tisdag 15 februari 2011

Smaksatt crème fraiche och bearnaise

Nu söker Smartson fler testpiloter!

Arla Köket® crème fraiche gourmetsortimentet är en serie lite lyxigare produkter med mer karaktärsfulla smaker. Varje år låter Arla vinnaren av Årets Kock sätta sin prägel på en av Arla Köket® crème fraiche gourmet. Årets nya tillskott med smaken dill, vinäger och svartpeppar har utvecklats i samarbete med 2010 års Årets Kock vinnare, Gustav Trägårdh. De välutvecklade och speciella smakerna i Arla Köket® gourmetsortiment inspirerar och gör matlagningen roligare!

Läs mer och anmäl dig som testpilot till crème fraiche gourmet här: http://smartsontestpilot.se/arla-koket-creme-fraiche-gourmet/bli-testpilot/

Läs mer och anmäl dig till testpilot för Rydbergs Bearnaise här: http://smartsontestpilot.se/rydbergs/bli-testpilot

måndag 14 februari 2011

Matsedel v.7 feb 2011

I söndags bakade vi semlor och åt till efterrätt. Det var årets första semla för oss alla och det var så gott. Alla barnen ropade "En till!" när den första var uppäten. Men nu får de vänta ett tag på semla nummer två.
Ida längtar att få provsmaka sin semla.
Matsedel v.7 feb 2011
Må: Småplock bl.a smörgåstårta, chicken nuggets och kycklingklubbor
Ti: Barnen äter hos mormor och morfar
On: Pastasallad med kassler
To: Rester
Fr: Lammkotletter med citron och honung
Lö: Pytt i panna. Sedan ostbricka till Melodifestivalen
Sö: Stekt panerad röding med potatis
Ida hjälper att vispa grädde till semlorna.

Alla hjärtans dag

Brukar ni fira Alla hjärtans dag? Vi brukar inte fira så mycket förutom att vi äter lite festligare mat, ofta blir det en trerätters middag. När jag frågade barnen igår vad de ville äta så svarade de i kör "Småplock". Småplock är alltså inte bara min favorit utan nu har även barnen insett storheten med det. Dessutom ville de att vi skulle sitta i vardagsrummet och äta så att det blir riktigt mysigt.
Tre godishjärtan låg och väntade på tallrikarna
till mina småhjärtan när det var dags för middag.

Eftersom jag jobbade till 17 idag hann jag inte göra så många smårätter, men alla verkade nöjda med middagen i alla fall. Vi hade chicken nuggets, kycklingklubbor, pommes frites, tacochips, salsa, gurkstavar, körsbärstomater, räkor och smörgåstårta. Vi blev så mätta allihop att vi inte orkade nå efterrätt.

söndag 13 februari 2011

Päron-och jordgubbspaj

Nu håller Leif och en kompis på med källarens yttervägg som måste fixas till innan vi kan måla och lägga golv, så nu hoppas jag att vi snart kan börja måla. Men allt tar sån tid när det görs från grunden. Men förhoppningsvis blir det bra och ordentligt gjort.

Igår till melodifestivalen åt vi en smulpaj med päron och jordgubbar. Kanske en lite konstig kombination, men det blev riktigt bra faktiskt. Vi hade päron i fruktskålen som behövde ätas upp och lite jordgubbar kvar i en påbörjad förpackning i frysen, så då blev det den annorlunda kombon. Smulpaj är ju så bra eftersom man kan ta lite allt möjligt och det blir oftast bra. Till smuldegen tömde jag en påse kokos och lite riven mandelmassa som jag hade i kylskåpet. Blir så glad när jag kan använda upp "slattar".
Päron-och jordgubbspaj
4 små päron
3 dl jordgubbar
0,5 dl socker
1 msk potatismjöl
1 tsk kardemumma
Smuldeg:
150 gram smör
2,25 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
1,5 dl socker
1,5 dl kokos
2-3 dl riven mandelmassa

Blanda alla ingredienserna förutom smöret till smuldegen i en bunke.
Smält smöret och häll i bunken. Blanda till en smuldeg.
Skala, kärna ur och klyfta eller skiva päronen. Dela jordgubbarna om de är stora. Lägg frukt och bär i en smord form.
Blanda socker, potatismjöl och kardemumma. Strö över frukt och bär i formen.
Strö över smuldegen och baka smulpajen i 175 grader ca 35 minuter tills den fått fin färg.
Ta ut och låt svalna något innan serverering.

