fredag 9 oktober 2015

Mam-power

Gårdagskvällen blev perfekt (som jag förstod)!

God mat o trevligt sällskap och vi hann diskutera och hitta lösningar på många, både stora och små, problem. Mam-power som en sa! Jag tror det får bli vårt nya uttryck.


Vi började med fyllda krustader - alltid en hit. Sen blev det nudlar med grönsaks- och kycklingwok med favoriten ingefära - kan aldrig bli fel. Och jag såg till att fotografera av receptet, så snart kommer det på bloggen.


Till efterrätt blev det smultronparfait (hur gott är inte det?) med hemmagjorda maränger. Maränger som Johanna trodde hon hade misslyckats med. Men det är nog de godaste marängerna jag smakat. Jag är inte så mycket för smuliga maränger, men dessa sega maränger var helt underbara till parfaiten. Så nu vet jag att jag ska ha marängerna inne i ugnen kortare tid i fortsättningen :)

torsdag 8 oktober 2015

Förena nytta med nöje

Igår förenade jag nytta med nöje.
 
Med allt ideellt arbete är det viktigt att man ska ha kul också för att orka med. Så gårdagens möte började med lite bubbel - alkoholfritt bubbel så klart eftersom vi hade möte samtidigt. Men genast blev det lite festligare. Underbart initiativ!

Arbetsdator och bubbel - Nytta och nöje
Bevis att den var alkoholfri :)

Efter ett ovanligt effektivt möte utan "extra-surr" gick vi ut och åt lite mat och kunde då fortsätta surra, både om våra gemensamma hjärtefrågor men även om allt annat som händer i våra liv. Skönt att kosta på sig lite extratid tillsammans efter mötet, istället för att alla bara rusar vidare till sitt.

Vi gick på All Star, en sportbar som jag faktiskt aldrig har besökt tidigare, men nu kan det nog bli fler besök. Jag som är extremt kräsen när jag äter på restaurang var faktiskt riktigt nöjd med maten.

Jag åt en god kycklingrätt "Creamy bourbon chicken" med pommes som var to die for.
Beskrivning från menyn: Marinerat kycklingbröst med en krämig svampsås smaksatt med bourbon. Serveras med krispigt bacon, grillad tomat, majskolv och Country Fries.

Creamy bourbon chicken
Club sandwich
Chicken burger
Stekt kött med en härlig sallad
Och jag fortsatte alkoholfritt med citronvatten

I kväll ska jag ut på roligheter igen men då är det bara nöje som gäller. Det är dags för tjejmiddag igen med en massa god mat och ännu mer surr. Härliga kvällar och jag är så glad att vi är så duktiga numera att träffas så pass ofta som vi gör.

onsdag 7 oktober 2015

I väntan på middag

Har precis druckit en kopp te i väntan på min sena middag. Jag ska ut på restaurang o äta så medan barnen åt middag tog jag en kopp te för att inte små-äta från deras mat. Om ni följer mig (matro_sara) på instagram kommer ni få se vad jag äter för något....och var.

Ser ni sån härlig bild jag tog på tekoppen - solen som skiner in! Morgonen började med frost, halka o kyla, sen har vi hunnit med regn också innan solen nu skiner och gör det så otroligt vackert.


Nej, nu måste jag fixa i ordning Ida inför hennes dans som jag ska skjutsa henne till innan mitt möte o middag. Ha en fortsatt bra onsdagkväll så länge!

tisdag 6 oktober 2015

Ananaskaka i långpanna

I dag gick arbetsdagen alldeles för fort, jag hann inte alls med så mycket som jag hade hoppats på och jag förstår inte var all tid tog vägen. Men det kommer en ny dag med nya timmar i morgon :) Just nu är jag ensam hemma och njuter lite av det innan jag ska sätta igång med hemmajobbet. Vi har flera kalas på gång som det ska planeras och fixas inför, fixet som består av både roliga (baka, pynta och laga mat) och tråkiga (plocka undan o städa) saker.

I helgen hann jag faktiskt med att baka en ananaskaka också (förutom filkaka och kanelbullesockerkaka).


Ananaskaka i långpanna
ca 500 g ananasringar, 1 stor eller 2 små burkar
4 ägg
3 dl strösocker
5,5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
1 dl juice från ananasburken

Skär ananasringarna i mindre bitar och låt dem rinna av i ett durkslag.
Smält smöret.
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. 
Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner i äggsmeten.
Rör ner smör, mjölk och ananasjuice. 
Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper.
Krama ur ananasbitarna lite lätt så den sista vätskan rinner av. Fördela ut bitarna jämnt på smeten.
Grädda kakan mitt i ugnen i 200 grader i ca 25 min. 
Låt kakan svalna i formen innan du skär den i rutor.

