tisdag 17 december 2019

Pepparkakscheesecake med ädelost

Äter ni pepparkakor med ädelost nu i jultider? Det gör jag, det är ju så himla gott. På glöggminglet bjöd jag på en pepparkakscheesecake med ädelost. Helt otroligt hur bra de smakerna passar ihop. Jag hade tänkt dekorera med klyftor av färska fikon, men glömde köpa det så det fick bli fikonmarmelad istället. Det var riktigt gott med lite päronbitar till också, så servera gärna det i en skål bredvid.


Pepparkakscheesecake med ädelost

200 g pepparkakor
125 g smör
350 g ädelost, av en fast sort. 
200 g naturell färskost
0,5 dl creme fraiche
salt och peppar

Smält smöret.
Smula pepparkakorna i en matberedare, stavmixer eller i en påse och banka med t.ex. en kastrull.
Blanda ihop det smälta smöret med pepparkakskrosset. 
Tryck ut i en bakpappersklädd rund form, cirka 24 cm i storlek. 
Ställ i kyl.
Smula ädelosten. 
Värm färskost och creme fraiche på låg värme i en kastrull tills det smält ihop. 
Rör ner den smulade ädelosten och låt smälta ihop under omrörning på fortsatt låg värme. 
Får ej koka. Använd gärna en ballongvisp. 
Smaka av med lite salt och svartpeppar.
Häll smeten i formen ovanpå pepparkaksbottnen och ställ i kyl minst 1 timme eller över natten.

Deppigt

Nu måste jag få beklaga mig o tycka lite synd om mig själv😰 

I natt blev det inte många minuters sömn för jag blev sjuk, blää vad jag hatar att vara sjuk. Varför just nu och varför just jag? Men det kunde vara värre! Ett tag trodde jag att det var magsjuka på gång men det var det nog inte, peppar, peppar....

Jag har ont i kroppen men inte speciellt hög feber, inga förkylningssymptom och ingen matlust (inte likt mig). Jag hoppas det går över snabbt och att det bara är en liten släng av utmattning, att jag inte orkade in i mål till julledigheten.


Nu har jag äntligen fått i mig en liten kopp te, en macka och två Ipren så nu hoppas jag att värken i kroppen och huvudet ska gå över. För då blir jag nog lite gladare, just nu kan jag inte ens glädjas över att jag får ligga hemma i en julmysigt hem.

Jag hoppas jag piggnar till lite om några timmar så jag orkar ge er ett recept för jag har ju en massa recept från i lördags att blogga om. Dessutom vill jag ju jobba och fixa lite ärenden de här sista dagarna innan jul. 

Nu är det slutgnällt och jag ska gå tillbaka till sängen - för sömn är bästa medicinen ❤️

måndag 16 december 2019

Grönkålspaj

En av rätterna på lördagens buffé var en grönkålspaj som jag toppade med lite granatäppelkärnor. Jag har ofta minst en grönsakspaj på buffébord, tycker det är ett perfekt tillbehör till kött men även gott som det är.

Grönkål är ju väldigt populärt nu och även väldigt gott, så då tyckte jag att det passade perfekt med en grönkålspaj den här gången.


Grönkålspaj

Mager pajdeg

3 dl vetemjöl
50 g kallt smör eller margarin
1 dl kall kesella

Arbeta samman alla ingredienser till en deg.
Platta ut degen något och svep in den i plastfolie.
Lägg degen kallt att vila ca 1 timme.
Tryck ut pajdegen i en lätt smord pajform.
Förgrädda i 200 grader 10-15 minuter

Fyllning

1 liter färsk grönkål, rensad och utan stam, hackad
salt o peppar

Äggstanning

4 ägg
2,5 dl grädde
3 dl riven lagrad ost
salt o peppar

Skölj grönkålen, skär bort stammar och strimla den.
Fräs grönkålen i lite olivolja under omrörning i 5 minuter. 
Salta och peppra
Lägg grönkålen i pajskalet, strö på riven ost.
Blanda ägg och grädde, krydda med salt o peppar.
Häll äggstanningen i pajskalet. 
Grädda grönkålspajen i 200 grader ca 30 minuter, tills pajen fått fin färg och äggstanningen stelnat.
Ta ut och låt pajen svalna något innan servering.
Dekorera ev. med granatäppelkärnor.


Vill du använda ett annat pajskal så går det jättebra, om du klickar här så får du en massa tips på olika pajdegar. Du vill kanske ha ett glutenfritt eller kanske ett lite starkare? Det finns jättemånga sätt att variera pajer på.

söndag 15 december 2019

Glöggmingel 2019

Istället för 5 godaste eller en veckomatsedel får ni idag inspiration till lite julinspirerade godsaker. För igår hade vi glöggmingel igen efter ett par års uppehåll, så mysigt och trevligt. Nu gäller det bara att ladda om inför sista arbetsvecka innan jul.

Oftast brukar vi ha glöggminglet i början av advent men i år hann det nästan bli tredje advent innan vi hade en lördag som passade. Men den som väntar på nå gott....

