onsdag 30 december 2015

På plats

I morse satte vi oss i bilen hela familjen och körde ner till Örnsköldsvik där Luleå skulle möta Modo, för överst på Olivias önskelista till jul stod att få se en bortamatch med Luleå hockey och nu har hon äntligen fått göra det. Det blev en extra kul match eftersom Luleå vann! Vi var full-kittade med tröjor, halsdukar och flaggor så det hade varit jobbigt att gå därifrån som förlorare.

På läktaren redo för match
Tröjor och flaggor ett måste på bortamatch :)

Innan match strosade vi lite på sta'n innan vi åt middag på Harry's nere i hamnen där jag valde en sallad med bland annat kyckling, avokado och ägg. Den var hyfsat god men ingen wow-känsla som man så gärna vill ha, men så sällan får, på restaurang. Leif ser fram emot Burger King i morgon, hans favorit-hamburgerkedja som finns här i Ö-vik men inte längre norr ut.

Nu är det dags att stänga ner datorn och krypa ner under täcket på Scandic i Örnsköldsvik och i morgon väntar hotellfrukost innan vi sätter oss i bilen igen.

tisdag 29 december 2015

Julaftonsfika 2015

Nu är det snart en vecka sedan det var julafton och jag har inte visat er vad vi fikade för gott innan vi satte oss o såg Kalle på tv. Julen är glömd och nu ser väl de flesta fram emot nyår och planera vad som ska ätas då. Så missa inte mina tips på Facebook!

Eftersom ni har nyår i sikte är ni kanske inte så intresserade över detta "gamla" inlägg men jag publicerar det ändå för det är så bra för min egen skull att kunna gå tillbaka och titta vad jag har bjudit på under de olika jularna. Så nu vet jag nästa år vad jag inte ska bjuda på om jag vill förnya mig :)


Julaftonsfika 2015
te
kaffe
saft
julmust

måndag 28 december 2015

Fryst pepparkakscheesecake

En av två arbetsdagar är avklarad och jag sitter nu nerbäddad i soffan med en kopp te. Det känns som förkylningen är på väg tillbaka, men jag hoppas och ber att jag känner fel för inte kan jag ju bli sjuk igen. Nån måtta får det väl ändå va? Jag behöver nog bara lite mer sömn och varmt te för att må bättre.

Vilken kanongod cheesecake vi åt till eftermiddagsfikat på julafton med många julsmaker som passar så bra ihop. För visst håller ni med om att pepparkakor och lingon är julsmaker?


Fryst pepparkakscheesecake
200 gram philadelpiaost eller annan cream cheese 
3 äggulor
1,5 dl socker
3 dl vispgrädde
1 dl lingonsylt
1,5 tsk kanel
3 äggvitor
Några pepparkakor
pepparkakor och/eller lingon till garnering

Rör osten, äggulorna, och socker till en jämn smet. 
Vispa grädden tills den är fast, och rör ner i ostsmeten. 
Blanda i kanel och lingonsylt. 
Vispa äggvitorna till ett fast skum, och vänd försiktigt ner i smeten. 
Klä en form med plastfolie (för att enkelt få ut cheesecaken vid servering)
Häll smeten i formen.
Smula pepparkakor och häll ovanpå smeten.
Ställ i frysen i minst sex timmar, gärna över natten.
Vid servering
Vänd formen upp och ner och ta bort plasten.
Garnera eventuellt med pepparkakor eller lingon.
Tina i ca 20 minuter innan ni äter.


Älskar att man kan förbereda och ha den stående i frysen. För man har ju tillräckligt att göra på julafton, eller hur? Så himla smidigt att bara ta ut den ur frysen, garnera lite och sen äta o njuta. Jag garnerade med några små pepparkaksstjärnor som jag stack ner i glasskakan. Det skulle nog vara vackert och gott med några röda lingon också.

