tisdag 21 oktober 2008

Korvsoppa

Idag åt vi korv för ovanlighetens skull och till barnens glädje. Ida fick nog en saltchock idag - men hon tyckte om det. Hon som knappt har ätit nå salt överhuvudtaget fick en soppa med både buljong och korv, men jag saltade inget extra.

Korvsoppa
7,5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 morötter, i skivor
8 potatisar, i bitar
2 msk tomatpuré
1 liten purjolök i skivor
400 g valfri korv i bitar
majs, 1 liten burk
salt
peppar
3 msk persilja, klippt

Koka upp vatten och buljongtärning. Lägg i rotsaker, potatis, tomatpuré.
Koka på svag värme tills rotsakerna nästan är mjuka, ca 15 minuter.
Lägg i purjolök, korv och majs och koka ytterligare ca 5 minuter.
Salta och mal över lite peppar. Strö persilja över.

Jag använde den barnvänliga falukorven. Vill man ha lite mer smak är det bara att välja en smakrikare korv. Välj den korv du tycker är godast!

måndag 20 oktober 2008

Köttfärssås

Till Olivias stora bevikelse blev det spagetti och köttfärssås till middag idag igen. Det var ju inte så länge sedan vi åt det. Vi hade kvar en del morotssoppa från i torsdags som jag ville använda upp och tänkte att den nog skulle bli god i köttfärssås och det blev den.

Köttfärssås
köttfärs
krossade tomater
morotssoppa
salt
svartpeppar
chilipeppar
oregano
basilika

Stek köttfärsen. Häll i tomater och morotssoppa.
Krydda efter eget tycke och smak.

Till Olivia blandade jag ihop spagetti, köttfärssås, grädde och riven ost på tallriken. Allt för att det skulle bli så likt lasagne som möjligt.

lördag 18 oktober 2008

Knäckig äppelpaj

Ännu en gång har jag bakat äppelpaj. Det gäller att passa på så länge det finns goda svenska äpplen. I senaste numret av Buffé var det ett recept som såg gott ut som jag provar ikväll.
Knäckig äppelpaj
6 äpplen (ca 800 g)
150 g smör
3 dl havregryn
2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk

1. Smält smöret i en kastrull. Dra från värmen. Blanda i alla övriga ingredienser utom äpplena.
2. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg äpplena i en smord ugnssäker form.
3. Fördela smeten över.
4. Ställ in i ugnen i 175°C i ca 30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun och knäckig.
5. Servera med glass eller vaniljvisp.

Kycklingtortilla

Till middag idag blev det en favorit för hela familjen. Det var första gången Ida fick smaka kycklingtortillas och även hon verkade älska det, men hon drack en hel del vatten resten av kvällen.
Kycklingtortilla
2-3 kycklingfiléer
1 purjolök
1 paprika
1 brk majs (ca 300 g)
1 jalapeno eller annan chili
2 msk chilisås
2 msk tomatpuré
2 dl crème fraiche
8 tortillabröd
1-2 tomater
riven ost

Ø Strimla kycklingen, purjolöken, chilin och paprikan.
Ø Fräs kycklingen några minuter.
Ø Blanda ner purjolöken och paprikan och låt fräsa med.
Ø Krydda med jalapeno, chilisås, tomatpuré och andra kryddor.
Ø Rör ner majs och crème fraiche.
Ø Fyll tortillabröden med kycklingröran.
Ø Rulla ihop och lägg i en ugnssäker form tätt bredvid varandra.
Ø Tärna tomaterna och lägg över.
Ø Strö på riven ost.
Ø Gratinera ca 10 minuter i 225°.

Den mjölkfria varianten till Isak innehåller havregrädde, Oatlys iMat, istället för creme fraiche dessutom struntar jag i den rivna osten.

fredag 17 oktober 2008

Missfärgade plastdetaljer

Nu när vi ska passa på att använda morötter så mycket vi bara kan är det stor risk att vi får missfärgade plastgrejer, t.ex. matberedartillbehör och plastlådor. Samma risk är det när vi använder mycket tomat. Ofta kan det kännas som att dessa plastgrejer förstörs för det känns inte så fräscht att använda dem sen till något annat.

Men här kommer ett tips för att få bort missfärgningarna. Spola i kallt vatten och ta sedan handdiskmedel och "diska" med ett hushållspapper. Men ta inte för mycket vatten, diskmedlet ska vara koncentrerat. Använder ni diskborsten sätter sig all färg där, därför är det bäst att använda papper som ni sedan kan kasta. Det är viktigt att inte använda varmt vatten för då "bränner" ni fast färgen.

torsdag 16 oktober 2008

Morotssoppa

Eftersom jag har bakat matbröd idag, så gjorde jag så klart soppa till middag, och eftersom morötter är billigt nu, så gjorde jag så klart en morotssoppa.

Morotssoppa
4-6 morötter
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 l vatten
2 hönsbuljongtärningar eller 3 msk konc kycklingfond
kajennpeppar eller sweet chilisås
salt & svartpeppar
1 dl matlagningsgrädde

Skala och skär morötter och lök i mindre bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med de skalade vitlöksklyftorna.
Tillsätt vatten och buljong. Låt sjuda under lock tills morötterna mjuknat, ca 20 minuter.
Mixa med mixerstav direkt i kastrullen.
Tillsätt försiktigt kajennpeppar eller sweet chili till önskad hetta. Smaka av med salt och peppar.
Tillsätt grädden och låt soppan sjuda i någon minut.

Jag använde sweet chilisås istället för kajennpeppar och eftersom det är Olivias favorit kunde jag få även henne att äta en hel tallrik soppa. Jag använde inget extra salt, det räckte med det saltet som finns i buljong.

Surdeg

Här kommer recept på surdegen jag använde bl.a. till surdegslimpor.

Surdeg
Dag1
1 dl vatten, ca 40 grader
1 dl grovt rågmjöl
Blanda vatten och mjöl i en rostfri bunke på 3-4 liter. Täck den väl med en handduk. Låt bunken stå i rumstemperatur i 3 dygn.
OBS, rör varje dag.

Dag4
Tillsätt:
1 l vatten, ca 40 grader
1 l grovt rågmjöl
Rör ihop allt till en lös deg, som får stå 1 dygn i rumstemperatur.

Dag5
Nu är degen färdig.
Dela upp den i 10 burkar eller plastpåsar.
Frys in 9 och baka på den tionde.

Degen kan förvaras i ca 5 dygn i kylskåp och i ca 1 år i frys.

Ta fram den djupfrysta surdegen i tid före nästa bak, så att den hinner tina och bli rumsvarm.

Den sista burken gör du ny surdeg av:
Tillsätt varmt vatten och rågmjöl som dag4 och låt det stå i 1 dygn.

Surdegen kan även användas till vitt matbröd.