tisdag 9 juni 2020

Mjölk- och äggfri kladdkaka med chokladkräm Vegansk

Här pågår studentförberedelserna för fullt, nu är det inte många dagar kvar. Menyn är inte helt satt än, men nu ikväll bestämde vi att den goda äggfria kladdkakan vi åt på Sveriges nationaldag även kommer finnas som efterrätt på torsdagens studentmiddag. Då är det bara resten kvar att besluta....

Den här kakan gjorde jag några gånger för länge länge sedan när Isak var lite och riktigt allergisk mot ägg. Jag förstår inte hur jag glömde bort den för den är ju så himla god. Så glad att jag kom på den nu igen, så vi kan variera våra äggfria kladdkakor.


Mjölk- och äggfri kladdkaka med chokladkräm Vegansk

Kladdkaka
200 g mjölkfritt margarin
2,5 dl strösocker
1,5 dl kakao
2 msk vaniljsocker
2 msk kaffe (kan uteslutas)
3 dl vetemjöl
2 dl soja- eller havremjölk
Chokladkräm
50 g mjölkfritt margarin
1 dl strösocker
0,5 dl kakao
0,5 dl soja- eller havremjölk
Ev. garnering
Frukt eller bär

Kladdkaka
Smält margarinet. Vispa ner socker och kakao för hand. 
Tillsätt vaniljsocker, kaffe och vetemjöl och rör till en jämn smet. 
Rör ner soja- eller havremjölk.
Häll smeten i en smord och kakaopudrad rund form, ca 24 cm i diameter. 
Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 15 min. 
Låt kakan kallna.
Chokladkräm
Smält margarinet. Rör ner socker och kakao och låt koka upp. 
Rör ner soja- eller havremjölk och sjud tills det tjocknar. 
Låt krämen kallna.
Bred chokladkrämen över kakan och garnera eventuellt med önskad frukt eller bär.

Supergod kladdkaka trots att den är utan ägg.
Extra smarrig blev den med chokladkrämen.
Serverad med bär och grädde blev den hur god som helst.
Nej, nu är det nog bäst att jag återgår till studentförberedelserna. Det är en hel del kvar att fixa och besluta, men kul är det...

Just nu håller jag på med tårtdekorationerna och det går lite si sådär. Sånt småpyssel är inte riktigt min grej, jag har varken lust eller tålamod med finliret. Men jag försöker i alla fall. Lyckas jag så får ni se det på torsdag eller fredag, misslyckas så jag håller jag det kanske för mig själv 😂

söndag 7 juni 2020

Grillad kyckling-sallad

I dag när regnet har öst ner hela dan och det har varit värsta höststormarna är man kanske inte så sugen på sallad men vi hoppas att vi har en massa soliga och varma dagar framför oss. Redan till veckan ser det ju om som att det ska bli kanonväder.

Den här salladen med egengrillad kyckling, halloumi och nektariner på en salladsbädd med lök och sparris toppad med citron och solrosfrön åt vi igår på nationaldagen.


Grillad kyckling-sallad

Att grilla
4 nektariner 
2 pkt halloumi
1 kg kycklingfiléer
Marinad till kycklingen
3 msk soja
2 msk thaichilisås
2 msk rapsolja

Sallad
250 g grön sparris
5 salladslökar
1 rödlök, liten
blandad sallad
1 röd paprika
1 dl solrosfrön, rostade
1 citron, rivet skal och pressad saft

Dela kycklingfiléerna i 2-3 bitar, lägg i dubbla plastpåsar.
Blanda ner marinaden med kycklingen.
Låt marinera några timmar.

Ta bort nedersta delen av sparrisen, delar övriga biten i 2-3 bitar.
Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 2 min. Skölj med kallt vatten, låt rinna av.
Ansa och finstrimla salladslöken.
Skala och strimla rödlöken.
Ansa och skär paprikan i bitar.
Kärna ur och skär nektarinerna i klyftor. 
Skär halloumin i tjocka skivor.