Om man struntar i pepparkakorna eller använder glutenfria så har man helt plötsligt en glutenfri efterrätt. Perfekt nu när så många vill eller måste undvika gluten. Jag hällde lite av smeten i en liten form som blev glutenfri och resten hällde jag i denna stora form som jag sen garnerade med pepparkakor.

Jag har kvar en bit i frysen - kanske dags att provsmaka ytterligare en gång.

Strö pepparkakor överst, så blir det en fin botten sen vid servering
Enkelt att få ut cheesecaken ur formen när man använder plast.

Saffransrulltårta med hallongrädde - Glutenfri

Hur många fler än jag jobbar i dag? Det var väldigt lugnt i trafiken på väg till jobbet så det verkar som att de flesta fortfarande har semester och ligger hemma o drar sig. Jag tog mig upp och kom i väg till jobbet och det känns faktiskt inte speciellt jobbigt, nog hade jag gärna legat kvar i sängvärmen med min bok som är såå spännande, men det hinner jag....

En god glutenfri kaka med smak av saffran och hallon bjöd jag på både på vårt glöggmingel i början av december och på julafton. Receptet hittade jag på Matmagasinets Facebook-sida.


Saffransrulltårta med hallongrädde - Glutenfri
0,25 g (halvt paket) saffran
1,5 msk hett vatten
3 ägg
1,5 dl strösocker
100 g potatismjöl (ca 1 1/3 dl)
1 tsk bakpulver
strösocker och kokosflingor
Fyllning
2-3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl sylt,tex hallon, blåbär eller lingon

Finstöt saffranet i en liten mortel. Häll på 1 msk kokande vatten och låt stå en stund.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda potatismjöl och bakpulver.
Rör ner saffransvattnet i äggsmeten.
Häll sedan i ytterligare 0,5 msk i morteln och tillsätt det också till äggsmeten.
Blanda väl.
Rör ner potatismjölblandningen.
Häll smeten på en plåt med bakplåtspapper och bred ut till en rektangel.
Grädda mitt i ugnen i 250° 5–7 minuter tills den får fin ljusbrun färg.
Ta ut och strö över kokosflingor eller socker.
Stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper.
Lossa gräddningspapperet försiktigt och vill det inte lossna så kan du pensla det med kallt vatten.
Lägg papperet över kakan och lägg över en handduk.
Låt svalna.

Vispa grädden och blanda med vaniljsocker och sylt.
Bred krämen över kakan när den är helt sval.
Rulla ihop från långsidan med hjälp av papperet.
Frys in rulltårtan så den stelnar något, skiva den sedan.
Frys in skivorna igen. och ta fram allt eftersom de ska ätas.
Ta fram skivorna 20–30 minuter innan de ska ätas, då är bottnen helt tinad och hallongrädden fortfarande lite kall nästan som glass.


Vilka kanonsmaker - saffran och hallon passar perfekt ihop och sen lite god kokos dessutom. Kul att kunna bjuda på en sån god glutenfri kaka när man har glutenintoleranta gäster på besök.

Min botten jäste inte upp och blev lika fin som bilderna jag såg i originalreceptet men eftersom kakan blev så got så struntade jag i utseendet. Rulltårta är verkligen inte min grej att baka för jag lyckas aldrig få till fina rulltårtor, men jag fortsätter försöka....

söndag 27 december 2015

Saftsås med mycket bär

Då var den här julledigheten över och imorgon är det dags för jobb igen. Hoppas det går bättre att stiga upp i morgon än i dag, eller nog gick det bra att stiga upp i dag men jag har varit så otroligt trött hela da'n. Och så här trött vill jag inte vara nån mer dag. Två dagars jobb och sen är det dags för ledighet igen, så det ska nog gå bra.

Till julaftonens superenkla ris à la malta gjorde jag en saftsås med mycket hallon och jordgubbar.


