Vilken tv-söndag det kommer bli. Passar perfekt med en lugn o skön innedag när det vekar vara blåsigt, grått och tråkigt ute. Innan middan kommer vi hinna se Vasaloppet, VM-femmilen, två skidskytte-jaktstarter och en hockeymatch. Har jag missat nå?
Om ni också kommer sitta i tv-soffan stora delar av dagen kan ni samtidigt spana in min matsedel och se om något kan falla er i smaken. Kanske provar ni någon av dessa maträtter redan i veckan, eller?
Lördag, härliga lördag. Jag vaknade med huvudvärk men den försvann riktigt snabbt tack o lov. Jag sov kanske bara på något konstigt sätt. Den här lördagen blir det kökstjänst och Vinterstudion mest hela dagen. En dag i min smak, helt enkelt. Först ska köket storstädas och sedan ska det stökas ner
Men innan jag sätter igång med dagens sysslor ska jag ger er receptet från gårdagens goda wok-middag. När jag gör wok blir det alltid olika från gång till gång. Jag använder de grönsaker jag har hemma och kryddar med lite olika saker varje gång. Dessutom varvar jag mellan kyckling eller fläskkött och ibland äter vi nudlar och ibland ris till.
Oavsett hur jag gör så blir det alltid himla gott i alla fall och är Idas favoritmat. En av dem i alla fall, för hon har ganska många favoriter.
Fläsk- och grönsakswok
ca 7 hg skinkstek eller liknande en bit vitkål 3 morötter 1 rödlök 1 röd paprika 1 broccoli salt o peppar 150-200 g nudlar
2 msk tomatpuré 2 msk ketjap manis 2 msk soja 1 msk kycklingfond sriracha 2 dl vatten
Strimla skinksteken och vitkålen. Skala morötter och rödlök och dela i mindre bitar. Dela paprika och broccoli i mindre bitar. Stek allt i omgångar i stek- eller wokpanna eller i ugnen. Salta o peppra När allt är färdigstekt blandas allt ihop i en stor panna. Rör ner tomatpuré, ketjap manis, soja, fond, lite Sriracha och vatten. Koka ihop några minuter. Koka nudlarna enligt förpackningens anvisningar. Häll bort vattnet och häll ner nudlarna i woken. Rör om, smaka av med salt o peppar.
För att förenkla och snabba på matlagningen stekte jag broccoli och morötter i ugnen först, i 225 grader ca 15 minuter, innan jag blandade ner det med allt det andra.
Som vanligt är det alltid lika härligt med fredagkväll och en hel helg framför sig. Jag är nog inte ensam om att älska fredagkvällar, eller hur? Alltså känslan på fredagkvällar är magisk och för Ida känns det nog extra bra idag för nu har hon ett långt sportlov framför sig.
Själv tar jag inget sportlov i år, utan jag satsar på påsklovet. Men det sket sig redan lite då jag i dag insåg att jag måste jobba tisdagen efter påsk. Men jag tror och hoppas att jag kan vara ledig några dagar i alla fall.
Det var en annorlunda arbetsdag idag med både skratt o gråt tillsammans med nya fina kolleger på plats på jobbet. Riktigt kul att vara där för ovanlighetens skull och så skönt att få skratta på arbetstid igen. Det behövde jag!
Efter att ha slutat rätt tidigt hann jag vila ett tag innan det var dags att sätta igång med middagen. Alltså det är så himla skönt att hinna vila ett tag efter jobbet. Speciellt på fredagar då jag ofta är lite extra trött. Det är ofta den kvällen vi går o lägger oss tidigast på hela vecka, bara för att vi är så sjukt trötta. Är det nån som känner igen sig?
Dagens middag blev en av Idas favoriträtter, så vi hade en väldigt nöjd tjej till middagen. Glada barn är det bästa jag vet Vad tror ni det var för go’middag hos oss?
Det var wok – med skinkstek, vitkål, morötter, broccoli, rödlök, paprika och nudlar. Kryddad med tomatpuré ketjap manis, soja, fond och Sriracha. Recept kommer….
Hembakat bröd är bland det godaste jag vet, nästan oavsett sort och ingredienser. Dessa fröfrallor blev sjukt goda och känns lite nyttigare också tack vare alla frön och grahamsmjöl.
