lördag 9 mars 2013

Matro-limpa

När vi vaknade var det strålande sol men tjugo kalla minusgrader, men efter några timmar steg det till bara sex-sju grader och eftersom solen fortsatte att skina blev det en kanonfin dag. Leif och Ida åkte till Måttsundsbacken för att prova Idas nya slalomskidor som hon är så stolt över. Är ni redo för kvällens Melodifestivalfinal? Vem vill ni ska vinna och vem tror ni vinner? Många verkar tro att det blir Yohio som vinner i år...om några timmar vet vi.

I dag har jag bakat mitt och Idas favoritbröd - Matro-limpa - som bl.a. innehåller linfrökross och rågkross...mums. Brödet är gott som det är men, rent ut sagt, underbart när man rostar det.
Matro-limpor
1,5 dl vetekross eller rågkross
1,5 dl linfrökross (edit: skippa detta för nu har det kommit nya uppgifter om att man inte ska äta linfrökross)
4 dl vatten
100 g jäst
7 dl vatten
2 dl kesella, yogurt el liknande
1 msk salt
0,5 dl olja (neutral)
ca 1,5 kg vetemjöl
ev solroskärnor och hela linfrön efter egen smak

Koka upp 4 dl vatten med de olika kross-sorterna. Låt svalna.
Värm 7 dl vatten till 37 grader och rör ut jästen.
Blanda i kesella/yogurt, salt, olja och grötblandningen. Till sist blandas mjölet i.
Jäs 1 timme.
Baka ut till 3 limpor och sätt på längden i en långpanna. Olja långsidorna så är de lättare att ta loss sedan.
Jäs 30 minuter
Sätt ugnen på 250 grader och sänk till 225 grader när du sätter in bröden i nedre delen av ugnen, grädda i ca 40 minuter.
Låt svalna på galler med bakduk.


Vill man ha en mjölkfri variant kan man byta ut yoghurten mot havredryck, det har jag gjort flera gånger och det blir minst lika goda limpor. Dessa limpor är så goda så självklart ingår det i mitt ordinarie brödsortiment.


Visst vet ni att jag förutom att blogga även bakar bröd till försäljning? Förutom limpor ingår även kladdkaka, långpannekakor och annat gott i det ordinarie sortimentet. Men jag bakar även efter ert önskemål. Här kan ni läsa mer om det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar