lördag 17 september 2016

Fredagslyx och Lördagslyx

God morgon på er! 

Jag har smugit upp och precis druckit upp mitt morgon-te och ätit en Finn Crisp med ost o gurka. Riktigt smaskigt och riktig bra start på dagen. Jag älskar att börja dagen med en kopp te i ett tyst hus medan alla sover. Men nu kan de snart få vakna och hålla mig sällskap...


Solen skiner på en frosttäckt gräsmatta och det är så vackert. Måste ta mig ut på en promenad senare och njuta av denna vackra höstdag. Ska även försöka höststäda trädgården, bl.a. ska all oanvända rabarber slitas upp för att göra fint inför vintern.

Hittade sån bra text på internet som jag ska leva efter i dag och med tanke på hur bra gårdagen var lär detta bli en kanon-lördag.


Jag avslutade arbetsveckan med att bjuda jobbarkompisarna på mintkrokantmuffins och chai-te. Jag pratar så ofta om mitt goda chai-te som jag älskar och dricker nästan så ofta jag kan. Så nu var det dags för dem att själv få smaka så de vet vad jag pratar om. De verkade tycka om det! Men hur kan man inte...


På kvällen hade Olivia födelsedagsmiddag för kompisar så vi var utkörda hemifrån och cyklade då ner till mina föräldrar för fredagsmys. Det fanns så mycket gott och det var så skönt att bli servad så jag åt o åt o åt. Vilken lyx att bara sitta och äta en massa gott som man själv inte har lagat och se'n inte behöva tänka på att plocka fram, plocka bort och diska. Verkligen fredagslyx!

Ostsufflén, som var otroligt god, har jag fått receptet på så det ska jag snart dela med mig av. Ska försöka prova göra den själv först, så ser jag om receptet fungerar eller om man bör tänka på något vid tillagning.

fredag 16 september 2016

Pigg av fullmåne

Vaknade före klockan ringde i dag också, men det var inte lika skönt i dag eftersom jag vaknade lite väl tidigt. Är det fullmånen som stör?

Hade en massa energi igår så jag kom i säng lite väl sent, tur att det är helg nu så jag får tid att sova och återhämta mig. Förutom att jag städade och var på en promenad i gårkväll så bakade jag muffins också. Det var ett tag sedan! 


Det var så länge sedan jag bakade så jag hittade knappt mina bakgrejer och dessutom misslyckades jag lite. Jag hade inne dem i ugnen lite för länge så de blev torra, men nog vet jag att det finns nån som vill äta dem i alla fall. Eller vad tror ni?

torsdag 15 september 2016

Vill du se Justin Bieber?

Nu går det fort!
Imorgon är det fredag och helg...igen! Och det är bara två veckor kvar tills vi åker till Stockholm. Vi bokade för evigheter sedan och nu plötsligt är det dags. 

Anledningen att vi bokade för länge se'n är för att Olivia ska på Justin Bieber-konsert och de biljetterna släpptes redan i december. Leif tyckte att det var en perfekt helg att åka till Stockholm även för oss eftersom Öl- och whiskymässan är samma helg. Jag såg däremot till att få med mig en kompis för att slippa gå på mässan i år igen :)

På tal om Justin Bieber så har vi en sittplatsbiljett, till fredagskonserten 30 september, som vi säljer billigt. Mejla mig om ni är intresserade.


Nu är huset nystädat o luktar gott och jag hoppas det förblir fint hela helgen. Olivia och jag hjälptes åt, tänk vad fort det går då! Tänk om hela familjen hjälptes åt - vilken önskedröm - och så fort det skulle gå. Av någon konstig anledning så är alla så himla upptagna precis när det är dags för städning...konstigt, väldigt konstigt.

Snabbmat

God morgon! Hoppas ni vaknar upp till en bra dag. Jag vaknade innan klockan ringde och det är så skönt att få vakna av sig själv, istället för det hemska alarmet. Jag hoppas att en bra början leder till en bra fortsättning på dagen.

I går var det kanonväder, så typiskt när mina ögon ville ha mörker. Fast framåt middagstid kunde jag njuta av solen och ville då inte stå i köket, utan istället fixade vi en snabbgrillning. Hamburgare blir så mycket godare när de är grillade istället för stekta, eller hur?


Vi skippar brödet och använder stora salladsblad som bröd istället. Mycket godare och färre kolhydrater. Svårare än så behöver det inte vara att lchf-anpassa maten.

Nu är morgon-teet uppdrucket och jag ska åka i väg till jobbet.
Ha en bra torsdag så hörs vi senare!

onsdag 14 september 2016

Glutenfria kanongoda tekakor

Idas kompis är glutenintolerant och hennes mamma är kanonduktig på att baka glutenfritt. Dessa tekakor har vi fått prova och det var riktigt, riktigt goda. Kändes lyxigt att få bjuda på dessa när vi andra (som tål gluten) åt smörgåstårta.


Glutenfria kanongoda tekakor

100 g smör
5 hg Maxwells ljusa basmjöl
1 msk socker
1 nypa salt
50 gr jäst
1+3,5 dl ljummet vatten
2 msk fiberhusk
ev. lite brödkryddor

Smula/tärna ner smöret i basmjölet.
Tillsätt socker och salt.
Lös upp jästen i ca 1 dl vatten.
Blanda ner fiberhusk i 3,5 dl vatten. Rör om och låt svälla (påminner om tapetklister).
Häll ner jästvattnet och fiberhuskvattnet och ev. brödkryddor i mjölblandningen.
Arbeta degen väl med degkrokar.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.
Forma degen till tekakor, lägg på plåt och nagga med gaffel.
Låt jäsa under bakduk i ca 15 minuter.
Grädda i 250 grader ca 6-10 minuter, tills de fått lite färg men hårdgrädda ej för det påverkar smaken.

Kom ihåg att inte ge upp om du misslyckas nån gång. Det ÄR annorlunda att baka glutenfritt. Olika mjölmixer reagerar olika. Så det är viktigt att ni använder just Maxwells ljusa basmjöl till detta recept. Det är inte säkert att det blir lika bra med någon annan mjölmix.

Ljuskänslig

Nu ligger jag hemma i soffan och väntar på att återfå synen så att jag kan åka till jobbet. Ingen idé att vara på jobbet om jag inte kan läsa på skärm eller papper. Jag har varit hos ögonläkaren på morgonen och fick droppar i ögonen som vidgade pupillerna, så nu ser jag knappt nå och är jätte-ljuskänslig. Lite obehagligt, men jag tror o hoppas att jag snart har tillbaka mina ögon.

Pupillen nån timme senare, fortfarande väldigt stor.

tisdag 13 september 2016

Fröbröd - lättbakat av god mix

Eftersom jag älskar att baka brukar jag vara rätt skeptisk till brödmixer. Men nu har jag hittat ett nytt favoritbröd som är bakat av just en mix. Ibland är det ju så himla smidigt alltså. Den här fröbrödsmixen fick jag med min senaste Smakbox. Vilken tur annars hade jag nog gått miste om denna goding.

Supergott med ost och gurka!
Jag var inte ensam i familjen att älska detta bröd. Olivia tyckte det var så gott så hon önskar sig nybakat fröbröd i present på tisdag nästa vecka när hon fyller år. 

Blanda de två mixpåsarna ordentligt med vatten, honung och salt.
Tryck ner degen i den medföljande bakformen.
Efter drygt en timme i ugnen har man ett helt ljuvligt bröd som är fullt med olika frön.
Skiva upp och njut!