fredag 15 september 2017

Jag klarade det

Det har verkligen varit en fullproppad vecka med mycket att göra både på jobbet och på kvällstid.
Men jag klarade det! 
Nu är det fredag och helgen väntar om några timmar.

Jag vill inte ha många såna här veckor, det klarar inte mitt humör 😀 
Det viktigaste för mig är att få äta ordentlig middag och sen ta en kopp te i lugn o ro. OM jag väl hinner med det då får jag energi och blir effektiv och kan göra en massa saker på kvällstid. Men den här veckan har det blivit lite si o så med middagarna och något te i lugn o ro har det inte varit tal om. Det har snarare varit en (lchf)macka i farten tillsammans med en termosmugg te.


Jag har inga stora planer för helgen utan ska bara försöka vara hemma så mycket som möjligt. Sova och äta ikapp det jag har missat under veckan 😀 Det verkar som att det mest blir jag och Ida som är hemma i helgen, så i morgon ska en kompis till Ida sova över och då har jag planerat en taco-kväll. Går alltid hem hos alla!

Nu ska jag åka till jobbet och "göra bort" den här arbetsdagen så att helgen kan starta!

Happy Friday!

onsdag 13 september 2017

Sötpotatispommes

Har ni provat fritera sötpotatis i en fritös? Det är så himla gott och blir mycket godare än om man ugnssteker den. Fast det blir ju även vanlig potatis, så det är kanske inte så konstigt 😀


Sötpotatispommes

Skär sötpotatisen i stavar.
Fritera i 12-14 minuter, lite beroende på storleken på stavarna.
När de är gyllenbruna ta upp, rinn av och salta.

Det här är ju såå gott. Jag älskar sötpotatis i alla former men pommes är nog favoriten ändå. Det viktigaste är att den friteras ordentligt så att den inte är mjuk och tråkig inuti.

Fritösen använder vi mest på sommaren eftersom jag helst vill ha den utomhus, både för all lukt men även för att vi får fritera i så många omgångar och då är det mysigare att sitta ute och njuta av sommaren samtidigt som man väntar på en ny omgång nyfriterat.


Nu har hösten rivstartat och det är inte många minuter jag får vara hemma den här veckan. Jag som älskar att vara hemma. Igår var det en massa skjutsningar och även ett föräldramöte för Isak på gymnasiet. Det var inte så mycket ny info men riktigt kul att se deras lokaler som är superfina. Där kommer han nog trivas de kommande 3 (eller 4) åren.

I dag får vi föräldrar vara med o titta på Idas dans, så det blir till att åka direkt dit från jobbet. Det är alltid kul att se hur en lektion går till och se hur duktiga de har blivit. Dessa lektionspass som vi får titta på är nästan mer värt och roligare än att se själva uppvisningen.

måndag 11 september 2017

Tacosåskyckling

I dag bjuder jag på en barnvänlig kycklinggryta med goda milda men ändå smakrika smaker. Jag åt den lchf-vänligt tillsammans med sallad och barnen åt den tillsammans med pasta. Vi blev alla nöjda 😀


Tacosåskyckling

1 pkt bacon
1 kg kycklingfiléer
1 liten burk champinjoner
1 liten burk taco sås medium
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
Salt o peppar

Stek bacon krispigt, antingen i panna eller ugn. Spara till garnering.
Dela kycklingen i mindre bitar och stek dem, krydda med salt och peppar.
Tillsätt tacosås, crème fraîche och grädde. 
Låt puttra tills kycklingen är genomstekt och såsen tagit smak ordentligt. 
Smaka av.
Garnera med baconbitarna.
Servera till pasta, ris eller bara en stor o god sallad.

Det här var verkligen en barnvänlig variant av kycklinggryta. De flesta barn gillar taco-smaker och mina barn gillar burk-champinjoner bättre än färska så jag använde det den här gången. Vill man ha mer styrka väljer man en het tacosås istället.

Varken jag eller barnen tycker så mycket om bacon i grytor då de blir mjuka, bacon är ju så mycket godare när det är krispigt. Därför garnerar jag med bacon istället för att blanda ner det i grytan.


Nu ska jag snart gå ner i källaren o fortsätta att städa, röja och organisera. Vi får så fint! Prio 1 i dag är att kolla igenom alla våra höst- och vinterkläder och skor för att se vad vi ska använda och vad vi kan skänka bort till de som behöver det bättre än vi. Känns så bra att få ge vidare!

söndag 10 september 2017

Matsedel v.37 september 2017

Usch vilket väder, kraftig blåst och värsta regnandet. Som min morfar sa "Mitt i det det regnar kommer det en skur". Har ni samma oväder hos er? Men behöver man inte ut så är det ju faktiskt ganska mysigt också, just nu sitter jag vid köksbordet med tända ljus och skriver till dig.

Sitter här och planerar en varierande veckomatsedel till dig samtidigt som jag funderar vad vi ska äta hemma hos oss. Jag måste ju hitta på lite nya recept som jag kan dela med mig av.


Matsedel v.37 september 2017

måndag
Vi börjar med en köttfri måndag och äter en spenatpaj, med eller pajdeg. Här har jag en massa olika varianter på pajdeg.

tisdag
En av mina favoritlax-recept, så fräsch o så god.

onsdag
Älskar när man kan tillaga allt i en o samma form som dessutom tillagas i ugnen. Perfekt vardagsmat.

torsdag
Det finns många goda varianter på lasagne och det här receptet kommer från Per Morberg.

fredag
Allt blir lite festligare med räkor och på fredagar vill man väl ha det lite festligare, eller hur?

veckans godsak
Oreo-kex i botten på din muffins/cupcake och se'n oreo-smulor i frostingen. Kan det bli bättre?

fredag 8 september 2017

Kyckling- och broccoligratäng

Nu ska ni få ett riktigt kanonrecept!
Det här är det godaste jag har ätit på länge, ni måste prova. Det går ju knappt att misslyckas med broccoli, kyckling och parmesanost, eller hur? Jag tycker ni ska planera in det här redan i morgon för det är en perfekt lördagsmiddag.


