lördag 28 januari 2017

Caesardressing till godaste salladen

I veckan när jag var hemma o vabbade med en förkyld Ida och jag visste att Olivia skulle komma hem på lunch så lyxade jag till det med vår favoritsallad - Caesarsallad med hemgjord caesardressing. Alltså det är så gott!

Nu har jag stekt upp 1 kg kycklingfilé som jag har fryst in styckvis så att vi enkelt kan ta upp en filé när vi vill göra sallad nästa gång. Som ni vet så älskar jag att förbereda saker för att underlätta vardagen.


Caesardressing

1 kallt ägg
2 tsk dijonsenap
3 sardellfiléer (eller ansjovis)
1 klyfta vitlök
1 msk färskpressad citronjuice
1 krm salt
1 krm svartpeppar
2 dl kall rapsolja
1 dl riven parmesanost
ev. ca 0,5 dl vatten, mjölk eller grädde

Lägg alla ingredienser utom oljan och osten i en hög behållare. 
Mixa med en stavmixer i botten och vicka på den tills allt gått ihop. 
Tillsätt oljan försiktigt medan du fortsätter mixa.
Lägg ner den rivna osten och kör några varv igen med stavmixern. 
Späd eventuellt med lite vatten, mjölk eller grädde för att få dressingen lösare.


Caesarsallad - godaste salladen

Romansallad, strimlad tvärsöver
grillade eller stekta kycklingfiléer, i skivor
stekt bacon, i bitar
parmesan, skivad/riven 
körsbärstomater, halverade
rödlök, skivad
caesardressing

Lägg salladen på ett fat.
Lägg övriga ingredienser ovanpå.
Ringla caesardressing överst.


Jag ställde fram alla ingredienser i skålar så att man själv fick blanda ihop sin egna sallad av allt gott. Vilken är er favoritsallad?

Vad gör ni denna lördag?
Jag är ensam hemma o njuter av tystnaden o lugnet och har faktiskt bakat lite. Det hör ju inte till vanligheterna nu för tiden då vi undviker mjöl och socker. Men nu blev jag så sugen att prova en ny kak-variant med havregryn, kokos och noblesse. Recept kommer, ska bara provsmaka först så att jag vet om det är värt att dela med sig av.

I kväll blir det myskväll med vin, ost och kex hos grannarna och jag hade förberett fröknäcke att ta med. Men det var så himla gott så nu är det bara några få bitar kvar i burken och inget att ta med.

fredag 27 januari 2017

Lövbiff med curry

Hej fredag! Skönt att den här sjukveckan snart är slut. 

Men vet ni vad?! I kväll lämnar jag sjukstugan och ger mig ut på After Work på stan. Så skönt och välbehövligt för mig. Nu är jag så less att vara inne, så lite miljöombyte, tjejsnack, god mat o dryck är det som behövs...och jag längtar.

Gårdagens middag blev en småstark lövbiffgryta kryddad med curry, serverad till broccoli och potatisgratäng (för de som vill äta kolhydrater).


Lövbiff med curry

500 g lövbiff
salt
svartpeppar
1 msk curry
1 msk soja
0,5-1 tsk sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta
4 dl vispgrädde
1 msk kalvfond

Skär köttet i strimlor och bryn dem. Salta o peppra
Låt curryn bryna med någon minut.
Lägg över köttet i en gryta. 
Strimla paprikan, bryn på lite snabbt och lägg i grytan.
Tillsätt övriga ingredienser. 
Låt koka ca 5 min.

Lövbiff är verkligen snabbmat som går fort att fixa i ordning. Perfekt på vardagar. Vi äter ju ofta grytor med älgkött som ska koka i flera timmar för att bli riktigt gott o mört. Men det hör helgerna till - om vi inte använder vår Crock Pot så klart.

torsdag 26 januari 2017

Kökets box

Mitt i all sjuk-tristess fick jag ett sms om ett paket att hämta och det är ju alltid lika kul. 
Jag älskar dessa överraskningsboxar där man inte inte har en aning om vad de innehåller. 
Som julafton i januari! 

