måndag 14 december 2020

Sneda frallor


En ny vecka är igång och julen närmar sig med stormsteg, det är ju faktiskt bara 10 dagar till julafton, men det känns ovanligt lugnt. Mycket beror det väl på att det blir ett annorlunda firande i år, så vi behöver inte förbereda så mycket. Dessutom blir det inte så mycket julklappar för vi ska ju inte springa på affärer, jag har beställt och fått hemlevererat det mesta. Så jag är faktiskt väldigt lugn.

Förra veckan gjorde jag linssoppa en av dagarna och då passade jag även på att baka bröd. För finns det nå godare än hembakt bröd och det passar ju perfekt till soppa.

Det här är snabb-bakade frallor eller det ska ju jäsa ganska länge men man behöver inte jobba så mycket vare sig före eller efter jäsningen.

Sneda frallor

5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
1,5 dl grahamsmjöl
11 dl vetemjöl
mjöl till utbakningen

Smula jästen i en bunke och rör ut det med lite av det fingervarma vattnet.
Häll i resten av vattnet och mjölken, samt salt och honung.
Rör ner mjölet, och arbeta snabbt ihop den lösa degen.
Strö ett par matskedar mjöl ovanpå degen, täck med en handduk och låt den jäsa i 1,5 timme.
Strö ut rejält med mjöl på bakbordet, och tippa försiktigt ut degen. Knåda inte! Alla bubblor som uppkommit i jäsningen måste finnas kvar.
Strö lite mer mjöl ovanpå och klappa försiktigt degen litegrann.
Skär snabbt med en degskrapa degen i 20-30 bitar.
Formen spelar inte så stor roll, det viktigaste är att de har ungefär samma storlek.
Flytta bitarna efter hand till plåtarna.
Grädda bröden direkt (de behöver inte jäsa) i 240 – 250 grader, en plåt i taget mitt i ugnen i 12-20 minuter, beroende på storlek.

söndag 13 december 2020

Matsedel v.51 december 2020


Tredje advent och lucia på samma dag och vi ska baka pepparkakor. Kan knappt bli mer juligt än så. Nu när mina barn är så stora så de har slutat att lussa får man leta upp nå fint luciatåg på tv.

Det har varit lite si o så med de senaste middagarna för oss så idag ska jag sätta mig ner o planera våra egna middagar också. Men först publicerar jag denna inspiration till er.

Ha en riktigt mysig tredje advent och lucia så hörs vi lite senare.

Matsedel v.51 december 2020

Köttfri måndag
Falafel
Fisktisdag
Gravlaxröra med ägg
Onsdag
Tinas indiska kyckling
Torsdag
Glöggryta
Mysfredag
Tacotårta
Veckans godsak
Saffransglass (äggfri) med hallonsås

lördag 12 december 2020

Glöggmys ute

 

Vi håller i och håller ut.

Så istället för glöggmys inne i vårt kök dukade vi upp ute så att vi äntligen kunde bjuda min mamma på lite fika igen. Tände några eldar både för värme och mysfaktor. Men det var faktiskt riktigt skönt ute så vi behövde inte värma oss vid elden, utan kunde sitta på lite avstånd och njuta av utsikten.

Det gäller att vara lite kreativ och tänka utanför boxen för att kunna umgås nu för tiden. Vi var färre än åtta, utomhus och höll avstånd, precis som man ska och vi fick en jättemysig eftermiddag. Det är såna här stunder vi kommer komma ihåg när denna konstiga Corona-tid är över.

Glöggmys

Glögg – vin och alkoholfri
Russin o hackad mandel
Kaffe, te, varm choklad, cola zero
Grillad korv
Skinksmörgås
Äppelmos o senap
Lussekatter
Pepparkakor
Ädelost

Oftast när vi dukar upp till fika utomhus är det sommar o varmt och man får vara orolig för att godsakerna ska smälta bort eller bli dåliga i värmen. I dag fick vi se till att det inte blev för kallt. Skumtomtarna var ingen hit att ha ute i kylan till exempel och kaffet fick man hälla upp i omgångar så att det inte kyldes ner för snabbt i muggen.

