fredag 21 november 2008

Pepparkaksmuffins

Igår gjorde jag pasta och lax med mango chutney till middag.

Efter middagen gjorde jag och Isak pepparkaksmuffins utan mjölk och ägg. Jag använde receptet till den ägg- och mjölkfria mjuka pepparkakan och satte smeten i muffinsformar istället för i en stor rund form. Sedan gräddade jag dem i drygt 200 grader i 12 minuter.

onsdag 19 november 2008

Köttfärstortilla

Jag vill få min familj att äta mer bönor och linser, men det är inte så enkelt. Idag provade jag gömma det i en köttfärsröra som sen rullades in i mjuka tortillabröd.

Köttfärstortilla
500 g köttfärs
1 pkt krossade tomater med chili
vatten
röda linser
kidneybönor
majs
1 pkt mjuka tortilla
chilipeppar
spiskummin
salt
peppar
riven ost
tacosås

Stek köttfärsen. Blanda ner krossade tomater och lite vatten. Krydda och smaka av.
Tillsätt bönor, linser och majs och låt det bara bli varmt.
Rulla in köttfärsröran i tortillabröden och lägg dem i en smord form.
Pensla rullarna med tacosås och strö över riven ost.
Gratinera högt upp i 225 grader tills osten smält, 10-15 min.

Egentligen skulle man använda 1 burk tacosås istället för krossade tomater och kryddorna. Men eftersom jag inte hade nå tacosås hemma gjorde jag på det här sättet istället. Köttfärsröran blev lite tam, så nästa gång ska jag se till att ha tacosås hemma och prova det istället.

Oreganokyckling

Till middag gjorde jag Oreganokyckling, pasta och sallad.

Oreganokyckling
4 kycklingfiléer (ca 500 g)
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
2½ dl matlagningsgrädde
1 hönsbuljongtärning
2-3 tsk färsk eller torkad oregano
1½ msk balsamvinäger

1.Skär varje kycklingfilé i 3 bitar på längden. Skala och hacka vitlöken.
2.Bryn kycklingen runt om i smör i en stekpanna, salta och peppra.
3.Blanda grädde, buljongtärning, oregano och balsamvinäger i en gryta. Lägg i kycklingen och vitlöken. Låt allt koka under lock ca 5 minuter.

Det är nog även gott med klyftpotatis till. Det är mycket oreganosmak så man får lite pizzakänsla när man äter.

Rågsiktslimpor

Min bakdag fortsatte vid middagen igår. Samtidigt som jag lagade en enkel Oreganokyckling bakade jag 4 rågsiktslimpor.

Rågsiktslimpor
100 g jäst
100 g margarin
1,2 l mjölk eller vatten
1 msk salt
2 msk sirap
1,5 msk brödkryddor
1 påse rågsikt

tisdag 18 november 2008

Chokladkolasnitt

Då skålen till matberedaren, bakunderlaget och måtten redan var smutsiga efter julkakorna var det lika bra att baka en till sort. Det fick bli chokladkolasnitt.

Chokladkolasnitt
100 g margarin, rumsvarmt
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl, ev mer
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bikarbonat

Rör margarin, socker och sirap riktigt poröst.
Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bikarbonat. Tillsätt det till smörblandingen. Tillsätt ev. mer mjöl.
Dela degen i två bitar, rulla ut till längder. Platta ut längderna på plåten, räffla dem med en gaffel.
Grädda i 175 grader i 13-18 minuter.
Låt svalna lite (men inte kallna) innan de skärs i bitar. Skär dem lite på snedden.
Låt kakorna ligga kvar på plåten tills de är kalla.

Julkakor med kanelmandelmassa

Idag var Olivia lite hängig så hon fick vara hemma från skolan. När jag hade bak-hjälp av Olivia passade vi på att göra kakorna som gjorde att hon vann Charlotte Perrellis nya julskiva.


Julkakor med kanelmandelmassa ca 45 st
200 g smör eller margarin
1 dl socker
3 3/4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
Topping:
175 g mandelmassa
1 äggvita
1/2–1 tsk kanel
Garnering:
1/2 dl hackad mandel

1. Arbeta samman matfettet med socker, vetemjöl, potatismjöl och bakpulver till en deg.
2. Dela degen i två bitar. Rulla ut dem till rullar, 3–4 cm i diameter.
3. Hacka mandeln ganska fint och rulla rullarna i det. Skär rullarna i skivor och lägg dem på bakpappersklädda plåtar.
4. Riv mandelmassan grovt och arbeta samman den med äggvita och kanel.
5. Lägg en liten klick mandelmassa som en topp mitt på varje kaka.
6. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 12–15 minuter.

Eftersom jag vill baka äggfritt utesluter jag äggvitan till toppingen. För att få den lite krämigare tillsätter jag 1-2 tsk vatten istället.
Då det ofta blir mycket fika i advents- och jultid vill jag inte att varje kaksort är så stor, så att man kan smaka av alla sorter. Därför fick jag ca 80 kakor, inte 45 som det står i receptet.

torsdag 13 november 2008

Svarta lådan

Svarta lådan låter inte så gott, men det var faktiskt riktigt gott. Olivia som inte tycker om köttfärs och lök åt med god aptit och sa t.o.m. att det var gott, trots att hon först tittade misstänksamt på det. Isak tyckte att det var för starkt, så nästa gång tar jag mindre sambal.

Svarta lådan
500 gram köttfärs
1 gul lök
1 purjolök
250 gr vitkål
0,75 dl soja
0,75 dl balsamvinäger
0,5 dl farinsocker
1 pressad vitlöksklyfta
1,5 tsk sambal oelek

Hacka lök, kål och purjolök.
Stek lök och färs och sedan kål och pujolök. Blanda alltsammans.
Krydda med soja, vinäger, socker, vitlök och sambal. Koka 10 minuter under lock.
Servera med ris och sallad