tisdag 4 oktober 2016

S som i Saras favorit

God morgon på er, nu sitter jag nyduschad med min kopp morgon-te och njuter av lugnet i nån minut till. Snart sätter morgonruschen igång, med nyvakna barn som ska försöka äta frukost, borsta tänderna och klä på sig fast de helst av allt bara vill krypa ner i sängen igen.

S som i Saras favorit

I dag är det alltså kanelbullens dag och jag har inte bakat kanelbullar - det känns konstigt! Men jag fick ju min jätte-kanelbulle i lördags så jag får tänka tillbaka på den istället. Efter en helg i Stockholm där jag åt lite allt möjligt måste jag komma tillbaka till gamla (lchf)vanor igen.

Efter jobbet i dag är det städning som gäller, eller rättare sagt så ska vi röja så att det går att städa. Inga saker ska ligga framme utan det ska vara rena ytor och golv för imorgon är det äntligen dags för de nya städerskorna att städa hos oss för första gången. Oj, så jag hoppas att det ska gå bra, jag vill så gärna få detta att fungera för det skulle underlätta mitt liv nå enormt just nu.

måndag 3 oktober 2016

Stora och enkla kanelbullar

En dag hemma i soffan var precis vad jag och Ida behövde. Nu mår vi båda mycket bättre, ingen feber och knappt nå halsont, så jag räknar med att det blir jobb och skola för oss båda i morgon. Håll tummarna att det blir så.

Visst vet ni vad det är för dag i morgon? Världens bästa dag efter min födelsedag och jul

Det är ju kanelbullens dag och kanelbullar är det bästa jag vet. I helgen när vi var i Stockholm åt jag en kanelbulle till lunch på lördag. Knäppt, jag vet men såå gott. Det gäller att välja sina kolhydrater med omsorg.

Vi åt på Saturnus som är kända för sina enorma kanelbullar och de var stora, men jag hade aldrig en tanke på att dela :)

Svårt att se men jag hoppas ni förstår hur enormt stor den var. Helt underbart!
En kanelbulle och en kopp te. Kan nog inte tänka mig en bättre lunch!
Kanelbullar tar ju lite tid att baka, då de både ska jäsa, bakas ut och gräddas i flera omgångar. Vill man göra det enkelt för sig bakar man den supergoda och saftiga kanelbullesockerkakan. Har ni inte provat så tycker jag att ni ska prova nu. Ni kommer inte bli besvikna.

Ni kan göra den i en rund sockerkaksform enligt det här receptet. Men eftersom den är så otroligt god och går utmärkt att frysa är det lika bra att baka den i en långpanna enligt det här receptet annars är risken stor att kakan tar slut alldeles för fort.

Kanelbullekaka - saftig och supergod.

Nytt Grill-försök

God morgon!

Nu är jag hemma igen efter en härlig helg i Stockholm som var full av god mat, dryck, skratt, shopping och promenerande. Tyvärr började denna nya vecka med en vab-dag då Ida kände sig lite krasslig, men med tanke på att jag verkar ha fått tillbaka min förkylning så är kanske en dag hemma precis vad jag också behöver.

I fredags fick restaurang Grill ett nytt försök att laga god mat till mig och den här gången fick jag goda grillade grönsaker till köttet. Perfekt! Vi fick kanonservice hela kvällen av en jättetrevlig och duktig tjej men när maten serverades var det en annan som kom med maten. Vi fick oss dock ett gott skratt då de glömde komma med grönsakerna som vi hade beställt och som faktiskt var själva anledningen till att vi åt där. För visst kommer ni ihåg mitt förra besök? Här kan ni läsa om det. Men när jag påpekade att jag saknade grönsakerna så kom de på en gång :)

Besöket på Grill började och slutade på bästa sätt, för drinken och efterrätten var kvällens riktiga höjdpunkter som jag längtar tillbaka till.

Jag började med en kanongod syrlig och fräsch drink med ingefära. Den dricker jag gärna igen.
Åt flankstek även denna gång, en god köttbit till bra pris.
Tada! Här är de omtalade grillade grönsakerna - en bra blandning av goda grönsaker som var perfekt grillade.
Det borde vara ett givet alternativ på menyn.
Kvällen avslutades med en supergod Crème Brûlée. Inte det minsta lchf, men otroligt god och precis vad jag behövde under min feel-good-helg.

Nu ska jag pyssla om Ida med lite frukost i soffan och en bra film på tv och se'n kryper jag nog ner under filten i soffan jag också. Perfekt med en soffa-o-filt-dag då det faktiskt var minusgrader i morse och det verkar som att hösten har kommit på allvar. Inte så konstigt då det faktiskt är oktober nu.

lördag 1 oktober 2016

Dags för en ny Smakbox

Snart är det oktober och dags för en ny Smakbox!
Har ni börjat prenumerera på denna proppfulla box full med godsaker? Om inte har ni nu chansen att använda min rabattkod MATRO som ger er 15% rabatt på er första Smakbox. 
Klicka här för att läsa mer och börja prenumera och kom ihåg att använda rabattkoden.

