lördag 22 juli 2017

Blåbärs- och limetårta

Lördagmorgon och dags för ett tårttips, eller hur? Jag brukar alltid ha jordgubbar på min födelsedag mitt i varmaste juli. Men i år fanns det bara dyra och tråkiga jordgubbar i affären och inga i vårt trädgårdsland så då skippade jag jordgubbar till förmån för svenska blåbär som jag hade i frysen.


Blåbärs- och limetårta


Tårtbotten

4 ägg
4 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
8 msk vatten, ljummet (1,2 dl)

Vispa ägg och socker poröst.
Rör ner mjölet blandat med bakpulver växelvis med vattnet.
Grädda längst ner i 175°. (Det har tagit allt från 30 min upp till 1 timme)

Blåbärsmousse

200 gram blåbär
0,5 dl gelésocker
50 g cream cheese
2 dl vispgrädde

Koka upp blåbären och mosa dem med en ballongvisp.
Rör i gelésockret och sjud tills det löst sig (30 sekunder till en minut).
Låt svalna.
Rör ner cream cheesen i blåbärsblandningen.
Vispa grädden och rör ned blåbärsblandningen i grädden.
Låt stå i kylen ett tag innan användning.

Limegrädde

2 dl grädde
1 dl lime curd

Vispa grädden.
Rör lime curd så den blir lite mjukare och blanda sedan ner i grädden.

Montering

tårtbotten
blåbärsmousse
limegrädde
3 dl grädde
blåbär

Dela tårtbotten i tre delar.
Lägg en tårtbotten på ett tårtfat, bred på blåbärsmosse.
Lägg på ytterligare en tårtbotten, bred på limegrädde.
Lägg på sista tårtbotten.
Låt vila i kyl under natten.
Bred vispad grädde runt hela tårtan och garnera med blåbär.

En god och fräsch spontan-tårta som blev riktigt bra. Tänk på att limegrädden får mer limesmak efter en natt i kylskåp så ta inte för mycket lime curd för den smaken tar lätt över.

Tårtan blir bäst, tycker jag, om man monterar den kvällen innan den ska ätas men jag väntar med grädden och garneringen till samma dag som servering.

Ett lager blåbärsmosse på första tårtbotten
En till botten och sedan limegrädde.
En massa grädde runt hela tårtan och ett blåbärsberg överst.

Efter några dagar med en förkylning i kroppen, känner jag mig, peppar peppar, lite bättre i dag och hoppas jag orkar lite mer än jag gjort de senaste dagarna.  Jag har jobb att göra både i köket och i tvättstugan - som vanligt - och tänkte ta tag i det redan nu innan orken försvinner. 

Se'n har jag även planer på att fixa lite i trädgårdslanden - för det behövs! Efter alla dagar med regn har det växt nå otroligt och framför allt ogräset har växt. Det är inte min favorit-sysselsättning men det måste ju göras så det är väl bara att dra på sig trädgårdshandskarna och göra en insats.

Vad har ni för lördagsplaner?

fredag 21 juli 2017

Middagsfunderingar

Jag sitter och funderar på dagens middag och jag tror att vi kommer grilla något. Frågan är vad vi ska grilla och vad vi ska ha för tillbehör. Är lite sugen på coleslaw nu när det finns god färsk vitkål eller så kanske jag bara steker upp den med olivolja och örtsalt. Mums!

Igår grillade vi ribs (tunna revbensspjäll) som vi åt med salladsrester från min födelsedagsmiddag. Perfekt när det finns goda rester som underlättar matlagningen.


Oj vad klockan hann bli mycket, började surfa runt på annat medan jag skrev det här inlägget. NU börjar det verkligen bli hög tid att bestämma vad vi ska äta i dag.

I dessa semestertider höll jag på att glömma att det är F.R.E.D.A.G wohoo nu ska jag muntra upp mig med lite fredagskänsla, god mat och kanske lite efterrätt.

Njut kvällen så hörs vi i morgon!

Nektarinsalsa med tomater och salladslök

De närmaste dagarna kommer ni nog få många recept från min födelsedag, både från fikabuffén och från middagen. Vi börjar med denna goda och saftiga sommarsalsa som passar perfekt nu när nektarinerna är goda och billiga.