På Köket.se hittar jag en del inspiration, framför allt de tv-sända recepten, nu har även de börjat med en populär prenumerations-box. Här kan du läsa mer om hur du prenumererar, hur ofta boxarna kommer, vad det kostar mm. 

In o läs o inspireras!

Inspirationstext i locket på boxen
Innehållet i senaste boxen som var årets första box, var lite smått o gott där jag är mest nyfiken på de ekologiska kryddmixerna fria från e-ämnen, salt och socker. 
Förra boxen innehöll också lite smått o gott där chokladen så klart var min favorit, men efterrätts-olivolja mest spännande.
Rolig text i botten på lådan 😀

Prenumererar ni på någon box? Det finns ju alla möjliga olika boxar nu, självklart är jag mest intresserad av dessa med mat- och köksprodukter. Men även inom det området finns det många varianter att välja på. Alla bra på sitt sätt och alltid lika kul att öppna paket.

Nu står Ida här bredvid och ber snällt om att få låna datorn så då ska hon få det. Själv ska jag ta tag i tvättstugan och tvätta bort lite smutstvätt, skönt att passa på att göra en massa hushållssysslor när jag ändå är hemma o vabbar. Borde egentligen förbereda en massa middagar också så att vi har i frysen färdigt att använda till de dagar då tiden är knapp. 

Ha en bra torsdag - imorgon är det f.r.e.d.a.g!

onsdag 25 januari 2017

Baconpasta

I måndags när jag och Olivia åt low-carb-onara (roligaste namnet på carbonara med vitkål istället för pasta) kokade jag ihop en baconpasta till Ida och Isak. Så enkel men gjorde succé hos Isak.


Baconpasta 

1 pkt bacon
1-2 msk tomatpuré
1 dl crème fraiche 
0,5 dl grädde
lite salt
svartpeppar
ca 1 dl pastavatten
pasta

Stek bacon i små bitar.
Tillsätt tomatpuré, crème fraîche och grädde. Koka ihop i några minuter.
Tillsätt kokt pasta och lite pastavatten.
Blanda ihop till en krämig baconpasta och smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
Servera till en sallad.

Isak tyckte att det här var jättegott, både när det var nygjort och även när han värmde det i micron dagen efter. En perfekt vardagsrätt är sånt som går fort att göra och ändå är supergott. Precis som denna baconpasta alltså.

Jag steker sällan bacon i stekpanna på spisen, utan använder ugnen. Så skönt att slippa stekoset och kan göra annat när baconet blir klart i ugnen utan min hjälp.


Sjukstugan fortsätter - Ida hostar hemskt och har nu även blivit täppt i näsan, Isak hade ont i halsen när han vaknade men gick ändå till skolan i hopp om att det går över och jag är inte helt pigg än. Och vabruari har inte ens börjat. 

Få se om det blir att jag vabbar eller vobbar i dag. Jag har sagt det förut och säger det igen - det är så skönt att jag har möjlighet att jobba hemifrån dagar som denna. Jag måste inte men jag kan, det är frihet! Jag har lite som jag skulle vilja jobba undan så jag tror det blir halvdag vab och halvdag vobb (jobb+vab) men jag börjar med en lugn vab-morgon i alla fall.

tisdag 24 januari 2017

Kycklingröra till tortilla eller gratäng

Som jag redan har berättat så åt vi familjefavoriten kycklingtortilla och lchf-varianten kycklingtortillagratäng i lördags och fick då förfrågan om recepten. Så här kommer dessa två goda maträtter som passar perfekt att göra samtidigt. Först gör man röran och använder en del till tortilla och den andra delen till gratängen och sen njuter man av den goda maten 😀


Kycklingröra till tortilla eller gratäng

1 kg kycklingfilé
1 purjolök
1 röd paprika
ev. 1 brk majs (ej lchf)
1 jalapeno eller annan chili
0,75 dl chilisås
0,5 dl tomatpuré
4 dl crème fraiche
chilipeppar

Strimla kycklingen, purjolöken, chilin och paprikan.
Fräs kycklingen några minuter.
Blanda ner purjolöken och paprikan och låt fräsa med.
Krydda med jalapeno, chilisås, tomatpuré och andra kryddor.
Rör ner crème fraîche och ev. majs.
Koka ihop någon minut.