Grilla kycklingen på varje sida, tills den är genomgrillad. 
Grilla nektarinklyftor och halloumi tills de fått fin färg.

Lägg salladen på ett fat. Lägg på de båda löksorterna och paprikan.
Lägg på sparris, kyckling, halloumi och nektariner. 
Strö över solrosfrön och citronskal. Pressa citron över och strö över flingsalt och svartpeppar.
Servera med goda dressingar och gott bröd.


Nationaldagsfirande

Sitter precis nu med min andra kopp te och njuter över regnet som slår mot fönstret. Det är ju faktiskt riktigt mysigt och eftersom jag ändå hade tänkt ha en inne-pysseldag idag så är det perfekt väder enligt mig. Jag hoppas att ni inte är alltför många som sitter o väntar på veckans matsedel, för jag hade tänkt ha uppehåll med den under sommaren.


Firade ni nationaldagen igår? Vi hade middag med efterrätt, så mycket mer firande blev det inte. Men bättre ett litet firande än inget alls, är ju mitt motto 😂 Till middagen åt vi en grillad kyckling-sallad med en massa godsaker i t.ex. sparris, nektariner, halloumi, lök och rostade solrosfrön. Men som vanligt glömde jag något 🙈 Jag vet inte hur ofta jag glömmer något av slut-finishen, igår glömde jag pressa över citronsaft och strö över flingsalt som jag tror hade blivit pricken över i:et. Bättre lycka nästa gång.

Till salladen serverade jag surdegsbröd och två sorters dressingar, en med basilika och en med vitlök. Somrig och god middag trots att det inte var speciellt somrigt väder på kvällen. Till efterrätt gjorde jag en ägg- och mjölkfri (vegansk) kladdkaka toppad med chokladkräm och jordgubbar o blåbär som serverades med vispad grädde. Ett gammalt bortglömt recept, som jag kommer använda mig av en hel del i sommar för det var så himla gott 💖


Nu är det bara att ladda om inför nästa fest som är redan på torsdag då vi ska fira Isak som tar studenten. Det blir en annorlunda student i år pga Corona-viruset men vi ska ändå försöka fira honom och göra dagen minnesvärd. Kommer ni ihåg när ni tog studenten? Det gör jag, trots att det var väldigt länge sen och man firade inte alls på samma sätt som man gör numera. Eller som man brukar göra numera, de år inget virus härjar.

lördag 6 juni 2020

Planer för dagen

Denna allergi håller på att ta knäcken av mig!
Jag är så otroligt trött hela tiden, vågar knappt tänka hur många timmar jag har sovit det senaste dygnet. Trots att studentveckan har börjat som innebär fester varje kväll för Isak kunde jag sova i natt, jag hörde inte ens när han kom hem. När har det nånsin hänt? Jag brukar absolut inte kunna sova om inte alla barnen är hemma. Vad hände? Det var ju dessutom fullmåne...

Jag skyller tröttheten på allergin och jag hoppas verkligen att det bara är det och inte att jag har något virus i kroppen. Men det är bara att avvakta och se.

I dag är det Sveriges nationaldag och jag planerar för lite god mat och efterrätt, är dock inte helt klar med planeringen så det börjar bli lite stressigt nu.

Det verkar bli ett firande inomhus för det är mulet o grått och det verkar kunna komma nån regnskur under dagen också. Jag var så sugen på att fira in sommaren med en Aperol Spritz, men det får nog vänta.


Vad har ni för planer för Nationaldagen?

fredag 5 juni 2020

En god tradition

På jobbet njuter vi lite extra på fredagar, inte bara för att det är fredag och snart helg utan även för att vi till förmiddagsfikat turas om att fixa gott fika. Gissa om det är veckans höjdpunkt! Det vanligaste är att det dukas fram olika sorters bröd, pålägg och grönsaker och lite ost o kex, men vi har även bjudits på quesadillas, varm korv med bröd och smörgåstårta. 