Kakan i sig var inge speciell småtråkig sockerkaka men ananasen gjorde att det blev en riktigt god kaka ändå. Och det är ju så himla enkelt att baka i långpanna så den här kommer jag nog göra igen och vid servering kommer jag då att pudra på lite florsocker.

Den här kakan paketerades bit för bit och fraktades iväg till de volontärer som gör matpåsar till flyktingarna som fortfarande passerar Luleå. Känns bra att kunna hjälpa till med det lilla.

Låt ananasbitarna rinna av i ett durkslag eller sil.
Strö ananasbitarna över smeten i långpannan.
Sen har du en smarrig kakbit.

måndag 5 oktober 2015

Middag på bordet

Jag blir lika lycklig varje gång jag lyckas servera en riktigt god och nyttig middag på mindre än en timme från det jag kommer hem...och att ingen har lyckats hungra ihjäl under tiden. I dag blev det min gooooda ugnslax som klarar sig nästan själv i ugnen, under tiden kokade jag potatis o gröna ärter och dukade. Sen var allt klart samtidigt. Kan det bli bättre?


Så himla gott det var med gröna ärter. Det är väldigt sällan vi äter det, men nu var det något extraerbjudande så jag köpte hem en påse. Både jag och Ida åt jättemycket och de passade perfekt till lax o potatis. Positivt överraskad!

Nu är det dags för kvällsruschen innan jag kan sjunka ner i soffan med den obligatoriska koppen med te. Bästa stunden! Sen måste jag komma på nån bra middag till imorgon också. Kan jag lyckas lika bra som i dag?

Filkaka utan ägg

God morgon! 
Ny dag, ny vecka och nya möjligheter. 

Det gäller att peppa sig ordentligt inför att stiga upp på måndagar. Jag är verkligen inte så hurtig på måndagar och skulle helst ha sovmorgon ytterligare en dag. Som jag alltid säger - det värsta med att jobba är att stiga upp :) Men nu har jag både stigit upp och ätit frukost så nu kör vi den här veckan som innebär en del festligheter. Oktober kommer bli en riktig festmånad som det ser ut nu!

I lördags bakade jag en filkaka, som smakar precis som en mjukpepparkaka. Riktigt god och saftig!


Filkaka
11 dl vetemjöl
7 dl socker
4 tsk bikarbonat
1 msk mald kanel
1 msk mald nejlika
1,5 tsk mald ingefära
9 dl fil
150 gram smält smör
pärlsocker

Smält smöret.
Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke, rör ner filen och till sist det smälta smöret.
Häll över smeten i en smord långpanna och strö över lite pärlsocker.
Grädda på nedersta falsen i 200 grader i 30-40 minuter.


Vilken saftig och god kaka det här var och den är helt äggfri. Vilket kanonrecept! Kraftig smak av pepparkakskrydor så det luktade jul i huset och gissa om jag började längta till jul?! Nu har jag två bra recept på pepparkaksdoftande mjukkakor. För ni har väl inte missat min goda mjukpepparkaka som också är utan ägg. Här hittar ni det receptet.

söndag 4 oktober 2015

Matsedel v. 41 oktober 2015

Bakar ni kanelbullar?

Ni har väl inte kunnat missa att det är kanelbullens dag i dag? Jag tänker inte baka kanelbullar i dag, men det står mycket annat på min baklista som jag ska försöka hinna med i dag. Just nu står det en ananaskaka i ugnen och luktar gott. Sen ska jag och Ida provbaka i min nya sockerkaksform som jag köpte i Stockholm förra helgen. Då tänkte jag faktiskt baka en kanelbullesockerkaka, så blir det lite kanelbullelukt i huset i alla fall.


Matsedel v. 41 oktober 2015

Köttfri måndag
Välj säsongens grönsaker till denna goda soppa.

Tisdag
Paprikakryddad och saftig köttfärslimpa

Onsdag
Enkel lax med en krydda

Torsdag
Lite pyssel men gott

Mysfredag
Krämig och god sallad där du väljer dina favoriter till en extra god sallad

Gott till helgen
Mandelmassa och bär tillsammans i denna goda kaka