fredag 22 maj 2020

Dubbelkalas med trippel-rätter

Igår hade vi kalas hemma hos oss, så kul att få ordna lite fest. Vi var bara närmaste familjen och vi firade våra två "nya" vårbarn som fyllt år under april och maj. Kul att få något att fira på våren också annars har vi mycket kalas på andra halvan av året.

Vi började med förrätten ute på min älskade altan, allt blir så mycket godare och så mycket mysigare där. Men än är det bara solen som värmer så när klockan närmade sig 19 flyttade vi in och åt varm- och efterrätten i köket (som jag också älskar) och fortsatte kalaset där .


Dubbelkalas med trippel-rätter

Förrätt ute i solen

marinerade räkor
finn crisp snacks
morötter
dipp


Varmrätt

älgfilé
ugnsstekt potatis o morötter
vinsås
sallad


Efterrätt

fruktsallad med apelsin, satsumas, banan, 2 sorters äpplen och hallon
glass - krossad choklad och vanilj
mjölkchoklad med Daim eller Oreo

onsdag 20 maj 2020

Redan helg

H-E-L-G💕


Så underbart att jag har en massa lediga dagar framför mig och vädret verkar bli hyfsat dessutom. Sol, men ingen kanonvärme. Men jag är glad för det lilla. Här ska njutas! Jag ska försöka maxa tiden i vårt soliga lä-hörn där det blir tokvarmt även om det inte är speciellt varmt i luften.


Alldeles strax ska jag hämta veckans beställda mat från Ica. För vi fortsätter beställa mat för att slippa trängas med folk. Och långhelger som dessa lär det vara extra mycket folk på mataffärerna. En Ica-handlare här i Luleå har t.o.m bett att det bara kommer en från varje familj när det är dags för handling, just för att minimera trängseln under helgen.

Jag tänker fortsätta beställa mat ett tag till för det är verkligen skönt och praktiskt, men jag längtar faktiskt en hel del till att gå i en mataffär och inspireras. Men jag håller i och håller ut, för det gäller att inte ge upp och tro att faran är över än.

Nu ska jag vila lite innan det är dags att hämta maten.
Hoppas ni har en bra onsdag och att ni också får lite extra ledigt.

tisdag 19 maj 2020

Favoritmat

Jag blir lika glad varje gång jag får beröm för maten jag serverar och idag lyckades jag igen. Det är alltid ett vinnande koncept att servera maten i skålar och var o en får plocka ihop sin egna favorit-tallrik, som vid tacos.

Men i dag var det inte tacos jag serverade utan poké bowl med kyckling, sushiris, sojabönor, picklad rödlök och olika grönsaker. Var lite osäker på hur det skulle mottas, men jag hade inte behövt oroa mig för det gjorde succé. Så det var definitivt inte sista gången det serverades hemma hos oss.

Många skålar med olika godsaker
Min poké bowl

Åh vad jag längtar till sommaren då kommer vi äta en massa av sån här mat - poké bowl, sallad eller vad man vill kalla det. Gott o fräscht och kan varieras hur mycket som helst.

I natt låg jag vaken några timmar utan anledning, så nu börjar jag känna mig lite seg här i soffan. Lär bli en tidig kväll i kväll. Men först ska jag se Robinson och Hela kändis-Sverige bakar och dricka några koppar te.

Helt otroligt att det bara är en halv arbetsdag kvar och sedan har jag en lång och ledig helg framför mig. Lovely! Som vanligt nu för tiden har vi inga speciella planer, börjar faktiskt bli lite sugen på att ha gäster och fest men nu är det väl extra viktigt att hålla ut och fortsätta vara lika duktiga som vi varit. Men nån festmiddag för familjen kommer jag försöka få till i alla fall.

måndag 18 maj 2020

Chilikryddad grönsaksgryta

Nu ska ni få receptet på den goda grönsaksgrytan jag gjorde förra veckan och åt först tillsammans med lax, sedan med grillad kyckling och idag till lunch blev det utan tillbehör. Lika god varje gång! Perfekt att göra en stor laddning och ha i kylen eller frysen.

Men såna här maträtter är de svåraste att få ner ett recept på för jag tar lite vad jag känner för, kryddar lite mer då o då, fyller på med något jag tycker saknas osv. Men den här gången gjorde jag så här (tror jag).


Chilikryddad grönsaksgryta

1 lök
1 bit vitkål
3-4 morötter
1 zucchini
200 g broccoli
200 g blomkål
1-2 tsk chilipeppar
1 tsk paprikapulver
salt
svartpeppar
500 g krossade tomater

Finhacka, hacka, skiva och/eller riv de olika grönsakerna.
Hetta upp olja i en stor stekpanna eller gryta och fräs löken tills den är genomskinlig.
Tillsätt grönsakerna i omgångar och stek dem en stund.
Krydda med chilipeppar, paprika, salt och svartpeppar
Tillsätt tomaterna.
Låt grytan puttra tills grönsakerna är mjuka, det behövs ofta inte så lång tid.
Smaka av med mer salt eller andra kryddor om det behövs.


Vill man ha mycket tomater kan man nog behöva mer tomater. Så det är extra viktigt att du anpassar receptet efter din smak. Samma med hur chilistark du vill ha den - smaka av och anpassa!


