onsdag 1 januari 2020

Nyårsafton 2019

Igår firade vi att 2019 var på väg att ta slut och att 2020 skulle ta vid. Vi avslutade året på bästa sätt, med supergod mat o dryck som vi njöt av i flera timmar. Tycker om tempot man kan ha på nyårsafton då man ska vara vaken länge och kan hålla på att äta i flera timmar och med pauser mellan de olika rätterna.


Nyårsafton 2019

Förrätt
Ugnsgratinerad hummer med vitlöksbröd



Varmrätt
Plankstek med oxfilé och tillbehör



Efterrätt
Chokladkräm med svartvinbärsmousse



Jag är så nöjd med att 2019 nu är slut och längtar efter att ta mig an 2020 💕 
2019 hade sina ljusa stunder, framför allt vår härliga vecka i Spanien och några fina födelsedagar men det känns ändå som ett skitår som jag nu lägger bakom mig. 

2020 har alla möjligheter att bli så mycket bättre och jag längtar till allt nytt och roligt som kommer hända. Jag är så taggad 🙌 Dessutom kommer det bli festernas år, eller rättare sagt festernas sommar med en student, en 50-åring och 80-åring som ska firas lite extra förutom alla andra kalas och fester vi kommer ha under året.

Om man börjar året med fest så blir kanske hela året som en lång härlig fest 💖 Eller vad tror ni? 
Vi hoppas på det och kör en fest redan idag 🙏

Skål och välkommen 2020 💫

Recept December 2019

Då är december, ja hela 2019, förbi och det är dags att sammanställa månadens recept. Inte så konstigt att julinspirerade recept dominerade under månaden. Det var även fler bakrecept än jag vanligtvis bjuder på under en månad, inte så konstigt det heller eftersom december ofta innebär att man äter en hel del godsaker.

Berätta gärna om ni har testat något av mina recept 💕

Recept December 2019


December började med lite julstämning och den goda Vanilj- och saffranskakan, som jag måste komma ihåg att baka nästa år också för den var så himla god. Jag kanske inte ens väntar till nästa jul med att baka den, saffran är ju faktiskt gott året om.


Det var mycket julsmaker under december men jag gjorde även en enkel och god bacon- och broccoligratäng. En av mina snabbmatsfavoriter.


Krossad blomkål med Västerbottensost var ett riktigt populärt inlägg som jag fick många sidvisningar på och många mejl om. Blomkål är ju så gott, framför allt tillagad i ugn. Byt ut broccolin mot blomkålen i gratängen här ovanför så har du ytterligare en supergod snabbmatsmiddag.


Risgrynsgröt i Crock Pot är så himla smidigt, då den klarar sig själv och bränner inte fast. Tyvärr tycker jag inte själv om risgrynsgröt, men det är ju perfekt att det är så enkelt att tillaga så jag kan vara snäll och fixa det åt min familj.


Grönkålspaj var en av bufférätterna jag bjöd på när vi hade glöggmingel. En riktigt god paj som passar perfekt på ett buffébord.


Pepparkakscheesecake med ädelost är en lite roligare variant att bjuda på än det vanliga pepparkakor och ädelost.


Saffransräkor var nästa recept i december och räkor är väl aldrig fel och när det är jul så tyckte jag det var kul att smaksätta dem med saffran.


Efterrätten på vårt glöggmingel blev en pepparkakspaj med äpplen, en smulpaj med smak av pepparkakor. Serverad med lingongrädde blev det så otroligt gott.


Se'n var det den där frågan - Vad är skillnaden på Nubbesallad och Gubbröra?


Jag drack årets godaste juldrink flera gånger under december. Har ni prövat den?


Decembers roligaste recept var nog den goda och effektfulla pestogranen. Snygg och god!


Självklart hade jag flera sallader även på årets julbord och Idas favorit blev den fräscha och vackra grönkålssalladen.


Se'n var det dags att baka till en basketcup och självklart tänker jag lite extra på allergiker så jag bakade en mjölk- och äggfri Vanilj- och kokoskaka som även veganer kan äta. Jag slog ihop två favoritkakor och hoppades på succé.


Innan vi skulle fylla på kylskåpet med nyårsmaten behövde vi tömma det på lite rester och då passade jag på att göra en Gino av frukt och choklad som behövde ätas upp. Till det serverade jag glass, som vi också hade flera påbörjade byttor av.


December-recepten avslutades med en riktig god kaka - Marshmallowbrownie. Vem gillar inte choklad och marshmallows?

måndag 30 december 2019

Marshmallowbrownies

Oj, oj, oj vilken god godiskaka jag bakade i lördags. Tyvärr tog jag med det mesta till Idas basketcup så vi fick bara några få kantbitar själva. Supergod kaka som har en stor nackdel -  det blir så få bitar. Tur att den är så enkel att baka så jag kan snart göra den igen och stoppa undan i frysen.