Använd de frukter eller bär du vill, tillsammans ska de väga ca 600 g eller täcka en pajform. Krydda med din favoritkrydda. Eftersom kardemumma är min favoritkrydda använde jag den igår men det hade nog blivit lika gott med t.ex. vaniljsocker.

Vem tycker inte om kladdkaka?

Smartson söker nu 1 000 Testpiloter som vill testa en ny variant på en svensk klassiker.

Ekströms kladdiga kladdkaka finns i frysdisken, den tinar på en timme och är lika god som sina hembakade syskon när den står på fikabordet.

Läs mer och anmäl dig här: http://smartsontestpilot.se/ekstroms/bli-testpilot/

lördag 12 februari 2011

Skagenröra i salladskål

I kväll är det dags för första Melodifestival-deltävlingen i soffan för oss, eftersom vi såg förra deltävlingen live. Undra vad vi ska äta för gott då? Kanske päronpaj, för jag har en massa päron som börjar bli lite mjuka. I dag har Isak två hockeymatcher, vi håller tummarna att de vinner och att han har tillräckligt med krafter efter sin förkylning.

Skagenröra i salladskål
Isbergssalladsblad formade som skålar
Skagenröra
ca 170 g kräftstjärtar och räkor (en halv burk av varje, eller 1 hel burk av en sort)
1-1,5 dl crème fraiche
0,5 dl majonäs
2 msk dill
citron
cayennepeppar

Häll av lagen av kräftstärtarna och/eller räkorna. Lägg dem i en skål och klipp dem i lite mindre bitar.
Blanda i dill, cayennepeppar, crème fraiche och majonäs. Pressa över lite citron.
Dela salladshuvudet så att du får några krispiga blad som är formade som skålar.
Lägg en stor klick skagenröra i "skålen". Garnera med valfria grönsaker.

Det här var en jättegod förrätt och perfekt om man vill undvika kolhydrater. Vill man så kan man servera en rostad macka eller ett vitlöksbröd till (fast då blir det inte kolhydratfattigt). Vill man göra det ännu enklare så köper man färdig skagenröra istället.

fredag 11 februari 2011

Fläskfilé- och risgratäng

Den här veckan har det varit min tur att var förkyld så det har inte blivit mycket gjort i köket. Nu har hela familjen varit mer eller mindre förkylda så nu måste vi väl få vara friska ett bra tag, eller hur? Ska försöka orka laga nån lite roligare mat nån dag i helgen i alla fall. På måndag när det är Alla Hjärtans Dag hoppas jag vara helt frisk så jag kan göra en riktig festmåltid till min älskade familj.

Vi får ofta över ris vid middagar och då försöker jag göra någon gratäng eller liknande med det färdiga riset. Jag försöker använda alla våra rester för jag tycker inte om att slänga mat. Att använda upp alla rester är den största utmaningen i köket. Laga ny mat enligt ett recept och köpa alla ingredienser man behöver det är ju inte så svårt.
Fläskfilé- och risgratäng
1 fläskfilé
champinjoner
salt
peppar
kokt ris
2-3 dl grädde
1-2 msk kalvfond
1-2 tsk maizena

Skiva fläskfilén och stek skivorna, krydda med salt och peppar.
Skiva champinjonerna och stek.
Koka ihop grädde och kalvfond. Red med maizena till önskad konsistens. Smaka ev. av med salt eller peppar.
Lägg det kokta riset i en ugnsform. Lägg fläskfilén och champinjonerna ovanpå. Häll över såsen.
Gratinera i 225 grader i ca 15 minuter.

Tänk på att såsen inte ska vara för lös i konsistensen utan red den till en lite fastare sås. Man kan ju blanda ner lite allt möjligt man har hemma t.ex. tomat, paprika eller zucchini. Men den här gången var det champinjoner jag behövde bli av med och därför använde jag det.