Nektarin- och tomatsalsa

3 nektariner
3 tomater
2-3 salladslökar
1 tsk hackad röd chili
3 msk hackad persilja
2 msk olja
1 msk vitvinsvinäger
1 krm salt

Dela nektarinerna i mindre bitar.
Dela tomaterna i mindre bitar, ta bort en hel del av kärnorna för att det inte ska bli för blött.
Finhacka chili, strimla salladslök och klipp persilja.
Blanda allt i en skål.
Rör ihop olja, vinäger och salt.
Häll blandningen över nektariner, tomater, lök, chili och persilja.

Det här är en favorit-salsa med goda smaker och den är så himla vacker med sina gul-röda färger. En färgklick på matbordet. Den passar till det mesta och är verkligen perfekt till grillat. Ni måste prova nu i sommar!


Svårt att inte kommentera vädret men jag blir verkligen deprimerad av det här skitvädret. Jag vill ha sol, värme och underbara sommarkvällar NU. Hade vi haft mer tid o pengar hade jag spontanbokat en resa till värmen, men vi få nog lugnt stanna kvar här hemma och hoppas att väderprognosen, som säger fortsatt skitväder, har fel. Känns onödigt att slösa på semesterdagar när vi ändå inte har sommar.

torsdag 20 juli 2017

Regnig födelsedag

Det är inte ofta det är en bild på en blåbärstårta från mitt kalas. Fyller man år mitt i finaste sommaren så är det självklart att det är jordgubbstårta som serveras. Men i år var sig inget likt på min födelsedag. Solen och sommarvärmen som jag alltid brukar ha på mitt kalas dök inte upp i år och jordgubbarna på affären var dyra och tråkiga så de skippade jag till förmån för blåbären i frysen.

På eftermiddagen började vi med go'fika med bullar, småkakor och tårta. Framåt kvällen bjöd jag på mat till mina föräldrar och min syster med familj som stannade kvar och fortsatte fira mig i ytterligare några timmar.

Jag hade en supermysig och trevlig dag och kväll...trots att solen uteblev och vi var tvungna att sitta inne. Nu är det ett helt år till min nästa födelsedag och det lär väl bara säga swish så är vi där.


Regnig födelsedag


Kalasfika

kanellängder
choklad- och hallongrottor
mjölkchokladsnitt
chokladsnitt med polkaströssel
chokladbollpuckar
blåbär- o limetårta
marängtårta med blåbär


Kalasmiddag

chili-pulled pork
taco-räkor

sallad
majs
gurka
paprika

tomat- och nektarinsalsa
avokado- och mangosalsa
picklad rödlök

rhode island
limesås
crème fraiche
salsa

tacochips
tortilla

I väntan på...

I går var det tyst från mig här på bloggen. Jag fyllde år och firade hela dagen med nära o kära och lät datorn ligga orörd. I vanliga fall brukar jag ha underbara sommarkalas på vår altan men i år stoppade vädret oss och vi var tvungna att ha kalaset inomhus istället. Men efter middagen när alla gäster åkt hem kom solen fram en liten liten stund och jag tog sista vinskvätten och satte mig i solen på altanen.

Jag älskar verkligen att fixa fester och kalas. Jag älskar att planera och komponera ihop menyer, jag älskar själva festen med gästerna och jag älskar att dagen efter äta rester och dokumentera festen på bloggen.

Det är mycket att fixa o dona inför för att det ska bli bra och det är oftast många kort att gå igenom efteråt men det är ändå värt alla timmars arbete.

I väntan på menyn och fler kort får ni här några smakprov på det jag bjöd på i går.

Fika med bullar, kakor och tårtor
Middag med pulled pork, räktacos....
...salsor, såser och övriga tillbehör

tisdag 18 juli 2017

Himmelsk jordgubbstårta

Med värsta höstkänslan sitter jag och planerar mitt kalas. Regnet vräker ner utanför fönstret och det är mörkt o kallt även inomhus så jag sitter inlindad i en filt och funderar om det är dags att tända lite ljus. Svårt att tro att min födelsedag är i morgon för jag brukar ju fylla år mitt i sommaren när det är som varmast.

Ida fick en solig och varm födelsedag, precis som det ska vara i juli och då bjöd vi bl.a. på denna omtalade tårta från Baka med Frida. Men som vanligt har jag gjort om den lite.


