måndag 18 december 2023

Pepparkakskladdkaka med kanelkräm

Är ni i fas inför jul? Hoppas det så att ni slipper stressa nu när vi är inne i julveckan. Nu vill i alla fall jag bara mysa och njuta av allt gott och allt mysigt som hör till den här tiden. Tända ljus, smaka på julmat och julgodis.

Tiden går så himla fort och jag har inte varit helt frisk så jag har inte hunnit njuta och mysa så mycket som jag vill. Men det ska bli skönt med lite ledighet kring jul så att jag hinner ta in allt julmys då. Jag är även ledig på fredag så jag har två lediga dagar innan julafton. Så underbart💕 

Den här kakan måste kvala in som årets julkaka. Jag har redan bakat och bjudit på den två gånger och jag hinner nog med ytterligare en gång. God att äta, lätt att baka, går att förbereda och härliga julsmaker - är väl allt som behövs. Och den här kladdkakan har allt det.



Pepparkakskladdkaka med kanelkräm

Pepparkakskladdkaka

180 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
0,9 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 msk pepparkakskrydda

Smält smöret och låt det svalna.
Vipsa ägg och socker.
Sikta ner mjöl, kakao, vaniljsocker och pepparkakskrydda. Blanda till slät smet.
Rör ner smöret.
Häll i smord och bröad springform. 
Grädda i 160 grader ca 35 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den.
Låt svalna.

Kanelkräm

150 g färskost
1,5 dl vispgrädde
1,5 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk kanel

Garnering: Granatäppelkärnor

Blanda färskost, grädde, florsocker, vaniljsocker och kanel i en bunke. 
Vispa kraftigt med elvisp tills det blir fluffigt. 
Bred ut krämen på den kalla kakan.
Toppa med granatäppelkärnor.

Tips, det finns frysta granatäppelkärnor som fungerar jättebra att använda som garnering. Det är ju lite små-meckigt att få ut kärnorna ur färska granatäpplen.







söndag 17 december 2023

Glögg-mingel med middag

Ser nu när jag går in på bloggen att jag har glömt publicera det här inlägget. Den här glögg-middagen hade vi förra helgen och tanken var att inlägget skulle ha publicerats i måndags. Men nu får det nu istället...

*********

Ännu en härlig helg i adventstider har passerat. Oj vad jag älskar den här tiden. I lördags hade vi vänner över på glögg, tilltugg, middag och efterrätt. Så trevligt, så mysigt och så mätt jag blev😀 

Det blev över så pass mycket mat i lördags så vi fick ytterligare en mysig festmiddag igår då jag bjöd hit mamma och Isak. Och vi fick de finaste glasen av mamma så nu längtar jag till helgen då vi ska dricka rödvin ur fina, stora och härliga glas.

Glögg med tilltugg

Pepparkakor
Kex
Ädelost, Brieost
Päron
Fikonmarmelad
Skumtomtar
Mandel, Russin

Middag



Adventssallad med saffransbulgur och kyckling 

Palsernacka- och potatissoppa

Caprese som polkakäpp
Grönkål med olivolja, citron och flingsalt

Kex
Bregott 
Brieost och ädelost 
Vitlöksost (gran)
Fikonmarmelad 

Efterrätt

Pepparkakskladdkaka med kanelfluff
Mascarponekräm med pepparkakssmulor och glöggmarinerade hallon







söndag 3 december 2023

Vad är väl en bal på slottet...

Om allt hade varit annorlunda och jag hade fått som jag ville så hade jag nog varit väldigt nervös och pirrig just nu. Väskan hade varit packad för några dagar på annan ort. Men så blev det inte, istället sitter jag här med tråkig söndagsångest inför kommande arbetsvecka och får vänta till mitten av januari på nya utmaningar.

Det var nämligen så att när jag sa upp mig så var min önskan att sista anställningsdagen skulle vara idag. Men så blev det inte. "Men vad är väl en bal en på slottet..." 😀 

Istället för att deppa över hur det hade kunnat vara får jag glädja mig över gårdagens adventsfika hos mamma, att vi idag har ätit årets första julbord och att granen är klädd. Så nu har vi så himla mysigt och jag vill inte lämna soffan och utsikten över granen.


På gårdagens adventsfika fanns mycket gott som glögg och pepparkakor och sedan go'fika med bl.a. saffransbullar och en pepparkakskladdkaka som jag hade bakat. Perfekt att blanda choklad med lite julsmaker, så den kommer jag göra fler gånger kommande månad.