Så här skriver Smakbox om sin nya box:
Så här års är man sugen på att packa väskan och ge sig ut på kulinariska äventyr - därav tema MATRESA! Vi startar i Sverige med några spännande, svenska produkter. Därefter njuter vi av europeiska och asiatiska smaker. Vi avslutar med att tjuvstarta julen (ja, otroligt men sant, snart är det jul igen...!). Vi hoppas och tror att du kommer att gilla Smakbox MATRESA!


Wow! Jag är så himla glad för jag får ännu en gång chansen att ge en av mina följare en helt egen Smakbox. Tävlingen pågår till t.o.m torsdag 6 oktober.
Ta nu chansen! 

Som vanligt är det på Instagram som tävlingen pågår. Gå in på Instagram och sök upp mig, dvs @matro_sara där finns alla instruktioner.

fredag 30 september 2016

Gurksnittar med gravlax och pepparrotskräm

Fredag, men ingen vanlig fredag! 
Vi tar en långhelg i Stockholm med shopping, god mat och avkoppling. Jag hoppas på en riktig feel-good-helg efter en otrolig stressig början på hösten som toppats av en förkylning nu i veckan. 

För er som är hemma och planerar något gott till fredagsdrinken måste jag tipsa om dessa fräscha snittar. Jag älskar både att göra och äta snittar/drinktilltugg och självklart kan man göra godsaker även om man undviker kolhydrater. Till exempel gurkskivor är perfekt att använda som bas till olika röror.


Gurksnittar med gravlax och pepparrotskräm

100 g cream cheese
1,5-2 msk pepparrotsvisp
1,5 msk vispgrädde
gurka
100 g gravad lax i skivor
1 tsk rosépeppar
färska örter eller citronskal

Vispa ihop cream cheese, pepparrotsvisp och grädde med elvisp i en bunke.
Skär gurkan i lite bredare skivor.
Ta ut lite av det vattniga i mitten (kärnorna) så att det blir en grop.
Klicka ostkrämen i gropen.
Toppa med laxskivor.
Garnera ev. med rosépeppar och örter/citronskal.

Jättegott och fräscht tilltugg. Allt blir så mycket fräschare när man undviker kolhydrater och har ett grönsakstillbehör istället. Kommer ni prova dem till fredagsdrinken ikväll, eller? Själv kommer jag äta på restaurang Grill.

Gröp ur en grop i de breda gurkskivorna
Klicka på ostkräm och gravlaxskivor.

torsdag 29 september 2016

Njuta

I går låg jag nerbäddad med en förkylning och i morgon åker jag till Stockholm. Dålig tajming. Men jag känner mig lite bättre i dag, i alla fall så här på morgonen, så jag hoppas det är på rätt väg. Det bästa hade kanske att vara hemma o vila även i dag men det funkar inte riktigt utan jag måste till jobbet. Jag får gå o lägga mig tidigt ikväll istället (ha, ha det tror jag knappt själv på eftersom jag inte ens har börjat packa).

Jag tänker shoppa hela helgen så jag behöver en massa ork och energi till att gå mycket och bära många påsar. Men blir jag för trött får jag väl sätta mig o fika eller äta och det är ju rätt ok det också.


För 3,5 år sedan var jag och Olivia o såg Justin Bieber i Globen i Stockholm, när konserten var klar sa hon "Nästa gång ska jag nog åka med en kompis". Och så blev det! För Justin Bieber är i Sverige nu igen och Olivia ska dit med en kompis. Jag var nog lite för tråkig eftersom jag inte stod upp och sjöng o dansade med till låtarna utan satt ner o smådiggade lite bara. Här kan ni läsa om förra Bieber-konserten. Vill du också se honom på fredag kan du klicka här.

onsdag 28 september 2016

Olivias blomkålsrisotto

En av Olivias paradrätter tidigare var en risotto med bl.a. lök och bacon. Eftersom vi inte äter ris numera men hon ändå vill göra sin goda risotto så använder hon så klart det goda och kolhydratfattiga blomkålsriset. Och det blir lika gott, ja det blir nästan godare för det blir så mycket fräschare med blomkålsris än vanligt ris.


Olivias blomkålsrisotto

1 litet blomkålshuvud
1 gul lök, hackad
2 msk olja
1 pkt bacon
1 paprika
curry 
salt o peppar

Börja med blomkålsriset:
Koka upp vatten i en kastrull. Salta ordentligt.
Skölj blomkålshuvudet i kallt rinnande vatten. Skär av blasten/bladen. 
Riv blomkålshuvudet, både buketterna och stammen, på den grova sidan på rivjärnet. 
Häll ner blomkålsriset i det kokande vattnet. 
Låt det ligga i det kokande vattnet i nån minut. Provsmaka för rätt konsistens.
Häll av i ett durkslag och låt riset ånga av ordentligt.

Stek bacon och skär/klipp i bitar.
Stek den hackade löken och tillsätt paprikabitar på slutet.
Blanda ihop bacon, lök och paprika med blomkålsriset. 
Krydda med mycket curry och lite salt o peppar.

Det viktigaste med den här maträtten är nog att ånga av blomkålsriset ordentligt för annars blir det en vattnig och småtråkig rätt. Se'n kan man tillsätta lite vad man vill, jag tycker det är gott med mer grönsaker så som zucchini och broccoli t.ex.