onsdag 4 september 2024

Rabarberkaka - Sverigekaka med rabarber

Nu har ni väl alla kommit igång ordentligt med jobb/skola och rutiner? Eller lever ni kvar i sommar och semester. Jag är verkligen igång och det känns som jättelänge sedan det var sommar och ledigt. Nästa vecka blir det min första höstresa till Kiruna dessutom. Ska bli så himla kul att träffa alla igen. Det var över tre månader sedan jag träffade de flesta. 

Men trots att det nu är september så är inte rabarbersäsongen över. Tro inte på dem som säger att man bara kan äta rabarber på våren och försommaren. I alla fall våra rabarber är fortfarande goda och fräscha. Och nu när det ska bli högsommarvärme igen är det väl perfekt med extra sommarfeeling i form av en rabarberkaka.

Idén till den här kakan fick jag efter att vi i somras gjorde rabarbersirap och vi då fick över en massa rabarberkompott. Och inte kunde vi ju slänga något sånt gott, trots att det egentligen var en rest-produkt.


Rabarberkaka - Sverigekaka med rabarber

Kaka
3 ägg
3 dl socker
1 dl kokande vatten
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl

Vispa ägg och socker pösigt.
Häll över det kokande vattnet.
Blanda mjöl och bakpulver. Blanda sedan ner i äggsmeten.
Häll i smörad och bröad rund form.
Grädda i 175° i ca 40 min i nedre delen av ugnen.
Låt kakan kallna.

Fyllning
125 g smör
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker
Rabarberkompott (se recept nedan)

Smält smöret.
Tillsätt mjölken och vaniljsockret.
Låt sjuda 1-2 min.
Dela kakan på mitten och häll vaniljmjölken på bägge delarna.
Lägg sedan rabarberkompotten på ena halvan och lägg den andra halvan på kompotten.


Rabarberkompott och Rabarbersirap

500 g rabarber
3 dl strösocker
1 dl vatten
0,5-1 tsk nymalen kardemumma

Skiva rabarbern tunt och lägg i en kastrull tillsammans med vatten och socker.
Koka upp och låt sjuda under lock ca 10 minuter.
Sila av och låt rinna av ordentligt.
Krydda kompotten med nymalen kardemumma.
Använd sirapen till t.ex. drinkar.

Fikabord med Rabarberkaka och annat gott på min födelsedag
Rabarbersirap tillsammans med Cava blir en perfekt sommardrink

måndag 2 september 2024

Helgens fix och bak

Tänk att det redan är september🍂 Det var ju sommar och semester alldeles nyss🌤

Vi har haft sån bra helg. I lördags hann vi med massa trädgårdsfix, städa, bubbelmys hos mamma och sedan en lugn kväll hemma. I går blev det en köksdag, då jag använde upp lite av årets lingon resten frös jag ner till senare. 

Jag bakade dels matbröd i långpanna med bl.a. frön och rågmjöl och sedan gjorde jag en ny variant av långpannekaka med lingon och smultopp. Det var en annorlunda men superenkel kaka att baka, som man kan variera med andra bär. Recept kommer på båda dessa lingonrutor😀

Förutom att jag bakade med lingon gjorde jag även lingonsylt. Sylt är nog det mest användbara med lingon. Eller vad säger ni, vad är ert bästa recept med lingon?

onsdag 28 augusti 2024

Banan- och kesopannkaka i ugn

Är det fler än jag som ofta har bruna bananer hemma? Jag tycker om bananer men är väldigt kräsen på när de går att äta och är goda, precis när de har gått från gröna till gula men får inte ha blivit mjuka. Det är typ nån dag, eller kanske bara nån timme som jag tycker att de är okej.

Men som tur är så är de ju goda att baka av även när de blivit bruna, så de behöver inte slängas. Mitt favoritrecept är en banankaka som jag kallar för Världens godaste banankaka, för det är verkligen det. Men jag älskar även bananpannkaka och det känns ju något nyttigare. Eftersom jag är lite slö av mig så älskar jag att göra bananpannkaka i ugn istället för att stå och steka dem en och en. Har ni provat?

Den här varianten innehåller även keso, fiberhusk och bakpulver, men det fungerar att göra även på det enkla receptet med bara ägg och banan.


