lördag 18 mars 2023

Blåbärscoleslaw

Nu blev det en lite längre bloggpaus igen, det blir så lätt när jag har så mycket annat att göra och tänka på. Men den som väntar på nå gott…… 🙂

Nu är jag tillbaka och jag har en massa recept att dela med mig av, jag måste bara tömma kameran och hoppas jag hittar nå bra kort till recepten. Det här med att fixa korten är fortfarande det tråkigaste och mest tidskrävande med bloggandet och gör att det blir lite längre bloggpauser än tänkt lite då och då.

Den här supergoda och fräscha blåbärscoleslawen bjöds jag på för första gången för några månader sedan. Efter det har jag hunnit göra den två gånger själv och den är så himla god till kött. Ena gången bjöd jag på den tillsammans med älg-chili och övriga tillbehör. Andra gången var det tillsammans med rostbiff och ugnsrostad potatis.


Blåbärscoleslaw

600 gr vitkål
0,5 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
0,75 dl blåbärssylt
0,5 dl sweetchili 
salt och peppar

Strimla vitkålen
Rör samman crème fraiche, majonnäs, blåbärssylt och sweetchili. Salta och peppra.
Blanda vitkål och röran. 
Se till att du får en bra blandning av allt, vissa vill ha mycket röra och andra vill ha lite. Anpassa efter dig.
Smaka av innan du ställer kallt ett tag.


Den som inte vet att Leif är bortrest i helgen, behöver bara titta ut för att förstå det. Det slår aldrig fel! När Leif är borta (eller sjuk) då vräker snön ner. Jag som älskar att ta det lugnt på morgonen, dricka en massa koppar te och inte tänka på några måsten. Fick tyvärr inte starta den här lördagen så.

När jag väl hade tittat ut så var det lika bra att ta tag i eländet på en gång, för att sedan förhoppningsvis kunna ta det lite lugnare och slippa tänka på snöskottningen.

Jag har ju ytterligare en chans den här helgen att få en lugn start på dagen. Så jag hoppas snöovädret lugnar ner sig, så att jag imorgon får min efterlängtade lugna morgon.

söndag 5 mars 2023

AW, isväg och vasaloppet

I fredags hade vi en himla mysig kväll med bubbel och snittar – och lite utbildning 🙂 Olivia och henne kompis körde en AW med mig då jag skulle lära mig lite mer om LinkedIn och i utbyte bjöd jag på lite smått o gott.

Så nu är jag (men inte min profil) uppdaterad med hur LinkedIn fungerar. Något som jag inte har orkat engagerat mig i tidigare. Men nu var det dags. Bättre sent än aldrig….


Bubbel och snittar

fruktsallad
popcorn
chili-tacochips
Noblesse


Vilken magiskt vacker dag det var igår. Jag var ut på två isvägspromenader bara för att det var så underbart. Promenad nummer 2 höll på att sluta i katastrof, eller inte riktigt men det var så härligt, så jag gick o gick o gick. Till slut kom jag på att jag skulle ju hem också 🙂 Så innan jag kom hem var jag ganska trött i benen.

Jag har ju varit sjuk så länge så det har inte blivit så många långpromenader på alldeles för lång tid. Så det var så himla skönt igår att jag verkligen orkade gå så pass länge, utan att andningen sa ifrån. Bästa känslan!


I dag är det inte lika vackert väder. Utan det är molnigt, lite blåsigt och snöigt. Så jag börjar dagen i soffan med att se Vasaloppet. Sån mysig tradition. Och de pratar så himla mycket på tv om hur viktigt det är att fylla på med energi under hela loppet. Så jag försöker följa deras råd 🙂


Det blir dock inte soffan hela dagen för jag ska ta mig ut på en promenad senare, trots vädret. Men jag håller mig nog från isvägen eftersom det blir extra blåsigt och kallt där det inte finns något vindskydd. Bättre att gå bland hus som kan ge mig lite lä.

tisdag 21 februari 2023

Laxpasta med ruccola och vitt vin

Det börjar finnas en hel del laxpasta-recept på bloggen nu. Men det är så himla gott och går att variera hur mycket som helst och det blir alltid bra. Jag kör oftast lite ”Man tager vad man haver”. Den här gången hade jag ruccola som behövde ätas upp och från i lördags hade jag kvar lite vitt vin (Cava) så då passade jag på att tillsätta det i maten. Zero Waste!