Himmelsk jordgubbstårta

Tårtbotten

4 ägg
4 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
8 msk vatten, ljummet (1,2 dl)

Vispa ägg och socker poröst.
Rör ner mjölet blandat med bakpulver växelvis med vattnet.
Häll i smord och bröad, ev med kokos, springform.
Grädda längst ner i 175° ca 40 min.
Låt svalna helt.
Dela i tre eller fyra bottnar, om du klarar att dela i 4 så ska du bara använda 3 bottnar. Detta är det bästa för att det inte ska bli för mycket tårtbotten till fyllningen.

Jordgubbsfyllning

5 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
500 g jordgubbar, i småbitar
extra jordgubbar till garnering

Vispa grädden hårt i en bunke.
Vispa upp philadelphia med florsocker och vaniljsocker.
Vänd ner philadelphiablandningen i grädden.
Tillsätt jordgubbarna som du hackat smått.
Rör om tills allt är jämnt blandat.

Tårta

Börja med att lägga den tjockaste botten på en tårtbricka eller ett tårtfat.
Bred ut ett tjockt lager, ca en tredjedel, med fyllning och lägg sedan på nästa botten.
Upprepa igen och lägg på den sista tårtbotten.
Bred ut den sista fyllningen och bred ut jämnt över hela tårtan även kanterna med en palett.
Dekorera med jordgubbar.

Det här är en god jordgubbstårta och philadelphiaosten syrlighet passar perfekt, men helt ärligt så tycker jag faktiskt att min vanliga jordgubbstårta är snäppet godare och framför allt mycket saftigare. Den här har en tendens att bli lite torr så nästa gång ska jag nog försöka droppa lite jordgubbssaft på tårtbottnarna.

Alltid när jag gör tårtor så lägger jag ihop dem dagen före de ska ätas men jag garnerar dem strax före servering.

Ida skär en bit av sin tårta
Tårta med god fyllning
Täck tårtan med samma goda fyllning
Och en massa jordgubbar överst!

Jordgubbsbitar redo för fyllningen

söndag 16 juli 2017

Chipskakor med chokladkräm

I går hade vi fikabesök och då bjöd jag på dessa goda salt-söta kakor med en len chokladkräm. Jag frågade om gästerna kunde gissa ingrediensen - chips alltså - men det kunde de inte. Kanske inte den vanligaste bakingrediensen men ett perfekt sätt att få lite salt smak till allt det söta.


Chipskakor med chokladkräm

drygt 20 dubbla kakor

Chipskaka

225 g smör
1,25 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2,5 dl lättsaltade potatischips, smulade

Chokladkräm

200 g choklad
1,5 dl vispgrädde

Chipskaka

Vispa ihop socker och smör.
Krossa chipsen i en plastpåse och mät upp till 2,5 dl smulade chips.
Blanda sedan chips och vetemjöl i smörblandningen.
Knåda till en deg och rulla till små bollar.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta till bollarna.
Grädda i ugnen på 175 grader i 12 minuter.

Chokladkräm

Hacka chokladen och koka upp grädden.
Rör ner den hackade chokladen och rör till det blir en härlig chokladkräm.
Låt stelna i kylskåp något.
Bred på chokladsmeten på hälften av kakorna.
Lägg sedan på resterade kakor som lock.

Alla vet väl att sött och salt blir gott ihop och i den här kakan har man blandat i salta chips, superrolig grej och en riktig "snackis". Men det blev verkligen gott också så den här kakan kan jag rekommendera. Chipsen tillförde även lite crunch till kakan som gjorde den lite roligare/godare. Tänk på att inte göra kakorna för stora eftersom det blir en dubbelkaka är det risk att det blir för mycket kaka annars.

Var inte för ivrig när du ska bre på chokladkrämen utan låt den stelna i kylskåp till en bredbar kräm, annars rinner den bara av och du får för lite chokladkräm på varje kaka - och det vill man ju inte riskera.

Den hemliga ingrediensen chips.
Tillplattade bollar redo för ugnen.
Färdiggräddade chipskakor som ska svalna
Lägg en len och god chokladkräm mellan två kakor.
Supergoda sötsalta kakor