Kyckling- och broccoligratäng

Broccoli och kyckling

1 kg färsk broccoli  (eller samma mängd fryst)
1 kg kycklingfilé
salt, peppar

Rensa broccolin. Skär loss buketterna och dela de som är stora. 
Putsa broccolistammen och skär i mindre bitar men låt även den koka med.
Koka broccolin i saltat vatten ca 5 minuter. Häll av vattnet och broccolin i durkslag och låt ånga av.
Om du använder fryst tinar du den enligt förpackningens instruktioner.

Skär kycklingfiléerna i bitar (liknande storlek som broccolin). 
Stek tills de fått färg, salta o peppra.

Parmesanostsås

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
5 dl vispgrädde
125 g naturell färskost
1 tsk italiensk salladskrydda
salt, svartpeppar
3 dl riven parmesan

Finhacka lök och vitlök och fräs i smör en stund. 
Vispa ner grädde, färskost och kryddor och låt sjuda en stund. 
Dra kastrullen från värmen och rör ner den rivna parmesanosten  
Smaka av med ev lite mer salt och peppar

Gratäng

kyckling (enligt ovan)
broccoli (enligt ovan)
sås (enligt ovan)
riven ost

Lägg broccolin i botten på en ugnsform. 
Lägg kycklingen ovanpå och häll såsen ovanpå.
Strö riven ost överst. 
Grädda i ca 25-30 minuter

Jag åt bara en sallad till gratängen men om man vill så kan man servera den till pasta som borde bli riktigt gott (men inte lika kolhydratfattigt). Medan gratängen står i ugnen kan du fixa en god sallad och duka. I love it!

Inspiration hittade jag hos bästa inspiratören Åse som har bloggen 56kilo som är full med goda lågkolhydratrecept.

Mums! Gratäng och sallad.
Supersmarrig gratäng redo att serveras.
Efter en lugn hemmadag börjar jag känna mig lite rastlös nu och det är ju ett gott tecken för det måste betyda att jag är på väg att bli frisk. Just nu är det nästan lite fööör lugnt för jag är alldeles ensam hemma och det är såå tyst. Det hör verkligen inte till vanligheterna att jag är ensam hemma så det känns bara konstigt och jag kan knappt njuta av det.

Men snart kommer nog Ida hem från sitt fredagsmys och vi kan mysa ner oss i soffan.

Ta-hand-om-mig-själv-dag

Härligt att få vakna upp till fredag och känna sig hyfsat bra, det kan nog blir lite fredagsmys ändå. 
Igår när jag vaknade med feber var jag inte lika munter, men nu är febern borta och det är "bara" de övriga förkylningssymptom som är kvar. 



I dag ska jag ta hand om mig själv och började redan till frukost. 

Istället för en kopp te framför datorn vid barbordet dukade jag fram 
ingefärashot
röd grape
rostat lc-bröd (nya favoritbrödet) med ägg
stor kopp te 
som jag satt o åt i lugn o ro. 

Härlig start på denna ta-hand-om-mig-själv-dag som jag nu ska fortsätta i soffan med att slumra lite samtidigt som Nyhetsmorgon står på med låg ljudnivå, innan jag ska fundera på kvällens fredagsmys. En förkylning ska inte få sätta stopp för att få njuta av veckans bästa kväll - fredagskvällen. Jag skulle ha varit på After Work med jobbet i kväll men förkylningen satte stopp för det, så nu blir det en skön hemmakväll förhoppningsvis med något gott att äta. Har ni några tips på något gott och enkelt?

torsdag 7 september 2017

Marinerade räkor till tacos

Är det dags att variera fredagstacon? Då tycker jag att ni ska prova räktacos med dessa marinerad räkor. Perfekt fredagsmat! Tycker ni inte om koriander kan ni byta det mot persilja.


Marinerade räkor till tacos

1 kilo räkor med skal eller 3-4 hg färdigskalade
1 liten rödlök
1 röd chilifrukt
0,5 kruka med koriander
2 msk olivolja
pressad citron
flingsalt

Skala räkorna. 
Finhacka rödlök, chilifrukt och koriander och rör ihop med olivolja och citronsaft.
Häll marinaden över räkorna och rör om.
Smaka av med flingsalt och ev. mer citron.
Låt stå i kylen nån timme och dra åt sig av alla smaker.
Servera med taco-tillbehör.

Jag tog genvägen med färdigskalade räkor och det var ändå gott men om man skalar räkorna själv är jag övertygad om att det blir dubbelt så gott. Det är sällan jag använder färdigskalade räkor just för att det är så stor smakskillnad men ibland räcker inte tiden till (trots att jag har en egen räkskalare här hemma).

Goda tillbehör är t.ex. mjuka tortillabröd, sallad, gurka, paprika och en kall sås med citron och/eller chili.


Hoppas ni har en bra torsdag, själv ligger jag nerbäddad i soffan då en höstförkylning har slagit till med full kraft med halsont och feber. Feber är verkligen såå jobbigt, man känner sig konstig i hela kroppen, det är svårt att sova och kroppen värker. Så mina planer idag är att ligga i soffan och bli frisk för jag hatar verkligen att vara sjuk.

Lite senare i dag kommer jag lägga upp en tävling på Instagram - Missa inte det!