men jag ville att det skulle bli en dag att minnas för Olivia och inte en skoldag. Hon fick kuvert med lappar i under dagen och den första fick hon redan på morgonen före 7. Där stod det "Inte ska man gå skola när man fyller 18 så frånvaro är inlagt hela da'n för dig. Men somna inte om!"

Efter ungefär en halvtimme fick hon en ny lapp "Gör dig klar för du och jag ska äta frukost på Clarion" så vid 8-tiden åkte Olivia och jag in till stan för lyxfrukost och en mysig stund bara hon och jag.


Under frukosten fick hon lapp nr 3 "Nästa tid att passa är kl. 10 för då ska du till salong Icon för klippning, färgning och slingor". Efter att jag hade skjutsat Olivia till Icon åkte jag själv till arbetet för några timmars jobb, men helt ärlig var jag inte fullt fokuserad på jobbet hela tiden. Många tankar gick till Olivia och allt jag hade kvar att fixa med middag och överraskningar.

Innan jag lämnade av Olivia fick hon ett nytt kuvert med lapp, men det kuvertet fick hon inte öppna förrän hon var helt klar på Icon. Efter nästan fem timmar i frisörstolen var hon klar och fick läsa lappen där det stod "Ring morfar så kommer han o hämtar dig. För nu ska du dit!". Men innan de åkte till mormor o morfar kom de förbi mitt jobb för att hämta ett paket och även nästa lapp.

I paketet var det sushi som Olivia fick äta till (sen) lunch och på lappen stod det "Nu kan du vila. Pappa hämtar dig kl. 16.15". Men det blev visst inte så mycket vila den timmen innan Leif kom med nästa lapp som även var den sista lappen men inte den sista överraskningen. Där stod det "Nu ska du övningsköra med pappa. Kl. 17 är du välkommen hem på familjemiddag".


Jag smet hem lite tidigare från jobbet och hade ca 1,5 timme på mig att fixa en festmåltid till Olivia...och jag lyckades. Klockan 17 när hon klev in genom dörren var maten klar och vi sjöng för henne och då hade även mormor o morfar hunnit förflytta sig till oss så de överraskade henne med att vara med på middagen. Middagen bestod av småplock som vi alla älskar (mer om det i ett annat inlägg) men vi började med att skåla i Prosecco och äta krustader. Ingen fest utan bubbel!

Efter middagen dukade jag fram kärleksmums och två sorters tårta som jag också hade hunnit fixa i ordning efter jobbet. Och till tårtan kom nästa överraskning då Olivias två bästa kompisar kommer inrusande genom dörren för att fira henne. Så lyckat och så kul! Då kom lyckotårar både på mor o dotter. Dessutom kom goda grannar över med presenter och fick lite tårta. Så härligt när köket är fullt med folk.


Vilken lyckad dag!
Olivia verkar också nöjd med firandet, tidigare i veckan hade hon visst varit lite orolig att det inte skulle bli någon speciell dag utan trodde att det skulle bli skola hela da'n och sen hem o äta middag med familjen, hon hade t.o.m tänkt "Mamma har inte ens frågat vad jag önskar till middag". Men inte kan jag som älskar att fixa fester låta en 18års-dag gå obemärkt förbi.

Tänk att denna lilla tjej redan är 18 år

onsdag 20 september 2017

Äppelmuffins socker- och glutenfri

Alltså hur gott kan det va'!
När man lyckas så här bra med bakningen då är det inte jobbigt att äta lågkolhydratkost. Dessa gjorde jag i lördags och jag måste göra dem snart igen. Oj så jag njöt!


Äppelmuffins socker- och glutenfri

1-1,5 dl sötströ
150 g smör, rumsvarmt
2 ägg
1 dl crème fraiche
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver

2 äpplen
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma

Vispa mjukt smör och sötning pösigt. 
Rör ner äggen och sedan crème fraîche. 
Blanda de torra ingredienserna och rör ner.
Skala och dela äpplen i mindre bitar. Lägg i  en skål och blanda med kanel och kardemumma.
Sätt muffinsformar i en muffinsplåt.
Fyll muffinsformar till två tredjedelar med smet och tryck sedan ner äppelbitarna i smeten.
Grädda i lite drygt 200 grader ca 15-20 minuter beroende på storlek, känn med sticka.