Marshmallowbrownies

Brownie

100 g smör
3 dl socker
0,5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1,5 krm salt 
1,75 dl vetemjöl
3 ägg

Garnering 1
1 påse minimarshmallows, ca 150 g

Garnering 2
50–75 g mörk choklad, hackad

Smält smöret i en kastrull. 
Stäng av värmen och rör ner resten av ingredienserna. 
Blanda ihop allt till en slät smet.
Häll ut smeten i en form, ca 20 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper.
Grädda kakan mitt i ugnen i 180 grader ca 25 min till att börja med.
Ta ut kakan och sprid ut en påse minimarshmallows över den. 
Grädda kakan i ytterligare 5 min. 
Strö över hackad choklad när kakan fortfarande är ljummen så chokladen smälter fast på marshmallowsen. 
Låt kakan stå övertäckt i kylskåpet i några timmar, så är det lättare att skära snygga bitar.


Är så glad att jag hittade detta goda recept hos Lindas bakskola för det var precis något sånt här jag var sugen att baka.

Kakan täcks av minimarshmallows
Marshmallows smälter ihop under de få minutrarna i ugnen.
Strö över choklad som smälter av den varma kakan med marshmallows.
Mums!

Det gick riktigt bra att jobba idag trots att jag vaknade kl.4 med värsta huvudvärken. Men jag steg upp nästan på en gång, ingen idé att ligga o plågas, istället duschade jag varmt, masserade nacken/huvudet lite, tog värktabletter och promenerade sedan in till jobbet och då försvann värken och har inte kommit tillbaka (peppar, peppar....). 

Jag var riktigt effektiv och hann förbereda en massa inför nästa vecka då jag är tillbaka på riktigt. Så skönt att vara på gång lite för januari kommer bli en sjukt stressig månad. Gillar Inte!

Det blåste rejält och var riktigt halt men det var ändå så skönt att promenera. Det är nå speciellt att promenera in till stan så tidigt (5.30) då de flesta fortfarande sover och man ser knappt en bil på den annars så trafiktäta vägen.

söndag 29 december 2019

Gino

Igår blev det en god efterrätt av frukt, bär, choklad och glass som behövde ätas upp. Egentligen ska man ha vit choklad i Gino men nu hade jag en bit Marabou apelsinkrokant som behövde användas upp så då tog jag den så klart.

Jag använde de frukter och bär som står i "receptet" eftersom det var de som behövde ätas upp, men du kan ta vad du vill. Det vanligaste är nog kiwi, banan och jordgubb tror jag.


Gino

hallon
vindruvor
apelsin
clementin
mango
banan
finhackad choklad

Skala och dela frukt och bär i mindre bitar.
Lägg i en ugnsform.
Finhacka chokladen och strö över all frukt.
Tillaga i 250 grader (och grill) i några minuter.
Passa noga, chokladen bränns lätt.
Servera till glass.

Frukt, bär och choklad
Passa ordentligt i ugnen, chokladen bränns lätt 😂

Nu är jag på väg in till stan för middag med två barndomskompisar. Jag hade tänkt ta en skön, men lite halkig, promenad dit. Jag vaknade med huvudvärk i morse och då brukar promenader vara bästa medicinen. Men nu märker jag ju att det regnar ute och jag vill inte komma blöt till restaurangen så det blir nog ingen promenad, tyvärr. Men alltså vad är det här för väder? Regn i slutet av december! Så vill vi inte ha det.

Sedan blir det hem o sova inför morgondagens jobbdag. Jag är inte speciellt laddad och motiverad, men ibland måste man ju även göra tråkiga saker. Men jag hade verkligen behövt en lång ledighet utan avbrott för att koppla av och ladda om inför våren.

Vanilj- och kokoskaka Vegansk - mjölk- och äggfri

Idag arrangerar Idas basketklubb en cup och vi skulle hjälpa till att baka. Förutom philadelphiabullar och marshmallowbrownies bakade jag självklart en ägg- och mjölkfri kaka. För mitt hjärta brinner fortfarande lite extra för allergiker och vill att även de ska kunna fika under cuper. Dessutom funkar ju den här kakan även för veganer, som blir fler o fler.

Jag mixade två favoritkakor och hoppas att det blir succé. Min kokoskaka är den absolut bästa äggfria mjuka kakan och jag lyckas alltid med den både som kaka och som muffins. En annan favoritkaka är vaniljsockerkaka, Sverigekaka, pensionärskaka eller vad ni nu kallar den. Ni vet den med så god fyllning med vaniljsmak.