På julbordet fanns det viktigaste som sill, gravlax, Janssons, skinka, köttbullar, rödbetssallad, ostar och lite mer. I fjol gjorde jag Janssons frestelse på ett nytt sätt och den blev så sjukt god, så självklart gjorde vi likadant nu. Och den blev minst lika perfekt idag. Så tips - ni måste prova att göra Janssons frestelse på det här smidiga och goda sättet.


I morgonkväll tänkte jag fortsätta julmyset med att göra lite julgodis och börjar så klart med storfavoriten - nötfria Rocky Road.

måndag 27 november 2023

Ratatouille - Grönsaksröra

Back to work efter en lugn helg, så nu hoppas jag att jag är full med energi för en ny arbetsvecka. Men som jag längtar efter jullov och lite längre ledighet. 

I lördags då vi var på Willys hade de svinn-lådor fulla med frukt eller grönsaker för knappt nå pengar alls. Jag köpte en låda med grönsaker och då var det perfekt att laga en ratatouille. I dag ska jag nog göra en palsternacksoppa av alla palsternackor och broccolin ska jag ugnssteka tillsammans med rättikan.

Jag har läst så mycket om dessa svinnlådor men aldrig fått tag i nån tidigare. Men det var ju hur kul som helst. Jag älskar att hitta/köpa råvaror och sedan komma på goda och roliga måltider utifrån det. En rolig utmaning.


Ratatouille - Grönsaksröra

1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 aubergine
1 zucchini
1 stor paprika
2 msk olivolja
1 msk tomatpuré
1,5 dl torrt vitt vin 
1 förp krossade tomater
0,5 grönsaksbuljongtärning
1 tsk paprikapulver
1 tsk timjan
salt
svartpeppar

Skala och hacka rödlöken och vitlöksklyftan. 
Grovhacka auberginen, zucchinin och paprikan. 
Fräs lök och vitlök i en stor stekpanna eller i en kastrull i hälften av oljan mjuk på medelvärme ca 10 minuter under omrörning.
Tillsätt resten av oljan och lägg i zucchini, aubergine och stek ytterligare 10 minuter. 
Tillsätt paprikan, tomatpuré, vitt vin, tomaterna, buljongtärning och kryddor. 
Koka på svag värme ca 30 minuter. 
Smaka ev av med mer kryddor.

Ratatouille är så himla smakrik och god av alla grönsaker och så användbar. Man kan äta den som den är med ett gott bröd, man kan använda den som grytbas eller äta den tillsammans med pasta. Tillsammans med pasta var precis det vi åt igår och det var så himla gott.


tisdag 21 november 2023

Överraskningen

Jag har fullt upp med att flytta tillbaka alla inlägg hit till den här bloggen, för jag vill inte tappa bort något inlägg så det blir dåligt med nya inlägg. Men jag ska försöka skärpa mig. Nu får jag även hjälp av Ida att flytta över inläggen och sedan finjusterar jag dem med typsnitt osv. Tack vare den hjälpen går det lite fortare.

Jag tänkte dela med mig av festligheterna från drygt en vecka tillbaka då vi både firade Leifs födelsedag på fredag och fars dag på söndag. Presenterna bestod av tomtar och glögg. Det är inte bara jag som är tokig i julen😍

Födelsedagsmiddagen blev en tre-rätters-middag i sann kalas-anda och självklart började vi med Cava och snittar, det godaste och bästa som finns. Farsdagsmiddagen blev inte lika storslaget, men supergott. Har ni inte prova Tonkatsu än, så är det dags nu. Så goda smaker.


Födelsedagsmiddag

Bubbel och snittar
Crostini med färskost, spenat och prosciutto 
Rågkrustader/finn crisp med gravlax- och äppelröra
Tacochips
Popcorn




Middag
Potatis
Champinjoner
Broccoli 

Efterrätt
Banoffee pie i glas



Farsdagsmiddag

Tonkatsu med goda tillbehör 





Det absolut bästa med hela helgen var att Olivia kom hem och överraskade oss på fredagkväll. Först fattade jag inget, för det kändes helt naturligt att hon kommer in genom dörren. Men sen kom jag på att hon har ju flyttat till Stockholm och borde inte komma in genom vår dörr 😀 Suprise deluxe och jag misstänkte ingenting.