Laxpasta med ruccola och vitt vin

4 hg pasta
4 hg lax
småtomater

0,5 buljongtärning
1 dl grädde
1 dl crème fraiche
100 g philadelphiaost
0,5 dl vitt vin
ruccola
dill
salt o peppar

Till servering: riven parmesan

Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Spara några dl pastavatten.
Krydda laxen med (citron)peppar och salt.
Ugnsstek den i 200 grader ca 20 minuter.
Dela småtomaterna på hälften.

Koka ihop buljongtärning, grädde, crème fraiche, philadelphiaost och vin i några minuter.
Tillsätt ruccola, dill, salt och peppar.
Blanda ner den kokta pastan, stekta laxen och de halverade tomaterna.
Tillsätt eventuellt lite pastavatten.
Smaka av.
Servera med riven parmesan.


Det låg en massa bruna bananer i vår fruktskål så då passade jag på att baka Världens godaste banankaka och tog med till jobbet. Det blev uppskattat. Att baka och bjuda på jobbet är alltid ett lyckat sätt att bli omtyckt 🙂 Den här banankakan gör alltid succé för att den är så saftig och god. Även de som är skeptiska till banankakor och bruna bananer tycker om den. Ni måste också testa!

På tal om kakor och godsaker så är det ju semmeldagen idag. Har ni ätit nån semla? Jag blev bjuden på en på jobbet. Jag jobbade hemma på förmiddagen men det fanns kvar semlor så jag kunde ta en när jag kom in till jobbet på ett möte efter lunch. Och det blir nog ingen mer idag. Får ta igen det till helgen och äta några fler då 🙂

torsdag 16 februari 2023

Alla hjärtans dag, en bättre tisdag

Som jag älskar att sätta guldkant på vardagen och Alla hjärtans dag är en perfekt dag att fixa lite godare middag och ha det lite mysigare. Hjärtan är så enkelt tema, lite hjärtformer på maten är allt som behövs.

Man behöver absolut inte vänta till helgen med att äta och dricka lite godare. Så mycket värt att bryta av vardagen med lite fest.


Till tisdagens trerättersmiddag började vi med Toast Skagen och självklart gjorde jag bröden hjärtformade. Alltid när vi ska äta lite godare men inte har hunnit planera så mycket så är det skagenröra som gäller. Snabbt, gott och enkelt.

Alla gillar räkor och röran blir lite olika varenda gång. Min favorit innehåller mycket dill och lite cayennepeppar.


Varmrätten blev tacopaj som vi varit sugna på ett tag och dagen till ära gjorde jag den självklart i en hjärtformad pajform.

Jag använde mitt favoritpajskal som är mer likt pizzadeg än pajdeg och den är såå god. Tacopajen toppade jag som vanligt med en krämig röra av crème fraiche och riven ost.


Jag hade inte hunnit planera eller baka något till efterrätt så då fick det bli semlor med färdigköpta semmelbullar som jag fyllde själv. Jag fyllde två med mandelmassa och två med vaniljkräm. Alla nöjda och glada. För att även semlorna skulle matcha temat för dagen klippte jag locken som hjärtan.

Krångligare än så behöver det inte vara att ha lite roligare och godare en tisdag i februari.

söndag 12 februari 2023

Favoritmiddag

Efter flera veckor med sjukdomar kunde vi äntligen bjuda hem min mamma på middag. Det var jättelänge sedan vi sågs pga den envisa hosta, så det kändes bra att vi till slut kunna träffas igen.

Vi bjöd på min favoritsoppa, favoritbröd och favoritkaka (i alla fall i semmeltider 🙂 ).

Favoritsoppan är en långkokt gulaschsoppa där köttet nästan ramlar isär, paprika och morötter. Till det drack vi ett rödvin som passar perfekt till gulaschsoppa. Favoritbrödet till middagar är det goda och lättbakade hälla-ut-brödet.

Den självklara efterrätten i semmeltider är semmelkakan. Vi ska ha gäster nästa lördag också och det lär bli samma efterrätt 🙂 Det är alltså inte semmel-kladdkaka som brukar vara populär, utan det här är en saftig och god kaka. Har ni inte testat den än så är det verkligen dagens tips till er!

