fredag 20 mars 2020

Tjädergryta med kantareller

För en vecka sedan provade jag att tillaga tjäder (och kalkon). Det händer inte speciellt ofta, men eftersom Leif fick några fina filéer på jakten i höstas så var det dags nu. Det var bara 2 filéer och eftersom vi fick sent inbjudna gäster var vi tvungna att dryga ut grytan på nå snabbt sätt. Då hade vi sån himla tur att vi hittade 2 bröstfiléer av kalkon till bra ät-snart-pris. Så för oss blev det en tjäder- och kalkongryta och det funkade riktig bra det också.


Tjädergryta med kantareller

4 bröstfiléer av tjäder
2 dl vatten
3 msk viltfond eller annan fond
3 dl grädde
1 msk vinbärsgelé
2 tsk soja
1 tsk timjan
kantareller
Salt
Peppar

Tärna tjäderfiléerna i lagom stora bitar. Bryn dom lätt i stekpanna och häll sedan över i en gryta.  
Blanda i vatten, fond, soja, grädde, gelé, salt o peppar, och koka ihop några minuter. 
Ta upp och smaka en köttbit, är den seg koka ett tag till. 
Bryn kantarellerna i smör i en stekpanna och salta. Låt dom steka tills all vätska är borta. 
Häll svampen i grytan på slutet.
Servera med ugnsrostade rotsaker och ev. lite gelé.

torsdag 19 mars 2020

Attefallshus-drömmar

Drömmer ni om ett fritidshus? Det gör faktiskt inte jag!
Jag trivs så himla bra hemma i vårt hus och på vår stora altan, så jag skulle nog bara längta hem från ett fritidshus. Man hör ju många som slits mellan hus o fritidshus och allt som måste göras på det andra stället. Jag skulle nog bli en sån.

Fast en fin stuga med alla bekvämligheter (jag är ju ett stadsbarn) bredvid perfekt badvatten skulle jag nog inte tacka nej till. Men det är inget jag drömmer om.

Vad jag däremot ofta drömmer om är ett fint attefallshus på vår tomt. Tänk att ha ett fint gästhus på gården som man kan använda till lite allt möjligt året om. På sommaren skulle jag flytta ut och använda det som ett uterum och extrakök.

Övriga tider skulle det vara ett perfekt ungdomshäng-ställe där de slipper mitt tjat om att sänka volymen. Och vilken dröm det skulle vara att kunna använda när barnen vill flytta hemifrån men inte riktigt har råd med egen lägenhet.

Det finns så många fina och smart planerade hus, jag har hittat ett attefallshus från Husverket som skulle passa perfekt till vårt andra hus. 

Nu ska jag fortsätta drömma vidare om mitt attefallshus!

Avbokningar

I dag hade jag en bokad massage och ansiktsbehandling men det var jag tvungen att avboka eftersom jag inte är helt frisk. Hur gärna jag än hade velat gå på dessa behandlingar så måste alla ta sitt ansvar just nu och följa de råd som myndigheterna ger oss.

Jag får försöka hitta på något annat roligt och mysigt hemma istället. Min tanke är att jag i år ska göra något speciellt den 19:e varje månad eftersom jag den 19 juli fyller 50. Så varför inte fira ordentligt, en dag i månaden hela året?


Nu när det inte blir massage kanske jag satsar på restaurangmat istället. För nu måste vi verkligen stödja våra lokala restauranger om vi vill att de ska leva vidare. Jag såg det själv redan i torsdags då vi var helt ensamma på en av Luleås bästa restauranger. Så tråkigt! 

Fast med tanke på att vi har en massa rester i kylskåpet som jag vill äta upp innan vi ska börja laga helg-mat, så blir det nog rester istället för restaurangmat just idag. Men snart ska jag stödja en eller flera lokala små och bra restauranger.

onsdag 18 mars 2020

Lunchmacka med ost o skinka Lchf

När jag är hemma är jag väldigt dålig på att äta lunch. Oftast beror nog det på att jag äter frukost senare än normalt och sedan hinner jag med några extra koppar te också när jag väl är hemma. Så jag blir aldrig riktigt lunch-hungrig på samma sätt som när jag är på jobbet.

Men ibland skärper jag till mig och tvingar mig själv att äta nånting och då var det här snabb-bakade brödet perfekt att använda till en lunchmacka som mättade mer än jag trodde. Nästa gång använder jag det nog till en räkmacka. Tänk så gott!


Lunchmacka med ost o skinka Lchf

Mikrobröd
1 msk mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
0,75 tsk bakpulver
0,5 kryddmått salt
1 ägg
1 msk vispgrädde

Smörj in en rymlig mugg eller glas-skål med plan botten med smör.
Blanda alla torra ingredienser. 
Knäck i ägget och rör i grädden.
Mikra på full effekt i 1,5-2 minuter. 
Känn efter i mitten så brödet är fast även där – om inte, mikra 15–30 sekunder till.
Ta ut och låt svalna. 
Skiva brödet på mitten om det är tjockt (Jag gjorde det inte)
Rosta brödet för bästa konsistens och smak.
Lägg på önskat pålägg och ät tillsammans med en sallad.

Formen som jag använde att "baka" brödet i.
Luftigt och fint bröd.
Mums, vilken snabbfixad och god lunch jag fick tillsammans med en kopp chai-te.

Vilket väder det har varit i dag, strålande sol från klarblå himmel och flera plusgrader. Helt underbart om man kan vara ute. Inte lika roligt om man är inne och ser alla smutsiga fönster, dammiga tv-apparater osv.