Vi började ganska tidigt för att hinna äta riktigt mycket och länge. Det har varit en del pyssel med att planera och laga all mat, men så himla kul det är

Glöggmingel 2019

  

Välkomstglögg med tilltugg

glöggdrink
glögg
russin o mandel
lussekatter
pepparkakor, kex
cheesecake med ädelost och fikonmarmelad
ostar 
fikonmarmelad
päronklyftor
baconlindade dadlar 
pestogran



Julinspirerad middag

pulled pork i korvbröd med blomkålscurry
grillkorv  o köttbullar
saffransräkor
ägghalvor
nubbesallad i glas med brödsticks
grönkålspaj med granatäppelkärnor 
minipizza med bresaola, ruccola, parmesan och balsamico
krossad potatis med ost och örter
klyftpotatis
rödbetssallad, ketchup, créme fraiche med saffran o tomat, bearnaise
sallad
kex, baguette
smör o ostar



Efterrätt

pepparkakspaj med äpplen 
lingongrädde
lussekatter
mjölkfri chokladkola


Ädelostcheesecake med pepparkaksbotten och fikonmarmelad
Pestogran
Pulled pork i korvbröd med blomkålscurry
Saffransräkor
Nubbesallad med knäckesticks 
Grönkålspaj
Pepparkakspaj med äpplen
Lingongrädde

fredag 13 december 2019

Risgrynsgröt i Crock Pot

Minst en gång varje december så kokar jag en omgång risgrynsgröt eller tomtegröt i min Crock Pot. Det är så himla smidigt att koka gröten i den, då den klarar sig helt själv och bränner inte fast. Själv tycker jag inte om risgrynsgröt, och har aldrig gjort. Men övriga familjen gillar det, så då är det kul att ibland kunna bjuda på gröt. Perfekt att ha en stor skål i kylen som de kan ta lite från och värma i micron till frukost.


Risgrynsgröt i Crock Pot

2,5 dl grötris
5 dl vatten
1 tsk salt
1l standardmjölk (ev mer i slutet)
1 kanelstång

Lägg ris, vatten, salt, mjölk och kanelstång i din Crock pot. 
Blanda om. 
Sätt timern på 3 timmar och värmen på låg. 
Rör om efter drygt halva tiden.
Ta upp kanelstången ur gröten och servera med kanel, socker och mjölk.


I dag slutade jag redan till lunch för att kunna pyssla på hemma inför morgondagens glöggmingel. Så mysigt o kul att förbereda tilltugg, mat, godis och efterrätt och slippa känna stress, för det är ju nånting jag riktigt gillar...när jag har tid.

Jag har lite kvar som jag vill hinna ikväll så det är väl lika bra att sätta igång med det redan nu. 
Ha en mysig fredagkväll!

onsdag 11 december 2019

Sömntips

Som ni kanske märkt, eftersom jag skriver om det alldeles för ofta, så är jag ofta trött. Trots det så har jag så svårt att sova på nätterna...och dagarna. Inte kul! Jag har aldrig tidigare haft några problem med att sova och trodde nog inte att jag skulle få det heller.

Hur trött jag än är så är det ytterst sällan jag kan sova på dagen. Vilken dröm det vore att kunna slumra lite på soffan på dagen eller efter midda'n och sedan känna sig pigg hela kvällen. Men det bara kryper i kroppen och jag kommer inte till ro.


På kvällen somnar jag oftast (men absolut inte alltid) utan problem, men sedan vaknar jag efter några timmar och ligger och vrider o vänder på mig och kan inte somna om förrän nån timme innan klockan ringer. Detta är så irriterande och stressande. Jag längtar till julledigheten då jag får några extra lediga dagar och slipper bli stressad när jag inte sover på nätterna, för då får jag ju sova ut på morgonen när jag slipper ställa en klocka.

Har ni några tips till mig? 
Det känns som jag har provat det vanligaste som att inte dricka te för sent, ingen mobil i sovrummet osv Men jag har inte provat ett tyngdtäcke. Har nån gjort det? Berätta gärna. Jag är väldigt sugen att prova för jag har läst så mycket gott om det nu. När jag frös jättemycket en kväll för några veckor sedan så la jag en lite tyngre filt uppe på täcket för att blir varmare och den natten sov jag faktiskt lite bättre. Då kom jag på att tyngdtäcken brukar rekommenderas vid sömnproblem. Någon som provat? Finns ju så många alternativ o märken och hur tungt täcke ska man välja?

tisdag 10 december 2019

Krossad blomkål med Västerbottensost

Krossad potatis är ett favorittillbehör för oss, så himla gott och perfekt att förbereda om man är många. Så på lördag när det är dags för årets glöggmingel blir det nog krossad potatis jag ställer på buffébordet efter glöggen.

Om man vill undvika potatis (kolhydrater) är blomkål ett bra alternativ och självklart kan man krossa även den.


Krossad blomkål med Västerbottensost

blomkålshuvud
olivolja
örtsalt
peppar
riven västerbottensost

Dela blomkålen i mindre bitar, lägg på en plåt eller form. Salta och peppra.
Tillaga i 225 grader tills blomkålen är nästan mjuk, ca 10 min beroende på hur stora bitar du har. 
Ta ut plåten och tryck till blomkålen något t.ex. baksidan av en slev eller stekspade.
Strö över Västerbottensost.
Gratinera i 225 grader i ytterligare några minuter tills ost fått fin färg.


Jag älskar blomkål och det är så kul att variera tillagningssätten och extra kul att kunna servera både potatis och blomkål på samma sätt. Variera gärna med att krydda på olika sätt, på sommaren är det gott med färska örter (direkt från trädgården).


Njuter ni av den mysiga julmånaden eller känner ni bara stress inför allt som måste göras inför jul? Jag gör nog båda delarna. Jag både njuter och stressar. Just nu sitter jag med tända ljus och en kopp jul-te mumsande på en lussekatt. Myyys. Snart ska jag blanda ihop och frysa in en saffransglass och dubbelkolla vilka julklappar vi har kvar att fixa.