Och nästan alltid är det nå sött efteråt, det vanligaste är nog en skål med olika sorters choklad men ganska ofta bjuds det även på hembakat. Det har varit småkakor, tårta, mjuka kakor och pajer. 

Det är inga krav på vad som måste finnas och de tre som fixar bestämmer helt själv vad de vill bjuda på. Enkelt, gott och en helt underbar tradition.



Idag var jag en av de tre som fixade fikat och vi höll det ganska enkelt men gott. Olika sorters mjukt o hårtbröd, kex, skinka, ost, dessertostar och grönsaker o vindruvor fanns på mackbordet. Till efterrätt hade jag bakat en rabarberpaj med kanel o kokos som vi serverade med vaniljsås. En perfekt sommarefterrätt som är så enkel att göra till många.

Nu tar vi sommaruppehåll med vårt fredagsfika och när vi drar igång igen till hösten dröjer det ganska många veckor innan det är min tur igen.

onsdag 3 juni 2020

Chocolate-chip-cookie-paj

I fredags hade vi en supermysig grillmiddag med grannarna, så himla kul att träffa lite folk igen. Äta gott, dricka gott och sitta o surra i flera timmar. Känns som man är lite svältfödd på det.

Jag hade med mig efterrätt och som oftast hade jag bakat något med choklad. Finns inte mycket som slår lite choklad efter en god middag. Jag gjorde en stor chocolate chip cookie så det blev som en smarrig paj. Jag serverade den med vispad grädde, men vet faktiskt inte om det var riktigt nödvändigt för den var så god som den var.


Chocolate-chip-cookie-paj

150 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1.5 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
1 nypa salt
200 g choklad, ljus o mörk

Vispa rumsvarmt smör, strösocker och farinsocker fluffigt. 
Rör sedan ner ägget och de torra ingredienserna (utom choklad). 
Arbeta ihop en smidig och kladdig deg.
Grovhacka chokladen.
Rör ner hälften av den hackade chokladen.
Tryck ut degen i smord spring- eller pajform ca 20 cm i diameter.
Strö sedan över resterande choklad.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 25 minuter. Tag ut och låt svalna.

Degen uttryckt i en pajform
med en massa choklad på.
En smaksak om man äter den med grädde eller....
...utan.

måndag 1 juni 2020

Recept maj 2020

1 juni och sommaren är här, inga väderbakslag nu tack. Som jag njuter, även om jag jobbar och inte kan sitta hela dagen ute i solen så blir jag ändå så lycklig av detta väder. Nu är klockan snart åtta på kvällen och jag kan fortfarande sitta ute i solen. Hur underbart är inte det?

Under maj bjöd jag på en blandad kompott av både mat och godsaker, precis som jag vill att min blogg ska vara. Här ska ni hitta det mesta både till middagen o fikat och både till vardag o fest.

Recept maj 2020

I maj började jag med att bjuda på en god frukost när jag enkelt och snabbt gjorde pannkaksmuffins. Perfekt att slippa stå i stek-os och steka pannkakor när man istället kan göra flera stycken på en gång i ugnen.


En av månadens godaste och fräschaste middagar var när jag blandade ihop citronpasta med kyckling o grönsaker och serverade till tzatziki.


Ett nytt kakrecept bjöd jag också på. Smarriga havreformar med chokladkolakräm tackar man inte nej till. Perfekt att packa ner i picnic-korgen.


En av de enklaste och godaste salladerna är en tomat- och löksallad med persilja och balsamvinäger. Sommarfräscht!


Jag kokade en stor sats av min smakrika chilikryddade grönsaksgryta som jag åt både till lax och kyckling men även precis som den är.


Oftast äter vi potatis med kall sås till fisk men jag var lite less det så istället gjorde jag en krämig pasta som vi åt till grillad lax


Månadens storfavorit blev nog denna Poké Bowl med kyckling där var o en fick plocka ihop sin egna goda skål.

Jag avslutade alltså maj på topp, få se om jag kan börja juni med något gott recept. Vi har både en student och en midsommar framför oss i juni.