Nu har jag en blåbärspaj i ugnen som jag tänkte mumsa på om ett tag. Håll tummarna att den blir god, i så fall får ni receptet så småningom på den gluten- och sockerfria blåbärspajen.

tisdag 17 mars 2020

Roligt och tråkigt

Ibland är tajmingen perfekt!

I dessa Corona-deppiga tider känns det kul att glädja sig åt att Isak i torsdags tog körkort 💖 När han väl tog tag i övningskörningen gick det väldigt fort - ca 2 månader. Lycka för honom och lycka för mig för det finns inget bättre än lyckliga barn. Dessutom underlättar det ju logistiken en hel del för vår familj nu när vi är flera chaufförer🙏

Från trafikskolans Facebook-sida

Perfekt just nu när jag är hemma med förkylning och Leif jobbar på annan ort. Då kan Isak skjutsa Ida till basketträningen, som de fortsätter med så länge skolorna är öppna och tjejerna är friska, och han kan även åka o handla när det behövs. 

Det verkar ju väldigt viktigt att alla med förkylningssymptom håller sig hemma så då är det väl bäst att jag följer det.


I dag bestämdes det att gymnasiet och universitetet börjar med distansundervisning och både Isak och Olivia drabbas. Isak är nöjd att han åtminstone hann med att ha dagens matteprov som avslutar Matte-5-kursen. Olivia som tentapluggar för fullt eftersom hon skulle ha haft tenta nästa vecka blev lite uppgiven, nu när de inte vet hur tentamen ska gå till. Den information de fått är att tentaperioden skjuts upp en vecka. Men blir det hemtentamen, eller i mindre salar, eller? Aldrig kul med ovisshet.

måndag 16 mars 2020

Ugnslax med parmesan-färskost

Ny vecka och nytt middagstips! Lax är ju så otroligt gott tänker jag varje gång jag äter det och ändå äter jag det så sällan, max 1 gång per vecka. Fast det är nog inte ens så ofta, för vi äter ju en del röding också och nån gång då o då äter vi torsk.

Så enkelt att tillaga o variera och det mesta blir så himla gott. Nu senast testade jag den nya smaken på färskost, parmesan. Eftersom jag hade  basilika hemma blandade jag i lite färsk basilika i osten innan jag fyllde laxen med oströran. Supergott tillsammans med ugnsstekt broccoli och en enkel sallad.


Ugnslax med parmesan-färskost

4 portionsbitar laxfilé
100 g färskost med parmesansmak
1 msk färsk basilika, hackad
salt, peppar

Smörj en ugnsform, salta o peppra laxen och lägg i formen.
Blanda ihop ost och basilika.
Skär ett snitt längs med laxen och fyll med oströran.
Tillaga 200 grader i ca 15-20 minuter.


Jag använde bara 3 bitar lax och då blev det kvar lite av oströran så den blandade jag ihop med lite crème fraîche, mer basilika, riven parmesanost och salt o peppar och serverade kall till laxen. Men jag tyckte inte det behövdes nån mer sås egentligen, utan att det räcker med oströran i/på laxen.

Enkelt o gott
Goda tillbehör
Favorit-tallrik
Det var den här osten jag använde.

söndag 15 mars 2020

Vinkyl

Igår blev det en favorit i repris 💖

Vi började med promenad och skidåkning på isen och sedan gick vi hem till oss för att äta o fika grillade mackor, korv med bröd, kakor och lite annat snacks. Detta verkar vara vårt nya koncept när vi har gäster. Så nu hoppas vi på fler fina helgdagar så vi kan få ännu fler dagar som denna. Förutom att det är helt underbart både på isen och mot vår husvägg, så är det perfekt att vara ute så man inte smittar varandra lika lätt.

Igår var det extra underbart på isen för det var sån fin skare överallt, så man kunde gå exakt var man ville utan att sjunka ner i snön. Perfekt med kalla nätter och soliga dagar.


Vi var alla sedan rätt trötta till middag så vi gjorde det lätt för oss genom att bara duka fram lite smått och gott som vi satt länge o njöt av. Gravad lax, skagenröra, bröd, sallad och ett glas vin blev ett perfekt avslut på en perfekt lördag.


Info om vinet jag drack: AUSSIE Great White Chardonnay är ett medelfylligt vitt vin med smak av tropiska frukter samt viss smörighet. Doften är fruktig och intensiv med inslag av melon, citrus och passionsfrukt. Det passar utmärkt att dricka som det är eller till lättare fiskrätter och sallader - och funkar utmärkt till en endivesallad eller en tunabowl. 

Vinet ska serveras väl kylt, så självklart placerar jag det i snön. Det är inte bara förvaringen som är miljövänlig, utan även vinets förpackning. (Så himla klimatsmart jag blev helt plötsligt 😇)

Praktiskt med vin i tetra när man ska på utflykt eller när man inte vill släpa på glas som lätt går sönder och är tyngre. Det känns som en ganska liten förpackning men det är ju faktiskt mer än i en flaska.


I förmiddags var vi också ut på isen en sväng medan solen var framme. Men i dag blåste det desto mer och var inte lika skönt. Efter det har jag mest varit inne och försökt vila så mycket som möjligt inför kommande arbetsvecka.

Nu ska jag avsluta kvällen i tv-soffan med Mästarnas mästare och premiären av Robinson. Två favoritprogram som jag ska försöka följa under våren.