Vanilj- och kokoskaka 

Vegansk - mjölk- och äggfri


Kokoskaka 

3 dl socker
1,5 dl kokos
4,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gr mjölkfritt margarin
2 dl vatten

Blanda alla torra ingredienser.
Smält margarin, häll i vattnet.
Häll vätskan i bunken med de torra ingredienserna, blanda allt till en smet.
Häll i smord och bröad rund form.
Grädda längst ner i ugnen i 175 grader ca 50 min.
Låt kakan kallna

Vaniljfyllning

100 g mjölkfritt margarin
1 dl havredryck
4 msk vaniljsocker

Smält margarinet.
Tillsätt havredrycken och vaniljsockret.
Låt sjuda 1-2 min.
Dela kakan på mitten och häll vaniljfyllningen på bägge delarna och lägg sedan ihop delarna.
Pudra ev. lite florsocker över innan servering.


I den vanliga Vaniljsockerkakan/Sverigekakan är det inget smör eller margarin i själva kakan utan det räcker med det som är i fyllningen. Eftersom kokoskakan är så perfekt och jag hade ont om tid vågade jag inte börja experimentera och utesluta fettet i kakan. Men jag är lite sugen att testa det så nån annan gång kanske jag provar och ser om det blir bra.

Skär kakan på mitten och häll på fyllningen på båda delarna, innan de sätts ihop igen.

lördag 28 december 2019

Dagar i köket

Nu har jag sjunkit ner i soffan efter två heldagar i köket. Heldagar kanske är att ta i men jag har bakat en massa och lagat en hel del mat både i går och i dag. Det började med att jag skulle baka till Idas basketlag som ska ha fikaförsäljning imorgon men det var så himla kul att baka så jag fortsatte när jag ändå hade dragit fram alla bakgrejer.

Så nu har ni en del roliga recept att se fram emot eftersom jag har testat en del nya saker.

Philadelphiabullar
Marshmallowbrownies
Mjölk- och äggfri Sverigekaka med kokos 
Matro-limpa

Nu är det slut på julmats-middagar så i går gjorde jag en supergod fläskfilégratäng o klyftpotatis och i dag blev det tacos. Gott med lite vanlig mat, trots att jag absolut inte är less julmat riktigt än. Som Jessica Frej sa "Att vara less på julmat redan är som att vara less grillat i början på juni". Så rätt och så klokt!

Vi har kvar lite julgodsaker t.ex köttbullar, skinka och gravad lax, men det är perfekt till frukost och lunch ytterligare några lediga dagar. På tal om lediga dagar, på måndag ska jag, tyvärr, jobba, jag hade gärna fortsatt med semesterlunken och slippa stiga upp tidigt. Jag ska faktiskt stiga upp tidigt redan imorgon då Ida och fikat ska levereras redan vid 8. Fast då kan jag ju åka hem o sova se'n på en gång eftersom Ida inte ska spela, det kan jag ju inte på måndag.

Eftersom vi hade en massa frukt och choklad från jul som behövde ätas upp så gjorde jag Gino till efterrätt idag, som vi åt tillsammans med glass. Perfekt att göra Gino för att slippa slänga småtråkig frukt och rolig variant på fruktsallad. Allt blir godare med choklad.

Fläskfilégratäng med en massa gott
Tacosallad
Gino, varm frukt med choklad

torsdag 26 december 2019

Fräsch grönkålssallad

Annandagjul och det börjar bli dags att komma tillbaka till verkligheten efter att ha varit i en skön julbubbla i tre dagar. Jag är dock fortfarande ledig några dagar till men ska försöka hinna jobba undan lite blogg-jobb och även förbereda lite renoveringar här hemma. 

Visst kommer ni ihåg att ha goda sallader på julbordet? Jag måste ha några fräscha sallader för att det ska vara riktigt gott med all julmat. Den här vackra och supergoda salladen med grönkål var en av årets sallader. 


Fräsch grönkålssallad

100 g grönkål
1-2 apelsiner
granatäppelkärnor
1 msk olivolja
2 tsk riven färsk ingefära
salt
svartpeppar

Dra av grönkålsbladen från de hårda stammarna. Riv i bitar.
Blanda grönkålen med olja, ingefära, salt och peppar i en plastpåse och massera med händerna tills den mjuknar. 
Sprid ut på ett fat.
Skär bort skalet på apelsinerna med en kniv. Skiva apelsinerna i bitar.
Strö apelsinbitar och granatäppelkärnor över salladen.


Sedan kan man tillsätta lite (val)nötter och torkad frukt (t.ex. tranbär och/eller russin) om man vill, men det gjorde jag inte till julbordet. Jag använder ofta frysta granatäppelkärnor för enkelhetens skull trots att färska är snäppet godare.

******************

Vissa i familjen börjar bli less julmaten så det är nog bäst att jag försöker komma på något annat till middag i dag, trots att kylskåpet är fullt med mat. Vad äter ni i dag? Jag ska sätta mig o gå igenom alla mattidningar som har samlats på hög de senaste månaderna så kanske jag hittar inspiration till en god middag.

Ha en bra Annandag Jul!