tisdag 30 september 2014

Paltkoma

Go'kväll på er! Hoppas veckan har börjat bra för er.

Lite för mycket jobb, lite för lite sömn och sen lite palt på det är ingen bra kombination. Vi hade turen och lyxen att bli bjudna på palt hos mina föräldrar i dag. Det värsta med palt är att det är så gott så man jag äter alltid för mycket och blir då så trött och mätt att jag inte orkar göra nå. Har ni hört talas om paltkoma?

Igår åt vi en lite enklare middag som inte resulterade i soffläge resten av kvällen. Ugnsstekta kycklingben som vi åt tillsammans med stekt vitkål, broccoli och körsbärstomater. Perfekt måndagsmiddag efter alla helgens godsaker.


Nej nu är det dags för ett stort glas vatten (palt gör en törstig också) sen ska jag gå o sova i tid….igen. Det är ju bra att jag tänker tanken ofta i alla fall.

måndag 29 september 2014

Italiensk fläskfilé

Då har veckan rivstartat! Men nu har jag satt mig vid datorn med en extra god och lyxig macka. Det är inte varje kväll man äter en löjromsmacka till teet. Alldeles färsk och god löjrom. Kan det bli bättre?! Precis när jag kom hem fick jag en leverans av årets skörd av havets guld. Dyrt, men väl värt det.

Nu är det dags att ge er ett av recepten från vår italienska helg. Vi börjar med lördagens fläskfilé-rätt.


Italiensk fläskfilé
7 hg fläskfilé
smör
salt och peppar

Italienska täcket: 
1 boll mozzarella
4-6 soltorkade tomater
färsk basilika

Såsen:
ca 1 dl sky/vatten
1 dl crème fraiche
1 dl grädde
1 msk kalvfond

Garnering:
ruccola
körsbärstomater

Skär fläskfilén i cm-tjocka skivor.
Bryn skivorna i smör och med lite salt och peppar. 
Lägg dem omlott i en ugnsform. 
Skär mozzarella och soltorkade tomater i småbitar 
Strö över köttskivorna tillsammans med basilika. 

Vispa ur stekpannan med vatten och sila ner i en gryta.
Vispa ner crème fraiche, grädde och fond.
Koka upp och häll sedan i ugnsformen.

Ställ in formen i övre delen av ugnen i 225 grader i ca 15 minuter.
Strö ruccola och halverade körsbärstomater över gratängen innan servering.


Många favoritsmaker samlade i en och samma form kan inte bli fel, när det dessutom serveras tillsammans med pasta då blir det succé. Som ni vet så älskar jag dessutom mat som kan förberedas och sen tillagas klart i ugnen.

Vi gjorde dubbel sats så nu har vi många matlådor i frysen som står redo tills vi är sugna på riktig god lunch nån dag.

Fina färger i formen
Fläskfilé, soltorkade tomater, basilika, mozzarella och sås är på väg in i ugnen.
Garnerad med ruccola och körsbärstomater. Redo att servera!

söndag 28 september 2014

Italienska helgen fortsätter

Italien-helgen fortsätter!
På fredag åt vi marinerad rostbiff med smak av balsamvinäger, olivolja och basilika. I lördags åt vi fläskfilé med pasta, soltorkade tomater och mozzarella. Så varför bryta mönstret? I dag blev det lax med smak av soltorkade tomater och ruccola.

Så mycket italienska smaker gjorde mig sugen på prosecco - det godaste mousserande vinet. Jag blir alltid nöjd när jag dricker Prosecco, jag har inte smakat en enda dålig prosecco. Jag vet inte om jag har haft tur eller om Prosecco är min grej.


Nu är väskorna packade, kläderna framtagna och vi är redo för en ny vecka. Känns som det kan bli en lyx-vecka. Leif är fortfarande förkyld och blir därför hemma i Luleå i veckan och det innebär att jag kan börja tidigt och sluta sent och behöver inte tänka på att hinna hem i tid för att hämta Ida och fixa middag.

Matsedel v.40 sept/okt 2014

Här har vi nyss vaknat upp till en solig söndag. Undra om alla våra grejer ute på tomten är kvar eller om de blåste bort i går? Jag hoppas att jag hann rädda det mesta. I dag har vi inget planerat, så skönt med en dag utan planer.

Här kommer nästa veckas matsedel! Har ni lite tid över i dag så kan ni koka kalopsen redan i dag så behöver ni bara värma den i morgon. Korv och rotsaker i ugn var en storfavorit för några år sedan, så enkel och så god, men nu var det ett tag sedan vi åt det. Börjar nog bli dags snart igen.