Jag gjorde bara en halv sats först eftersom jag var osäker på hur gott det skulle bli. Gissa om jag ångrar att jag inte gjorde en hel sats - 12 st härliga muffins. De var lika goda och saftiga dagen efter, sånt är extra bra när man bakar. Vissa bakverk t.ex. bullar blir så torra o tråkiga efter en natt och måste frysas in direkt.

För att de ska hålla sin fina form ställer jag muffinsformar i en muffinsplåt. Enkelt o smidigt!

Äppelmuffins och en klick grädde. Lycka!
På väg in i ugnen!


Nyuttagna. Gissa om det luktade nå gott i köket!

De fick svalna en aning.....

...innan jag njöt av dem med grädde.

I dag är en väldigt speciell dag för mig eftersom mitt äldsta barn, älskade Olivia, fyller 18 år och blir myndig. Så i dag ska vi fira hela da'n, vi började med hotellfrukost och fortsätter med..... Ja det tänker jag inte avslöja än men följ mig på Instagram (@matro_sara) så lär du få se mer av vår eftermiddag och kväll.

måndag 18 september 2017

Krämig citronkyckling

Måndagen startade på bästa sätt!
Jag hjälpte två kunder som blev så otroligt glada över min hjälp och deras lycka smittade av sig så jag har känt mig glad och på topp hela da'n. Hoppas hela veckan fortsätter på samma sätt 😀

Igår åt vi en supergod kycklingrätt med smak av citron och den var minst lika god i dagens matlåda.


Krämig citronkyckling

1 zucchini
4 soltorkade tomater
1 kg kycklingfilé

citronsås
3,5 dl grädde
2 dl crème fraiche
2 msk kycklingfond
1 citron, skal o saft
persilja
citrontimjan
salt o peppar

riven ost

Stek zucchinin i bitar. Lägg i en ugnsform tillsammans med bitar av soltorkade tomater.
Stek kycklingfiléerna i bitar, lägg i ugnsformen.
Koka ihop ingredienserna till citronsåsen. Häll den i ugnsformen.
Strö riven ost överst.
Tillaga i 225 grader ca 20 minuter.

Mums så gott det blev. Ida kallar det för kyckling i fisksås och det är kanske inte så konstigt för oftast är det nog till fisk som jag använder så mycket citron. Det smakar riktigt mycket citron och det var supergott.

Jag åt stekt strimlad vitkål till kycklingen och det blev perfekt, nästan så att jag lurade mig själv att jag åt pasta som de andra.

söndag 17 september 2017

Matsedel v.38 september 2017

Sista dagen på helgen är här och vi har hunnit med lite av allt - lite vila, lite jobb, lite besök, lite kalasplanering, lite blocket-försäljning.... En bra helg alltså och hela söndagen är kvar dessutom. Lovely!

Jag har t.o.m hunnit göra en matsedel för kommande vecka till er. När jag har publicerat den här ska jag sätta mig och planera min egna matsedel som kommer innebära några gamla favoriter och några nyheter.


Matsedel v.38 september 2017

måndag
Vi börjar veckan med en köttfri måndag och äter lite pasta med grönsaker och svamp.

tisdag
En av mina lchf-vardagsfavoriter, en ugnsomelett smaksatt som pizza. Yummi.

onsdag
Lax är en perfekt vardagsmat, går riktigt fort att tillaga och kan varieras oändligt och enkelt.

torsdag
Det viktigaste när man tillagar hel kyckling är att krydda ordentligt och sen klarar den sig själv i ugnen tills den är färdig och man har en god middag framför sig.

fredag
Åh vad jag älskar gratänger. Den är smaksätts gott och enkelt med dessertost.

Veckans godsak
Höst innebär en massa härliga svenska goda äpplen och självklart gör man en massa äppelpajer.