torsdag 29 januari 2009

Viltkryddad lax

Idag har jag varit tillbaka i köket en del igen - kul! Vi hade många bruna bananer så jag bakade min favorit-banankaka, den med mörk choklad. Till middag viltkryddade jag lax som jag serverade med potatis och broccoli.

Viltkryddad lax
500 g laxfilé
1-2 dl färska kantareller
0,5-1 gul lök
1 msk viltfond
1 tsk mortlade enbär
1 tsk timjan
Salt & grovmalen svartpeppar
2,5 dl grädde
ev. 1 dl vatten

Dela laxen i bitar, ca 2x2 cm. Fräs så de får fin färg på bägge sidorna. Lägg över i en traktörpanna.
Finhacka löken och fräs tillsammans med kantarellerna. Lägg över till traktörpannan.
Krydda med enbär, timjan, salt, peppar och fond.
Slå på grädde och ev. vatten.
Låt allt stå och puttra någon minut. Smaka av!


De här kryddorna använder man vanligvis till älgkött, men det blev jättegott till lax också. I och med den annorlunda kryddningen smakade det inte så mycket fisk tyckte jag. Ida åt med god aptit, Isak är alltid emot lax, men den här åt han nog mer än vanligt av. Olivia tyckte inte om kryddningen. Men hon är inte på det bästa humöret i kväll. På skolan ramlade hon och slog huvudet i isen, skolsystern undersökte henne och sa att allt var ok. Men nu oroar hon sig för hjärnskakning i alla fall.

onsdag 28 januari 2009

Italiensk kyckling

Nu äntligen orkar jag stå i köket igen. Febern är inte helt borta än, så jag blir fort matt därför passade jag på att göra en maträtt med kycklingfilé. Kycklingfilé går ofta fort och enkelt att tillaga till något gott. Idag gjorde jag en italiensk kyckling som vi åt till tagliatelle.

Italiensk kyckling
200 gram fryst bladspenat eller ca 150 gram färsk
3 kycklingfileer
1-2 vitlöksklyftor
6- 8 marinerade soltorkade tomater
10 svarta oliver
salt
svartpeppar
2,5 dl matlagningsgrädde

Tina spenaten och krama ur vattnet. Skala och hacka vitlöken. Grovstrimla tomaterna och spenaten.
Skär kycklingen i bitar och bryn i smör. Krydda med salt och peppar.
Rör i vitlök, tomater, spenat och grädde.
Låt koka några minuter.
Blanda i oliverna.
Servera till pasta och sallad.

söndag 25 januari 2009

Världens bästa Olivia

Nu börjar jag vakna till lite efter att ha legat helt utslagen av feber och värk i några dagar. När man mår så dåligt är det tur att man har en underbar dotter. I fredags när Olivia kom hem från skolan värmde hon lite lunch åt mig, hon la t.o.m. några tomat- och mozzarellabitar på tallriken. Sedan baddade hon min panna, lekte med Ida, gav mig vatten och isglass. Sen gick hon dessutom till affären och köpte läsk till sin törstiga mamma som var såå less vatten.

Puss min älskling!

torsdag 22 januari 2009

Kalops

Igår åt vi kalops och kokt potatis till middag. Tack o lov hade jag förberett kalopsen redan dagen innan. Igår kände jag mig riktigt hängig, ont i halsen och huvudet, så jag hade inte orkat laga den då. Men tack vare att jag hade gjort kalopsen i tisdags var det bara att värma den och koka potatisen, så det orkade jag.

Kalops
500 g grytbitar
2 msk margarin
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1,5 tsk salt
5 dl vatten
3-4 morötter
1 purjo eller 2-3 gula lökar
3 msk vetemjöl
0,5-1 dl vatten
salt och malen vitpeppar

Bryn köttet i en stekpanna. Lägg över det i en gryta tillsammans med salt, lagerblad och kryddpeppar.
Vispa ur stekpannan med en del av vattnet, häll skyn i grytan.
Koka under lock på svag värme 45-60 min. Späd ev. med resten av vattnet.
Skala och skär morötter och purjo eller gul lök.
Lägg morötterna i köttgrytan, efter ytterligare 10 min tillsätts löken.
Koka tills morötterna är nätt och jämnt mjuka, ca 10-15 min ytterligare.
Rör ut mjölet med vattnet till en slät redning, rör ner den och koka 3-4 min.
Smaka av och krydda mer om det behövs.
Servera till kokt potatis, inlagda rödbetor eller råkostsallad.

tisdag 20 januari 2009

Skinka- broccoli- och pastagratäng

Olivia ville ha broccoligratäng, men då kom jag att tänka på den här gratängen istället. Den gjorde jag ofta när jag var singel. Men sedan hittade jag en karl som inte äter broccoli och vi fick barn som är allergiska mot mjölk. Så det har inte känts så aktuellt att göra den, det är säkert mer än tio år sedan jag gjorde den senast. Men idag var det alltså dags igen. Perfekt att göra om man har kokat för mycket pasta. Isak fick äta pasta och skinka, utan sås.

