fredag 28 juni 2019

Enkel chimichurri

Har ni ätit chimichurri någon gång? Det är en smaksatt olja som är supergott till grillat kött. Det finns hur många varianter som helst, men det borde vara olja, vinäger, persilja, chili och vitlök i alla, men i lite olika proportioner.

Till midsommar gjorde jag en snabbfixad chimichurri med få ingredienser som jag hade hemma. Dessutom blandade jag ihop allt med stavmixern - snabbt och smidigt (men kanske inte helt korrekt 😀).


Enkel chimichurri

1 dl persilja
0,5 dl citrontimjan
2 klyftor vitlök
2 tsk chiliflakes
0,5 tsk salt
1 dl olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 msk balsamvinäger

Lägg alla ingredienser i en skål.
Mixa och blanda med stavmixern.
Låt stå och dra i 20 minuter.
Servera chimichurrin i en skål.


Det här är ett jättegott tillbehör men fungerar även som en stark och god marinad. Vill man inte ha en sån stark chimichurri så minskar man ner mängden chiliflakes, vill man ha den mindre syrlig minskar man vinägermängden. Perfekt att anpassa efter just dig....eller dina gäster.


I dag firade jag fredagen med att sluta tidigare från jobbet och förlänga helgen med några timmar. Så underbart. En helg som jag kommer att använda till återhämtning och energipåfyllning för att orka sista dagarna innan semestern börjar på riktigt.

Jag tänker (försöka att) bara göra roliga saker - baka, laga god mat, läsa, se någon bra serie och förhoppningsvis även tillbringa tid ute i solen. För nu vill jag ha tillbaka sommarvärmen. I morse när jag cyklade till jobbet var det svinkallt och blåsigt och det kändes verkligen inte som sommar, mer som höst.

onsdag 26 juni 2019

Matjessilltårta i glas

Istället för att göra en stor rund matjessilltårta till midsommar gjorde jag den i små glas. Väldigt smidigt och gott. Eftersom jag hade gjort en skagencheesecake var det fint att servera matjessillen på ett annat sätt. Jag tycker om att det jag ställer på bordet har olika former och smaker, så matjessilltårta i glas var perfekt.

Istället för kavring använde jag proteinbröd med få kolhydrater och det blev verkligen supergott. Blir så glad då jag hittar bra alternativ med få kolhydrater.


Matjessilltårta i glas

1 burk matjessill i bit (à ca 200 g)
1 liten rödlök
1 dl finskuren gräslök
3 dl gräddfil
0,5 dl crème fraiche
1 msk finrivet citronskal
0,5 dl små kapris
0,5 krm svartpeppar
rädisor och dill till garnering
Garnering
ca 2 skivor kavring eller proteinbröd för lågkolhydratkost
smör
rädisor
citron
dill

Mixa kavringen i en matberedare. 
Stek smulet på medelvärme i smör 5–10 minuter, tills det är gyllene. 
Häll av och hacka sillen. 
Skala, dela och finhacka löken och gräslöken.
Blanda sill, lök, gräslök, gräddfil, crème fraiche, citronskal, kapris och svartpeppar. 
Fördela röran i glas.
Strö över kavringssmulet vid servering.
Garnera med tunt skurna rädisor, citron och dill.

tisdag 25 juni 2019

Glädje

Det här inlägget blev visst inte publicerat då för länge sedan när jag skrev det. Jag publicerar det därför nu istället. Tänkvärda ord som alltid är bra att ha med sig och lite sommarpepp är väl aldrig fel 😀 Man kan styra sin egna lycka, men ibland kan det ta lite längre tid att göra sig av med energitjuvar och glädjedödare.

🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

Tänk vad allt är enkelt om man tycker om det man gör. Man ser inga hinder.
Men tänk vad lite som behövs för att förstöra glädjen.

Försök hitta det som är roligt och låt ingen förstöra glädjen och stjäla din energi.
Då är det dags att välja bort den eller det som förstör.


 Försök hitta glädjen så kommer allt annat av sig själv 💖

måndag 24 juni 2019

Bra dag och underbar kväll

I dag var det dags för första dagen på en hel arbetsvecka. Det var länge sedan jag arbetade 5 dagar på raken. Fast det är ju det vanliga så det ska nog gå bra den här veckan också, trots att det kändes lite kämpigt i morse. Första dagen flöt på snabbt o bra, jag hade en massa roliga arbetsuppgifter som jag var tvungen att bli klar med i dag. Jag hann!

Det märks att många ska gå på semester snart, förmodligen nästa vecka, för det är en hel del möten inplanerade den här veckan - man vill göra klart innan semestern.

Efter en nästan sömnlös natt var jag på jobbet strax efter sex vilket i sin tur betyder att jag hade full dag vid tre-tiden. Vet ni hur skönt det är att lämna jobbet och cykla hem den tiden? Det är ju jättelänge kvar av dagen och en massa tid till att njuta av sommarkvällen. Man kan nästan lura sig själv att man har semester.