Snart kommer hon hem igen💖 För nästa vecka möter Luleå Skellefteå, och ett hockeyderby kan man inte missa. 

Nu ska jag krypa ner under en filt i soffan för i dag var det riktigt kallt ute och jag blev så himla frusen när vi var ut och handlade (gran och mat). Imorgon ska det bli varmare, men då blir det visst snöstorm. Tur att jag inte behöver ut imorgon utan ska hålla mig hemma hela dan.

onsdag 15 november 2023

Bondomelett - ugnsomelett med korv och potatis

Äntligen onsdag! 
Det känns som den här veckan kryper sig fram. Kanske har det att göra med att jag så gärna vill att min uppsägningstid ska vara över, så därför känns det som att tiden står stilla. Tre månaders uppsägningstid när man inte ens har varit anställd i två år är väldigt länge. Man har inte samlat på sig så mycket som ska lämnas över och man blir lätt bortglömd i diskussioner och arbeten när man inte har blivit en naturlig del av det.

Kanske beror den sega veckan även på att det har slagit till och blivit kallt ute. Usch vad jag fryser när jag går ut. I går slog vi på bastun för att värma upp oss ordentligt - och för att koppla av. Finns inte många sätt som är bättre för att komma ner i varv efter en jobbig dag.

Något annat som är bra är när man kan göra nya goda middagar av rester och det gjorde vi igår.


Bondomelett - ugnsomelett med korv och potatis

korv
kokt eller stekt potatis
9 ägg
1,5 dl mjölk
salt och peppar

Dela korv och potatis i bitar. 
Lägg i smord ugnsform, jag använde en liten teflon-långpanna.
Stek i 225 grader medan du blandar ihop omeletten.
Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor till en omelettsmet. Häll i formen.
Tillaga i 225 grader i ytterligare ca 10-15 minuter.

Jag hade färdigstekt falukorv och ugnsrostad potatis i kylen, så jag stekte inte på det nå mer. Utan jag la det i en smord ugnsform och hällde sedan på omelett-smeten.


Supergod middag med bondomelett och sallad

Mat i ugn är bland det bästa jag vet

Mums

Avkoppling deluxe

Som jag sa - det har varit en lång och seg vecka, men nu har det vänt. Imorgon ska jag vara på en inspirationsdag hela dagen och hoppas på många bra föreläsningar, en massa gott att äta o dricka och trevligt folk. Sedan är det fredag och därefter helg igen. Så underbart!

Det kommer bli en hel del hockey i helgen, med match både fredag och lördag, men jag hoppas även hinna sätta upp julgardiner och ta fram lite fina och mysiga jul-ljuskällor. Det börjar bli dags för lite julbakning också. Det är så mycket jag vill hinna med så det gäller att börja i tid. För julen är till för att mysa och njuta, inte stressa.

torsdag 9 november 2023

Pinsa med räkor och kräftstjärtar

Snart helg! 
Det har varit en lång, seg och jobbig vecka, men nu vänder det.

Till min soppmiddag då jag bjöd på Krämig kräftsoppa bjöd jag även på en god Pinsa toppad med kräftstjärtar och räkor. Supergott och passade perfekt till soppan. 

Nu håller jag på att planera en ny festmiddag för imorgon ska vi ha "kalas" och snart har jag nog kommit på hur menyn ska se ut. Det blir inte soppa och det blir inte skaldjur. Födelsedagsbarnet vill dricka rödvin så det blir nog kött till huvudrätt.


Pinsa med räkor och kräftstjärtar

crème fraiche
västerbottensost, riven
dill
röd lök, finhackad
räkor
kräftstjärtar

Bred ett lager crème fraiche över pinsan. Strö över västerbottensost.
Grädda i ugnen enligt förpackningens anvisningar.
När du tar ut den garnera direkt med dill, rödlök, räkor och kräftstjärtar. Klicka sedan över lite mer crème fraiche.
Skär i bitar och servera.




Jag har haft migrän och sovit dåligt sedan i tisdags, natten mot onsdag blev det inte många minuters sömn men i natt lyckades jag få ihop några timmar i alla fall. Mitt huvud är känsligt och påverkas av det mesta. 

Den här gången beror det på att jag blev så besviken på mitt jobb efter min uppsägning. Men nu har jag nog smält värsta besvikelsen och borde kunna sova och inte ligga vaken och tänka så mycket på natten då jag ska sova.