Nu hoppas vi på lite mer snö men samma milda väder på julafton så att vi kan sitta ute nån timme då också.

onsdag 9 december 2020

Korvsoppa

Ida önskade soppa och Ida fick soppa. Så perfekt var det förra veckan. Jag hade lite planer på korvsoppa, men hade inte riktigt bestämt mig. Se’n kom Ida hem från skolan och önskade soppa till middag, gärna korvsoppa. Perfekt, tänkte jag men sa inget innan hon åkte på träning. När hon sedan kom hem efter träningen och såg att det stod korvsoppa på bordet blev hon superglad. Älskar när det är så enkelt att göra barnen lyckliga.

Den här korvsoppan är superenkel att göra och får en god smak. Perfekt vardagsmat.

Korvsoppa

1,2 l vatten 
2 grönsaksbuljongtärning 
3 morötter, i skivor 
8 potatisar, i bitar 
3 msk tomatpuré
1 liten purjolök, i skivor 
600 g valfri korv i bitar 
salt
peppar 

Koka upp vatten och buljongtärning. 
Lägg i morötter, potatis, purjolök och tomatpuré.
Koka på svag värme tills rotsakerna nästan är mjuka, ca 15 minuter.
Lägg i korv och koka ytterligare ca 5 minuter.
Salta och mal över lite peppar. 

tisdag 8 december 2020

Prata i telefon eller inte

 Jag älskar den nya tekniken som gör att jag snabbt o enkelt kan skriva till nån när jag vill något och slipper ringa. Jag tycker inte om att prata i telefon och de gånger jag väl pratar i telefon så blir det oftast ganska korta samtal där man säger det viktigaste. Att surra o prata om ingenting är inte min grej.

Jag kan faktiskt vara imponerad av de som sitter i en telefonväxel eller är telefonförsäljare som måste prata i telefon hela dagarna. Och även om det kan vara irriterande när de ringer och stör så försöker jag alltid vara trevlig för det är ju inte deras fel att de måste ringa just till mig.

Men om de fortsätter tjata om sitt trots att jag vänligt tackar nej, då kan även jag bli irriterad på dem.

Vissa av mina kolleger turas om att sitta i vår support på dagarna. Jag är så glad att jag slipper det. Men det är imponerande att dagens teknik gör att de kan sitta hemma i dessa Corona-tiden och ändå vara inkopplad på vår support och svara på alla samtal.

måndag 7 december 2020

Saffranshavrekakor med russin

 Jag älskar saffran och jag älskar havrekakor. Så varför inte blanda de två?! Vilken tur att Cake by Mary påminde mig om de två smakerna.

Just nu har jag en en vanilj- och saffranskaka i ugnen, också två favoritsmaker i en o samma kaka.

Saffranshavrekakor med russin

125 g smör
0,5 g saffran
3 dl havregryn
1,5 dl socker
1,5 dl russin
2 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt
3 msk vatten

Smält fettet i en kastrull, rör ner saffranet.
Rör sedan ner havregrynen i det heta fettet. 
Blanda sedan i de andra ingredienserna.
Klicka med två små skedar ut smeten glest på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Kakorna flyter ut lite under gräddningen.
Grädda i mitten av ugnen i 175-200 grader 8-10 minuter.
Lossa kakorna innan de kallnat.

****************

Vilken dag! Jag steg upp tidigt för jag ville jobba undan en massa saker, innan jag skulle skjutsa mamma. Men allt strulade eftersom viktiga servrar inte hade varit igång i helgen, så jag hann inget av det jag hade planerat utan var tvungen få ordning på all oordning.

Jag har haft sånt stress-påslag hela dan pga den starten. Jag känner mig fortfarande stressad trots att jag inte borde vara det för nu är jag hyfsat i fas, men kroppen har inte förstått det och kommit ner i normalläge än.

Lite middag, lite te, en smakbit av dagens kakbak och soffhäng med nå bra på tv får nog ordning på mig så småningom. Och sedan hoppas jag på en lugn och fin dag i morgon…

söndag 29 november 2020

Matsedel v.49 December 2020

Idag kommer veckomatsedeln lite senare än vanligt eftersom jag har bakat lussekatter på morgon, det är ju faktiskt första advent och då måste man mumsa på lussekatter. Jag satte igång med bakandet direkt efter frukost och blev klar för nån timme sedan. Men nu är jag ju sugen på att baka ännu mer med julsmaker. 

Men jag får nog vänta nån dag för snart ska jag börja med middagen och det blir också en första-advent-tradition - julmustkyckling. Så både Olivia och Isak kommer hem o äter, för de vill inte missa den goda kycklinggrytan.

Matsedel v.49 December 2020

Köttfri måndag