Eftersom det snart är Alla hjärtans dag så bakade jag kakan i en hjärtform

Planerna idag är som en vanlig vintersöndag – ta det lugnt, dricka en massa te och se skidor på tv. Idag är det på Ski Classic (långlopp) och skidskytte-vm på programmet. Men jag verkar kunna hinna med en promenad också mellan de olika loppen 🙂

Andra vanliga söndagsaktiviteter är att göra sig redo för en ny arbetsvecka, dvs planera några middagar, tvätta och plocka i ordning lite.

Nu är det dags för dagens andra kopp te för mig. Kanske dags att tjuvsmaka gårdagens semmelkaka också 🙂

Ha en bra söndag!

söndag 5 februari 2023

Bastu för värme och ånga

Efter Mollipect-kur, Bufomix-kur, Timjan-kur och Kortison-kur har jag nu kört en Bastu-kur för att försöka bli frisk. Det känns som att ångan och värmen är riktigt bra för mina lungor och luftrör, så vi har bastat varje kväll sedan några dagar tillbaka. Helt underbart!

Helst skulle jag vilja sitta i den varma bastun hela dagarna, men det funkar ju inte riktigt 🙂 Istället får jag gå och vänta hela dagarna på att det ska bli kväll och bastudags. Men den som väntar på något gott…..

En tallrik c-vitamin är så himla gott att ha med sig i bastun

Jag förtränger hur stor elräkningen kommer bli. För att bli frisk är värt alla pengar i världen, så jag tar el-smällen när den kommer bara jag blir kvitt hostan och slemmet.

Och nu känns det faktiskt som att all värme har hjälpt för jag känner mig frisk så länge jag är inomhus i alla fall. Jag hostar, så klart, fortfarande en del men det är verkligen inte några hostattacker längre som gör ont i hela kroppen.

Minus 15-20 är ju inte optimalt för luftrören så jag försöker hålla mig inne så mycket som möjligt för att skona kroppen. Jag längtar ut på promenader, men jag får lugna mig lite till. Kanske kan jag dock ta en promenad imorgon för prognosen säger att det ska bli varmare redan då.


Nu när vi har bastat så mycket så köpte vi även en supersnygg bastusten med Luleå hockey-tryck gjord av Mokk. Det gäller ju att basta med klass 🙂

Något annat som gjorde mig friskare och piggare var det blombud jag fick av mamma tillsammans med en krya-på-dig-hälsning. Så himla fin bukett som lyste upp mitt hemma-kontor.

fredag 3 februari 2023

Små briochebröd med pulled pork, sallad, picklad rödlök och srirachamajo

Fredag, woho så skönt med helg igen. Det är ändå något speciellt med fredagar och fredagskänsla. Pga min långdragna och envisa förkylning/hosta har jag gått miste om några härliga fredagar. Men i dag känns det som att bästa känslan är tillbaka. Och jag ska njuta!


Fredag och i Mellotider. Vad passar då bättre än lite småplock! Inte mycket, eller hur? Dessa små godingar har vi nog, de senaste månaderna, lyckats bjuda de flesta vi känner på. Perfekt till småplocks- eller buffébordet och de blir alltid lika uppskattade.


Små briochebröd med pulled pork, sallad, picklad rödlök och srirachamajo

små briochebröd
philadelphiaost
små salladsblad 
srirachamajo

Dela bröden, smöra varje halva med lite philadelphiaost.
Lägg på lite salladsblad, pulled pork och picklad rödlök.
Ringla över srirachamajo.

Jag brukar förbereda fram till srirachamajon redan på morgonen, så får bröden stå och vila i kylskåpet fram till servering. Jag tycker brödet blir saftigare då, dessutom älskar jag ju att förbereda saker så blir det inte lika stressigt när det är dags att äta.

Vill man bjuda på en glutenfri variant så använder man några fina salladsblad istället för briochebröd som botten (se bilder längre ner). Crunchitasallad är en favorit hos oss, men det finns många goda och fina sallader som är perfekt att använda istället för bröd.




Vad har ni för planer för helgen? I dag ska jag ta det lugnt, äta o dricka gott, se nån serie och bara njuta av att vi har en ledig och frisk helg framför oss (hoppas att jag inte jinxar nu).

Imorgon hoppas jag på bra väder så att jag kan ta mig ut på en promenad för nu måste jag få tillbaka lite kondition (och styrka). Men jag måste ta det lugnt. Risken om jag tar mig ut är att jag kommer tycka att det är så härligt så att jag går alldeles för långt. Skynda långsamt, heter det väl 🙂