Skinka- broccoli- och pastagratäng
4 port bandspagetti eller annan pasta
100 g skinka
250 g broccoli
riven ost
Ostsås
2,5 msk mjöl
5 dl mjölk
1-2 msk margarin
2 dl riven ost
kryddor

Ostsås
Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull.
Häll i resten av mjölken.
Lägg i fettet och koka upp under omrörning.
Koka på svag värme 3-5 min.
Krydda.
Rör ner osten och låt såsen sen inte koka mer.
Gratäng
Koka pastan. Tina broccoli och skär i mindre bitar. Strimla skinkan.
Varva allt i en smord ugnsform.
Strö över riven ost.
Gratinera i 200 grader i ca 15 min.

Blåbärslimpor

Igår bakade jag blåbärslimpor, jag började redan i förrgår eftersom man skulle skålla mjöl dagen innan. Jag var väldigt skeptisk till att receptet stämde för skållningen såg väldigt torr ut och man skulle inte tillsätta mer vätska dag 2. De jäste lite dåligt tyckte jag, men det blev riktigt bra till slut.

Blåbärslimpor 2 korgbröd
Skållning:
2,75 dl rågflingor
4,5 dl fint rågmjöl
5 dl vatten, 100°
Deg dag 2:
10 dl vetemjöl
25 g jäst (1/2 pkt)
100 g blåbär
0,25 dl rapsolja, kallpressad
1,25 dl brödsirap
2 tsk salt
1,5 msk brödkryddor
0,75 dl surdeg av rågmjöl

1. Lägg rågflingor och rågmjöl i degbunken. Häll över kokande vatten och rör om. Låt svalna över natten.
2. Tillsätt mjöl, jäst, blåbär, olja, sirap, salt, anis, fänkål och surdeg.
3. Arbeta degen, ca 10 minuter i köksmaskinen. Låt den jäsa i minst 1 timme, gärna 2.
4. Arbeta degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma den och lägg i mjölade korgar med skarven uppåt. Tryck till i mitten på bröden. Låt dem jäsa övertäckta, ca 30 minuter.
5. Vänd upp bröden ur korgarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare, ca 20 minuter.
6. Skåra bröden med en vass kniv och sätt in i nedre delen av ugnen i 250°. Sänk temperaturen direkt till 200° och grädda bröden, ca 40 minuter.
7. Häll 1 dl vatten i botten på en het långpanna i slutet av gräddningen. Ångeffekten ger brödet en knaprig yta. Låt bröden svalna på galler.

Jag använde vanlig rapsolja. Surdeg fick jag av mamma som hade kvar i frysen. Jag hällde inte in vatten i ugnen i slutet av gräddningen, jag tyckte att ytan blev tillräckligt krispig ändå.

måndag 19 januari 2009

Risotto

Oj, vad dålig mat jag lagar nu för tiden, tycker mina barn. Det har varit en del recept med lite annorlunda smaker, men dåligt tycker jag inte att det är. Idag gjorde jag en jättegod risotto, tycker jag, men inte barnen. Barnen smakade bara varsin tugga och sen vägrade de äta nå mer. Så lätt kommer de inte undan. De kommer nog att få äta risotto en hel del framöver, bara för att de ska lära sig äta det. Till risotton åt vi stekt lax.

Risotto
2 dl arborio- eller avorioris
6-8 dl grönsaksbuljong
1/2 dl vitt, torrt vin
0,5 gul lök
3-4 msk rumstempererat smör
1 dl riven parmesan
svartpeppar

Koka upp buljongen.
Skala och hacka löken. Fräs i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull.
Rör i riset och låt det steka med ett litet tag.
Häll på vinet. Låt det koka in under omrörning.
Rör i buljongen lite i taget under kokningen. Rör om då och då.
Låt risotton koka på svag värme utan lock ca 20-30 min.
När riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna är det klart.
Rör ner smörklickar, ost och peppar.

Jag tog bort en del av risotton innan jag rörde ner parmesanosten, så fick Ida och Isak av det.