Ida står i köket och gräddar våfflor med kompisar i detta nu och Isak o Leif jobbar så jag lär nog bli utan middagssällskap i dag. Undra vad jag då ska hitta på att äta, när köket blir ledigt. Ida och hennes kompisar är så duktiga i dessa Corona-tider för de håller sig ute så mycket som möjligt. Igår var de ute hela da'n och idag var de bara inne för att fixa våfflorna och sedan går de ut o äter trots att det inte är någon speciell värme.

Känner jag mig själv rätt lär jag inte fixa mig nå speciellt till middag, lär bli en äggmacka, filtallrik eller liknande. Ganska skönt faktiskt att inte behöva fixa middag varje dag, utan att istället ta nå snabbt i farten eller i tv-soffan.

söndag 17 maj 2020

Matsedel v.21 maj 2020

Nu kommer veckans matsedel lite senare än vanligt. Men den som väntar på nå gott.... Hoppas att ni inte har hunnit planera alla kommande dagar, utan att ni hittar något gott här hos mig. Jag ser fram emot kommande vecka som består av 2,5 dag jobb och sedan 4,5 dag ledig, så nu hoppas vi bara på lite sol och värme för maximal njutning.

Nu ska jag planera tillbehören till dagens middag, som blir grillad lax. Men vad ska vi äta till?


Matsedel v.21 maj 2020

Måndag

Tisdag

Onsdag

Torsdag

Mysfredag

Veckans godsak

Veckans bästa

Oj vad slutet av veckan har gått fort, ser att jag inte har bloggat sedan i onsdags. Det är inte likt mig och jag vet faktiskt inte vad det beror på. Jag har inte haft speciellt mycket att göra och jag har lagat mat så jag har recept att dela med mig av. Jag har bara gjort annat. 

Ni som följer mig på Instagram såg igår att jag skurade altanen och sen hade vi en mysig eftermiddag i vårt soliga varma altan-hörn. Som jag njuter av de få solstunder vi får och jag drömmer mig bort till sommaren.

Vi har ätit en del riktiga goda saker den här veckan, men det absolut godaste åt jag i början av veckan. Jag kokade ihop en stor laddning av en god chilikryddad grönsaksgryta som jag åt tillsammans med ugnsstekt lax. Låter kanske inte så speciellt och ser inte så speciellt ut heller, men det var såå gott och precis det jag var sugen på där och då. 

Igår åt jag grönsaksgrytan till grillad kyckling. Även det var supergott, så vilket kanontillbehör jag har i kylen just nu. God som ensamrätt och supergod som tillbehör. Recept kommer....


Jag har inga speciella planer för dagen. Solen skiner just nu så jag är lite sugen på att gå ut och fortsätta göra fint på altanen och gården. Gäller att passa på de få stunder solen är framme känns det som och prognosen säger att det ska börja regna på eftermiddan.

Eller ska jag kanske dra igång lite brödbak? Har ett paket jäst i kylskåpet som jag borde använda snart. Fast det gör jag nog senare när det har börjat regna, om det börjar regna. Känns lite onödigt att vara inne när solen skiner.

Jag ska även göra en veckomatsedel till er. Tyvärr hade jag ingen förberedd så därför blev det ingen inspirationsmatsedel nu på söndagmorgon, men det kommer......

Ha en bra söndag 💖

onsdag 13 maj 2020

Studentfest eller inte

Nu börjar det klarna lite lite kring Isaks student, vi vet i alla fall vilken dag det blir. Vi vet också att det inte kommer bli en vanlig student men jag hoppas att det ändå blir en tid att minnas och glädjas över. Själva utspringet blir på torsdagen, dvs dagen före riktiga studentdagen och tyvärr får bara två anhöriga per student medverka. Inte lätt för en kille med två föräldrar, två systrar och en flickvän, förutom alla andra nära o kära som nog hade stått på skolgården om allt hade varit som vanligt. 

De två personer som Isak anmäler till skolan som anhöriga prickas av inför utspringet och hänvisas till en ruta på skolgården. Sedan blir det inte till att åka några flak eftersom det är förbjudet i år, men jag tipsade Isak om hur det var på min tid då vi inte heller åkte flak. Istället gick vi genom sta'n och "sjöng" o skrek ut vår glädje.


I vanliga fall brukar studentveckan innebära en massa fester, mösspåtagning, bal och annat kul. I år är det mesta inställt eller omgjort till mindre fester med färre deltagare. Arrangörerna till balen höll ut i det längsta och trodde att den skulle gå att genomföra för de hade nog helt missat att man inte får samlas fler än 50 personer. Men när smittskyddsläkaren hotade med att stänga ner balen kom det ett mejl från arrangören att balen var inställd och att alla får tillbaka sina pengar.

Jag som brukar älska att planera och fixa fester känner ingen inspiration alls just nu. Det är för många frågetecken kring studentfesten som jag trots allt vill göra så bra som möjligt för Isak. 
Hur många kan man bjuda i år? Vill någon komma? 
Kan man vara ute så kan man ju bjuda de närmaste åtminstone, men måste vi vara inne vill man ju inte vara speciellt många. Ska han i väg på någon fest på kvällen eller är alla inställda. Ska vi ha festen på torsdag eller fredag? Mycket som är oklart och många frågor.