måndag 5 augusti 2019

Focaccia glutenfri lågkolhydrat

Jag älskar focaccia 💕

Finns knappt något godare tillbehör på sommarens grillmiddagar. Jag var lite sugen att prova göra ett bröd med lägre kolhydrater och det blev bättre än jag trodde. Men inte smakar det som vanlig focaccia med vetemjöl. Men försöker ni undvika kolhydrater tycker jag verkligen att ni ska prova det.


Focaccia glutenfri lågkolhydrat

2 dl mandelmjöl
3 msk sesamfrön
2 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
4 ägg
2,5 dl riven stark ost
3 msk färska örter, t.ex. basilika, oregano, timjan

Topping
olivolja
soltorkade tomater
fetaost
färska örter, t.ex. rosmarin, timjan, oregano
flingsalt

Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål.
Vispa äggen pösiga i en annan skål.
Tillsätt ost, de torra ingredienserna och örterna. Låt stå någon minut.
Smörj en form eller en pajform ordentligt med olivolja.
Bred ut degen i formen.
Tryck ner fetaost och soltorkade tomater.
Ringla olivolja över hela degen och och strö på örtkryddor och flingsalt.
Ställ in i mitten i ugnen på 200 grader ca 15-20 min.


Inte var det lika gott som en riktig focaccia, men helt ok. Nästa gång ska jag däremot ha mer fyllning, framför allt fetaost var så himla gott i denna focaccia.



Nu är det verkligen nedräkning av semestern, tre dagar kvar innan jobbet drar igång igen. Jag hade en plan om att storstäda huset de här sista lediga dagarna för då känns det lättare att komma igång med jobbet och vardagen igen. Men nu verkar det ju som att vi ska få sol och värme och då vill jag ju vara ute o njuta och inte inne o städa. Så jag har planerat om. Städa hinner jag göra ändå så småningom.

Eftersom Leif dessutom har kommit igång med renoveringen av Olivias gamla rum som ska bli Idas nya så är det kanske onödigt att städa för mycket. Det lär bli en del bygg- och slipdamm under renoveringstiden. Kanske lika bra att vänta med städningen ändå 😀

söndag 4 augusti 2019

5 godaste bröden

Jag älskar mackor och skulle nästan kunna leva på te o mackor. Just att jag älskar mackor är en av anledningarna till att jag äter lågkolhydratkost allt som oftast, eftersom det är ett perfekt sätt att få bort mack-suget.

Här bjuder jag er på mina fem favoritrecept och jag blir sugen att baka vart o ett av dem nu när jag ser bilderna och recepten. Men frysen är proppfull så jag måste hejda mig 😀

5 godaste bröden


Matrolimpa


Min favoritlimpa som är god som den är men underbar att rosta. Förut hade jag den nästan jämt i frysen men nu var det länge sedan, tyvärr. Det är även Idas favorit så jag tror jag måste baka en omgång snart.

Tekakor


Supergoda tekakor som passar perfekt att baka med formar, som framför allt barn tycker är kul. Till halloween har jag bakat dem med halloween-formar och här använde jag hjärt-formar eftersom det var Alla hjärtans dag. Vill man så går det jättebra att bara platta ut den till "vanliga" tekakor.

Grahamsrutor


Att baka bröd i långpanna är snabbt och smidigt och det här brödet är inget undantag. Det blir ett luftigt och gott bröd som du snabbt slänger ihop.

Sirapslimpor


Denna söta gamla klassiker gör ingen besviken.

Morotsfrallor


Dessa frallor med morötter är ett lättbakat bröd som ger luftiga och goda frallor.


Vill ni se fler recept på limpor, frallor och långpannebröd så hittar ni det här.

lördag 3 augusti 2019

Ovanlig middag

I går var det en ovanlig middag 😀

Dels satt vi inne o åt och dels var vi endast familjen och hela familjen (förutom N). Tyvärr lär det väl bli fler o fler inne-middagar framöver. Även i dag lär det bli en ovanlig middag för det verkar som att vi kommer äta tacos och inte grillat.

Trots att vi satt inne i går så åt vi grillat, vi hade en bit oxfilé i frysen som vi tog upp och grillade. Det var perfekt grillade, senaste Leif grillade oxfiléskivor så blev de torra och tråkiga men den här gången lyckades det perfekt. 

Till köttet åt vi ugnsrostad delikatesspotatis, sallad, såser och en hembakad lchf-focaccia.


Nu ska jag gå ut o sätta mig i solen ett tag.
Ha en bra lördag!

torsdag 1 augusti 2019

Sista rycket

Jag försöker klämma ur det sista av sommaren och semestern för nu har jag bara en semestervecka kvar. Igår hade vi grillknytis med en massa olika kött, ugnsrostad potatis, en stor sallad och såser av alla de slag. Det var proppfullt på bordet av all mat och runt bordet av alla gäster. Så underbart!

I förrgår var jag på tjejmiddag med en massa grill-gott bl.a min köttfavorit på grillen - flankstek. Till det serverades det krossad vitlökspotatis, pepparsås och grillade majskolvar, sparris och jalapenoostfyllda champinjoner. Mums!

Godaste köttet.
Gott och vackert
Dessa champinjoner är så goda, ja självklart är det andra gott också.
Mitt val!

Som oftast när vi träffas är det choklad som gäller till efterrätt. Det är alltså inte bara jag som är tokig i choklad. I den här chokladkakan gömde det sig lemon curd och till kakan serverades det blåbär och Norrbottens-jordgubbar (de godaste och sötaste jordgubbarna) och glass.