Och vilken kväll vi fick! Jag hade inte alls väntat mig en solig och varm kväll, men det fick vi. Leif rensade i rabatterna med lite hjälp av mig, men jag la mer tid på att städa på altanen och gården innan vi satt oss i loungen och njöt av kvällssolen medan Ida njöt av ett bubbelbad. Bästa presenten i fjol. Hur ska vi toppa det i år? Mindre än 2 veckor kvar!

söndag 23 juni 2019

5 grillade tillbehör

Istället för en veckomatsedel tänkte jag i dag tipsa om 5 goda tillbehör som man tillagar på grillen. På sommaren använder vi grillen så mycket som möjligt och då är det perfekt att även grilla tillbehören. Jag drömmer om ett riktigt utekök så vi kan tillaga och bereda ännu mer mat utomhus. Sommaren är så kort så jag vill maxa utevistelsen när vi väl har varmt och skönt.

5 grillade tillbehör


pesto-champinjoner



färskpotatispaket



vitlöksbröd



fetaostpaprikor



sparris

lördag 22 juni 2019

Midsommar

Idag öser regnet ner och har så gjort större delen av dagen, det har regnat så mycket så vägar svämmade över. Typiskt att det är regnoväder just i dag när Birka har haft en kryssning från Stockholm som kom till solsäkra Luleå i dag. Leifs faster med man var med på kryssningen och jag är så ledsen att de inte fick se fina Luleå från sin bästa sida.

I går däremot då sken solen ☀️ Vi satt ute nästan hela dan o kvällen och några badade efter vi hade mumsat på tårtorna och inväntade grillmiddagen. Så mysigt! När vi hade ätit upp middagen och börjat duka in då började det regna men då flyttade vi bara in och fortsatte vår mysiga midsommarafton. För vi hade verkligen en supermysig dag precis i min smak - mycket mat och trevligt sällskap. Kan inte bli bättre 💕


Midsommarlunch

inlagd sill, sill med citron o ramslök
matjessilltårta i glas (lchf)
gravad lax
ägghalvor med romkräm och räkor
skagencheesecake (lchf)
hårdbröd, smörgåsrån, finn crisp, fröknäcke
smör, ost

varm korv o bröd
(alla tycker ju inte om lax o sill så självklart fanns det fiskfritt alternativ också)



Midsommartårtor

marängtårta med krossad choklad och jordgubbar



Midsommarmiddag


Från grillen 
picanha (ny styckningsdetalj på nötkött)
halloumi
champinjoner
zucchini
majskolvar


Tillbehör
krossad potatis med västerbottensost och örtolja
chimichurri
bearnaise, pepparsås
sallad


En av gästerna hade med sig de finaste rosorna jag någonsin sett. Jag njöt av dem igår och har njutit ännu mer av dem i dag då vi varit inomhus nästan hela dagen. Det bara kryllar av vackra champagnefärgade blommor på stjälkarna.


Det fortsätter regna o blåsa ute så nu ska jag mysa ner mig i soffan och njuta inomhus av denna lediga dag. För helt ärligt - om man inte behöver ut så kan det vara ganska mysigt med en ovädersdag. Fast man blir trött. Jag som nästan aldrig kan slumra på dagarna lyckades somna strax före middagen och det var så himla skönt. Många tidiga morgnar och sena kvällar har satt sina spår. 

Men nu lär det nog dröja innan jag kan somna ikväll, eller? Men det går ingen nöd på mig 😀 eftersom vi har kylskåpet fullt med godsaker från i går kan det nog bli en lyxig och god kvällsmacka deluxe om ett tag.

onsdag 19 juni 2019

Extra god mozzarella - närproducerat hantverk

Jag har ju glömt visa er vad vi gjorde för några, ganska många, veckor (månader) sedan.

En superrolig grej helt i min smak!

Vi fick se hur man gör mozzarella, denna goda ost blev genast lite godare när den är närproducerad och man fick se vilket hantverk det är. Svenska Frägsta mejeri gör mozzarella på italienskt sätt men med svensk mjölk. 

Inga maskiner, utan en kastrull och en träpinne/slev var det som användes för att ha bättre kontroll på processen. Maskiner känner och jobbar inte lika bra 😀 En liten rolig berättelse var att när Frägsta mejeri skulle starta sin mozzarella-tillverkning så köpte de in maskiner. Men när de sen tog hjälp av en italienare som gjort mozzarella hela sitt liv, så ratade han maskinerna för han vill göra mozzarellan på det riktiga sättet. Så nu används inte maskinerna i deras mejeri.

Det var riktigt kul att se hur mozzarella tillverkas för jag hade verkligen ingen aning. Och att sedan få smaka nygjord mozzarella var helt ljuvligt, för att inte tala om hur gott det var med nygjord burratina💖

"Ostmassa" läggs ner i varmt vatten under omrörning
Mer vatten kan behövas samtidigt som man rör om med pinnen/sleven
Känn så att det blir en bra konsistens nu när osten har smält ihop.
"Seg" o god mozzarella
Här görs Nodini - mozzarellaknutar
Sedan får knutarna (eller annan mozzarella) svalna i kallt vatten
Se'n fick vi njuta av nygjord mozzarella. Vet ni hur gott det var? Himmelskt!
Sedan tillverkades burratina, början var det samma...
Men sedan fylls mozzarellabollen med en gräddig ostblandning. Så himla gott!

Om ni blir nyfikna på dessa godsaker får ni kontakta Frägsta Mejeri och fråga var i er närhet deras produkter säljs. I Luleå hittar ni deras italienska ostar med svensk mjölk hos Emporio Barattini