Har ni mycket äpplen i era äppelträd? Vi har mycket äpplen i ett av träden, men i det andra är det nog inte ens 10 stycken.
Det lustiga är att det i fjol var tvärtom. Det trädet som vi knappt har äpplen i i år var överfullt i fjol och grenarna knäcktes nästan. Och trädet som vi har mycket äpplen i i år hade knappt några äpplen i fjol. Spännande att se hur det blir nästa år.
Jag har lite svårt att bestämma mig för om det här är en äppelpaj eller en äppelkaka. Men det är nog en paj. Eller vad säger ni?
Det här är verkligen en favorit. Jag har gjort pajen flera gånger, som ni ser på korten, och använt olika former, som ni också ser. Den runda pajformen är något större än en standardvariant. Så det blir en ganska stor paj det här och räcker till många.
Saftig äppelpaj
Botten
150 gram smör
3 dl vetemjöl
0,75 dl strösocker
1,5 tsk bakpulver
Smält smöret och låt svalna något.
Blanda de torra ingredienserna och rör sedan ner smöret.
Tryck ut degen i pajformen i ett tunt lager.
Fyllning
150 gram smör
3,75 dl vetemjöl
2,25 dl socker
0,5 tsk salt
1 ägg
7-8 st äpplen
3 tsk strösocker
3 tsk kanel
Smält smöret och låt svalna något.
Blanda vetemjöl, strösocker och salt i en bunke.
Rör ner det smälta smöret och ägget så det blir en krämig smet/deg.
Skala och dela äpplen i klyftor.
Lägg ut ett lager äppelklyftor i formen. Strö över hälften av strösocker och kanel.
Klicka ut en tredjedel av smeten.
Lägg ytterligare ett lager äppelklyftor, socker och kanel och lägg sedan över resten av smeten.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 40 minuter.
Servera (ljummen) tillsammans med vaniljsås, grädde eller glass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar