torsdag 20 februari 2020

Mycket att se fram emot

Är det fler än jag som längtar till tisdag? 
För ni har väl koll på att det då äntligen är fettisdag och helt legalt att äta en massa semlor💖

Jag har redan tjuvätit ganska många faktiskt för det är ju sååå gott och jag kan inte motstå dessa godingar🙈 Men jag har bara bakat en omgång i år, så en omgång till borde jag hinna/orka göra innan semmelsäsongen är över.


Men innan fettisdagen är här så har vi ju en underbar helg framför oss. Love it 💕 Nu har vi dessutom ett nystädat hus, så i helgen kan vi njuta riktigt mycket. Eftersom Leif jobbar borta på veckorna och jag måste fixa allt här hemma så har vi bestämt att lyxa till det med städerska för att få vardagen att fungera. Känns så skönt och nu verkar vi ha fått tag i en riktigt bra städerska också, peppar, peppar.... Vi har ju provat några gånger tidigare men inte varit helt nöjda.

I dag slutade jag lite extra tidigt så det känns nästan som att jag har tjuvstartat helgen lite och imorgon kommer jag också gå hem tidigare om inte något oförutsett inträffar som gör att jag måste stanna på jobbet.

Som ni kanske har märkt så älskar jag fredagar, men nu älskar jag dem ännu lite mer för på nya arbetsplatsen har de fredagsfika. Det är mycket som är så mycket bättre med att jag har bytt arbetsplats (kommer inte på en enda negativ grej faktiskt) men det bästa är nog deras fredagsfika 😀

Man turas om tre o tre att fixa fika på fredagsmorgonen då dukas det upp mackor, pålägg, grönsaker och ibland även något sött. I fredags var det även nygjorda quesadillas, nån gång har de haft korv med bröd. Så det blir spännande att se vad vi bjuds på imorgon. Om ungefär en månad är det min tur. Vad ska jag då hitta på att dela med mig av för gott 🙇

onsdag 19 februari 2020

Banankaka med mörk choklad i långpanna

Är det fler än jag som köper hem bananer och ibland går de åt i ett rasande tempo och ibland är det ingen som rör dem? Så himla svårt eftersom de har så kort hållbarhet, ingen i familjen tycker om dem om de har börjat bli bruna. Sån tur då att en av mina favoritkakor är just banankaka och att man ska använda riktigt bruna bananer.

Igår bakade jag en omgång lyx-banankaka i långpanna. Lyxen kommer av att en god kaka blir lite extra god då man tillsätter mörk choklad också. Perfekt att ta med till jobbet och lysa upp en ganska tråkig onsdag.


Banankaka med mörk choklad i långpanna

200 g smör - rumsvarmt
4 dl socker
4 ägg
1,5 dl gräddfil
6 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bikarbonat
4 bananer - så bruna som möjligt
150 gr mörk choklad

Vispa ihop smör och socker. Vispa ner ett ägg i taget i äggsmeten.
Rör ner gräddfilen.
Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
Mosa bananerna och hacka chokladen grovt. Rör ner i smeten.
Häll smeten i bakpappersklädd långpanna. 
Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, cirka 30 minuter. 


Halverar du receptet så passar det perfekt i en "vanlig" sockerkaksform. Jag brukar göra den i min favoritform som är rund med hål i mitten och dessutom ökar jag tiden 10-15 minuter. 

Jag hade inget gräddfil hemma så jag använde vanlig filmjölk och det gick riktigt bra det också.


Vilken hockey-tv-vecka det här 💖 Igår vann herrarna mot Malmö, i dag spelar damerna första kvartsfinalen mot Linköping, imorgon spelar herrarna och på lördag är det dubbla matcher då både damerna och herrarna spelar. På söndag kan det ev. bli en tredje och avgörande kvartsfinal för damerna men vi hoppas att Luleå är vidare till semi redan på lördag.

Älskar när det är mycket sport på tv så man kan sitta och slötitta med datorn i knäet och en stor kopp te framför sig. Vinterstudion på helgerna är bland det bästa och mysigaste jag vet, bästa starten på dagen.