Choklad till efterrätt är bästa efterrätten

Vädret var inte det bästa i tisdags, men vi kunde faktiskt sitta ute o äta. Man får glädjas åt det lilla! Men efter maten gick vi in och åt efterrätten inomhus. Så trevlig och god kväll, åt en massa och surrade en massa.

onsdag 31 juli 2019

Triple Cheese Beer Can Burgers

Det har blivit mycket grillat kött och bea i sommar, så det var lite extra kul att bjuda på en god köttfärsrätt i söndags då vi hade gäster. Dessa burgare kan man fylla med lite olika saker, jag har bl.a. gjort en grönsaksfyllning en gång men jag tycker att den här ostkrämen blir absolut godast.


Triple Cheese Beer Can Burgers

Köttfärs

500 g köttfärs
3 msk vatten
1 msk sambal oelek
1 dl riven ost
0,5 tsk salt
1 pkt bacon

Blanda ihop alla ingredienser, utom bacon.
Forma till ca 5 bollar.
Tryck ner en burk i varje boll så att det blir en platt botten och ett hål för fyllningen.
Linda bacon runt om köttfärsen.
Ta bort burken.


Triple-cheese-fyllning

1 mozzarellaboll
1 dl riven ost 
75 g philadelphiaost
jalapeno

Mosa mozzarellan och blanda med de andra två ostsorterna.
Fyll urgröpningen i köttfärsen med oströran.
Lägg 1-2 skivor jalapeno överst.
Grilla på indirekt värme ca 30 minuter till köttfärsen är klar.


Det blir lite bättre om man använder en lite smalare burk, så den nya storleken på coca cola är perfekt liksom energidryck- och småburkar. Välj själv vilken styrka du vill ha på den rivna osten. Vill du ha en stark ostsmak tar du Västerbottensost, annars tar du en mild ost för att få krämigheten åtminstone.

Jag serverade ugnsrostad potatis o blomkål, sallad, pepparsås och bea till burgarna. Vissa äter dem med bröd, men jag tycker det blir bättre så här.

Eftersom det var många barn som inte ville ha stark mat gjorde jag några burgare utan jalapeño. Trots att det är väldigt enkelt att plocka bort dem eftersom de bara ligger överst och inte är iblandade i oströran.
Så otroligt gott!

Det blåsiga o mulna vädret fortsätter, men jag ska inte tjata om hur less jag är på det och att jag hellre vill ha sol o värme. Istället njuter jag av en lugn och skön morgon vid frukostbordet med Nyhetsmorgon på tv:n och datorn framför mig. Inte helt fel det heller.

Dessutom kan jag glädjas åt alla fynd jag gjorde på rean i går när jag var på sta'n med Olivia. Tre toppar, ett par shorts och ett par sneakers för under 800 kr känner jag mig riktigt nöjd med. Älskar att fynda!

tisdag 30 juli 2019

Kebabsås med Fanta

Den här såsen har jag hört så mycket gott om och senast vi åt kycklingkebab så gjorde jag den här kebabsåsen. Den finns i lite olika varianter och jag modifierade den också litegrann, bl.a. tog jag mer tomatpuré. Men det viktiga är att det ska vara Fanta i såsen. Ja, ni hörde rätt - läsk i såsen.


Kebabsås med Fanta

2 dl creme fraiche
1 dl turkisk yoghurt
0,5 dl Fanta Apelsin
2 msk tomatpuré
2 tsk sambal oelek
2 rivna vitlöksklyfta
2 tsk oregano
1 krm cayennepeppar
Salt & peppar

Rör ihop alla ingredienser. 
Smaka av med salt och peppar. 
Låt stå och dra till sig alla smaker i kylskåp i minst en timme.


Usch så tråkigt det är att värmen försvunnit, jag är inte färdig med sommaren än och nu har jag bara drygt en vecka kvar av semestern och då vill jag ju ha sommar, sol och varma kvällar. Inte vill jag ha kyla och blåst. Jag får väl se det här vädret som ett bra tillfälle att städa o röja inne i förråden. Det kan behövas! Kan bara inte bestämma mig var jag ska börja.

Nej, nu är det slutdeppat över vädret och jag ska fixa mig dagens andra kopp te och krypa upp i soffan o mysa framför nån serie. Vilken?

Hoppas ni får en bra tisdag!
Oavsett om ni har bra eller dåligt väder och oavsett om ni jobbar eller har semester.

måndag 29 juli 2019

Ugnsrostad delikatesspotatis

Nu har jag fått så många förfrågning på hur jag gör mina goda potatisar så nu måste jag dela med mig till er. Det är så enkelt så jag vill ju knappt avslöja hur jag gör. Kan ju vara lite kul om folk tror att jag gör avancerade grejer med nån hemlig ingrediens 😀


Ugnsrostad delikatesspotatis

delikatesspotatis (jag använde Estelle)
rapsolja
salt

Dela de lite större potatisarna på hälften, låt de mindre vara hela.
Lägg i ugnsplåt med bakplåtspapper.
Ringla över olja på alla potatisar och salta.
Rosta i 225 grader ca 20 minuter.
Rör om nån gång under tiden.
Provstick nån stor potatis för att se att de är mjuka o klara.

Om potatisen börjar bli klar men det övriga har ett tag kvar så kan plåten stå kvar i avslagen ugn ett tag. Se bara till att potatisen inte bränns. Jag kryddar bara med salt men det blir gott att även lägga på nån färsk örtkrydda t.ex. timjan eller oregano.

Delikatesspotatis köper man i färdiga påsar och är småpotatis med skal på. Jag låter skalet sitta kvar och jag sköljer inte ens potatisen innan jag rostar den. Det är en av anledningarna till att detta är så enkelt att göra.