söndag 1 november 2020

Matsedel v.45 november 2020

Efter en veckas uppehåll är veckomatsedeln tillbaka och som vanligt får ni den ganska tidigt så att ni redan i dag kan inspireras, planera och handla inför kommande veckas middagar. Allt för att vardagen ska flyta på så bra som möjligt.

Att planera och förbereda middagar är verkligen mitt bästa vardagstips och ett måste för att min vardag ska fungera med jobb, mat och träningar.

Matsedel v.45 november 2020

Köttfri måndag
Har ni kvar någon pumpa från helgen? I så fall skulle jag göra den här grökålssalladen med kikärter men byta ut sötpotatisen mot pumpa.


Fisk-tisdag
Kryddig bacon-torsk är en perfekt maträtt att ta till om man har någon i familjen som inte tycker om fisk. Tack vare bacon smakar det inte så mycket fisk som andra fiskrätter kan göra. Vad är det man säger? Efter 7 gånger tycker man om nya smaker.


Onsdag
Fläskytterfilégryta med lingon och kantareller är en riktig god och mustig höstgryta som är snabb-fixad tack vare fläsk(ytter)filén istället för annat grytkött som ska koka länge.


Torsdag
Chili con carne med köttfärs och vita bönor tror jag ska stå även på vår egna matsedel för den var så länge sedan vi åt och jag blev så sugen nu när jag såg receptet och bilderna.


Mysfredag
Kycklingenchiladas passar perfekt som mysmiddag på fredag och ett gott alternativ till tacos. Servera sallad, grönsaker och andra tillbehör i små skålar bredvid så blir det lite extra taco-känsla.


Veckans godsak
Sockerfria Sarah Bernhardt-bitar är en av mina favorit-godsaker. Mandelbotten med en len och smakrik chokladkräm toppad med lite extra choklad. Åh det vattnas i mun när jag tänker på den här godbiten. Extra plus att den här varianten dessutom är sockerfri, så kan man känna sig lite nyttig 😀

lördag 31 oktober 2020

Sockrade saffransbullar i långpanna

Oj vad dagarna har gått i ett nu på slutet. Men nu sitter jag ner med en kopp te innan jag ska börja med kvällens familjemiddag och då passar jag på att skriva ner det här receptet till er. Det här måste ni testa! Det var förra helgen bakade jag dessa supergoda saffransbullarna som var så himla enkla att göra eftersom man gör dem i långpanna. Det blev rätt många så jag har fortfarande kvar några i frysen, mums.


Sockrade saffransbullar i långpanna

2 paket saffran
2 dl socker
2 msk rom eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk 
0,5 tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13 dl)
mjöl till utbakning

Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. 
Lägg saffranet i rom eller vatten och rör om. Låt stå 30 minuter.
Skär smöret i tärningar och låt det bli rumstempererat. 
Smula jästen och blanda med rumstempererad mjölk, smör och saffran samt vätskan i en köksmaskin.
Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. A
rbeta degen 15 minuter i maskin. 
Låt den jäsa under bakduk i 60 minuter.
Ta upp degen på en arbetsbänk med lite mjöl. 
Knåda lätt och kavla ut till storleken av en långpanna. 
Lägg degen i plåten med bakpapper under. Skär rutor av degen, med t.ex. en pizzaskärare. 
Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 20 min, lägg över bakplåtspapper om de börjar bli för bruna. 
Låt svalna under bakduk och skär dem sen i fårorna till rutor. 
Pensla med smält smör och doppa i strösocker. 


Perfekt recept på saffransbullar så här lite pre-season, de traditionella lussekatterna med russin har lite väl mycket julkänsla över sig. Men de här är perfekt! Receptet hittade jag hos Matplatsen.

