tisdag 30 augusti 2016

Broccolimos

I dag har Luleå kommun haft "En dag i hälsans tecken" för alla sina medarbetare, så jag har varit på tre föreläsningar. Vissa var bättre än andra :) Men det är alltid inspirerande att lyssna på bra talare och trots att det kanske inte var så mycket nyheter jag fick till mig så är det aldrig fel att fräscha upp minnet och påminnas t.ex. om hur viktigt det är att se, le och ge beröm.

Det blev lite övertid i dag så det kändes skönt att jag hade förberett middagen genom att steka fläskfilé så den bara behövde gratineras i ugnen. Kött i dag och Fisk i går! Gårdagens middag var nämligen grillad sik, sallad och supergott broccolimos.


Broccolimos

broccoli
grädde
salt o peppar

Koka broccolibuketter mjuka i saltat vatten.
Häll sedan bort vattnet.
Mixa broccolin med stavmixer.
Blanda i grädde till lagom konsistens.
Smaka av med salt och peppar.

Broccoli- och blomkålmos är verkligen supergott till fisk. Visst har ni provat? Det är så himla gott så varken potatis eller sås behövs.

Broccolimos kan göras både på färsk och på fryst broccoli, nu när det är höst tycker jag att man ska passa på att äta av all god broccoli som finns i affärerna (eller kanske i era trädgårdsland).

måndag 29 augusti 2016

Hel vitlökskyckling i ugn

Kyckling är alltid populärt hemma hos oss, oftast äter vi nog kycklingfilé men hel kyckling blir det också då och då. Så enkelt att först krydda den riktigt ordentligt, annars blir den smaklös, och sen låta den bli klar i ugnen utan mer arbetsinsats. Det tar lite tid i ugnen så det kanske inte är så lyckat på vardagar när man kommer hem trött o hungrig och snabbt vill ha middagen på bordet. Men på lediga dagar är det perfekt.

Den här gången kryddade vi med örter och vitlök, förutom smör, soja, salt och peppar.


Hel vitlökskyckling i ugn

1 hel kyckling
färska eller frysta örter efter smak, tex timjan och basilika
vitlöksklyftor
smält smör
soja
salt och peppar

Stoppa in hackade örter under skinnet lite här och där på kycklingen. 
Skala vitlöksklyftor och stick in i kycklingen. 
Blanda soja och smält smör och pensla kycklingen med detta. 
Salta och peppra ordentligt.
Tillaga i 175 C, ca 70-90 minuter. Köttsaften ska vara klar och ofärgad när kycklingen är färdig.

Det blev en god krispig yta med smöret och sojan. Vi hade inga färska kryddor hemma så jag valde frysta istället för jag orkade inte åka på affären. Vi använde oss av 3 medelstora vitlöksklyftor som vi delade i totalt 8 bitar och stack in lite här o var i kycklingen och det blev väldigt mycket vitlökssmak av det. Så nu hoppas vi att vi håller oss friska :)

Till kycklingen serverade jag en blandsallad och den goda lättgjorda kalla sambalkrämen.


Sambalkräm

2 dl turkisk yoghurt
2 tsk sambal oelek
örtsalt

Rör ihop yoghurt och sambal oelek.
Smaka av med örtsalt och ev. mer sambal.
Låt stå kallt till servering.

Tjäna pengar på kakor

Nu är skolorna igång och snart har även alla fritidsaktiviteter startat sin hösttermin. Det brukar innebära en del jobb för föräldrar då det ofta ska samlas in pengar till skolresor, idrottscuper och andra roligheter. Det har blivit en hel del försäljning genom åren för oss, det har varit strumpor, rabatthäften, plastpåsar, kryddor, kakor, godis och en massa annat. Det är olika lätt/svårt att få sålt de olika sakerna.

Ätbara saker brukar vara lättsålt. Tips till er som är i säljartankar! Kakservice.se har vi anlitat oss av några gånger och eftersom det är ett välkänt märke och många känner till deras kak-, knäcke- och godissorter brukar det gå väldigt smidigt att sälja ganska många burkar. Dessutom tycker jag om att man tar upp beställningar först och att man inte har krav att man ska sälja x antal saker för det slutar oftast med att hälften blir kvar hemma osålt.

Kakservice har utökat sitt sortiment med knäckebröd (se'n något år tillbaka tror jag, för jag känner inte igen att det fanns senast vi sålde) så att det inte bara är sötsaker man kan köpa. Bra tänkt!

Längst ner på produktsidan finns en allergiinformation där man kan se vilka allergener de olika produkter innehåller. Jag älskar såna matriser så att man enkelt ser vilka produkter som är ok och vilka som inte är det och slipper gå in på produkt för produkt o läsa.

söndag 28 augusti 2016

Det kommer fler dagar

Oj vad lite jag har fått gjort i dag och då känns det bra att tänka på detta!