Banan- och kesopannkaka i ugn

2 ägg
1 banan
1 dl keso
0,75 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk

Blanda ihop alla ingredienser med en stavmixer.
Häll i en ugnsform ca 15x20 cm, antingen smord eller med bakplåtspapper. 
Grädda i mitten av ugnen 175 grader ca 15 minuter.
Känn i mitten att pannkakan har stelnat innan du tar ut den.
Skär upp och ät med bär eller sylt, och ev grädde, kvarg eller yoghurt.

Det här är så gott tycker jag och bananen gör pannkakan söt så jag tycker att det är en perfekt efterrätt, eller på eftermiddagen mellan alla Teamsmöten då i alla fall jag ofta blir lite sötsugen. En god kopp te och en ruta bananpannkaka är perfekt mellanmål enligt mig.

Nästa gång ska jag testa att krydda med lite kanel för då får den nog ytterligare känsla av att vara en banankaka och passar perfekt till te.


Som det har blåst nu i flera dagar och som jag hatar blåst, jag blir alldeles trött i huvudet av det. Men nu verkar det äntligen som att det håller på att lugna ner sig, hoppas det fortsätter så. Det är mycket roligare och enklare att gå på mina promenader om man slipper blåsten. Nu vill jag dessutom passa på att gå nere vid vattnet och då vill man verkligen inte att det blåser 😀

Tänk att det snart är september. Jag hinner inte med! September innebär att Olivia fyller år, elit-hockeyn drar igång och det är dags för höstens första jobbresa till Kiruna.

söndag 25 augusti 2024

En bättre söndag

Efter en blåsig men solig lördag vaknade vi till en regnig söndag, men nu har det börja klarna upp. Skönt att vi hann göra så mycket i trädgården igår så att vi kunde ta en innedag idag. Igår hann jag rensa bort gammal och mjuk rabarber (ändå har vi jättemycket rabarber kvar), plocka in äpplen och tomater, klippa ner perenner, ta bort sommarplantor som har gjort sitt och plantera ner blommor som jag hoppas ska överleva vintern.

I dag blev det en ganska vanlig söndagsmiddag men förra söndagen åt vi en trerättersmiddag och firade vår bröllopsdag. Vi hade sån tur så vi fick gäster dessutom. Leif hade i början av sommaren lovat att han skulle bjuda dem på vår Triple cheese Beer Can Burgers, och nu insåg vi att sommaren snart är slut och vi har inte gjort dessa burgare en enda gång. Så då passade det perfekt att göra dem en solig söndag då vi ville äta lite godare.

Som sig bör en dag man firar så började vi med lite bubbel och tilltugg och då satt vi ute i solen. Men som oftast i augusti blir det rätt fuktigt och kyligt på kvällarna så när bubblet var uppdrucket och burgarna färdiggrillade gick vi in och satte oss och åt varm- och efterrätt inne i köket.

Bubbel och tilltugg
Grönsaksfylld burgare, potatissallad och tzatziki
Beer Can Burgers fyllda med en grönsaksröra och toppad med snackpaprika
Triple cheese Beer Can Burgers fyllda med ost och toppad med jalapeno
Rostad potatissallad med örtvinägrett
Saftig äppelpaj

Bröllopsmiddag en bättre söndag

Bubbel och tilltugg
Chili tacochips
Cornichoner
Morotsstavar
Färskostdipp med granatäppelkärnor, gräslök och chiliflakes

Varmrätt
Beer Can Burgers med grönsaksröra
Rostad potatissallad
Såser

Efterrrätt
Vaniljsås

torsdag 22 augusti 2024

Saftig äppelpaj

Nu är det högsäsong för äppelpajer och äppelkakor, eller hur? Det gäller att passa på när det bara är att gå ut i trädgården och hämta in äpplen. Så underbart och så gott!

Har ni mycket äpplen i era äppelträd? Vi har mycket äpplen i ett av träden, men i det andra är det nog inte ens 10 stycken. 

Det lustiga är att det i fjol var tvärtom. Det trädet som vi knappt har äpplen i i år var överfullt i fjol och grenarna knäcktes nästan. Och trädet som vi har mycket äpplen i i år hade knappt några äpplen i fjol. Spännande att se hur det blir nästa år.

