När man kokar palt (pitepalt, potatispalt) så blir det perfekt att använda kokspadet till att baka matbröd. Jag brukar låta paltgrytan stå ett tag att kallna och låta allt gott sjunka ner till botten. Sedan häller jag bort översta vattnet och använder det geggiga och goda som sjunkit till botten.
Sedan använder man de mjölsorter man vill. Jag älskar rågsmak, så den här gången använde jag rågmjöl tillsammans med annat som jag hittade i skafferiet. Smarrigt deluxe!
Tanken var att göra frallor, men orken tröt och det fick bli limpor istället. Gott det med och lite extra gott att rosta. Jag älskar rostat bröd.
Paltlimpa med havre och råg
50 g jäst
1 liter paltspad
2 dl havregryn
1 dl kruskakli
1 tsk salt (lite beroende på hur salt paltspadet är)
4 dl rågmjöl
12-15 dl vetemjöl
Värm paltspadet till 37 grader.
Smula ner jästen i en degbunke och rör ut med spadet. Blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt havregrynen och kruskakli och låt blandningen stå och dra i 5 min.
Tillsätt salt, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget, blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den i några minuter.
Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.
Ta upp på mjölat bakbord och knåda degen lite till.
Dela i 4 delar och forma till limpor.
Lägg i en långpanna, pensla lite olja mellan limporna så är de enkla att lossa efter gräddning.
Låt jäsa ytterligare 30 min.
Grädda längst ner i 35 – 40 min i 200 grader.
Ta ut och låt svalna på galler.
Om du inte hinner baka samma dag som du kokat palten så kan du förvara palt-spadet i kylskåpet några dagar för att spara det till någon dag då du har mer tid och/eller lust.
Jag blev så sugen att baka när jag skriver om bakning. Dessutom ligger jag i soffan och dricker så mycket lenande te om dagarna så jag blev sugen på nån riktig godsak till teet. Så i dag gjorde jag en liten omgång kanelbullar. Finns inte mycket som är godare än nybakade kanelbullar. Eller hur?
Planen var ju dock att fylla frysen med mer matbröd inte sötsaker. Men det blir ju inte alltid som man tänkt sig 🙂