Matsedel v.40 sept/okt 2014
Må: Kalops och potatis
Ti: Sambal- och ingefäratorsk med ris/bulgur
On: Gulaschsoppa av köttfärs
Sö: Porterstek med potatis

lördag 27 september 2014

Myslördag

Efter fredagsmys blev det en myslördag!

Ute är det ruggigt och kallt med höststormar och jag har precis räddat några bollar och stolar från att blåsa bort. Men här inne har vi det mysigt, varmt o skönt.


I går åt vi en typisk fredagsmiddag och i dag blev det en typisk lördagsmiddag. På lördagar äter vi ofta kyckling- eller fläskfilé och idag föll valet på fläskfilé. I går hade vi italienska smaker på maten men vi fick inte nog så vi fortsatte vårt Italien-tema i dag.

Fläskfilé, mozzarella, soltorkade tomater, basilika och sås tillagades i ugnen och serverades sedan tillsammans med ruccola, körsbärstomater och pasta. Mmmm vad gott det var. Receptet kommer snart!

Lördag är en godisdag och vårt godis blev en smarrig kladdkaka med minimarshmallows som Olivia bakade åt oss efter middagen.

Marinerad rostbiff

Nu är frukosten bortdukad och vi ska börja göra oss i ordning för snart ska Ida på kalas (igen). Kalaset är på andra sidan stan så jag stannar nog kvar och surrar med de andra föräldrarna. Sen är det dags att leta fram lite varmare kläder och kolla vad som kan användas och vad som måste köpas nytt. Lika bra att försöka vara förberedd (för ovanlighetens skull).

Gårdagens middag bestod bl.a. av en gammal favorit hos oss som vi ofta använder för att "piffa" till rostbiff eller annan stek som blivit över. Om man ätit en god stek till middag och det blev över mycket kött som man fryser ner så brukar det sällan vara lika gott nästa gång. Men med denna marinad får man en ny god maträtt på enkelt sätt.


Marinerad rostbiff
ca 400 g rostbiff i skivor
Dressing:
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
3-4 marinerade soltorkade tomater
1 kruka basilika
0,5 dl balsamvinäger
0,5 dl olivolja
salt, peppar

Skala lök och vitlök och hacka dem fint. Tärna tomater och strimla basilika, ta ev undan några blad till garneringen.
Rör samman alla ingredienserna till dressingen.
Lägg köttskivorna på uppläggningsfat och häll dressingen över dem. 
Låt fatet stå någon timme och dra åt sig smakerna. 

Ni som följt mig ett tag vet att detta är mina favoritsmaker - balsamvinäger, basilika och soltorkade tomater används ofta i matlagningen hos oss. I går åt vi rostbiffen tillsammans med ruccola- och tomatsallad, baguetter och brieost, ibland äter vi den med en god pastasallad med italienska smaker.

fredag 26 september 2014

Fredagstraditioner

Här sitter jag i ett tyst hus och njuter av lugnet och av att jag har en hel helg framför mig. Tända ljus, soffan, Idol på tv och en kopp te - en fredagkväll kan inte bli mycket bättre enligt mig. Vi hann äta middag tillsammans innan Olivia och Isak åkte till fritidsgården som firade två år och en krasslig Leif och en trött Ida gick o la sig. 

Dagens middag var en typisk fredagsmiddag hos oss. Lite smått o gott som behöver minimalt med tid att fixa i ordning men tar desto längre tid att äta. Jag älskar våra fredagsmiddagar då vi inte har några tider att passa utan alla har tid att sitta länge och äta o prata. Love it!


Har ni några fredagstraditioner?

Jag hörde på radio att  begreppet fredagsmys fyller 20 år i år. Jag älskar ordet fredagsmys, men för mig innebär det inte chips (som jag tror att det gör för många andra). För mig innebär det att jag är hemma o myser och har minst en sovmorgon att se fram emot :)

Kommer ni ihåg Kronfågels reklam "Kyckling på fredag"? Den var riktigt stor och alla nynnade på den vid sekelskiftet eller något år innan (tror jag) och många åt kyckling just på fredagar. Var/Är ni en av dem?

Nu har väl många familjer bytt ut fredagskycklingen mot tacofredag. Isak tycker att vi har det alldeles för sällan. Undra när tacofredag blev ett begrepp?