Jag har lite svårt att bestämma mig för om det här är en äppelpaj eller en äppelkaka. Men det är nog en paj. Eller vad säger ni?


Saftig äppelpaj 

Botten
150 gram smör
3 dl vetemjöl
0,75 dl strösocker
1,5 tsk bakpulver

Smält smöret och låt svalna något.
Blanda de torra ingredienserna och rör sedan ner smöret. 
Tryck ut degen i pajformen i ett tunt lager.

Fyllning
150 gram smör
3,75 dl vetemjöl
2,25 dl socker
0,5 tsk salt
1 ägg

7-8 st äpplen
3 tsk strösocker
3 tsk kanel

Smält smöret och låt svalna något.
Blanda vetemjöl, strösocker och salt i en bunke. 
Rör ner det smälta smöret och ägget så det blir en krämig smet/deg.

Skala och dela äpplen i klyftor. 
Lägg ut ett lager äppelklyftor i formen. Strö över hälften av strösocker och kanel. 
Klicka ut en tredjedel av smeten. 
Lägg ytterligare ett lager äppelklyftor, socker och kanel och lägg sedan över resten av smeten.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 40 minuter. 
Servera (ljummen) tillsammans med vaniljsås, grädde eller glass.

Det här är verkligen en favorit. Jag har gjort pajen flera gånger, som ni ser på korten, och använt olika former, som ni också ser. Den runda pajformen är något större än en standardvariant. Så det blir en ganska stor paj det här och räcker till många.

onsdag 21 augusti 2024

Stockholm i augusti 2024

Semestern och sommarlovet är slut och vi är tillbaka på jobb och skola och försöker även få till lite rutiner igen, bl.a. lägga sig i tid, äta bättre vid bättre tider. Varje höst blir jag lite avundsjuk på de som älskar hösten. Det gör inte jag. Visst är det mysigt att tända ljus på kvällarna, dra på sig en stickad tröja och att hockeyn drar igång igen. Men det är inte så mysigt så att jag väljer det före sommar, sol och värme.

Nej hösten är bara en transportsträcka till jul. Då kan vi prata mysigt. Jag verkligen älskar när jag får ta fram alla adventsljusstakar och stjärnor, pynta i rött och guld, för att inte tala om allt gott man äter och fikar. I år ska jag nog börja extra tidigt med allt som har med julen att göra.

Innan jobbet drog igång var vi i Stockholm i 10 dagar där vi umgicks med Olivia och Emil, gick på konserter, firade min mammas 84årsdag, åt och drack en hel del, shoppade och hade en väldigt mysig vecka. Höjdpunkten var Benjamin Ingrossos konsert på ett fullsatt Stockholm stadion, vilken artist han är. 

Här kommer en bildkavalkad från vår Stockholmstripp och som vanligt är det mest matbilder (det är ju ändå en matblogg jag har😀)

Beirut Cafés otroligt goda och fräscha kycklingsallad har blivit ett måste varje gång jag är i Stockholm.

Självklart blev det en caesarsallad också. Men jag har ätit godare varianter.

På Vetekatten åt jag en riktigt god räksallad.

En vacker och god förrättssallad åt vi innan pastan på Stockholms Glass- och pastahus.
På vackra Blockhusudden hittade vi ett bord i lä alldeles vid vattnet. Helt underbart.
Dessutom åt och fikade vi gott.
En Toast Skagen på Skansen innan Ledins konsert

Den här goda mackan med avokado och bakat ägg på Gretas på Hötorget har jag ätit förr
och jag kommer äta den fler gånger för den är så otroligt god.
Tapas på Caliente kan jag varmt rekommendera.
Andra gången jag äter där och andra gången jag är supernöjd.
En oxfilé- och svamppasta i Gamla stan. Men inte var det köttet oxfilé. Så irriterande när de luras, bättre att vara ärlig från början. En kött- och svamppasta helt enkelt.

Stockholms glass- och pastahus har otroligt god pasta (och glass).

En svamppasta längs Drottninggatan var godare än jag hade förväntat mig.
Hittade en grekisk restaurang på Vasagatan nära hotellet med god och mycket mat.
Skönt att ha nära hem till hotellet sedan när man var trött och mätt.
En hamburgertallrik med både sötpotatis- och vanlig pommes. Först trodde jag att de hade bränt några pommes😀 Gott med båda varianterna och perfekt för mig som aldrig kan välja vilken sort jag vill ha.

