Igår var det dags att bryta sockersuget och det gör jag på bästa sätt genom att sluta så gott det går med alla sorters kolhydrater. Jag har flera gånger tidigare kört lchf och nu är det dags igen. För mig är det bästa sättet. Jag äter lågkolhydratkost i några månader och på så sätt försvinner suget efter pasta, bröd och kakor.
Det finns ju så mycket gott man kan äta även utan kolhydrater eller med lite kolhydrater för jag är inte speciellt strikt. Det viktiga är att det är socker- och glutenfritt för det är just socker och gluten som triggar mitt sockersug.
Så i söndags var det sista kvällen med kolhydrater och självklart gjorde jag en pastarätt då. Pasta är bland det godaste jag vet och tillsammans med bröd det jag längtar mest efter när jag kör min lågkolhydratkost.
Jag blandade ihop tagliatelle, fläskfilébitar, halverade körsbärstomater, färsk basilika och mozzarella tillsammans med lite crème fraiche och kalvfond. Hela receptet hittar ni här.
Lite kul när jag nu länkade till receptet och läste det inlägget, för där stod ungefär samma som i dagens blogginlägg. Nämligen att jag åt den här goda pastan för jag skulle dra igång med lågkolhydratkost igen. Då såg jag på Brynäs-Luleå och idag ser jag på HV71-Luleå. 😀
Hade det inte varit för hockeyn på tv:n hade jag nog blivit kvar i köket även i dag. För även i dag var det basketträning för Ida så det blev sen middag och innan vi hade ätit och städat bort så var klockan nästan åtta.
tisdag 10 mars 2020
måndag 9 mars 2020
Broccoligratäng med stekt vitkål och paprika
Av någon konstig anledning verkar jag aldrig ta mig från köket på måndagar. Jag har suttit kvar vid köksbordet efter middan och det var likadant förra måndagen också. I och för sig blev det en ganska sen middag både i dag och förra veckan och när det dessutom inte är något bra på tv:n som lockar så är det lika skönt att sitta kvar.
Jag läser nyheter o lite bloggar, scrollar igenom instagram o facebook och funderar på vad dagens blogginlägg ska handla om.
Tanken var att vi skulle äta kycklingtacos idag men eftersom Isak hade ätit på stan med kompisar efter skolan ändrade jag snabbt och spontant middagsplanerna. Istället gjorde jag en krämig och supergod broccoligratäng och dessutom stekte jag lite vitkål och paprika som behövde användas upp.
Tillsammans blev det en supergod och snabblagad middag till mig och Ida. Ida berömde maten flera gånger och jag njöt av berömmet och att hon också älskar broccoli lika mycket som jag gör.
Jag läser nyheter o lite bloggar, scrollar igenom instagram o facebook och funderar på vad dagens blogginlägg ska handla om.
Tanken var att vi skulle äta kycklingtacos idag men eftersom Isak hade ätit på stan med kompisar efter skolan ändrade jag snabbt och spontant middagsplanerna. Istället gjorde jag en krämig och supergod broccoligratäng och dessutom stekte jag lite vitkål och paprika som behövde användas upp.
Tillsammans blev det en supergod och snabblagad middag till mig och Ida. Ida berömde maten flera gånger och jag njöt av berömmet och att hon också älskar broccoli lika mycket som jag gör.
Broccoligratäng
1 bukett färsk broccoli
4 ägg
2 dl grädde
50 g färskost
salt o peppar
grillkrydda
Dela broccolin i mindre bitar. Lägg i en smord ugnsform, salta o peppra.
Ställ in i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter för att broccolin ska mjukna.
Blanda ihop ägg, grädde och färskost, Krydda med grillkrydda och lite salt o peppar.
Häll äggblandningen över broccolin.
Tillaga i 200 grader ca 20 minuter tills äggstanningen stelnat något, men inte för mycket för den är godaste om den fortfarande är lite krämig.