Jag har mest bara slöat, suttit vid datorn, legat i soffan, druckit te och tagit det jättelugnt. 
Fast egentligen har jag jobbat lite. Men det är så fruktansvärt svårt för mig att förstå att alla mejl och förfrågningar jag svarar på, alla blogginlägg jag förbereder och alla recept jag inspireras av är jobb. Den mesta tiden jag sitter vid datorn är faktiskt blogg-jobb och inte bara surfande.
Jag måste börja se mitt bloggande som jobb! 

Västerbottensskagen

Räkor och löjrom är ett säkert kort när man vill ha en lite lyxigare känsla. Så i fredags när vi firade vår åttonde bröllopsdag lite i efterskott åt vi just räkor och löjrom till förrätt. Och dessa underbara goda ingredienserna kräver ju dessutom minimal ansträngning för att det ska bli nå gott att äta. Vad brukar ni äta när ni vill lyxa till det? 


Västerbottensskagen

500 g räkor med skal
1,5 dl crème fraiche
0,5 dl majonnäs
0,5 kruka dill
0,25 citron, pressad
0,5 röd lök, finhackad
75 g Västerbottensost, riven
cayennepeppar

Skala räkorna, grovhacka dem eventuellt.
Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med cayennepeppar.
Servera på smörstekt bröd, crostini, krustader eller som jag gjorde i glas och toppad med löjrom.

Det här är vår favorit-skagenröra just nu, den får en sån otroligt god smak tack vare Västerbottensosten. Vi har gjort den här skagen-varianten väldigt många gånger nu i sommar så snart är det nog dags att göra en ny variant. Undra vad vi då ska använda oss av för ingredienser.

Tungt huvud

God morgon på er. Mår ni bra denna söndagmorgon? Jag tror att jag har några nära vänner som nog inte mår så bra i dag. Kan tänka mig att det finns något tungt huvud här o var. Vi hade en supertrevlig kväll i går med god mat o dryck och vissa smakade nog lite mer på drycken än andra :) Vi satt o surrade och tiden bara rusade i väg, jag som brukar vara så himla kvällstrött och gå hem tidigt var inte hemma förrän efter ett. Olivia o Isak var helt chockade att jag klarade hålla mig vaken så länge. Men det lär nog bli en tidig kväll i kväll eftersom jag vaknade redan vid sju i morse.


Vi började med en supergod rabarber-mojito, den måste jag ta receptet på så att jag kan använda lite av all rabarber vi har i landet.

Se'n dukades det upp buffé med en massa gott - ostar, gurksnittar med lax, pulled pork, såser, salami, sallad och en hel del andra godsaker.

Efter maten provade vi ett roligt och vackert mousserande sött vin. När flaskan togs ut ur kylskåpet såg det ut som vilket vitt vin som helst. Men när man se'n skakade flaskan ändrade drycken färg till en vacker roséguld-färg med pärlemor-effekt. Så himla läckert!

lördag 27 augusti 2016

Hur dum får man va'

När jag var i Stockholm i veckan så blev vi rekommenderade att äta på Grill, en restaurang med bra kött. Så på måndagen efter kursen gick vi dit och fick ett bord. Jag ville prova Flankstek men tyvärr serverades den till pommes eller potatis. Eftersom jag vill undvika kolhydrater bad jag om stekta grönsaker eller nå liknande. Det gör jag ofta och restauranger brukar aldrig ha problem att fixa det.

Men här fick jag till svar att de inte har stekta grönsaker men jag kunde få dubbel portion sallad (bara salladsblad, inte ens gurka eller tomat). Jag sa ok till det men se'n när min kompis fick in sin tallrik med lamm var det en stor hög haricots verts på hennes tallrik och även två grillade tomathalvor.

Lite besviken och förvånad frågade jag då varför inte jag kunde ha fått samma grönsaker. Då fick jag världens dummaste svar "Du bad om stekta grönsaker, det där är kokade. Och det är Stor skillnad på det". Ja jag vet men jag bad om stekta grönsaker eller nå liknande. Är man det minsta kunnig om mat och vill erbjuda bra service då kan man ju fråga kunden om det går bra med kokta grönsaker istället för stekta. Men han frågade inte ens det.

Tack o lov så gick han till slut och hämtade en skål kokta haricots verts åt mig så att jag kunde äta dem till slut. Men alltså - Hur dum får man va'? Fast vi har skrattat mycket åt denne servitör och ett gott skratt förlänger livet, så det var kanske inte så dumt i alla fall :)

Jag fick verkligen kämpa för att få lite grönsaker till maten.

Jag ska till Stockholm om ungefär en månad igen och jag är ganska säker på att vi INTE går på Grill då. Har ni andra bra restaurang-tips i Stockholm med BRA service och god mat?

Tillägg: Nu har de hört av sig från restaurangen och bett om ursäkt för det inträffade och självklart ska man kunna få kolhydratfattiga alternativ även hos dem Stor eloge till dem att de hörde av sig, sånt uppskattas.