Skurna bitar
Bullen har jäst och är redo för ugn
Nygräddade och ganska fula o tråkiga. Tur att de ska doppas i socker så de blir lite snyggare.
Pensla först med smält smör innan bitarna ska doppas i socker.
Så saftiga och goda

onsdag 28 oktober 2020

Att tala eller inte

Efter många tidiga morgnar på jobbet känns det skönt att jag snart får tre dagar ledigt och kan ta det lugnt på morgonen. Långa lugna morgnar är det bästa jag vet💖

Nästa vecka blir också en annorlunda jobbvecka för då har vår systemleverantör sina kunddagar som i år körs digitalt. Jag går miste om en Stockholmsresa, men som världen är nu så känns det ju bra. Istället får jag sitta hemma eller på jobbet och lyssna på på riktigt många seminarium, dels sådant som hör till systemet o jobbet och dels inspirationsföreläsningar. 

Så jag hoppas det blir en riktigt bra och intressant vecka. Vissa inspirationsföreläsningar bär jag med mig saker från en lång tid framöver, medan vissa glömmer man bort efter nån dag. Ämnet är ju så klart viktigt, men nästan viktigare är föreläsaren.

En föreläsning för flera år sedan kommer jag fortfarande ihåg flera saker i från och brukar tänka på då och då. Jag kommer inte ihåg vad ämnet egentligen var, kanske lycka, men en väldigt tänkvärd och bra inspirationsföreläsning av en bra föreläsare.

Det finns ju så många bra föreläsare och så många intressanta ämnen, så det kan inte vara lätt att välja när man ska boka föreläsare. Som att komma in i en godisaffär 😀

Jag är ingen talare, trots att jag tycker om att prata, kanske är det därför jag kan bli så fascinerad av bra talare. Och lika less blir jag att lyssna på nån som inte är en talare.

Bild från Herregud& Co

måndag 26 oktober 2020

5 godaste inför Halloween

Det blev ingen veckomatsedel igår för jag höll på med så mycket annat roligt så jag hann inte med att fixa nån inspirationsmatsedel. Tanken var istället att jag skulle ge er 5 godaste inför Halloween, men det hann jag inte heller. Men de tipsen kommer här istället.

5 godaste inför Halloween


Portionsskålar med sallad och fina servettringar är första tipset ni får. Istället för att karva ut stora pumpor kan man använda små apelsiner till att göra läskiga ansikten av. Sedan blir det perfekt att fylla dem med sallad innan man dukar fram dem.


Halloweenmuffins med jord o maskar är både gott och effektfullt inför halloween.


Spökmaränger är en gammal klassiker som nog de flesta har koll på. Roligt pyssel för barnen.


Potatismos-spöken kan man fixa för en lite roligare middag.


Chokladbollsspindlar som man kan använda på spindelnätstårta eller äta som de är också en gammal klassiker.


Nu är höstlovet igång men jag jobbar på som vanligt, i alla fall måndag till torsdag. Jag hoppas jag kan vara ledig på fredag och fixa inför årets halloween-middag, men det är inte helt säkert än. Eller det är inte helt som vanligt för jag tänker börja klockan sex varje morgon eftersom jag inte behöver vara hemma och se till att Ida tar sig upp och i väg till skolan. 

Jag älskar känslan vid 3-tiden då jag vet att jag har jobbat full dag och kan gå hem utan problem. Nu när vi har ställt om till normaltid var det dessutom extra skönt att kunna gå hem strax efter tre för då hade det inte hunnit bli mörkt än, men det var inte långt ifrån.

Nu fortsätter jag måndagen med att skjutsa Ida till o från basket-träningen, middagsfix, måndagsstädningen (efter helgen) och soffhäng.

lördag 24 oktober 2020

Skinkmacka och jullängtan

Nu inför Halloween finns de "helgskinka" i affärerna och som den jultok jag är köpte jag en sån skinka, griljerade den och åt den sedan med äppelmos på knäckemacka. Bland det godaste som finns! Inte blev min jullängtan mindre precis av den goda mackan.


Ida har önskat lussekatter och jag tror jag måste uppfylla hennes önskan. Jag blir lycklig bara jag tänker på den goda doften vi kommer få i köket.

Men innan vi har jul så har vi ju faktiskt en Halloween. Vi har en massa halloween-pynt men de senaste åren har jag aldrig plockat fram det eftersom Ida har varit i Jämtland på höstlovet. Men pga Corona är hon hemma i år så då kanske det är läge att ta fram allt gammalt pynt och göra lite Halloween-fint.