Stekt vitkål o paprika
vitkål
paprika
salt o peppar
grillkrydda
Strimla vitkålen och skär paprikan i mindre bitar.
Stek i olja, krydda med grillkrydda och lite salt o peppar.
Något annat som är typiskt för måndagar det är att jag försöker komma i säng lite extra tidigt för oftast är jag så himla trött just på måndagar. Och i dag är det inget undantag. Snarare är jag nog lite tröttare än vanligt för jag har varit vaken en hel del i natt pga en hemsk huvudvärk, som nu äntligen verkar ge med sig.
Så jag ska faktiskt packa bort datorn och gå o lägga mig nu så att jag är pigg o kry imorgon.
God Natt!
söndag 8 mars 2020
Matsedel v.11 mars 2020
Efter en veckas semester och gårdagens magiska dag då man inte ville vara inomhus, så blir det en jobbdag hemma idag. Vi har resväskor att packa upp och en massa tvätt att ta hand om förutom de vanliga söndagssysslorna som att förbereda kommande vecka med mat och logistikplanering.
Men först tänkte jag ge er en ny veckomatsedel som innehåller lite smått o gott, hoppas ni hittar något som faller er i smaken.
Men först tänkte jag ge er en ny veckomatsedel som innehåller lite smått o gott, hoppas ni hittar något som faller er i smaken.
Matsedel v.11 mars 2020
Måndag
Tisdag
Onsdag
Torsdag
Mysfredag
Veckans godsak
lördag 7 mars 2020
Soliga Luleå
Vilken underbar dag☀️
Luleå visade sig från sin absolut bästa sida idag, klarblå himmel och strålande sol.
Men det underbara började redan i natt då jag fick sova i min egna säng med mina egna kuddar. I morse duschade jag riktigt varmt o länge i bästa duschen och sedan åt jag frukost länge o drack flera koppar te ur bästa kopparna.
Borta bra men hemma bäst stämmer så bra in på mig. Jag tycker om att vara på semester men jag älskar verkligen att vara hemma. Och dagar som denna måste man ju älska Luleå och vårvintern, bästa årstiden.
Vid lunchtid tog vi en promenad på isvägen medan Ida åkte skidor bredvid oss på ett skoterspår. Sedan gick vi hem och grillade varma mackor som vi satt ute på altan o njöt av. Det var sååå varmt där vi satt i solen och fikade o lyssnade på takdroppet. Så mysigt!
Till middag bjöd Olivia på Spaghetti al Pomodoro som vi åt framför hockeyn❤️ Vilken lyx att bli bjuden på go'middag av stora dottern. Men disken fick jag ta hand om 😂
Till middag bjöd Olivia på Spaghetti al Pomodoro som vi åt framför hockeyn❤️ Vilken lyx att bli bjuden på go'middag av stora dottern. Men disken fick jag ta hand om 😂
fredag 6 mars 2020
Varm smörgåstårta med grillad kyckling
Borta bra men hemma bäst!
Nu är vi hemma i Luleå igen och det känns så skönt att jag ska få sova i min egna säng igen och framför allt med mina egna kuddar. Tror faktiskt att jag ska gå o lägga mig extra tidigt och få njuta extra länge 😀 Bilresan gick bra men det är så otroligt segt och så otroligt mycket skog.En av dagarna i Åre gjorde jag varm smörgåstårta i portionsform till lunch. Perfekt lunchmat tillsammans med lite sallad. Den här gången var det kyckling som var fyllningen och jag använde en färdiggrillad kyckling för enkelhetens skull.
Varm smörgåstårta med grillad kyckling
1 grillad kyckling, bröstfilérna
1 bit purjolök
1 stor morot
100 g färskost
1 dl crème fraiche
1 msk röd pesto
ev. lite mjölk
6-8 polarpärlan, jag använde fullkorn
1-2 tomater
1 röd paprika
ost, gärna riven
Dela kycklingen, lägg låren åt sidan (och ät någon annan gång) och skär filéerna i mindre bitar.
Strimla purjolöken, stek lite lätt.