Ida har varit hemma från skolan två dagar med kraftig förkylning, knappt nån feber men med hemsk snuva och hosta. Imorgon ska hon försöka gå till skolan trots hostan, så vi hoppas det går bra. Nu verkar jag tyvärr ha blivit smittad för jag sitter o småhostar hela tiden. Hoppas det bara är nå tillfälligt och snabbt övergående. Vill i.n.t.e bli sjuk o hängig.

Det är nog bäst att jag går o gör mig en kopp te 💕

tisdag 18 februari 2020

Att vara frisk eller inte

En natts sömn hjälpte inte för Ida, utan hon var minst lika förkyld i morse när jag väckte henne för att kolla läget. Jag förstod redan igår att hon skulle bli hemma i dag, men Ida ville verkligen att jag skulle väcka henne för att se att hon var tillräckligt sjuk för att vara hemma. Det är ju positivt att hon inte tog chansen att få en dag hemma oavsett om hon var sjuk eller inte.

Jag känner mig i alla fall tillräckligt frisk för jobb och håller tummarna att jag klarar mig från Idas baciller, för de verkar inte speciellt roliga. Jag är ändå ganska imponerad att vi har klarat oss så här långt in på året innan vi blev krassliga, när folk runt omkring oss har hostat o snörvlat ett bra tag redan.


Ikväll är det nog dags att göra en ny omgång ingefärashot om jag ska kunna motstå förkylningsbacillerna ett tag till. Den förra tog slut väldigt fort eftersom nu även Isak har börjat älska den och tog en shot varje morgon och kväll.

Planen var att göra skinkwok till middag men jag tror att jag ändrar planerna eftersom det är en av Idas favoriträtter och som hon mår nu lär hon inte ha mycket aptit. Istället gör jag kanske en av mina och Isaks favoriter - korvstroganoff, som Ida inte alls gillar. Tur att man är anpassningsbar och snabbt kan ställa om till nya förutsättningar.

Nu kör vi tisdagen!

måndag 17 februari 2020

Laxsnittar med smördeg och potatis

Nu vill jag ha sommar, sol och semester ☀️
Ja jag vet det är ett bra tag kvar och vi ska ju hinna med den härliga vårvintern först. Men jag drömmer mig ändå bort till sommaren. När jag tittade igenom kort till bloggen hittade jag den här härliga bilden från i somras och kom då på att jag har ju glömt ge er receptet på dessa goda laxsnittar som min mamma bjöd på en solig sommardag.

Till det drack vi en av mina favoritdrinkar på sommaren - Aperol spritz. Passar perfekt med orange drink till orange (eller är den kanske rosa 😂) lax.


Laxsnittar med smördeg och potatis

1 rulle smördeg
1,5 dl crème fraiche
100 g smakrik ost, riven
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
8 kokta goda potatisar (gärna färskpotatis)
150 g gravad lax
1 dl gräddfil
dill
persilja
citron

Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper.
Bred på crème fraiche och strö över riven ost. Salta o peppra.
Skiva potatisen och lägg ovanpå.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 15 minuter,  tills smördegen fått fin färg.
Låt svalna 10 minuter.
Lägg på laxen i bitar och klicka på gräddfil.
Strö över dill och persilja och garnera med några citronskivor.
Skär i bitar.

*********************

Veckan började inte bra - Ida blev jättehängig efter midda'n, all ork tog slut för henne och hon gick o la sig med värsta förkylningen på gång. Hon lär nog bli hemma imorgon, fast själv hoppas o tror hon på skola. Själv sitter jag här med en stor kopp te och hoppas att värmen ska lindra det onda i halsen som precis dök upp. Som sagt var - jag längtar efter sol o värme.

Vi lär båda somna tidigt ikväll och hoppas på att en lång natts sömn gör oss pigga o friska. Det brukar ofta kunna hjälpa.

Nu ska jag gå o kolla till min sjukling som ligger o hostar i sängen 😢 
Hoppas er vecka har börjat på bättre sätt.

Morgonstund....

Måndagar betyder numera att klockan ringer lite för tidigt, för då ska jag upp o skjutsa Leif till tåget och sedan hem för en långdusch och långfrukost. Lika jobbigt som det är att stiga upp tidigt lika skönt är det sedan att få ta det riktigt lugnt trots att det är vardag.

Måndagar verkar även betyda snöslask, för både förra måndagen och idag har det regnat och snön o isen har förvandlats till slask. Sååå tråkigt (och blött)!

Alla hjärtans dag-tulpanerna är fortfarande så fina och lyser upp köket.

Är ni nöjda med helgen? Hann ni med allt ni ville? Jag är nöjd för min helg har bestått av det mesta som jag vill en helg ska bestå av. Vi har hunnit med en massa festligt o roligt, gjort en del nytta, ätit o druckit gott och fått vila o ta det lugnt. Jag hann dock inte blogga, men det får jag försöka ta igen i veckan. Det är även en del andra saker kvar på min to-do-list men jag hoppas att jag orkar och hinner göra det ikväll.

Nu börjar det ljusna ute och jag ska fixa mig i ordning innan jag väcker Ida och sedan är det dags för jobb och skola. Jag önskar er en bra måndag!

fredag 14 februari 2020

Genvägslyx på Alla hjärtans dag

Denna alla hjärtans dag och fredag började inte speciellt bra men blev bättre o bättre och nu känns det riktig bra så nu kan jag njuta av kvällen och den kommande helgen 🙏

Dagen började med huvudvärk som höll i sig alldeles för länge trots en massa värktabletter. Sån pina men jag härdade ut på jobbet och tänkte "en timme till, en timme till..." och det gick ändå hyfsat bra. Men se'n hände det underbara 🙌 När jag vid eftermiddagsfikat klagade över huvudvärken så erbjöd sig en av mina nya kolleger att massera mina axlar och nacke, efter det drog hon även några varv med ett linimentsstift. Det kändes som att ryggen skulle brinna upp, men sån underbar känsla för samtidigt så lindrades huvudvärken bit för bit och nu ikväll är den borta. Obeskrivlig känsla ❤️

Så jag och Leif fick vår Date night men vi fick ta till många genvägar för vi varken orkade eller hann fixa och dona så mycket som jag brukar och vill 💕


Till förrätt blev det en Toast Skagen på surdegsbröd och för ovanlighetens skull gjorde jag ingen egen skagenröra  utan vi använde en färdig variant som vi sedan piffade till med lite nyskalade räkor.

Till varmrätt stekte vi hängmörad entrecôte från den lokale slaktaren och till det åt vi färdigköpt rotsaksgratäng och sallad. 

Inte ens efterrätt orkade jag fixa utan det blev en halv semla garnerad med ett chokladhjärta, dagen till ära.

💖💖💖


Nu avslutar vi kvällen som vanligt, slappande i soffan i nån timme till. Ida har övernattningskompisar i källaren så det är väldigt fnittrigt där och de verkar inte de minsta trötta. Till skillnad mot mig 😀

Apelsinkaka med choklad

Kan jag fresta med något gott till helgen?
Den här smarriga kakan med två goda smaker samsade i en o samma kaka bakade jag i helgen och jag tycker den blev riktigt lyckad. Men det tyckte inte Ida, hon gillade varken apelsinsmaken eller att det var så mycket choklad. Tänk så olika åsikter man har om smak.


Apelsinkaka med choklad

2 dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl pressad apelsin
100 g choklad
0,5 msk vetemjöl
rivet skal av 1 apelsin

Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning.
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten, växelvis med apelsinjuicen.
Hacka chokladen och blanda med 0,5 msk mjöl.
Rör ner det i smeten tillsammans med apelsinskalet.
Häll smeten i en smord och bröad hålform, ca 1 liter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 min. Känn med sticka att den är klar.


Var lite extra kärleksfulla idag och njut av fredagen 💕