Nu är det nog dags för en till skinkmacka och krypa upp i soffan för att se dagens herr-hockey-match. Damerna har redan vunnit sin match så nu hoppas vi på tre nya poäng.

Hoppas ni njuter av denna lördag!

fredag 23 oktober 2020

Atjoo

Den här veckan har jag jobbat hemma och gjorde det även i morse. Men nu ska jag packa ner jobbdatorn och promenera in till jobbet för några timmar på plats på kontoret. Det kändes som jag var på väg att bli förkyld i början på veckan, jag nös otroligt mycket och det stack o kliade i näsan och trots att jag kände mig hyfsat pigg tog jag mitt ansvar och stannade hemma. 

Så skönt att jag har ett jobb där det fungerar att sitta hemma o jobba, i alla fall några dagar. Det skulle inte fungera att göra det längre perioder, men så här då o då fungerar det perfekt. Men som vanligt när jag är lite småkrasslig och stannar hemma så har jag lite dåligt samvete. Jag är så van att man ska vara på jobbet om man inte är sjuk och jag var ju bara lite småkrasslig. Det är inte lätt att vänja om hjärnan och samvetet med de nya riktlinjerna efter så många år.

Visst är den vacker?

Nu i efterhand börjar jag fundera på om det ens var en förkylning eller om det var en allergisk reaktion. I torsdag fick jag en helt underbar blombukett från jobbet i en försenad födelsedagspresent. En bukett full med olika vackra blommor, har inte koll på alla. Nån av dem är jag kanske allergisk mot, eller? Fast då borde jag kanske ha börjat nysa tidigare och inte efter några dagar. Ja, ja jag lär aldrig få reda på om det var en lätt förkylning eller allergi och egentligen spelar det ju inte så stor roll. Nu höll jag mig hemma för säkerhets skull och det är väl så man ska agera numera.

Nån som ser något riktigt allergi-framkallande?

Fredag och strålande sol! Kan det bli bättre?
Ha en underbar start på helgen💖

torsdag 22 oktober 2020

Club sandwich

Det verkar som att jag har glömt ge er det här smarriga receptet på fredagsmysmat. Vi har till o med hunnit äta det ytterligare en fredag. Det är ju så gott! Enkel god plockmat är typisk fredagsmysmiddag för mig. Vad äter du helst på fredagar?


Club sandwich

fullkorns-formfranska
lite smörgåsfett
kycklingfiléer
grillkrydda, salt o peppar
ev. bacon
crème fraiche tomat&basilika
sallad
tomat
rödlök

Stek kycklingfiléerna i stekpanna för färg, krydda, stek sedan klart i ugnen (200 gr ca 10 minuter).
Kolla att de är klara.
Ta ut dem och skär i sneda skivor, lägg upp på fat.
Stek bacon på bakpappersklädd plåt i ugnen ca 8 minuter i 225 grader.
Dela skivorna på hälften och lägg upp på ett fat.
Lägg salladsblad, skivade tomater och rödlök på ett annat fat.
Smöra brödet och rosta i 225 grader några minuter i ugnen. 
Skär dem på diagonalen och lägg upp på fat.
Duka fram alla fat och crème fraiche och låt var o en bygga ihop sin egna club sandwich.


Lite roligt att barnen som i vanliga fall inte tycker om fullkornsformfranska tyckte att den var riktigt god till det här. Det finns hopp 😀 Jag dukade dessutom upp lite efterrätt i form av frukt och grönsaker. Även det uppskattades.


Dagens middag lär inte bli nå sånt här gott, för det är bara jag och Leif som ska äta så då är det nog lika bra att vi äter nå rester. Snabbt o enkelt.

Nu när Corona-smittan ökar har vi börjat handla online på Ica igen, så vi ska alldeles strax åka o hämta dagens köp. Himla smidigt faktiskt, i alla fall när man får allt man beställt och det får vi oftast. Några gånger har varan ersatts men det har alltid ersatts med nå bättre, t.ex. förra gången då en liten förpackning färska hallon ersattes med en dubbelt så stor men till samma pris. Sånt gillas!