Skala och riv moroten, stek den mjuk.
Blanda ihop kyckling, purjo, morot, ost, crème fraiche och pesto till en bra röra.
Fyll på med mer ost, crème fraiche eller mjölk för att få en ganska fast men ändå bredbar röra.
Lägg ut 3-4 brödskivor på en bakpappersklädd plåt.
Lägg kycklingröran på alla brödskivor, lägg på ytterligare en brödskiva på varje och sedan ytterligare röra.
Skiva tomat o paprika och lägg överst, toppa med ost.
Gratinera i 200 grader i ca 20 minuter tills allt är varmt och osten fått lite färg.
Servera med sallad.
Min röra med fullfet crème fraiche och färskost blev för hård så jag hällde i lite mjölk för att få den smidigare och mer lätthanterad.
onsdag 4 mars 2020
Pestofilé
Gårdagens middag och dagens lunch var denna krämiga fläskfilégryta som vi åt med tagliatelle. Tagliatelle är min och Idas favorit, men inte Isaks så nu när vi är på semester utan Isak passar vi på att äta denna supergoda pasta. Vilken är er favoritpasta? Eller är ni så tråkig som inte känner skillnad på pasta o pasta?
Pestofilé
1 kg fläskfilé
1 bit pujolök
ca 6 medelstora champinjoner
salt, peppar
2 msk röd pesto
2 msk tomatpuré
1 dl crème fraiche
2-3 dl grädde
1 tsk torkad basilika
Putsa och skiva fläskfilén, stek, salta o peppra.
Strimla purjolöken, stek lite lätt.
Rensa och dela champinjonerna i mindre bitar, stek, salta o peppra. Lägg åt sidan.
Lägg kött och purjo i en kastrull tillsammans med tomatpuré, pesto, crème fraiche och grädde.
Koka upp och låt koka ihop 5-10 minuter.
Lägg i basilika och champinjoner, koka upp.
Servera med tagliatelle och caprese (tomat- och mozzarellasallad).
Idag har det snöat mest hela da'n så jag har varit inne och passat på att förbereda några samarbeten och blogginlägg. Skönt att ha ordentligt med tid för bloggen för ovanlighetens skull.
Imorgon ska vädret bli något bättre så då ska jag försöka ta mig ut på en långpromenad. Dessutom hoppas jag att jag får tid för massage trots att jag är ute i sista sekunden. Håll tummarna för mig så att jag får lyxa till det lite mitt i veckan.
tisdag 3 mars 2020
Målet är nått
Efter 3 dygn hos Leifs föräldrar åkte vi igår vidare mot Åre och efter en blåsig och snöig bilresa på drygt 10 mil kom vi fram till Åre/Tegefjäll senare än planerat. Men vi var effektiva med att packa in grejer och mat, bädda i sängar och komma i ordning så vi hann även med en skön o varm bastu innan det blev för sent💖 Mys deluxe!
Idag har det varit bättre väder, inget snöande och mindre blåst så Leif och Ida har åkt slalom nästan hela da'n. Det bästa av allt är att Idas ben, knä och höft verkar ha klarat det riktigt bra. Är så himla glad, för hennes mål efter benbrottet har hela tiden varit att kunna åka slalom på sportlovet och nu är vi där 🙏
Jag har varit inne större delen av dagen för att försöka kurera min envisa förkylning och har då både fixat lunch och middag. Till lunch gjorde jag en ny variant av varm smörgåstårta och även den här varianten blev supergod och jag fick beröm av alla vid bordet. I dag blev det en smörgåstårtor i portionsformat med en fyllning av grillad kyckling, purjolök och morötter. Mums!
Till middag blev det fläskytterfilé och champinjoner i pestosås, som vi åt till tagliatelle och caprese. Även det blev riktigt gott. Men med de smakerna går det ju inte att misslyckas 😍 Nu är middagen bortplockad och vi har slagit oss ner i soffan för att se hockey. En bättre tisdag helt enkelt!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)