Scandics hotellfrukost börjar jag kunna nu.
Det skiljer inte mycket (om ens något) mellan Kiruna och Stockholm

Aperol Spritz före middagen uppe på Continentals takterass med utsikt över Stockholms stadshus.

Otroligt att man såg Globen så bra från lägenheten/rummet i Nacka som vi bodde i de första dagarna.

Vacker utsikt från Skansen (även därifrån såg vi Globen)

Vi fick höra en hel del hits från Ledin och Strömstedt på Skansen

En av de absolut bästa konserterna jag varit på, trots spöregn. Det var en otrolig kväll💖

Vi såg en hel del OS och ibland hade vi fullt upp med att hålla koll på dubbla skärmar.
Vi fick följa med på ett kvällsdopp. En underbar badplats mitt ute i skogen i Nacka. 
Vi firade mammas födelsedag med fika hos Olivia och Emil

Och lite senare dukade vi fram snittar och bubbel, innan vi åkte till Gamla stan för pastamiddag.

måndag 29 juli 2024

Dubbelmarinerad fläskfilé med soltorkade tomater och chili

Då var semester del 1 slut och jag är tillbaka på jobbet. Kändes lite jobbigt igårkväll att ställa alarmet, men som så ofta när man ska upp en speciell tid så vaknade jag före alarmet. Trots att det var flera timmar tidigare än jag har stigit upp de senaste veckorna. Jag ska bara jobba tre dagar innan jag har semester del 2, så det är inte så synd om mig. Och nu är det bara två dagar kvar eftersom första dagen är avklarad.

Även vädret var på min sida idag. Efter över en vecka med kanonvärme och sol, var det i dag mulet så det kändes helt okej att vara inomhus vid arbetsdatorn.

Idas kalas tyckte jag så synd om Leif som var tvungen att stå ute och grilla i regn medan vi andra satt inne. Så när prognosen sa regn även på min födelsedag planerade jag ganska tidigt att vi inte skulle bjuda på grillat. Istället bjöd vi bl.a. på kallt marinerat kött som går att förbereda tidigt. 

Perfekt för mig som tycker om att planera och fixa i god tid före kalas och bjudningar. Jag vill ha det så lugnt som möjligt på kalas-dagen. Det är ändå nog mycket att fixa i sista sekunden. På buffébordet fanns bland annat den här varianten på dubbelmarinerad fläskfilé. Jag har fler varianter av liknande recept på bloggen men var sugen på att testa nå nytt.


Dubbelmarinerad fläskfilé med soltorkade tomater och chili


ca 1 kg fläskfilé

Marinad 1

2 pressade vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
1 dl vatten
1 dl olivolja
1 tsk torkad timjan

Putsa fläskfilén från senor och överflödigt fett. 
Rör ihop alla ingredienser till marinad 1. 
Lägg fläskfilen i en plastpåse, häll över marinad 1.
Låt marinera i minst 2 timmar. Helst över natten. 

Marinad 2

3 msk japansk soja
3 msk balsamvinäger
0,75 dl olivolja
3 msk färska/frysta örter (jag använde persilja och oregano)
1 röd chili, finhackad
soltorkade tomater, finhackade
salt och svartpeppar

Bryn fläskfilen på ganska hög värme så du får yta på köttet. Lägg den sedan i en ugnsfast form.
Ugnsstek köttet i 175 grader till innertemperaturen är 70 grader.

Rör ihop marinad 2. 
Lägg i det varma köttet och marinad 2, i en plastpåse. 
Ställ i kylen under minst 2 timmar, vänd påsen då och då under tiden. Den får gärna stå längre.
Ta ut köttet och skiva det i tunna skivor. Häll marinaden över köttet.
Garnera ev med färska örter.

Ibland brukar jag lägga bladspenat eller ruccola på uppläggningsfatet och sedan köttet ovanpå och halverade coctailtomater runt om. På så sätt får man mer grönsaker och sallader på buffébord 😀 Sånt här kött är perfekt på ett buffébord med annat kött/kyckling, röror, potatis, grönsaker och andra godsaker.

Innan garnering
Jag bjöd även på balsamvinägermarinerad kyckling
Buffébordet