Kycklingtortilla

kycklingröra enligt ovan
tortillabröd
tomater
riven ost

Fyll tortillabröden med kycklingröran.
Rulla ihop och lägg i en ugnssäker form tätt bredvid varandra.
Tärna tomaterna och lägg över.
Strö på riven ost.
Gratinera ca 10 minuter i 225°.


Kycklingtortillagratäng

kycklingröra enligt ovan
riven ost

Lägg kycklingröran i en ugnsform.
Strö på ost.
Gratinera i 225 grader ca 15 minuter, tills osten har fått lite färg.


Alltså båda dessa maträtter är såå goda. Skulle barnen få bestämma skulle vi äta detta minst en gång i veckan.

********************

Jag är inte helt fri förkylningen än men känner mig mycket bättre. Men nu har Ida fått min hemska hosta och klagar även på halsont så vi blir hemma o vilar i morgon och hoppas det vänder snabbt för Ida. Det blir nog kanonbra med en vilodag för oss båda.

Nej nu är teet uppdrucket och Ida vill låna datorn och jag ska göra en städrusch så vi får vila i ett fint och städat hem i morgon. Så mycket lättare att vila när man inte behöver se allt som måste göras.

måndag 23 januari 2017

Det finns hopp

Såg ni Fråga doktorn på Svt tidigare i kväll? 
Det handlade om en tjej som ingick i en studie för att försöka bota/lindra jordnötsallergi och tack vare det är hennes jordnötsallergi nästan borta. Studien gick ut på att kraftigt jordnötsallergiska ungdomar åt medicin samtidigt som de trappade upp jordnötsintaget, se'n trappade de ner medicinen men fortsatte äta några jordnötter varje dag. Tjejen åt nu ingen medicin men 10 jordnötter varje morgon och enda reaktionen var "lite kli". Oj vad jag längtar tills studien är klar och de kan göra detta på "bred front", för detta kan man absolut inte testa hemma själv.

Jag blev så lycklig så jag fick tårar i ögonen. Det finns hopp! Tänk om Ida också kan bli kvitt sin kraftiga jordnötsallergi. Tänk om...

Tänk om det här inte behöver betyda LIVSFARA!

Här kan ni se programmet: http://www.svtplay.se/video/12035982/fraga-doktorn/fraga-doktorn-sasong-19-avsnitt-3?

Dubbla maträtter

I dag gjorde jag något jag sällan gör - två olika maträtter. 
En äggfri med kolhydrater till Ida o Isak och en kolhydratfri med ägg till mig och Olivia. I princip är jag emot att tillaga flera maträtter men ibland måste man för att alla ska få äta gott och det de tål. Jag skulle aldrig ställa mig och tillaga flera maträtter bara för att nån inte tycker om en ingrediens, men det är ju nå helt annat.

Till mig och Olivia gjorde jag vår gamla favorit i ny tappning som är så enkel att göra och perfekt vardagsmat - carbonara med vitkål istället för pasta. Oftast när vi äter Carbonara så brukar ägg-allergikern Isak få pasta och bacon bara. Men det känns lite torrt och tråkigt så i dag lyxade jag till det lite och gjorde en sås också som jag blandade ihop med pasta och bacon.

Vitkålscarbonara
Baconpasta
 Nu ska jag stänga ner datorn och vänta in Fråga Doktorn på Svt för det ska handla om jordnötsallergi. Sen blir det lite läxläsning med Ida och lite småplock i tvättstugan innan jag stupar i säng. Jag ser fram emot många timmars sömn i natt så att jag är riktigt pigg i morgon och ni kanske kan få slippa höra mitt sjuk-gnäll 😀