Saftsås
2 dl valfri röd saft ex. blandsaft, jordgubb eller hallon 
3 dl vatten
1,5 msk potatismjöl
1-2 dl färska eller frysta bär som jordgubbar, hallon och/eller blåbär

Blanda saft, vatten och potatismjöl kallt i en stor kastrull. 
Lägg i färska eller frysta bär. 
Värm under omrörning tills saftsåsen tjocknar - den ska bara koka upp. 
Servera saftsåsen varm eller kall till ris à la Malta.

Jag fick även godkänt för saftsåsen (liksom ris à la maltan). Kul, när jag själv knappt vet hur det ska smaka :) Till en sats ris à la malta på 500 g risgrynsgröt blev det över lite, lite saftsås så det måste man kalla perfekt anpassat. Det lilla som blev över kokade jag upp med lite mer potatismjöl så fick Ida äta lite god kräm till lunch.

Ris à la malta

Jag tycker inte om risgrynsgröt så därför tycker jag inte heller om risifrutti eller ris à la malta, julens traditionella efterrätt. Men Olivia däremot älskar ris à la malta och hade önskat det till efterrätt i år. Och självklart var jag ju tvungen att fixa det till min stora älskling. Men jag gjorde det enkelt för mig och använde färdigköpt risgrynsgröt och fick, trots det, godkänt av alla barnen.


Ris à la malta
500 gr kall risgrynsgröt,  färdigköpt 
1,5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

Vispa grädden, inte för hårt, med vaniljsocker. 
Rör ner grädden i den kalla gröten. 
Servera till t.ex. saftsås, apelsiner eller fikon.

Det här var ju hur enkelt som helst så Olivia kan nog se fram emot fler julbord med ris à la malta till efterrätt. Även Ida och Isak tyckte om det här, extra kul eftersom Isak brukar vara ganska svårflirtad när det gäller efterrätter. Eftersom den färdigköpta gröten innehåller socker så tillsätter jag inget extra socker, utan nöjer mig med vaniljsocker.

Jag kokade dessutom ihop en saftsås av blandsaft, potatismjöl och en massa hallon och jordgubbar. Nästan lika enkelt det!

****

I dag ringde väckarklockan alldeles för tidigt, jag hade gett nästan vad som helst för att få sova lite längre. Men nu är vi uppstigna och frukosten bortplockad och vi ska i väg på Tomtebocup, en basketcup som Ida och hennes lag ska vara med i. Heja Vråken!

I morgon ska jag jobba och stiga upp ännu tidigare så det var väl bra med lite träning på att stiga upp tidigt  redan i dag. Men det är bara två dagars jobb sen är det semester, och sovmorgnar, igen.

lördag 26 december 2015

Bondomelett av julrester

Har ni kvar mycket julmat? Vi har snart ätit upp det mesta så nu hittar man återigen saker i kylskåpet, som har varit proppfullt i några dagar. Dagens sena lunch var ett perfekt sätt att bli av med ytterligare lite rester - kokt potatis och prinskorv användes i en bondomelett och som tillbehör åt vi kokta rödbetor och sallad. Tack vare den lunchen blev vi av med fyra burkar från kylskåpet.


Bondomelett av julrester
prinskorv
kokt potatis
9 ägg
1,5 dl mjölk
salt och peppar

Dela korv och potatis i bitar. Lägg i smord ugnsform,
jag använde en liten teflon-långpanna.
Stek i 225 grader medan du blandar ihop omeletten.
Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor till en omelettsmet. Häll i formen.
Tillaga i 225 grader i ytterligare ca 10-15 minuter.

Bondomelett är ett perfekt sätt att bli av med rester och det blir ju en helt annan rätt. Det var inte det minsta julkänsla över det här trots att det var julmat. På Facebook tipsade jag i morse om skink-janssons som hela familjen tycker om och som är ett bra sätt att bli av med lite julskinka. Har ni fler tips på hur man kan använda julmaten till att bli nya maträtter?