Det ska vara en ganska kletig deg som får stå och jäsa och då sväller mjölet lite också och blir inte lika kladdiga att baka ut sedan. Tar man för mycket mjöl, framför allt i bröd med grahamsmjöl, så är det risk för ganska torrt och tråkigt bröd.
Blanda jästen i vatten i en stor bunke. Häll i havregryn, linfrön, sesamfrön och solrosfrön och rör om. Låt stå under bakduk i 10 minuter. Rör ner salt, grahamsmjöl och vetemjöl (lite i taget). Blanda ordentligt, degen ska vara ganska lös, men lossna från händer och skålkanter. Jäs i 20 minuter under bakduk. Ta upp på mjölat bakbord och forma ca 20 bullar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 12 minuter
Snart är det dags för oss att bänka oss i tv-soffan och se Luleå hockeys damer spela sin andra kvartsfinal och vi hoppas att de blir klara för semi redan ikväll. Det vore ett perfekt avslut på denna onsdag. Redan onsdagkväll innebär att det snart är helg igen. Jippie!
Har ni några planer för helgen? Det verkar bli kanonväder även under helgen så vi kanske passar på att fixa ännu en grill-lunch ute i solen nån av dagarna, eller kanske båda.
Nej, nu måste jag sluta skriva för nu har hockeyn hunnit börja.
Vaknade i natt efter två timmars sömn av att de höll på att skrapa vägarna från snö och is. Så välbehövligt och något jag längtat efter. Men jag önskade ju inte att de skulle göra det på natten för det lever om en hel del. Ja, ja nu har vi lite mindre snö på vägen och jag kunde ju trots allt somna om efter ett några timmar. Slutet gott, allting gott.
Ser även att de har slängt ut grus så i dag vågar man sig kanske ut på en kort promenad. Måste komma igång med mina lunchpromenader igen, för att få upp flåset och för att tanka solljus. Om jag inte promenerar med nån kompis och går o surrar så lyssnar jag gärna på nån bra ljudbok. Har ni några tips! Favoriten är svenska deckare.
Som ni ser har vi fortfarande enormt mycket snö kvar och det är helt underbart vackert när solen skiner. Nu hoppas jag på många fina vårvinterdagar så vi kan träffas utomhus i solen. I fjol blev det många grill-luncher ute när Corona var nytt och vi trodde att det skulle vara över på några månader.
Men nu sitter vi här ett år senare med större smittspridning än någonsin. Håll i och håll ut, för nu är vaccinet och drömmen om ett mer normalt liv nära.
Som vanligt när en månad har passerat gör jag ett samlingsinlägg med alla månadens recept. Februari är en ovanligt kort månad, men det är inte bara därför jag har publicerat väldigt få recept.
Största anledning till så få recept är för att jag varit lite småhängig samtidigt som jag har jobbat sjukt mycket och har då varit helt slut på energi efter jobbet. Så det har blivit mycket snabbmat, både hemgjord och köpt. Inte mycket att blogga om.
Recept februari 2021
Februaris första recept var en röd linssoppa som vi åt i december. Så lätt hänt att glömma bort recept om jag inte bloggar om dem på en gång. Och då blir det även så tokigt så att det är tomtar på bilderna i februari
Sedan fyllde jag på arkivet med ännu ett gott och krämigt pastarecept – Kycklingpasta med tomatbasilika Alltså jag blir aldrig less dessa goda pastarätter.
Grytbröd med julmust eller cola är ytterligare ett julrecept som hamnade på bloggen först i februari. Jag måste ju skärpa mig Men det var verkligen ett supergott bröd som vi alla älskade och jag var ganska säker på att jag hade bloggat om det redan i julas.
Rotselleri- och potatissoppa åt vi som förrätt när vi firade Alla hjärtans dag. Jag älskar att äta en lite skål god soppa till förrätt.
Efter en vecka full av vila och återhämtning är jag nu tillbaka för att ge er en ny veckomatsedel. En matsedel med lite smått o gott, hoppas ni hittar nå ni gillar.
Vissa av er har ju sportlov till veckan, medan vi får vänta en vecka till. Det blir ett annorlunda sportlov för oss som oftast brukar vara i Jämtland. Men i år stannar vi hemma, så klart.